مصحف حضرت فاطمه (س) مکملی برای قرآن کریم و دستورالعملی برای زندگی بشریست

حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه جبنه های اجتماعی روز ولادت حضرت فاطمه(س) جنبه های اعتقادی آن را تحت الشعاع قرار داده است گفت: کتاب«صحیفه فاطمه (س)» شامل دستورالعمل های زندگی بشری به صورت جامع و مکملی برای قرآن کریم است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان،  پیشنهاد نامگذاری روز ولادت حضرت فاطمه (س) به عنوان روز زن و بزرگداشت مادر بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای الگوگیری و بزرگداشت مقام شامخ این بانوی بزرگوار ارایه شد و خوشبختانه با گذشت بیش از 40 سال از پیروزی انقلاب اسلامی ضمن اینکه این روز برکات و ثمرات بسیار زیادی برای جامعه ما داشته، این نامگذاری بسیار به جا و مناسب بوده است. دلیل نامگذاری این است که همیشه انسان ها در طول زندگی خود به دنبال الگو و اسوه ای هستند که از سبک و سلوک زندگی آنها تبعیت و تمام رفتارها و سبک زندگی خود را با آن الگو ها تطبیق دهند؛ بر همین اساس نیاز است که در هر جامعه ای الگوها و شخصیت های نمونه ای باشند که هم مردم در ابعاد مختلف زندگی خود و اجتماع و هم در چگونگی برخورد و رفتار با حکومت و نظام از الگوهای رفتاری آنها درس بگیرند .لذا در این خصوص با حجت الاسلام «محی الدین احمد میرمرشدی»،کارشناس مذهبی و استاد حوزه و دانشگاه گفت و گویی انجام دادیم که در ادامه مشروح آن تقدیم حضورتان می شود.

 

چرا روز ولادت حضرت فاطمه (س) را به عنوان روز مادر و زن نامگذاری کردند؟

با توجه به اینکه حضرت فاطمه (س) هم همسر نمونه و هم مادر و دختری نمونه محسوب می شوند لذا رفتار، کردار و سبک زندگی این بانوی بزرگوار می تواند بهترین الگو نه تنها برای زنان جامعه ما بلکه تمام زنان دنیا باشد.با وجود اینکه حضرت فاطمه زهرا (س) سن کمی داشتند اما پدر بزرگوارشان وی را ام ابیها (مادر پدر) نام نهاده بودند. در واقع تولد این بانوی بزرگوار تکمیل کننده موضوع و پایه گذار مسئله امامت است. در روایت نقل شده است که امام زمان (عج) فرمودند «اِنَّ لی فی ابنة رسولِ الله اُسوةٌ حَسَنَةٌ» یعنی دختر رسول خدا )فاطمه)  برای من سرمشق نیکو است، پس مگر می شود امام زمان (عج) از مادرشان فاطمه (س) الگوبرداری کنند اما سایر بشریت خصوصا زنان جامعه ما از شخصیت این بانوی بزرگوار درس نگیرند. مادری که بهترین فرزندان عالم یعنی امام حسین (ع)، امام حسن (ع)، حضرت زینب (س) و ام الکلثوم را تربیت کردند، شاهد بسیار خوبی برای انتخاب بهترین الگوی مادری می باشند. وقتی می بینیم علی ابن ابیطالب (ع) از داشتن همسری مانند فاطمه (س) اعلام رضایت می کنند و می فرمایند: تو بهترین همسر برای من بودی و نقش بسیار مهمی در استحکام بنیان خانواده خود داشتند، مگر می شود به عنوان الگوهای نمونه معرفی نشوند؟ پس همه اینها نشان می دهد که حضرت فاطمه (س) بهترین الگوی نمونه برای جامعه بشریت هستند.

 

در خصوص چگونگی ولادت حضرت فاطمه زهرا (س) توضیح دهید؟

همان طور که شخصیت صدیقه طاهره (س) یک شخصیت خاص بودند، تولد ایشان هم بسیار خاص و عجیب رخ داده است. بر اساس حکمت الهی، تولد دختری که تکمیل‌کنندة موضوع نبوت و پایه‌گذار مسئلة امامت است و به القاب «امّ ابیها» و «اُم الائمّه» مُزیَّن شده، نیازمند مقدماتی است که در صورت فراهم نشدن مُقدِّمات، کار به سرانجام  نرسیده و به هدف نایل نمی‌شود. نقل شده است، خداوند به پیامبراکرم (ص) دستور می‌دهد که باید چهل شبانه‌روز از خدیجه (س) دوری کنند در بخشی از حدیث آمده است: «النَّبِیُّ (ص)جَالِسٌ بِالْأَبْطَحِ وَ مَعَهُ عَمَّارُ بْنُ یَاسِرٍ وَ الْمُنْذِرُ بْنُ الضَّحْضَاحِ وَ أَبُو بکر وَ عُمَرُ وَ عَلِیُّ بْنُ أَبِیطَالِبٍ وَ الْعَبَّاسُ بْنُ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ وَ حَمْزَةُ بْنُ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ إِذْ هَبَطَ عَلَیْهِ جَبْرَئِیلُ فِی صُورَتِهِ الْعُظْمَی قَدْ نَشَرَ أَجْنِحَتَهُ حَتَّی أَخَذَتْ مِنَ الْمَشْرِقِ إِلَی الْمَغْرِبِ فَنَادَاهُ یَا مُحَمَّدُ الْعَلِیُّ الْأَعْلَی یَقْرَأُ عَلَیْکَ السَّلَامَ وَ هُوَ یَأْمُرُکَ أَنْ تَعْتَزِلَ عَنْ خَدِیجَةَ أَرْبَعِینَ صَبَاحاً» در ریگزار ابطح با عمار یاسر، منذر بن ضخضاح، ابوبکر، عمر، علی ابن ابی‌طالب (ع)، عباس بن عبدالمطلب و حمزة بن عبدالمطلب نشسته بودند. ناگهان جبرئیل در صورت عظیمش بر وی فرود آمد؛ بال‌هایش را از مشرق تا مغرب گسترانیده بود. پس ندا داد: ای پیامبر بزرگوار! خداوند بر تو سلام می‌فرستد و به تو دستور می‌دهد که چهل روز از حضرت خدیجه فاصله بگیری. پیامبر (ص) بر انجام آن لحظه‌ای درنگ نکرد و از همان لحظه امر الهی را شروع نمود، بدون اینکه واقعیت امر را به حضرت خدیجه اطلاع دهد.

 

در بخشی از حدیث آمده است که پیامبر در این چهل روز، روزه‌ بود و در شب ها به عبادت می‌پرداختند، این مسئله تا 40 روز ادامه پیدا کرد و روز چهلم جبرئیل، فرود آمد و گفت: ای پیامبر بزرگوار! خداوند به تو درود می‌فرستد و به تو دستوری می‌دهد که برای هدیه و تحفه او آماده شوی. جبرئیل یک غذای مخصوص را آوردند و اعلام کردند که از این غذا فقط شما باید مصرف کنید و هیچ کس از اطرافیان حق تناول از این غذا را ندارند و بعد از آن یک سیبی را به پیامبر هدیه کردند و فرمودند: نصف این سیب را شما و نصف دیگر را حضرت خدیجه کبری میل بفرمایید، هر دو مصرف کردند و بعد از آن نطفه فاطمه منعقد شد. در واقع یک نوع اعجاز آسمانی در خلقت و آفرینش حضرت فاطمه (س) رخ داده است، لذا تمام وجود پیامبر اکرم (ص) قبل از اینکه بخواهد نطفه ای منعقد شود، کاملا پاک شد. بدین ترتیب فاطمه متولد شد و خدای تعالی این مولود با برکت را که نسل رسول خدا (ص) از وی در دنیا به جای ماند، به آن حضرت عنایت فرمود.

 

با توجه به اینکه پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) ماموریت جبرییل تمام شده بود پس چرا بعد از رحلت ایشان بر حضرت فاطمه (س) نازل می شدند، علت ماموریت ایشان چه بود؟

همان طور که گفته شد حضرت فاطمه (س) یک الگوی نمونه برای همه زنان عالم بشریت هستند و همچنین یک نقش اساسی در رابطه با مسئله امامت و ولایت دارند. این بانوی بزرگوار دارای القاب فراوانی بودند که در یکی از این القاب به ام الائمه یعنی مادر امامت معروف بودند. ایشان مادر یازده امام هستند که همه اینها باید خط مشی زهرای مرضیه (س)  را دریافت کنند و همین امر باعث می شود بعد از پیامبر اکرم (ص) ارتباط وحی و جبرییل با ایشان قطع نشود. علی ابن ابیطالب (ع) می فرمایند: وقتی جبرییل بر فاطمه (س) نازل می شد، من می شنیدم که ایشان با جبرییل صحبت می کنند. جبرییل مطالبی را به حضرت فاطمه (س)  مطرح و می آموختند، بر همین اساس کتابی به نام «صحیفه فاطمه (س)» این کتاب شامل دستورالعمل های زندگی بشری به صورت جامع و مکملی برای قرآن کریم ،احادیثی از پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) ، دانش آینده و اخباری که جبرئیل بر فاطمه وحی می کرد، می باشد.

 

چرا امروزه ولادت حضرت فاطمه (س) تحت الشعاع روز زن قرار گرفته است؟ 

متاسفانه در جامعه ما مباحث مرتبط به اهل بیت (ع) و اولیای خداوند تحت الشعاع بسیاری از مسایل دیگر قرار گرفته است. با توجه به اینکه روز زن یا مادر یک مسئله اجتماعی است و جامعه امروز برای بزرگداشت زنان و مادران که استحکام بخش خانواده ها هستند این روز را گرامی می دارند، بر همین اساس خانواده ها هم بیشتر به جنبه صوری و ظاهری این روز که همان گرامیداشت مقام زن و مادر است، توجه دارند، متاسفانه به شخصیت و ویژگی های اخلاقی و رفتاری این بانوی بزرگوار کمتر می پردازند. این مسئله از جنبه های مختلفی قابل بررسی است. بخشی از این مسئله به کوتاهی و کم کاری مبلغان دینی بر می گردد، بخش دیگر مربوط به نوع آموزش ها و کارکردهای صدا و سیما است و بخش دیگر هم به نوع بررسی و پرداختن خبرنگاران به این موضوع در روز ولادت حضرت فاطمه (س) ارتباط دارد، اصحاب رسانه و خبرگزاری ها در تحت الشعاع قرار دادن این روز نقش مهمی دارند. آنها به جای اینکه در این روز به معرفی و شناسایی شخصیت و ویژگی های اخلاقی و رفتاری حضرت فاطمه (س) بپردازند به تهیه گزارش ها در مورد اینکه چه هدیه ای برای روز زن و روز مادر توسط خانواده ها تهیه شده می پردازند، لذا نقش خبرنگاران در زمینه آگاهی بخشی به جامعه و معرفی الگوهای نمونه دینی بسیار موثر و تاثیرگذار است.

 

چه اقداماتی باید صورت بگیرد که وقتی روز زن یا مادر عنوان می شود ناخودآگاه در ذهن عامه مردم حضرت فاطمه (س) تداعی شود؟

بنابراین لازم و ضروری است که مراکز فرهنگی در تبلیغات، ساخت فیلم ها و ادبیات خود به شخصیت حضرت فاطمه (س) توجه بیشتری داشته باشند، برای مردم توضیح دهیم که روز تولد حضرت فاطمه (س) به عنوان روز مادر و روز زن چه رابطه ای با هم دارند؟ هرچند وقتی از مردم پرسیده می شود، روز زن و مادر چه روزی است، می گویند روز تولد حضرت فاطمه (س)، لذا این ارتباط تا حدودی به صورت صوری و ظاهری در بین مردم  وجود دارد، علتش این است که جنبه اجتماعی آن به قدری قوی است که جنبه های اعتقادی آن را تحت الشعاع قرار داده ؛ بنابراین یکی از راهکارها این است که باید بر روی جنبه های اعتقادی این روز بیشتر کار کنیم و مبانی نظری شخصیت حضرت زهرا (س) را با زبان ها و ابزارهای مختلف مرتب بیان کنیم ؛ متاسفانه ما نتوانستیم آن طور که شایسته شخصیت این بانوی بزرگوار است آن را به جامعه شناسایی و معرفی کنیم.

 


 

 
کد خبر 1019653

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha