تشریح وضعیت شیلات و آبزی پروری در رفسنجان/سرانه مصرف ماهی در کشور پایین است

مسئول شیلات جهاد کشاورزی شهرستان رفسنجان با اشاره به اینکه سرانه مصرف ماهی در کشور پائین است؛ از برگزاری نخستین جشنواره کشوری طبخ آبزیان در این شهرستان در نیمه دوم اسفند امسال خبر داد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رفسنجان آفاق‌ فلاحتی دوشنبه (۲۷ بهمن) در نشستی با خبرنگاران سرمایه گذاری در شیلات و آبزی پروری را سود ده و اطمینان بخش عنوان و بیان کرد: تحقیقات انجام شده اخیر نشان می دهد  عرضه ماهی در سطح‌ جهانی بعد از پایان جنگ جهانی دوّم‌ بیشتر شده و رو به افزایش است.

 

 


مسئول شیلات جهاد کشاورزی رفسنجان افزود: از  ۱۹۸۰‌ در دنیا و چند دهه اخیر در ایران  شاهد رشد آبزی‌ پروری هستیم‌ و تولید گوشت سفید ماهی در‌ ایران از سایر‌ محصولات حیوانی بیشتر است.

 

 

 

 

وی با اشاره به اینکه سرمایه گذاری در صنعت آبزی پروری نسبت به‌ سایر شاخه های علوم دامی از ریسک پذیری کمتر و اطمینان‌ بیشتر برخوردار است؛ تصریح کرد: شهرستان رفسنجان ظرفیت های نهفته‌ ای در زمینه پرورش ماهی و آبزیان دارد و این پتانسیل خوب می تواند به رونق منطقه کمک کند زیرا تنوع اقلیمی موجود در رفسنجان  باعث شده این شهرستان مستعد پرورش انواع گونه های مهم مثل پرورش ماهیان خاویاری، گرمای و سردابی، آرتمیا و ‌... باشد.

 

 

 

فلاحتی با بیان اینکه آبزی پروری در رفسنجان در رده استان های بزرگ مانند اصفهان و فارس است؛ گفت: همچنان که این استان‌ های بزرگ در حوزه شیلات خوش می درخشند، رفسنجان هم در این زمینه در دل کویر خوش  می درخشد و تنوع آبزی پروری در رفسنجان مطابق استان‌ های بزرگ است.

 

 

 


وی با تشریح اهداف آبزی پروری در رفسنجان گفت: با توجه به اینکه کمبود منابع آب در منطقه وجود دارد می توان صنعت آبزی‌ پروری را  توسعه داد که ضمن اشتغالزایی و سود دهی بالا از مهاجرت روستائیان به شهر ها نیز جلوگیری می شود.

 

 

فلاحتی خاطرنشان کرد: جایگاه رفسنجان در تولید گوشت سفید ماهی در استان کرمان رتبه سوّم در سال ۹۸ را به خود اختصاص داده و ۱۶ درصد ماهیان استان کرمان در رفسنجان تولید و روانه بازار می شود.

 

 

 


وی عمده فعالان عرصه آبزی پروری در رفسنجان را کشاورزان پسته کارعنوان و بیان کرد: حدود ۶۰ درصد فعالان عرصه آبزی پروری در این شهرستان را کشاورزان‌ علاقمند تشکیل می دهند.

 

 


مسئول شیلات جهاد کشاورزی رفسنجان افزود؛ کشاورزان با تجربه هایی که از پرورش ماهی در استخرهای نزدیک باغات پسته کاری کسب کرده اند متوجه شدند تاثیر آب خروجی در استخرها بر روی حاصلخیزی خاک زراعی تاثیر مثبت دارد و تحقیقاتی که چند سال در ایران در این زمینه انجام می شود هم گواه بر تاثیرِ مثبت آب غنی شده ای دارد که در استخرها پرورش ماهی ایجاد و به سمت زمین های زراعی روان و موجب افزایش راندمان تولید محصولات کشاورزی می شود.

 

 

 

وی گفت: آب استخرهای پرورش ماهی دارای فضولات ماهی است که سرشار از نیتروژن‌ و فسفر است و باعث حاصلخیزی خاک و افزایش راندمان تولید محصول زراعی  می شود. 

 

 

 

فلاحتی ادامه داد: در واقع آبی برای پرورش ماهی مصرف نمی شود علاوه بر آن آب غنی شده ای به سمت تولید محصول کشاورزی ارگانیک می رود از طرفی باعث اشتغال شده و معضل مهاجرت از روستا به شهر هم کاهش می یابد.

 

 


وی فعالیت در صنعت شیلات را پایدار دانست و تصریح کرد: غیر از کشاورزانی که استخرهای پرورش ماهی در رفسنجان دارند، بخش دیگری از فعالان این عرصه هم کسانی هستند که کارشان فقط در حوزه آبزی پروری است و مزرعه پرورش ماهی دارند، آن ها دارای واحدهای صنعتی و آبزی پروری های مستقل و بزرگ هستند؛ این سرمایه گذاران باید از نظر صدور مجوز پرورش و اخذ تسهیلات بانکی حمایت شوند تا رونق منطقه را شاهد باشیم.

 

 

 


فلاحتی خاطرنشان کرد: به دلیل شناخت کم مردم از ارزش غذایی ماهیان و اینکه گوشت سفید ماهی سرشار از امگا است و برای سلامتی بهترین ماده غذایی است، امّا سرانه مصرف پائین است.

 

 

 

وی افزود: قبل از بحران کرونا بحث کلاس های آموزشی به صورت حضوری برگزار می شد و در حال حاضر امکان پذیر نیست، برای نخستین بار در کشور جشنواره مجازی طبخ آبزیان نیمه دوم اسفند جاری در رفسنجان برگزار می شود و از سراسر کشور می توانند در این جشنواره شرکت کنند.

 

 

 

فلاحتی گفت: بازار عرضه آبزیان در رفسنجان باید ایجاد شود تا مردم به مصرف این نوع گوشت سلامت محور تشویق شوند.

 

 

 

وی تصریح کرد: هدفی که ما دنبال می کنیم، اجرای طرح‌ پرورش ماهی در خانه های روستایی است؛ طرح در حال تدوین است این طرح اگر با ارائه تسهیلات کم بهره به خانوارهای روستایی اجرا شود هر خانوار روستایی می تواند در خانه خود حوضچه‌ پرورش ماهی ایجاد و هر ۶ ماه یکبار ماهی برداشت و روانه بازار کند.

 

 

 

فلاحتی پیش بینی کرد: هر خانوار روستایی می تواند حداقل ۱.۵ تا ۲ تن ماهی  برداشت کند و کمک به اقتصاد خانواده هم داشته باشد؛ با کمیته امداد در حال رایزنی هستیم تا تسهیلاتی به مددجویان این نهاد جهت پرورش ماهی ارائه شود و به خودکفایی برسند و جهاد کشاورزی آموزش ها را به خانواده ها ارائه می دهد.

 

 

 

وی خاطرنشان کرد: ماهی قزل آلا به شرایط آب و هوایی سرد و دمای بین ۱۲ تا ۱۶ درجه نیاز دارد و در رفسنجان قسمت هایی وجود دارد که از این آب و هوا برخوردار است ضمن اینکه ماهی گرمابی‌ نظیر کپور هم نیاز به دمایی بالای ۲۲ تا ۲۶ درجه دارد که این اقلیم نیز در برخی مناطق رفسنجان وجود دارد و رفسنجان مستعد پرورش ماهیان سردابی و گرمابی است.

 

 

 

این مسئول ماهی خاویاری را یک ماهی بسیار ارزشمند تجاری جهانی عنوان کرد و گفت: در منطقه نوق واحدی به مساحت ۱۴۰۰ متر مربع با ظرفیت ۲۰ تن ماهی خاویاری ایجاد شده و تکنولوژی پرورش ماهی خاویاری را دارد که در آینده نزدیک مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

 

 

 


وی افزود: در این منطقه همچنین تولید سیست‌ آرتمیا ( غذای ماهیان و آبزیان) را داریم  که تنها واحد فعال در کشور و بزرگترین تولید کننده آرتمیا در خاورمیانه است و بحث تامین و نیاز سازمان شیلات داخلی و آبزی پروری و بحث صادرات را هم دارد اگر این واحد آرتمیا وجود نداشت، شیلاتی در کشور شکل نمی گرفت و همچنان می بایست غذای آبزیان را به صورت واردات از کشورهای خارج تامین کنیم چون بیس و پایه غذای ماهیان همین آرتمیا است.

 

 


فلاحتی گفت: خوشبختانه این پتانسیل در رفسنجان  وجود دارد اگر حمایت شود تولیداتی خواهد داشت که علاوه بر خودکفایی از محصولات سیست‌ آرتمیا،  صادرات آن هم رونق می گیرد.

 

 

 


وی خاطرنشان کرد: مردم و متقاضیان باید در زمینه فعالیت در حوزه آبزی پروری به مدیریت جهاد کشاورزی مراجعه کنند که ضمن انجام‌مشاوره، طی فعالیت در آبزی پروری آن ها را حمایت و راهنمایی می کنیم؛ علم پرورش ماهی را به آن ها ارائه می دهیم  تا به سوددهی بالا برسند.

 

 


فلاحتی توصیه کرد: اگر شخصی مراجعه نکند و دست به تولید بزند ممکن است سرمایه خود را از دست بدهد و ضمن شکست در این حوزه،  از فعالیت در این زمینه دست بردارد امّا بخش شیلات جهاد کشاورزی همچنان حامی متقاضیان پرورش ماهی است و مردم قبل از اقدام، به این نهاد مراجعه کنند.

 

 

کد خبر 1027668

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha