جایگاه وکالت هنوز ناشناخته است/عدم اطلاع اکثر مردم نسبت به حقوق خود

جایگاه وکالت هنوز ناشناخته است و اکثر مردم جامعه ما از نقش و جایگاه وکیل بی‌اطلاع هستند این در حالی است که جامعه روزبه‌روز در حال پیشرفت و صنعتی شدن است و نیاز به تخصصی شدن امور در همه بخش‌ها، بیش از پیش احساس می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از شهرستان‌های استان تهران، هفتم اسفند سالروز استقلال کانون وکلای دادگستری و روز وکیل مدافع نامگذاری شده است، در این روز باهمت دکتر مصدق لایحه استقلال کانون وکلا تصویب شد تا روز وکیل در تاریخ ثبت شود.

به همین مناسبت گفتگویی را با ریحانه نعمت اللهی اردستانی وکیل پایه یک داددگستری شهرستان پیشوا ترتیب داده ایم تا جزئیات این حرفه را بیشتر مورد واکاوی قرار دهیم:

 

به نظر شما یک وکیل خوب دارای چه ویژگی‌هایی است؟ و اساسا مردم از چه وکلایی بهتر استقبال می‌کنند؟

البته همه وکلا خوب هستند اما اگر بخواهیم شاخص های را برای یک وکیل مورد وثوق مطرح کنیم اینکه در درجه اول باید مورد اعتماد و احترام مردم باشد و تحقق این موضوع نیز به میزان صداقت، امانت و مسئولیت‌پذیری یک وکیل بر می‌گردد، علاوه بر این یک وکیل خوب و مجرب باید از علم و تخصص کافی برخوردار باشد تا بتواند در شرایط مختلف از حقوق موکل خود به نحو شایسته دفاع کند.

 

از صداقت، امانت و مسئولیت پذیری صحبت کردید، لطفا بیشتر در این باره توضیح دهید؟

خیلی واضح است همانطور که می دانید همه وکلا قبل از اینکه بخواهند کار وکالت خود را شروع کنند باید مانند قضات یا پزشکان سوگند یاد کنند که تمام تلاش خود را برای اجرای عدالت و احقاق حقوق قانونی و شرعی مردم بکار گیرند و لذا همین موضوع داشتن صداقت،امانت و مسئولیت پذیری را برای هر وکیلی مهم و ضروری می‌کند.

 

وجود وکیل برای مطرح کردن دعاوی مردم چه ضرورتی دارد؟ و چرا مردم احساس می‌کنند وجود یک وکیل می ‌تواند کمک بیشتری برای پیگیری مشکلاتشان باشد؟

از آن جهت که اکثر مردم نسبت به حق و حقوق خود آگاهی و اطلاعات زیادی ندارند و در مسیر پیگیری مسائل حقوقی خود در محاکم دچار اشتباه و سردرگمی می‌شوند و از طرفی نیز عدم آگاهی مردم از اطلاعات حقوقی در خیلی موارد موجب تراکم و کثرت پرونده ها می شود لذا وجود یک وکیل که به قوانین اشراف و تسلط دارد می‌تواند فرایند رسیدگی به مشکلاتشان را بسیار آسان‌تر و از اطاله دادرسی نیز جلوگیری کند.

 

چه تفاوتی بین وکالت در ایران و سایر کشورها وجود دارد؟

در کشورهای دیگر تقریبا همه افراد دارای وکیل هستند و داشتن وکیل در پرونده های ارجاعی به دادگاه را ضروری و حق مسلم خود می‌دانند، تا جایی که حتی محاکم آنها، هیچ پرونده ای بدون وکیل را قبول نمی‌کنند اما این در حالی است که در کشور ما بنا به دلایل مختلف، جایگاه وکالت هنوز ناشناخته است و اکثر مردم جامعه ما از نقش و جایگاه وکیل بی اطلاع هستند.

 

دلیل این عدم شناخت چیست؟ چرا مردم وکالت را جز ضروریات خود محسوب نمی‌کنند؟ 

به نظر من یکی از دلایل اصلی آن عدم تلاش رسانه‌ها در معرفی و شناساندن نقش وکیل در زندگی مردم است و حتی گاه مشاهده می‌کنیم که تصویر نادرستی از وکلا در برخی فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی ارائه می‌شود، این در حالی است که جامعه روز به روز در حال پیشرفت و صنعتی شدن است و نیاز به تخصصی شدن امور در همه بخش ها، بیش از پیش احساس می شود که وکالت نیز یکی از مهمترین تخصص ها در جوامع صنعتی به شمار می‌رود.

معتقدم رسانه ها در اطلاع رسانی پیرامون این مسائل نقش تعیین کننده ای می توانند داشته باشند.

 

 

لطفا درباره وکالت بلا عزل و شرایط ابطال آن توضیح دهید؟

وکالت ماهیتاً یک عقد جایز است، در این قرارداد هر یک از دوطرف یعنی موکل یا وکیل، می‌­توانند هر زمان که بخواهند قرارداد موجود بین خود را برهم زنند؛ یعنی موکل این حق را دارد که وکیل خود را عزل کند و وکیل نیز می­‌تواند از وکالت استعفا دهد، اما گاهی آن‌ها با یکدیگر توافق می‌­کنند که امکان عزل وکیل و برهم زدن قرارداد وکالت توسط موکل وجود نداشته باشد؛ به این نوع از وکالت در حقوق، وکالت بلاعزل گفته می‌شود وکالت بلاعزل در دو صورت باطل می‌شود.

در صورتی که وکیل با حضور در یکی از دفاتر اسناد رسمی از وکالت بلاعزل استعفا دهد، وکالت بلاعزل باطل و بی‌اثر می‌شود و ابطال وکالت بلاعزل در دادگاه نیز به این صورت است که گاهی شخصی که وکالت بلاعزل داده، مدعی است  که اصلاً عقد لازمی بین دو طرف منعقد نشده است که وی بخواهد شرط ضمن عقد، عزل وکیل را بپذیرد یا نپذیرد. در چنین مواردی این ادعا با بررسی مدارک و مستندات، شهادت شهود و یا اقرار خوانده (وکیل) قابل اثبات است. در این گونه موارد لازم است تا فرد به دادگاه حقوقی مراجعه و دادخواست ابطال وکالت بلاعزل را ارائه کند.

البته عوامل دیگری هم باعث زوال عقد وکالت می‌شوند، مثل فوت وکیل یا موکل، جنون وکیل یا موکل، از بین رفتن مورد یا موضوع وکالت، پایان مدت وکالت.

 

سخن پایانی؟

از موکلین می خواهم وقتی به وکیل مراجعه می کنند همه واقعیت ها و حقایق مورد نظر خود را به صورت شفاف و صریح ابراز نمایند چراکه وکیل محرم اسرار است و اگر نکته‌ای هرچند به نظر آنها بی اهمیت جلوه باشد به وکیل منتقل نکنند، ممکن است همان نکته بی اهمیت یا کم اهمیت در سرنوشت پرونده تاثیر تعیین کننده داشته باشد، بنابراین اعتماد کامل موکل به وکیل به منظور دستیابی به حقیقت و احقاق حق مشروع و قانونی موکل، امری ضروری است.

کد خبر 1030590

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha