به گزارش خبرگزاری شبستان، مرکز ترمیم نسخ خطی اداره امور فکری و فرهنگی آستان مقدس عباسی مراسم گرامیداشت ۱۰ سالگی تأسیس این مرکز را پیش رو دارد و در طول این سالها موفق شده است که صدها نسخه خطی و کتب مرجع و اسناد متعلق به دورههای زمانی مختلف را علاوه بر نسخ خطی نفیس از قرآن کریم ترمیم کند؛ نسخههایی خطی که گذر زمان و بیتوجهیها موجب فرسوده شدنشان شده است. اما کارشناسان کارگاه نسخ خطی آستان مقدس علوی این آثار را احیا کرده و به عنوان منبع و مرجع در اختیار پژوهشگران و متخصصان در علوم مختلف قرار داده است.
عقیل عبدالحسین الیاسری، رئیس اداره امور فکری و فرهنگی آستان مقدس عباسی در گفتوگو با شبکه الکفیل گفت: کمیته مقدماتی جشنواره امام محمد باقر(ع) که با آغاز ماه رجب شروع به فعالیت میکند، بخشی از کار خود را به گرامیداشت سالگرد تأسیس مرکز ترمیم نسخ خطی آستان مقدس علوی اختصاص میدهد و قرار است با برپایی یک نمایشگاه، تصاویر آثار ترمیم یافته در این کارگاه در معرض دید عموم قرار گیرد و توضیحاتی درباره شیوه ترمیم این نسخ خطی ارائه شود.
لیث لطفی، رئیس مرکز ترمیم نسخ خطی آستان مقدس علوی نیز در این باره گفت: اولین هسته تأسیس این مرکز مربوط به سال ۲۰۰۷ میلادی میشود، زمانی که ما با حمایت دبیرخانه عمومی آستان مقدس حضرت ابوالفضل العباس(ع) و اداره امور فکری و فرهنگی این نهاد، بر اساس نقش آنها در حفظ و نگهداری میراث فرهنگی، کار خود را آغاز کردیم و همه ظرفیتها برای افتتاح این مرکز به کار گرفته شد؛ این مرکز طی سه سال توانست یک کادر فنی متخصص در مرمتسازی نسخ خطی با هر میزان آسیبدیدگی پرورش دهد. این مرکز به مجموعهای از دستگاهها و تجهیزات مدرن و پیشرفته مجهز است تا محصول کار باکیفیت عالی تضمین شود.
وی افزود: شروع واقعی کار در سال ۲۰۱۰ میلادی بود و از آن زمان تاکنون این مرکز توانسته است که بیش از ۲۵۰ نسخه خطی و بیش از یکصد سند تاریخی را در اندازههای مختلف و با هر میزان فرسودگی بازسازی کند و کار این مرکز فقط به نسخ خطی که در کتابخانه آستان مقدس عباسی نگهداری میشود، مربوط نیست؛ بلکه کارشناسان ما نسخههای نفیس دیگری را هم که به کتابخانهها و شخصیتهای علمی و دینی خارج از آستان مقدس تعلق دارد، نیز ترمیم کردهاند که شامل ۱۲۰ نسخه خطی، ۳۱ سند، ۱۰ نقشه و ۳۰ روزنامه مربوط به دورههای زمانی مختلف بوده است.
لطفی با اشاره به اینکه کارشناسان این کارگاه دورههای تخصصی متعددی را در داخل و خارج عراق گذراندهاند، گفت: بخشی از کار کارگاه مربوط به تهیه جلد نسخههای خطی با چرم و تزئین روی آن است تا مکمل سایر بخشهای آزمایشگاههای بیولوژیک و شیمی و کارهای فنی اعم از غبارزدایی، اسیدزدایی، آفتزدایی، ترمیم آسیبدیدگیها و صحافی نسخ خطی است.
رئیس مرکز ترمیم نسخ خطی آستان مقدس عباسی این مرکز را در سطح عراق و خارج آن از مهمترین مراکز تخصصی مرمتسازی نسخ خطی دانست و گفت: این مرکز همچنین با برپایی چندین روزه آموزشی به نهادها و طرفهایی که در زمینه مرمت نسخ خطی کار میکنند، این مهارت را آموزش داده است.
نظر شما