حجت الاسلام «زین العابدین دست داده» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در جهرم، با اشاره به مسئله اقتصاد در فرهنگ اسلامی، گفت: برخی فقها عقیده دارند اقتصاد با اسلام 2 پیوند دارند.
این کارشناس دینی افزود: پیوند مستقیم اسلام با اقتصاد از آن جهت است که مستقیماً یک سلسله مقررات اقتصادی درباره مالکیت، مبادلات، مالیات ها، ارث، هبات و صدقات، وقف، مجازات های مالی یا مجازات هایی در زمینه ثروت دارد به همین دلیل کتاب هایی نظیر کتاب البیع، کتاب الاجاره، کتاب الوکاله، کتاب الرهن، کتاب الارث، کتاب الهبه، کتاب الوقف و …. از کتب مهم فقهی در متون اسلامی به شمار می روند.
وی با اشاره به اینکه پیوند غیر مستقیم اسلام با اقتصاد از طریق اخلاق است، بیان کرد: اسلام مردم را به امانت، عفت، عدالت، احسان، ایثار، منع دزدی، خیانت، رشوه و … توصیه می کند.
حجت الاسلام دست داده با اشاره به اینکه همه این موارد و یا قسمتی از قلمرو این مفاهیم به ثروت مربوط می شود، خاطرنشان کرد: تا حدود مسایل اقتصادی روشن نشود، حدود عدالت و امانت، عفت و احسان و همچنین حدود دزدی و خیانت و رشوه روشن نمی شود.
وی تصریح کرد: در روایات اسلامی اقتصاد از اهمیت و جایگاه فوق العاده ای برخوردار است از جمله در حدیث معروف امام علی (ع) که یکی از 2 پایه اصلی زندگی مادی و معنوی مردم (قوام الدین و الدنیا) مسایل اقتصادی معرفی شده است در حالی که پایه دیگر علم دانش و آگاهی شمرده شده است.
به گفته معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی جهرم در میان مکاتب مختلف اقتصادی، سیستم اقتصادی اسلام، سیستمی است با اجزاء و عناصر و اهداف و غایات مخصوص به خود که تعریف درست و جامع و مانع از آن، با توجه به همه این اجزاء و عناصر، صورت گرفته است.
وی ادامه داد: این سیستم اقتصادی از یک سو مردم را به تلاش و تولید بیشتر و بروز خلاقیت ها و ابتکارات روز افزون دعوت می کند و از دیگر سو، وسیله ای بودن اقتصاد و ابزار تقرب به خداوند بودن آن را گوشزد می کند.
حجت الاسلام دست داده با اشاره به اینکه در دین مقدس اسلام، همه چیز و همه کار، به انگیزه عبودیت صورت می گیرد و انسان و کردارهایش در ارتباط با نیت های خالصش معنا پیدا می کند، گفت: بنابراین تلاش های اقتصادی هم باید در این راستا و با این انگیزه باشد وگرنه رفعت روحی و بالا آمدن معنوی برای انسان، در پی ندارد.
وی عنوان کرد: از نظر قرآن مال و اقتصاد، قوام و ستون زندگی است: و همان طور که حضرت امیر مؤمنان علی (ع) در نهج البلاغه می فرماید: یکی از چهار حقوق مردم بر امام و رهبر عبارت است از «وَ تَوْفِيرُ فَيْئِ»، یعنی تکثیر و فراوان ساختن سرمایه های عمومی و منابع طبیعی؛ زیرا یکی از اصول اولیه اقتصاد سالم، حیات و قابلیت رشد و نمو ثروت است، همان طور که از شرایط اولیه ی اجتماع سالم، اقتصاد سالم است و جامعه ای که بنیه ی اقتصادی نداشته باشد مانند بیمار مبتلا به کم خونی و در معرض هر گونه بیماری است.
حجت الاسلام دست داده در پایان گفت: از سوی دیگر هدف های عالی اسلام، بدون اقتصاد سالم امکان پذیر نیست چرا که اسلام می خواهدکه بیگانگان بر مسلمانان تسلطی نداشته باشند.
نظر شما