عدالت در گام دوم انقلاب/بررسی عدالت گستری طی ۴۰ سال انقلاب و چرایی عدم پیشرفت شایسته آن

عضو هیئت علمی دانشگاه ولی عصر رفسنجان یکی از مباحث جدیِ مطرح در خصوص انقلاب و در بیانیه گام دوم را عدالت در شئون مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ...دانست و گفت: توقع ما به تناسب الگوی عدالت علوی، بیش از این است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رفسنجان؛ دکتر مصطفی هادوی‌نژاد در اولین جلسه سال 1400 از سلسله جلسات بیانیه گام دوم انقلاب با موضوع عدالت در گام دوم انقلاب اسلامی  که به همت کانون فرهنگی هنری بینش اهل بیت مسجد جامع رفسنجان برگزار و به صورت مجازی نیز پخش شد؛ یکی از مباحث جدیِ مطرح در خصوص انقلاب و در بیانیه گام دوم را عدالت در شئون مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و ...دانست.

 




عضو هیئت علمی دانشگاه ولی عصر رفسنجان با استناد به آیات قرآن کریم هدف بعثت انبیا را گسترش عدالت خواند و با بیان اینکه در عصر ظهور، حضرت ولی عصر عجل الله تعالی جامعه را به این مرحله می رسانند که همه در مسیر عدالت گام بردارند؛ افزود: اگر ما در کشورمان انقلاب کردیم یکی از جدی ترین شعارهای انقلاب عدالت بود.

 

 

وی با طرح این پرسش که آیا انقلاب اسلامی توانست به همه اهداف عدالت گسترانه خود آن طور که انتظار می رفت برسد یا خیر؟ اظهار کرد: خیلی قاطع باید بگوییم: خیر! چون توقع ما به تناسب الگوی عدالت علوی، خیلی بیش از این است؛ هر چند ما بین عدالت و ادراک عدالت تفاوت قائل هستیم.

 

 


دانشیار دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان ادامه داد: اگر چه خیلی کارها در انقلاب به نفع توده های مردم انجام شده که قابل مقایسه با قبل از انقلاب نیست، چون استاندارد و شعار ما عدل علوی بوده و هست و نسبت به موضوع عدالت در جامعه با نگاهی دینی حساس هستیم، این مقدار اما کافی نیست.

 

 


وی با اشاره به فرازهایی از نهج البلاغه و موضوع عدالت علوی، یکی از مهم ترین دستورهای امیرالمؤمنین علیه السلام را به جناب مالک اشتر در نامه 53، انتخاب گزینه حقی است که از دیگر گزینه های تصمیم بهینه تر است و ایشان افزودند: یکی از سخت ترین کارهای مدیریتی این است که گاهی بین گزینه های مختلفی که همه حق هستند، گرفتار می شویم. از این رو باید گزینه بهینه را برگزید.

 

 

هادوی نژاد ادامه داد: امام علی علیه السلام آن گزینه ای را برای تصمیم گیری و انتخاب توصیه می کنند که بیشتر می تواند مرز عدالت را توسعه دهد و آن گزینه ای است که بیشتر از همه می تواند موجبات رضایت توده های مردم و به تعبیر ایشان عامه را فراهم می کند. عامه در نگاه حضرت در مقابل خاصه قرار دارد و مقصود از آن همان توده های مردم هستند که برخی ویژگی ها را دارند.

 

 


وی با اشاره به اینکه برای شناخت عامه نخست باید خاصه را شناخت و آنها جماعتی هستند که وقتی جنگ و مشکلاتی نیست و زندگی عادی در جریان است، بیشترین هزینه های عمومی را بر ملت و دولت تحمیل می کنند و هرجا که مشکلی برای جامعه پیش می آید، مانند سیل، زلزله و جنگ، کمترین سرمایه گذاری به نفع همگان از ناحیه آنها است.

 

 


عضو هیئت علمی دانشگاه ولی عصر (عج) خاطرنشان کرد: آنجا که محل انصاف است، خواص آن را دوست ندارد و خودشان را همیشه ذی‌حق می دانند و سهم شان را اگر بیشترین میزان هم بدهی باز هم راضی نیستند؛ گاهی کمبود و کسری هست، ادب می کنی و به نشان وظیفه به عنوان حکمران از مردم عذرخواهی می کنی، عامه عذرپذیر هستند، اما خاصه خیر. وقتی سختی ها به سمت مردم می آید، مانند تحریم، بلایای طبیعی و مانند آنها، خواص پرتوقع از همه کم طاقت تر هستند.

 

 

وی گفت: امیرالمؤمنین تأکید دارند رضایت اینها را بر رضایت عامه ترجیح ندهیم. اگر عامه را رها کردیم و سراغ جماعت پرتوقع کم صبری رفتیم که نفع فردی را بر منافع جمعی مقدم می دارند، جواب خدا و مردم را چه می خواهیم بدهیم؛ چرا که به تعبیر آن حضرت؛ عامه، توده های مردم و جمعیت مؤمنان ستون دین و هنگام جنگ ها مانند سدی در برابر دشمنان هستند.

 

 

هادوی نژاد ادامه داد: باید مطابق آیات انتهایی سوره مبارکه قصص درباره نحوه مواجهه فرزانگان جامعه با قارون؛ سلبریتی های گستاخی را که گاه بدمستی می کنند، عتاب  کنیم؛ این جماعت خاصه که حتی نمی توانند اصناف خود را نمایندگی کنند، نباید جماعتی رهاشده در جامعه باشند.

 


وی تأکید کرد: عامه کسانی هستند که نه تنها ویژگی های خواص را ندارند،بلکه قوام‌ دین به وجود آنها است؛ اگر پدر و مادر شهدا و اگر پابرهنگان و توده های مستضعف جامعه نبودند، نشانی از دین و انقلاب نبود. اجتماع ها از همین توده ها شکل می گیرد. جایی که دشمن به مرزهای ما حمله می کند کسانی که جلوی آنها می ایستند همین توده های بی توقع و بی تکلف جامعه هستند. اینجا است که امام علی (ع) تأکید دارند حاکمیت باید هوای عامه را داشته باشد.

 


هادوی نژاد با اشاره به توهین برخی سلبریتی ها به توده های مردم و اظهارنظرهایی که در این خصوص داشته و دارند، گفت: دنیای فکری این سلبریتی ها با گرفتاری های مردم فاصله دارد و نمی توانند درد مردم را آن طور که هست بفهمند؛ فلان سلبریتی که در فضای مجازی از وضعیت سفرهای لاکچری خود عکس می گذارد، نمی تواند و نباید بر توده های مردم مقدم داشته شود.

 


وی با اشاره به اینکه روزی اشعث بن قیس، یکی از خواص و انسانی متکبر، می خواست به امام علی (ع) نزدیک شود، اما چون جمعی از ایرانی های تازه مسلمان مستضعف پیرامون آن حضرت بودند، نتوانست؛ با تعبیر بدی از آنها یاد کرد و متکبرانه از آن حضرت خواست تا آنها را از اطراف خود دور کند تا بتواند نزد امام بیاید. امام علی (ع) عصبانی شدند و  فرمودند: مرا چه به انسان های شکم سیر پرتوقعی مثل تو. آیا از من توقع داری کسانی را از خود برانم که صبح دنبال رزق حلال می روند و شب با ذکر خدا برمی گردند؛ در این صورت من از ستم پیشگان خواهم بود.

 

 

 

دانشیار دانشگاه ولی عصر رفسنجان با بیان اینکه قرآن تصریح دارد که اگر آدم های شکم سیر نااهل و به تعبیری مترفین در جامعه میدان دار شوند و صدایشان بر صدای توده های مردم غلبه کند، این امت قطعاً نابود می شود؛ تأکید کرد: باید تریبون را از این جماعت نااهل بگیریم و دست عامه برسانیم.

 

 

وی ادامه داد: این سؤال جدی از رسانه ملی مطرح است که چرا هر کانالی را می زنیم باید یکی از این حماعت را ببینیم؛ چرا باید آن کسی که بچه اش را در کانادا به دنیا می آورد و منافقانه در چشم مردم به ایرانی بودن خود می بالد، تریبون دار شود اما آن کسی که فرزندش را برای امنیت و آرمان جامعه قربانی کرده است، در سکوت بماند‍؟ یکی از این جماعت در شب عید وقیحانه به خانواده شهید می گوید با این حرف های تلخ تان شب عید ما را خراب نکنید؛ از غصه هایتان نگویید!

