به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «سید کاظم اکرمی»، وزیر اسبق آموزش و پرورش و نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» که به همت کتابخانه ملی ایران در حال انجام است گفت: کتاب «تربیت، آزادی، تفکر علمی» اثری است که برای معرفی در این پویش ملی انتخاب کردهام، اصل این کتاب نوشته زنده یاد محمود صناعی است و حسن حمیدپور آن را به همراه تعدادی مقاله تجدید چاپ کرده است.
نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی افزود: این کتاب شامل هفت بخش است که به سه بخش از آن میپردازم. بخش اول این کتاب درباره تربیت است، تعریفی که محمود صناعی از تربیت در این کتاب آورده، عبارت است از «کوشش اجتماع برای ایجاد تغییرات مطلوب در نسل جوان» و در ادامه به فلسفه تربیت پرداخته میشود و نویسنده به این نکته میرسد که شایسته است توجه بزرگترین عقلای قم را فلسفه تربیت به خود جلب کند.
وی گفت: نویسنده این کتاب نگران عدم نگارش فلسفه تربیت در روزگاران گذشته است. زیرا صناعی در 60 سال گذشته به این باور رسیده بود که باید درباره فلسفه تربیت نوشته شود. همچنین بحثهای روانشناسی، جامعهشناسی و ارتباط تربیت با سیاست و اقتصاد از دیگر مطالبی است که در این کتاب مورد توجه قرار گرفته است.
اکرمی یادآور شد: نویسنده ضمن پرداختن به موضوع تربیت، نقدی را بر کاری که حدود 80 سال پیش در رابطه با اقتباس ایران در تاسیس مدارس جدید از فرانسه صورت گرفته بوده، وارد میکند و میگوید این اقتباس با فرهنگ و تمدنی ایرانی تناسب نداشته است.
نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی ادامه داد: صاحب اثر در ادامه به هدف اجتماعی و سیاسی تربیت میپردازد، او هدف اجتماعی تربیت را ایجاد صفت بزرگمنشی، دلیری، مناعت و نفرت از چاپلوسی میداند و در هدف سیاسی به نکاتی چون ایجاد حفظ احترام به خود و دیگران، ایجاد حفظ آزادی خود و دیگران، عدالتخواهی، تنفر از زور، وظیفهشناسی و زیستن با دیگران میپردازد و در همینجا به حدیث «الملک یبقی مع الکفر ولایبقی مع الظلم» (زمامداری با کفر میپاید اما با ظلم نمیپاید) اشاره میکند.
اکرمی گفت: صناعی برای تربیت سیاسی تاکید میکند که کودکان و دانشآموزان، قانون و مقررات را خودشان در مدارس تهیه کنند و بدون جدال و مشاجره با بحث و صحبت رابطههای خوب ایجاد و اجرا کنند و چنانچه کسی از اجرای آن سرباز زد سیستم تنبیه را اجرایی کنند تا برای بزرگسالی آماده شوند و بتوانند در بزرگسالی با ایجاد روابط حسنه در کنار هم قانون تدوین و اجرا و آرام آرام حکومت ملی را ایجاد کنند.
نماینده دوره اول مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: من به برخی از مطالب محمود صناعی به عنوان نویسنده این اثر انتقاد دارم اما اشاره به آنها در این مقال نمی گنجد. در هر صورت امیدوارم که خوانندگان این کتاب را مطالعه کنند و نکات دقیق آمده در این آن را دریابند و خوب است مردم کتابخوانی را جزو وظایف و برنامههای روزانه خود قرار دهند.
نظر شما