به گزارش خبرنگار گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، پس از شیوع بیماری کرونا در کشور و ایجاد محدودیت در اماکن زیارتی، بقاع متبرکه یکی از رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه کمک رسانی به محرومین و نیازمندان در قالب کمک های مومنانه و تلاش برای مهار این بیماری بوده است، به منظور تشریح برنامه های سازمان اوقاف و امورخیریه برای مهار این بیماری و اقدامات صورت گرفته برای پیشگیری واطلاع رسانی از آن با «رضا معممی مقدم»،مدیرکل امور اجتماعی و مشارکتهای سازمان اوقاف و امور خیریه گفت و گویی ترتیب دادیم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
برنامه ها و رویکردهای سازمان اوقاف و امور خیریه در یکسال گذشته در بحث آموزشی، تبلیغی و ترویجی و اطلاع رسانی از بیماری کرونا چه بوده است؟
پس از شیوع بیماری کرونا یکی از رویکردهای مهم سازمان اوقاف اطلاع رسانی و آموزش مردم از این بیماری بوده است به طوری که در سایت راسخون و دیگر شبکه های اجتماعی در خصوص اقدامات پیشگیرانه برای مقابله با ویروس کرونا در بقاع متبرکه، اماکن مذهبی و اطلاع رسانی روزانه و آموزش و پژوهش درخصوص کرونا، ارایه آموزش های لازم به هیئت امنا، خادمین و مجاورین زائرین بقاع متبرکه از طریق فضای مجازی و ویدئو کنفرانس انجام شد.
همچنین تلاش شد که استفاده بهینه از ظرفیت های تبلیغات محیطی بقاع متبرکه به منظور آگاهی بخشی عمومی جهت کاهش و جلوگیری از انتشار این بیماری انجام شود و ارایه برنامه های فرهنگی و مذهبی از طریق فضای مجازی و اینترنت همچون راه اندازی کانال شمیم افق جهت پوشش محتوا، فعال سازی کانال فرهنگی مذهبی بقاع متبرکه، راه اندازی کاروان عزا و شادی در مناسبت های مختلف همچون نسیم انتظار و شمیم کرامت مورد توجه قرار گرفت.
ضمن اینکه با بهره گیری از ظرفیت مبلغین در فضای مجازی و اعزام آنها در ایام تبلیغی، ایجاد وقف های جدید با جهت گیری رفع بیماری ها و درمان کرونا، پاسخگویی به شبهات روز پیرامون بلایای طبیعی، قضا و قدر، تعطیلی امامزادگان از طریق سایت و کانال های فضای مجازی، تفاهم با سازمان اورژانس کشور مبنی بر بهره برداری از ظرفیت اقامتگاههای بقاع متبرکه در سطح کشور به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی، ابلاغ مصوبات کمیته اماکن زیارتی ستاد ملی مبارزه با کرونا به ادارات کل اوقاف و امورخیریه سراسرکشور در سطح کشور به عنوان نقاهتگاه بیماران کرونایی، توجه ویژه به وضعیت معیشت خدام بقاع متبرکه با توجه به پایین آمدن نذورات مردمی، تحقیق و پژوهش پیرامون درمان و پیشگیری کرونا در طب سنتی و طب نوین، آموزش مقابله با استرس ایام کرونا، تهیه کلیپ های آموزشی و بهداشتی ویژه کرونا، پاسخ گویی به سوالات کاربران سایت توسط مشاوران سایت راسخون از مهم ترین اقدامات آموزشی، تبلیغی، ترویجی و اطلاع رسانی سازمان اوقاف وامورخیریه در مقابله با بیماری کرونا در طول یکسال گذشته بوده است.
در ر استای اقدامات پیشگیرانه از این بیماری سازمان اوقاف و امور خیریه در طول یکسال اخیر چه رویکردهای را مورد توجه قرار داد؟
تعطیلی کلیه تجمعات و مراسم غیرضرور در بقاع متبرکه، تهیه اقلام بهداشتی( ماسک، موادضدعفونی کننده) برای کارکنان مجموعه،ایجاد فاصله گذاری اجتماعی در محیط کار، ممنوعیت برپایی ایستگاه صلواتی و هرگونه پذیرایی و توزیع مواد خوراکی در بقاع متبرکه،ضدعفونی کردن مستمر محله ها و مراکز پرتردد پیرامون امامزادگان، ضدعفونی کلیه شبستانها، صحن ها، نمازخانه ها و... در فواصل مختلف زمانی، ضدعفونی مستمر محله ها و مراکز پرتردد پیرامون امامزادگان(۴ هزار امامزاده) از جمله اقدامات پیشگیرانه بوده است.
تعامل و همکاری امامزادگان با دیگر دستگاهها برای مهار این بیماری و نیز اقداماتی که در راستای خدمت رسانی صورت گرفت، چه بوده است؟
خوشبختانه از زمان شیوع این بیماری امامزادگان و اماکن متبرکه با دیگر دستگاهها تعامل خوبی داشته اند، به گونه ای که می توان به تعامل و همکاری و مشارکت با دانشگاه علوم پزشکی استانها اشاره کرد. راه اندازی گروههای جهادی در بقاع متبرکه با حضور مبلغین بومی و اعزامی، روحانیون مستقر در بقاع متبرکه، مسئولین همکاران هیئت امنا و خدام ثابت و افتخاری، تغسیل و تدفین و نماز میت برای فوتی های کرونایی با حضور مبلغین جهادی سازمان اوقاف هم بخشی از خدمات صورت گرفته در بخش خدمت رسانی است.
همچنین تهیه و اهدای تجهیزات پزشکی اعم از وقف آمبولانس، کپسول اکسیژن، دستگاه کمک تنفسی، دستگاه پلاسما فریز، دستگاه ضدعفونی کننده و تب سنج به بیمارستان های درگیر کرونا،کمک هزینه دارو درمان بیماران کرونایی،راه اندازی کارگاههای تولید ماسک، لباس، گان و موادضدعفونی کننده با همکاری هیئت امنا، خدام ثابت و افتخاری،تهیه آبمیوه و میان وعده برای بیماران و مدافعان سلامت،تهیه بسته های بهداشتی و مواد ضدعفونی در بین اقشار کم برخوردار از دیگر خدمات ارایه شده از سوی امامزادگان و بقاع متبرکه است.
کمک های مومنانه انجام شده در بحران کرونا در چه عناوین و محورهایی صورت گرفت؟
طرح «آستان مهربانی» از جمله طرح هایی بوده است که که همزمان با آغاز سال نو با هدف تهیه و توزیع بسته های ارزاق به مستمندان، توزیع بسته های بهداشتی مناسب برای مقابله با بیماری کرونا اجرا شد و در این طرح که 204 میلیارد و 823 میلیون و 175هزار ریال هزینه شد،282 هزار و 454 سبدغذایی و بسته بهداشتی به محرومین و نیازمندان تهیه و توزیع گردید.
از دیگر طرح هایی که به منظور کمک رسانی به اقشار محروم صورت گرفت، طرح «تبرکات مهدوی» به مناسبت نیمه شعبان بوده است، با توجه به اینکه به دلیل شرایط کرونا مراسم های جشن نیمه شعبان در اماکن مقدس و امامزادگان لغو گردیدد، به همین منظور سبدهای غذایی و بهداشتی به ارزش 106 میلیارد و 439 میلیون و 314 هزار و 684 ریال به محرومین توزیع شد.
همچنین در طرح «ضیافت همدلی» که با موضوع اطعام به نیازمندان در آستان مقدس امامزادگان و بقاع متبرکه، حسینیه ها، تکایا و دیگر اماکن وقفی در ماه مبارک رمضان اجرا شد، 484 هزار و793 سبد غذایی و بهداشتی به ارزش 386 میلیارد و 123 میلیون و 13 هزار و 836 ریال در ماه مبارک رمضان ازطریق امامزادگان بین نیازمندان مجاور این اماکن مقدس و حاشیه شهر توزیع گردید.
طرح «تبرکات علوی» هم دیگر طرحی بود که به مناسبت دهه ولایت در بخش اجتماعی با هدف ترویج روحیه انفاق، بخشش، نوعدوستی، مساوات در بین زائرین و مجاورین و همچنین افزایش خدمات اجتماعی در بقاع متبرکه و خدمت به محرومین و مستضعفین در سراسر کشور با استفاده از ظرفیت خیرین و مشارکت زائرین از طریق تبلیغات و اطلاع رسانی در بقاع متبرکه اجرا شد و در مجموع 211 هزار و818 سبد حمایتی تهیه و توزیع گردید که ارزش آن 156 میلیارد و328 میلیون و276 هزارو 690 ریال بوده است.
یکی دیگر طرح هایی که در امامزادگان و بقاع متبرکه به منظور کمک رسانی به دانش آموزان محروم اجرا گردید، طرح «مهر تحصیلی» بوده است که در این طرح از دانش آموزان مستعد و کم برخوردار و بازمانده از تحصیل در سراسر کشور حمایت شد و کیف، دفتر، نوشت افزار میان این افراد توزیع گردید که می توان گفت در مجموع 45 هزار بسته مهر تحصیلی توزیع شد.
طرح «شمیم حسینی» که همه ساله به منظور تعزیه داری و روضه خوانی و اطعام در ماه محرم و صفر در قالب کمک به هیئات مذهبی صورت می گیرد، امسال به دلیل شرایط بحران کرونا به شکل کمک به محرومین انجام شد که باید گفت در این طرح 1 میلیون و122 هزار و673 عدد بسته معیشتی و بهداشتی توزیع شد که برای آن اعتباری بالغ بر192 میلیارد و250 میلیون و843 هزار و505 تومان هزینه گردید.
یکی دیگر از طرح هایی که در شرایط بحران کرونا توسط سازمان اوقاف و امور خیریه به اجرا در آمد، طرح «احسان ماندگار» بود که در این طرح همزمان با دهه وقف در بخش اجتماعی با هدف ترویج روحیه انفاق، بخشش، نوعدوستی، مساوات در بین زائرین و مجاورین و به منظور افزایش خدمات اجتماعی در بقاع متبرکه و خدمت به محرومین مستضعفان در سراسر کشور با استفاده از ظرفیت خیرین سبدهای حمایتی و بهداشتی میان خانواده های کم برخوردار توزیع گردید، که باید در این راستا هم 181 هزار و 718 عدد سبدغذایی و بهداشتی به ارزش209 میلیارد و168 میلیون و 500 هزار ریال توزیع گردید.
به مناسبت سالگرد شهید سلیمانی امسال طرح شهید سلیمانی به منظور خدمت رسانی به مردم و مهار بیماری کرونا در امامزادگان و اماکن متبرکه اجرا شد، خدمات ارایه شده از سوی امامزادگان در قالب این طرح به چه شکلی بوده است؟
طرح «شهید سلیمانی» از هفته بسیج تا سالگرد شهادت شهید سلیمانی(۱۳دی) با شعار« راه سلیمانی» اجرا شد و در همین راستا تامین خوراک و پوشاک محرومین و مستمندان در فصل سرما تامین شد و در قالب کمک های مومنانه از آسیب دیدگان کرونا حمایت صورت گرفت که در همین راستا نیز 474 هزار و 936 سبد غذایی و بهداشتی به ارزش 672 میلیارد و666 میلیون و534 هزار و 358 ریال میان محرومین و کارگران فصلی شناسایی شده توزیع گردید.
نظر شما