به گزارش خبرگزاری شبستان، دکتر محمود جعفری دهحقی، رئیس انجمن ایران شناسی و استاد تمام دانشگاه تهران با برنامه «سوفیا» رادیو گفت و گو در مورد نوروز به صورت تلفنی گفتگو کرد.
وی با اشاره به آفرینش جهان در شش مرحله، نوروز را مصادف با مرحله تولد انسان عنوان کرد و گفت: نوروز در دیدگاه انسان اسطوره ای به معنای مرگ و زندگی است؛ یعنی زمستان دوره میرایی طبیعت و بهار دوره زندگی جدید اوست.
جعفری از دو وجه دینی و ملی نوروز در دیدگاه برخی افراد خبر داد و گفت: نام نوروز برای اولین بار در اواخر دوره ساسانی در متون پهلوی آمده و هر فرهنگ و ملت و دینی، نوروز را با فرهنگ خود منطبق می کند که در فرهنگ ملی به جمشید و در فرهنگ دینی پیش از اسلام به زرتشت نسب داده می شود.
رئیس انجمن ایران شناسی با اشاره به اصل وجود فلسفه نوروز و چهارشنبه سوری از دیرباز بیان کرد: در روز چهارشنبه ایرانیان معتقد بودند که ارواح به دیدن خانواده هایشان می آیند و برافروختن آتش بر پشت بام ها هم به منظور کمک به ارواح بوده است؛ همچنین هفت سین به هفت صفت اهورا مزدا و 12 روز پس از نوروز به 12 ماه سال اشاره دارد.
جعفری با اشاره به عمدی نبودن تحریفاتی که در طول تاریخ متوجه این آیین و رسوم شده، تصریح کرد: اینها همان تغییراتی است که به واسطه تغییرات فرهنگی ایجاد شده است و نوروز باید باعث همبستگی ملت ها به هم شود.
این استاد تمام دانشگاه به استناد با روایاتی در مورد نوروز و عدم مخالفت اسلام با آن، خاطر نشان کرد: عید نوروز یک عید ملی است و خانه تکانی، عیدی دادن ، نوپوشی و دید و بازدید هیچ مغایرتی با دین اسلام ندارد.
در ادامه امیر مرزبان شاعر آیینی با اشاره به همزمانی محرم و نوروز هر 36 سال یکبار، تصریح کرد: در این تقارن زمانی، ایرانیان در عین ادب به معصومین به مراسم نوروز نیز می پرداختند و اولین شعر عاشورایی شیعی شعری است که با اشعاری در مورد بهار شروع شده و در ادامه وارد شعر عاشورایی می شود.
مرزبان روشن کردن آتش در پشت بام و جلوی خانه ها را نوعی به استقبال نوروز رفتن عنوان کرد و گفت: این آیین بعد از اسلام برای اولین بار در قیام مختار دیده می شود که باز به امام حسین (ع) بر می گردد.
نظر شما