علمای ساری پرچمدار نهضت انقلاب در استان علوی مازندران بودند

آیت الله عبدالله نظری خادم الشریعه روحانی فقید و چهره وارسته که از شاگردان حضرت علامه صدوقی (ره) بوده در آخرین گفتگوی خود با موسسه امامیه مازندران گفت: علمای ساری به پشتوانه آیت الله صدوقی، پرچمدار نهضت انقلاب در استان علوی مازندران بودند .

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از ساری، موسسه امامیه مازندران به مناسبت رحلت آیت الله «حاج شیخ عبدالله نظری خادم الشریعة» (رضوان الله تعالی علیه) مصاحبه موسسه امامیه با مرحوم حضرت آیت الله نظری خادم الشریعه در خصوص استادشان مرحوم علامه «مصطفی صدوقی» موسس حوزه علمیه ساری را جهت انتشار دراختیار خبرگزاری شبستان قرار داد که شرح این گفتگوی پند آموز در این مجال از نظرتان می گذرد.

 

آیت الله «عبدالله نظری خادم الشریعه» در این گفتگو ضمن عرض ارادت به ساحت حضرت علامه مصطفی صدوقی مازندرانی، گفت: از طفولیت آشنایی با بیت محترم و خدمتگزار آیت الله صدوقی داشتیم چون پدر ایشان مرحوم آقا شیخ مرتضی با مرحوم ابوی ما مرتبط بودند والد ما در قادی کلا بود و آقا شیخ مرتضی در آهنگرکلا  و در جریان مشروطه هردوی این بزرگواران مبارز بودند و صدمات و لطمات زیادی هم متحمل شدند از این جهت بنده آمدم مدرسه رضاخان که آن وقت مرکز حوزه علمیه در ساری بود در  درس ایشان شرکت کردم.

 

بنیانگذار غدیریه در ایران ادامه داد: ایشان استاد محترم بنده بودند از لحاظ کمی و کیفی خیلی از وجودشان استفاده کردیم؛ سبک ایشان این بود که درسی که می دادند فردا از شاگرد پس می گرفتند. اتفاقا ما روز اول که آمدیم درس گرفتیم فردا چون حافظه بسیار خوبی داشتم خیلی کامل پس دادیم ایشان همان جا بنده را تحسین  کرد بسیار خوشحال شد و یک تومان جایزه به من داد.

 

وی با بیان اینکه آموزش طلاب بسیار مورد توجه حضرت علامه صدوقی بود، افزود: ایشان به تدریس طلبه ها بسیار اهمیت می دادند و سفارشات لازمی داشتند.مثلا می گفتند می خواهی ملا شوی تو را درس دهم تو باید کتاب پایین تر را بتوانی درس دهی تا من کتاب بالاتر را درس دهم بنده هم امر ایشان را اطاعت می کردم. به حفظ مطالب هم بسیار اهمیت می داد تا همه مسائل و موارد کتاب حفظ شود.

 

آیت الله نظری با بیان اینکه علامه صدوقی نسبت به طلاب و تحصیل آنها احساس مسئولیت می کردند، تصریح کرد:  ایشان شب ها از منزل به مدرسه می آمد و سرکشی می کرد تا ببیند طلبه ها درس می خوانند یا نه. ایشان از لحاظ تدریس بسیار موفق و شخصیت ممتازی بودند و شاگردان بسیار خوبی نیز پرورش دادند و از لحاظ کیفیت زحمت فراوانی می کشیدند بنده شاگرد ایشان بودم و استفاده کردم و بهره بردم و پایه های بزرگ علمی من  خدمت ایشان شکل گرفت.

 

وی که اولین طلبه مدرسه رضاخان ساری بود، افزود: از زمانی که حوزه شروع شد من حضور داشتم و برای آموختن زبان عربی خدمت حاج آقا صدوقی رسیدم ایشان هم آن زمان شخصیتی ممتاز و بی نظیر در حوزه تدریس در مازندران بود.

 

آیت الله نظری اظهار کرد: در روزگاری که علامه صدوقی مسئولیت تدریس طلاب حوزه رضاخان را عهده دار بودند، اخوی بنده مثل آقایان قیومی، سعادت و عظیمی همه تدریس می کردند حتی آقای ملکی به ما تعلیم خط می داد ولی آنکه جامعیت و کاملیت و اراده داشت و همت می کرد و مواظب درس طلبه ها بود آیت الله صدوقی بودند.

 

زعیم حوزه علمیه مازندران از علامه صدوقی به عنوان یک انسان متقی یاد کرد و گفت: ایشان در تقوا و قناعت بی نظیر بود و به مسائل مالی اهمیت نمی داد و مجاهده عملی و کمال علمی داشتند و دارای کمالات بودند که در طلاب هم تاثیر می گذاشتند و شاگردان بسیار خوبی تربیت کردند .

 

آیت الله نظری با بیان اینکه دین داری و تقوای حضرت علامه در بیت ایشان ریشه دوانده، ادامه داد: یکی از اختصاصات بیت شریف آقای صدوقی این است که همه در کسوت روحانیت و خدمت اسلام، لباس دین و شریعت و فقاهت هستند و الان هم استاد محترم آیت الله آقا شیخ مرتضی چراغ را روشن دارد که این ها از حسن نیت آن فقید سعید بود که علاقه مند بودند که ان شاء الله این توفیق مستدام بماند.

 

وی اظهار کرد: از توصیه های همیشگی ایشان به بنده عنایت به علم کلام و کار کردن در مسائل اعتقادی بود؛ مرحوم علامه می فرمود آنچه در خارج از حوزه و محیط اجتماعی لازم است و بدرد مردم می خورد اعتقادات است که سبب رشد مذهبی مردم می شود این دستور استاد را در برنامه های خودم در ایام تحصیل و زندگی توجه داشتم و روی همین جهت آیت الله صدوقی ما را با مرحوم استادمان آقای رازی تبریزی آشنا کرد و ما نزد ایشان مباحث کلام و عرفان کار می کردیم و این اواخر هم در مدرسه خان قم  محل درس ما در اتاق حاج شیخ مرتضی صدوقی(فرزند علامه صدوقی) بود که با ایشان و تعدادی از طلاب نزد آقای رازی بحث های خوبی داشتیم.

 

آیت الله نظری به دلدادگی حضرت علامه صدوقی به امام خمینی(ره) و فعالیت های انقلابی ایشان اشاره کرد و گفت: ایشان  برای انقلاب بسیار زحمت کشیدند و با اجازه ایشان فعالیت می کردیم. حضرت علامه مدیر علمی، اجتماعی و حقوقی ما بودند .

 

وی ادامه اداد: یاد دارم در سال۴۲ که امام راحل از زندان آزاد شده بودند مرحوم آیت الله صدوقی، قم مشرف شده بود و به اتفاق ایشان و آقا زاده شان رفتیم منزل امام خمینی(ره) که آن وقت به ایشان حاج آقا روح الله می گفتند.  ملاقات خیلی صمیمی و خوبی داشتیم ؛آقای منتظری هم بود. اتفاقا در این دیدار حاج آقای صدوقی حمایت روحانیت مازندران و ساری را از تلاش های امام راحل  به معظم له اعلام داشتند.

 

آیت الله نظری خادم الشریعه به دغدغه مندی علمای دین در گذشته برای کسب علم و تربیت طلاب اشاره کرد و افزود: فهم دین، تعلیم دین، شریعت،اخلاق اسلامی، عبودیت و بندگی خداوند اصل مطلب برای علما روزگاران قدیم بود.

 

وی به دین داری و علاقه مندی طلاب شهرستان ساری به کسب علوم حوزوی اشاره کرد و گفت: علمای ساری اهل فضل بودند و نوعاً نجف درس خواندند؛ به ساری برگشته بودند و استفاده فقهی و علمی داشتند و اینجا آمده بودند برای مراتب علمی ما و در حوزه های ادبیات فقه و اصول و تفسیر و در خدمات اجتماعی مانند نماز جماعت ترویج دین و ایام محرم و صفر و احیای شرع و شریعت و ترویج قرآن فعالیت می کردند. ساری شهری مذهبی محسوب می شد که امروز نیز چنین موقعیتی دارد.

 

آیت الله نظری خادم الشریعه به شجاعت و دلیری علمای ساری اشاره کرد و افزود: زمان طاغوت با توجه به کارشکنی های ساواک در دیگر شهرها علمایی که در سطح بالاتری بودند منبر نمی رفتند ولی علمای ساری اگر جایی که ضرورت داشت برای اسلام بدون در نظر گرفتن هر مسئله ای منبر می رفتند و این توفیق الهی بود. این امتیاز علمای ساری بود که ترویج دین و شریعت داشتند بنده هم همین روش را با تأسی از آنان دارم .

 

زعیم حوزه علمیه مازندران در خاتمه گفت: ان شاء الله خداوند آیت الله صدوقی را رحمت کند چراکه ایشان بر من حق تعلیم کامل دارند و بنده همیشه ایشان را دعا می کنم و فراموششان نمی کنم و اگر زحمات ایشان نبود معلوم نبود ما الان کجا بودیم و چه می کردیم .

 

کد خبر 1022969

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha