به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، «جعفر مروارید» در نشست تخصصی «ظرفیتهای تمدنساز انقلاب اسلامی» که در بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی برگزار شد، گفت: وقتی از تمدن نوین اسلامی سخن گفته میشود، قاعدتاً به تاریخ پرفراز و نشیب دیدگاههایی که در فضای سیاسی و اجتماعی نسبت به تمدن وجود دارد، باید اشاره شود، در طول تاریخ، در کنار سوالاتی چون «هستی چیست؟»، سوال از یک بایسته و هنجار در سپهر حکومتی که اخلاق را جهت میدهد و تمدن را میسازد نیز سوال شده است.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی تصریح کرد: تاریخ تفکر فلسفی ملازمت تفکر و حکمت نظری با تفکر و حکمت عملی را نشان میدهد و فیلسوفان نظری یونان در درجه اول خود را فیلسوف اجتماعی و سیاسی میدانسته اند.
مروارید با بیان اینکه مسئله هست و سوال از هستها، نتیجه خود را در بایدهای فضای اجتماعی و فرهنگی نشان میدهد، گفت: همیشه یک اشکال روششناسانه به تفکر اسلامی وارد بوده است که چرا بیشتر به حکمت نظری پرداخته و چرا آثار هنجارمند را در فضای تفکر الهیات خودمان مشاهده نمیکنیم و گویا متافیزیک صرفاً برای متافیزیک آمده است.
وی با اشاره به دیدگاه مقام معظم رهبری در تبیین تمدن نوین اسلامی و مطرح کردن مراحل سهگانه آن یعنی خودسازی، جامعهسازی و تمدنسازی، ابراز کرد: این درواقع آغاز مجدد رجوع به تفکر حکمت عملی است، حاصل و چکیده همه تأملات و دغدغههای هستیشناسانه، در نهایت، یک نگاه نخبگانی و نظریهپردازانه نسبت به امر حکومت و نسبت به امر تمدن خواهد بود.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی مقصود از «خود» و «خودسازی» در مباحث تمدنی را خود فرهنگی و اجتماعی دانست و میراث غنی نهضتهای صدساله اخیر در تفکر اسلامی در ایران را شاهد آن معرفی کرد و گفت: خودسازی در نگاه دینی یک خودسازی منزوی، فردگرایانه و ظاهرمآبانه نیست، بلکه خود به تعبیر فیلسوفان همان خود مدنی است.
مروارید با بیان اینکه در نهضتهای یکصدساله اخیر و در تفکرات مصلحان دینی همواره سوال از تمدن دینی مطرح بوده است، اظهار کرد: شبکه مفهومی که ما برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی خواهیم داشت، شبکهای است که از مبادی و مطالعات تاریخی آغاز میشود و به پیشفرضهای بایسته و هنجارمند ختم میشود.
وی با اشاره به برخی از فرازهای نامه رهبر معظم انقلاب به جوانان غربی، عنوان کرد: آنچه که ما در دیدگاه مقام معظم رهبری نسبت به تمدن نوین اسلامی میبینیم، بر اساس تجربه انقلاب اسلامی و تجربه زیسته کنونی است و در واقع آن واقعگرایی که همیشه پاشنه آشیل تفکرات اجتماعی و سیاسی بوده و چنین نظریاتی را ایدهآلگرایانه و غیرقابل تحقق میدانسته، در دیدگاه رهبری تبدیل به یک واقعگرایی مبتنی بر تجارب انقلاب اسلامی شده است.
مروارید گفت: اجتهاد پویای اسلامی به عنوان یک نقطه هویتبخش و جامع برای پیریزی تمدن نوین اسلامی در منظومه فکری مقام معظم رهبری برجسته است.
نظر شما