به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سمنان؛ منابع طبیعی به عنوان بستر حیات و توسعه پایدار کشور، متعادل کننده اکوسیستم و پشتوانه بخش کشاورزی، دارای ارزشهای تجاری و غیر تجاری فراوانی است و نقش آن در کنترل هرزآبهای سطحی، تغذیه سفره های آب زیر زمینی، حفظ و تولید خاک نباتی، تولید اکسیژن، تلطیف هوا، پالایش گازهای سمی، تامین غذا و پروتئین، تولید مواد دارویی و صنعتی، پناهگاه حیات وحش، تولید علوفه و چوب و ... بر کسی پوشیده نیست.
از آنجایی که بیش از ۸۰ درصد از عرصه کشور تحت پوشش اراضی ملی و دولتی (منابع طبیعی) است لذا حفظ، احیا، توسعه و بهره برداری اصولی از این منابع، مدیریتی مستقل و توانمند را می طلبد.
در سال جاری با توجه به نامگذاری این سال توسط مقام معظم رهبری به عنوان سال جهش تولید و نقش مهم منابع طبیعی در این امر طرح ۹در ۹۹ توسط رییس محترم سازمان جنگلها ، مراتع و آبخیزداری کشور مطرح که در آن توسعه زراعت چوب ، ارتقاء پوشش حفاظتی ، کاداستر اراضی ملی ، تعیین تکلیف مدیریت پارک های جنگلی ، اخذ حقوق دولتی و تقویت منابع اعتباری ،توسعه و تقویت صندوق های منابع طبیعی ، ذخیره گاههای جنگلی ،توسعه دولت الکترونیک و مدیریت و بهره برداری از مرتع عناوین آن بوده و آبخیزداری و آبخوانداری ، مقابله با بیابان زایی ، صیانت از جنگلهای کشور و توقف بهره برداری چوب از جنگلهای هیرکانی و اجرای طرح جایگزین از طرح های محوری آن است.
« جعفر مرادی حقیقی» در آستانه هفته منابع طبیعی با اشاره به تخصیص اعتبارات صندوق توسعه ملی به حوزه آبخیزاستان سمنان از آن به عنوان یک اتفاق مهم و موثر در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری نام برد و گفت: سهم استان سمنان از اعتبارات سال جاری بالغ را۲۶ میلیارد تومان بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان از دراختیار گذاشتن این اعتبارات به ادارات کل منابع طبیعی و آبخیزداری خبردادوافزود: عملیات اجرایی این که طرحها در ۲۳ حوزه وبا مساحتی بالغ بر ۲۸هزارهکتار برنامهریزی شده بود را از هفته دولت سالجاری کلید زدیم،که این طرح ها متناسب با مطالعات انجام شده و اولویتها و نیازهای منطقهای در چند بخش برنامهریزی و عملیاتی شده است.
وی با اشاره به سهم هر بخش از اعتبارات صندوق توسعه ملی گفت: ۲۳ میلیارد تومان از اعتبارات تخصیصی به استان سمنان در بخش آبخیزداری، ۱/۵ میلیارد تومان در حوزه طرحهای بیولوژیک و مابقی آن در حوزههایی همچون مستندسازی، حفاظت اراضی، فعالیتهای ترویجی و آموزشی، یگان حفاظت و توانمندسازی جوامع روستایی و...هزینه شده است .
مرادی حقیقی از اجرای ۶ بند خاکی با حجم بالغ بر ۷۵هزار مترمکعب از محل این اعتبارات خبر داد و افزود: بالغ بر ۳۵ هزارمترمکعب سازه های سنگ و ملات وگابیون،۲۰۰ متر مربع سازه بند سبک پایه بتنی از جمله طرحهایی است که در سالجاری از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی در شهرستانهای مختلف این استان عملیاتی شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان همچنین به انجام کارهای بیولوژیک اشاره داشت وافزود: بذرپاشی به مساحت ۴۳۰ هکتار، کپه کاری به مساحت ۳۵۰ هکتار ، تبدیل دیم زار ۱۰ هکتار، ذخیره نزولات ۱۵۰ هکتا ر، کشت گیاهان دارویی به مساحت ۲۰۳۵هکتار ، نهالکاری جهت توسعه زراعت چوپ (مثمر و غیر مثمر) به مساحت ۲۱۴ هکتار در سالجاری از محل صندوق توسعه انجام شده است.
وی با بیان اینکه در بخش حفاظت وامور اراضی نیز مساحتی بالغ بر هفت میلیون هکتار کاداسترو ضمن تثبیت مالکیت در سامانه اداره کل ثبت اسناد و املاک صادر شده است گفت: سند تک برگی و ۳۴کیلومتر کمر بند حفاظتی انجام شده و تامین سوخت بوسیله آبگرمکن خورشیدی و تنور گازی از محل اعتبارات ملی و صندوق توسعه در حال اجرا است.
«فرهاد عبدالشاه» در ادامه با اشاره به هفته منابع طبیعی گفت: با توجه به اهمیت منابع آب وخاک کشور و لزوم حفاظت از این منابع محدود، هماهنگی درحوزه های آبخیز به منظور ایجاد توسعه پایدار اجتناب ناپذیر است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان تصریح کرد: وقوع سیلاب های مخرب باعث بروز خسارات مالی وجانی، هدررفتن منابع آب، فرسایش و هدررفتن خاک حاصلخیز کشاورزی می شود که یکی از مسائل عمده و اساسی که موجب شده تا مسئولان اجرائی ومتولیان امر، علیرغم همه تلاش های خود برای کاهش مشکل هدر رفتن منابع آب و خاک توفیق چندانی بدست نیاوردند، عدم مدیریت جامع و هماهنگ در عرصه های آبخیز کشور و برنامه ریزی و مدیریت کلان این عرصه ها است.
وی با بیان اینکه بدیهی است که این نگرش می تواند یکی از راه حل های رفع مشکل باشد اضافه کرد: با اعمال این سیاست، برنامه ریزی در حوزه ها بصورت جامع و هماهنگ صورت پذیرفته و تمامی سازمانها و دستگاههایی که به طور مستقیم و غیر مستقیم در حفظ آب وخاک مسئول هستند فعالیت های خود را هماهنگ و کلیه مطالعات و عملیات اجرایی را در حوزه های آبخیز جهت داده تا از اقدامات موازی پرهیز و استفاده بهینه از اعتبارات و زمان برای پیشبرد اهداف کنند.
عبدالشاه در ادامه گفت : از محل اعتبارا ت صندوق توسعه در سال ۹۹عملیات اجرای ۲۳ حوزه اجرا شده که می توان به پروژه های صندوق توسعه به تفکیک شامل، (حوضه چنداب و سنگاب شهرستان گرمسار) (حوضه ده نمک شهرستان آرادان ) (، حوضه آبگرم ، عبدا... آباد شهرستان سرخه ) (حوضه آسوران - جاشلوبار، گل رودبار، چاشم و هیکو شهرستان مهدیشهر ) ، (حوضه چاشتخوران و شهرک صنعتی شهرستان سمنان)، (حوضه اگره ، آستانه، شوراب و کلاته شهرستان دامغان ) ، ( حوضه شوراب- سورخان، دهملا، ابرسج ، تاش و ابر شهرستان شاهرود ) (حوضه ارمیان، قدس ، میامی ، باغچه و سوداغلن شهرستان میامی) که مساحت تحت پوشش این عرصه ها بالغ بر ۲۸ هزار هکتار است.
«علی اصغر جلالی» گفت: یکی از معاونت های مهم اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری، معاونت فنی است که مجموعه ادارات جنگل، مرتع، بیابان، بهره برداری گیاهان دارویی و کمیته فنی را تحت پوشش دارد.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان افزود: با توجه به اینکه استان سمنان۳۵۲ هزار هکتار جنگل دارد این معاونت مسئولیت حفظ و نگهداری، احیاء و توسعه جنگلهای مخروبه را به عهده دارد.
وی با اشاره به اینکه در استان سمنان دو مرکز تولید نهال در شهرستان های شاهرود و سمنان ویک نهالستان بیابانی در حسن آباد شهرستان دامغان وجود دارد اظهارداشت: بیش از ۸۰۰ هزار اصله نهال های مختلف را تولید می کند و حدود ۶۰۰ هزار اصله نهال رایگان را در هفته منابع طبیعی و آبخیزداری به منظور تبیین فرهنگ منابع طبیعی و افزایش فضای سبز توزیع شده است که توانسته سهم بسزایی در توسعه فضای سبز استان سمنان داشته باشد.
جلالی ابراز داشت: درسال جاری معادل ۳۱۸ هکتار جنگلکاری و توسعه زراعت چوب در استان سمنان انجام شده است و به تعداد پنج بوستان روستایی با مشارکت دهیاریهای مختلف در دست اجرا است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان سطح مراتع استان را بیش از ۳.۵ میلیون هکتار اعلام کردوافزود: تا کنون در ۶۱۱ سامانه عرفی مراتع استان طرح مرتعداری تهیه و در دفترخانه اسناد رسمی به دامداران واگذار و همچنین در سالجاری بالغ بر ۸۰ فقره طرح مرتعداری در سطح ۲۴۸ هزار هکتار تهیه و بازنگری شده است.
وی بیان داشت : در بخش مدیریت چرا در مراتع استان سمنان، تاکنون بیش از ۹۰۰ سامانه عرفی مورد پایش قرار گرفته است، که بر این اساس پروانه چرای بیش از ۶۱۱ نفر از دامداران به دلیل عدم استمرار دامداری (ترک دامداری ) و موارد مرتبط با فصل سوم شیوه نامه بهره برداری از مراتع کشور با ۷۱ هزارو۳۶۴ واحد دامی ابطال شده است.
جلالی عنوان کرد: به منظور اقتصادی کردن طرح های منابع طبیعی و در راستای اقتصاد مقاومتی علاوه بر پروژه های تکلیفی و سازمانی، طی سالهای ۹۵تا ۹۹ به مدت چهارسال سطحی معادل ۱۶ هزار هکتار از مراتع استان در بیش از ۱۲۰ سامانه عرفی با مشارکت مرتعداران و با کشت گونه های با ارزش صنعتی و دارویی نظیر باریجه، وشق، آنغوزه و بادام کوهی احیاء گردیده است؛ که به لحاظ عملیاتی در نوع خود بی نظیر است.
معاون فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان این استان سمنان بعنوان یک استان، با سيماي عمدتا بياباني(سومین استان بیابانی کشور) نام برد و افزود: این استان بشدت با معضل فرسایش بادی درگير بوده و این پروسه و عوارض ناشی از آن ، هر ساله خسارت بسیار زیادی را به تاسیسات اقتصادی و منابع زیستی آن وارد می کندکه بر طبق مطالعات انجام شده در سطح استان حدود یک میلیون و۳۷۱هزارو ۶۷۵ هکتار از اراضی تحت تاثیر فرسایش بادی قرار دارد.
وی بیان کرد: با در نظر گرفتن شاخصهای مربوطه حدود ۵۳۵ هزارو ۱۷۳هکتار از اراضی استان سمنان در ۳۸ منطقه (بصورت شهرستانی) به عنوان کانونهای بحرانی فرسایش بادی شناخته شده است ، که سالانه در حدود ۳۳۰ ميليارد ريال خسارت به تاسيسات صنعتي و مسكوني، جاده هاي مواصلاتي،اراضي كشاورزي و... وارد مي كند.
جلالی گفت: در حال حاضر این اداره کل اقدام به متمرکز کردن پروژه های مطالعاتی و اجرایی بیابانزدائی خود در کانونهای بحرانی فرسایش بادی کرده است که در این راستا تا کنون بیش از ۱۱۳ هزار هکتار جنگلهای بیابانی با گونه عمدتا تاغ ایجاد کرده است و تا حدود زیادی معضل فرسایش بادی را، در اطراف مناطق مسکونی ، جاده و راه آهن و ... کنترل کرده است.
«حمیدرضا عبدوس» با اشاره به برنامه های هدفمند این معاونت در سالجاری با بیان اینکه مطابق سیاست گذاری سازمان جنگلها ،مراتع و آبخیزداری کشور در سال جاری طرح جهش۹در۹۹ در حال اجرا می باشد که از محورهای کاری آن می توان به کاداستر اراضی ملی ، صیانت از جنگلهای کشور نام برد، این طرح با هدف کاهش یا حذف عوامل تخریب ،اقدامات خوب و موثری با تمرکز بر امور (تامین سوخت مناسب برای جایگزینی سوخت فسیلی ، اجرای کمر بند حفاظتی در مناطق بحرانی و جنگلی ، تلاش برای اخذ حقوق دولتی در طرحهای مدیریت منابع طبیعی ، تثبیت مالکیت و کاداستر در اراضی ملی، موات و مبارزه با آفات و بیماریها ) را شروع و نتایج خوبی نیز از طرحهای اجرایی در سطح استان سمنان بدست آمده است .
معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سمنان به انعقاد سه فقره قرارداد کاداستر در سالجاری در اراضی ملی و منابع طبیعی در استان از اعتبارات ملی و استانی حدود۱۳۴هزار هکتار کاداستر اشاره کردو افزود: همچنین اقدامات حفاظتی و حمایتی دیگر برای پیشبرد اهداف سازمانی، مخصوصا در بحث مربوط به حفاظت ، تامین سوخت جایگزین و کمربند حفاظتی از اعتبارات مذکورمورد استفاده قرار گرفته است .
به گفته وی در سال جاری با هماهنگی و همکاری اداره کل ثبت اسناد و املاک استان سمنان در سطحی حدود سه میلیون و ۵۰هزار هکتار قرارداد اجرای کاداستر در اراضی ملی منعقد شده است.
نظر شما