«ابوالفضل حسن آبادی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در مشهد ضمن تسلیت سالروز شهادت امام هادی(ع) با بیان اینکه زیارت جامعه کبیره از مشهورترین زیارات روایت شده از امام هادی(ع) با مضامینی عالی و بدیع است که شروح متعددی به فارسی و عربی بر آن نوشته شده است، اعلام کرد: در حال حاضر، نسخههای متعدد خطی و چاپ سنگي از این زیارت و شرح و ترجمۀ آن، در گنجينه کتب خطي کتابخانه مرکزي آستانقدسرضوي نگهداري ميشود.
مدیر مخطوطات سازمان کتابخانههای آستان قدس نسخۀ طوماری زیارت جامعۀ کبیره را یکی از این نفایس خواند و تصریح کرد: این نسخه متعلق به سال ۱۲۶۰ قمری و همراه با ترجمۀ فارسی است که به خط متن نسخ و ترجمه نستعلیق به قلم ابوطالب بن محمدعلی اصفهانی در ۹۹ سطر کتابت شده است.
وی به تزیینات این اثر اشاره کرد و گفت: این نسخه دارای سرلوح مزدوج است و سطربندی، جدولبندی و کمندکشیِ آن به زر و تحریر مشکی است. او افزود: زمینۀ دعا افشان غبار زرین شده است و جلد آن، قابلق میشن عنابی زیپدار است که به دست یکی از هموطنان در سال ۱۳۹۰ شمسی وقف کتابخانۀ امام رضا(ع) شده است.
حسنآبادی افزود: نسخهای دیگر از این زیارت، در سال ۱۲۸۴ قمری به قلم حسین تفرشی به خط نستعلیق هفت سطری، بر روی پوست در تهران کتابت شده است که این نسخه نیز وقفی یکی از هموطنان همدانی به کتابخانۀ رضوی است.
مدیر مخطوطات سازمان کتابخانههای آستان قدس از نسخۀ شرح زیارت جامعه به زبان عربی نام برد و گفت: این نسخه، تصحیح و مقابله شده و شرح مفصلی بر زیارت جامعه کبیره است که شارح در آن، بین ظاهر و باطن و شریعت و حقیقت را جمع کرده است.
وی افزود: این شرح را احمدبن زینالدین احسائی به درخواست سیدحسینبن محمدقاسم حسینی اشکوری نگاشته و در ربیعالأول ۱۲۳۰قمری نگارش آن را به پایان رسانده است و محمدرضا بن محمدحسین زاوهای به عنوان کاتب این اثر بوده که در شعبان ۱۲۹۳ این نسخه را کتابت کرده است.
حسن آبادی همچنین به نسخهای با عنوان زیارتنامۀ ائمه اطهار علیهمالسلام روایتشده از امام هادی(ع) اشاره و خاطرنشان کرد: زبان این نسخه، عربی و فارسی است و در قرن سیزدهم به خط نسخ هفت سطری کتابت شده است.
نظر شما