آیت الله احمد شیخ بهایی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از کرمان، به مناسبت ولادت مولای متقیان حضرت علی(ع) و روز پدر گفت: از امیرالمومنین(ع) نزدیک به 12 هزار جمله حکمت آمیز وجود دارد که بخشی از آن در نهج البلاغه و بخشی در کتاب «غُرَرُ الحِکَم و دُرَرُ الکَلِم» و بخشی در کتاب های روایی پراکنده شده است.
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه کرمان با بیان اینکه نهج البلاغه و کتاب «غُرَرُ الحِکَم و دُرَرُ الکَلِم» که در اختیار داریم سرشار از حکمت است، ادامه داد: باید به نهج البلاغه اهمیت ویژه ای قائل شد زیرا این کتاب در سه قسمت خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار دسته بندی شده است.
وی افزود: اما به مناسبت روز پدر؛ حضرت نامه ای برای فرزندش امام حسن مجتبی(ع) نوشتند که معروف به نامه 31 نهج البلاغه است که دریایی از معارف و آموزه های دینی و اخلاقی و در حقیقت منشوری از بهترین دستورالعمل های اعتقادی و اخلاقی است.
آیت الله شیخ بهایی اظهار کرد: این نامه از طرف یک پدر به فرزندش می تواند برای پدران از این حیث که چطور با فرزندان خود تعامل داشته باشند؟ درس آموز باشد؛ از جمله اینکه در قسمتی از نامه آمده است «قلب جوان و نوجوان مانند یک مزرعه آماده پذیرش هر بذرى است که در آن پاشیده شود و ...؛ قبل از اینکه دیگران در این مزرعه بذرپاشی کنند شما خودت بذرپاشی کن» که گندم از گندم بروید و جو ز جو؛ لذا اگر در این مزرعه خار کشت شود، خار برداشت می شود و اگر گل کشت شود گل برداشت می شود.
وی بیان کرد: در این نامه حضرت در خطاب به امام مجتبی فرمودند «پسرم درست است که من به اندازه پیشینیان عمر نکردهام، امّا در کردار آنها نظر افکندم، و در اخبارشان اندیشیدم، و در آثارشان سیر کردم تا آن جا که گویا یکى از آنان شده ام، بلکه با مطالعه تاریخ آنان، گویا از اوّل تا پایان عمرشان با آنان بوده ام، پس قسمتهاى روشن و شیرین زندگى آنان را از دوران تیرگى شناختم، و زندگانى سودمند آنان را با دوران زیانبارش شناسایى کردم، سپس از هر چیزى مهم و ارزشمند آن را، و از هر حادثهاى، زیبا و شیرین آن را براى تو برگزیدم...»
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه کرمان ادامه داد: حضرت فرمودند «لذا چیزی که برای تو می گویم از قرآن کریم است؛ آنچه که سنت های الهی و حوادثی که برای دیگران اتفاق افتاده و آنچه باعث سعادت و شقاوت آن ها شده است، بیان می کنم».
وی با تاکید بر اهمیت توجه به سنت های الهی در قرآن کریم افزود: همانطور که مقام معظم معظم رهبری در دیدار با اعضای مجلس خبرگان اشاره کردند سنت های الهی را در قرآن و مبانی و معارف را از قرآن باید بگیریم و به روز کنیم نه اینکه آن ها را خراب کنیم بلکه آن ها را براساس نیاز روز مطرح کنیم مانند صبر و مقاومت که الان نیاز امروز جامعه ما است.
آیت الله شیخ بهایی گفت: به هر حال امیرالمومنین(ع) می فرمایند که انسان اگر از قرآن علت نابودی امت ها و علت عزت امت ها را بگیرد، آن وقت تجربه تلخ آن ها را تکرار نخواهد کرد.
وی به جایگاه پدر در متون معارفی اشاره و اظهار کرد: خود امیرالمومنین(ع) به عنوان پدر امت است و نوشتن نامه ایشان برای فرزندش امام حسن مجتبی(ع) در حقیقت نامه یک پدر و جایگاه او است و در قرآن کریم هم سخنان لقمان به پسرش، سخن حضرت یعقوب به فرزندان خود و همینطور صحبت های حضرت ابراهیم به حضرت اسماعیل در جایگاه یک پدر آمده و این ها پر از نکات است.
استاد درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه کرمان افزود: پدران باید به تربیت فرزندان اهمیت بدهند لذا در فضای امروزی که خیلی نیاز است پدران با فرزندان خود رفیق و دوست باشند و تحکمی برخورد نکنند بلکه سعی کنند خودشان را در سطح فرزندشان قرار دهند البته باید متوجه رشد فرزند خود باشند.
وی در پایان گفت: همانطور که فرزند رشد می کند رفتار آن ها هم عوض می شود و رفتار پدران و مادران باید متناسب با آن ها باشد و یک زمان باید به فرزند مطالب یاد بدهند و یک زمان هم باید بنشینند و حرف های او رل گوش و فرزند را مشاور خود قرار دهند البته فرزندان هم باید حرمت پدران را تا آخر عمر نگه دارند.
آیت الله شیخ بهایی به قصه های حاج قاسم و رفتار ایشان با پدر و مادر خود و همچنین رفتار علما و بزرگان با پدر و مادر خود اشاره کرد که فرزندان باید درس بگیرند و حرمت پدران و مادران خود را داشته باشند.
نظر شما