 

 

هادوی نژاد با بیان اینکه چرا فخری زاده، شهریاری و ... دانشمندان ما گمنام اند؟ آیا فقط به خاطر موضوعات امنیتی است، یا از سهل انگاری و کج سلیقگی هم هست؟ افزود: وزیری که مسکن مهر را مزخرف می داند، نباید هم رنج توده ها را درک کند، چون خانه خودش در لواسان است. مسکن مهر برای پابرهنه های ندار نعمت است.

 

 


وی به موضوع حقوق های نجومی پرداخت و تصریح کرد: وقتی افرادی شکم سیر بی هنر که سال ها از بیت المال مسلمین به نفع خود فربه شده اند دوستان شان آنها را سرمایه نظام می دانند، به عنوان مدیر بر مردم تحمیل می شوند، نباید انتظار تحقق عدالت علوی را در جامعه داشته باشیم.

 

 


هادوی نژاد ابراز کرد: کسی که بخواهد عادل شود به تعبیر امام علی (ع) باید نسبت به رعیت حسن ظن داشته باشد، طمع خود را کم و ورع را زیاد کند؛ چرا رئیس جمهوری باید به بهانه کرونا خودش را قرنطینه کامل کند و از دسترس مردم و حتی وزرای خود خارج باشد؟ چرا کرونا فقط دامن رئیس جمهوری را باید بگیرد؟ آیا برای رئیس قوه قضائیه یا رئیس مجلس و یا کارگری که برای نان حلال خود باید سر کار برود، کرونا نیست؟

 

 

 

وی در همین باره تصریح کرد: این احسان به مردم نیست که در اتاق ایزوله بنشینی و در این وضعیت وخیم اقتصادی در کنار مردم نباشی. در حالی که امام علی (ع) به مالک فرمودند: مردم باید چهره به چهره با تو حرف بزنند و حتی اگر مردم با تو تندی کردند نباید به تو بربخورد. به تعبیر حضرت، اگر می خواهی حسن ظن متقابل وجود داشته باشد، خرج و مخارج شان را کم کن و گرفتاری برای مردم درست نکن. باید نوکری مردم برای دولتمردان افتخار باشد و اگر این کار برای آنان سخت است، میدان را به اهلش بسپارند.

 

 

 

عضو هیئت علمی دانشگاه ولی عصر عجل الله تعالی رفسنجان خاطرنشان کرد: مسئولی که وضع مالی خوبی دارد و اهل فرح و خوشی سرمستانه است، درد مردم را درک نمی کند. با استخر خصوصی و قرق کردن سواحل برای خود و خانواده و رفتار شاهانه نمی توان عدالت پیشگی کرد. مگر ما انقلاب کردیم که بعضی مسئولان مان عوض خدمت به مردم این گونه باشند؟ اینها سالها در بدنه مدیریتی کشور رخنه کرده اند و کار به جایی رسیده که گاه باید ذره بین دستمان بگیریم و دنبال رجایی ها بگردیم یا حاج قاسمی پیدا کنیم که حواسش جمع باشد که بچه اش مقداری شکلات و نخودچی هم از بیت المال نخورده باشد.

 

 


وی با طرح این پرسش که چرا عدالت سالها در کشور ما آن طور که باید جلو نرفته؟ گفت: چون نااهلانی که خودمان انتخاب کردیم و خواص تریبون‌دار، فریبکارانه آنها را به ما تحمیل کردند؛ یکی از ویژگی های آدم های طماع این است که اهل خوشی سرمستانه و تکبر هستند. وسوسه مال و مقام و ریاست حتی در علوی ترین حکومت تاریخ که حکومت خود امام علی (ع) بود، کسانی را لغزاند که بزرگ بودند. خطر بروز این تهدید در جمهوری اسلامی که روزی مدیرانش مسابقه زهد می دادند هم به تعبیر رهبر انقلاب بعید نیست. این موضوع در بیانیه گام دوم انقلاب تصریح شده است.

 

 


مدرس و پژوهشگر دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان متذکر شد: یکی از معانی عدالت این است که هر چیزی سر جای خود باشد؛ وقتی شایستگان به عنوان مدیران در سمت های واقعی قرار نگیرند، انتظار عدالت داشتن گزافه است لذا رهبر انقلاب در سخنان نوروزی خود پس از شاخص ایمان، تأکید کردند که رئیس جمهوری باید عدالت خواه باشد. یادمان باشد که این انقلاب امانت است و ما در برابر خون شهدا مسئول هستیم.
 

کد خبر 1040560

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha