روند شتابنده ایران در حوزه آبزی پروری/ برنامه‌ریزی برای تولید ۱۸۰ هزار تن ماهی قزل آلا

طبق آمارها تولیدات شیلاتی کشور در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی‌ ۴۰ برابر رشد یافته که روند شتابنده‌ای را در حوزه آبزی‌پروری نشان می‌دهد و در این مسیر برای تولید ۱۸۰ هزار تن ماهی قزل آلا در سال ۱۴۰۰ برنامه ریزی شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، کشورمان در حوزه شیلات در سال های اخیر به پیشرفت های چشمگیری دست نیافته است و توانسته انواع و اقسام آبزیان را برای صادرات تولید کند و رشد حجم صادرات کشور در این بخش نیز گویای این مهم است به طوری که طبق آمارها تولیدات شیلاتی کشور در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی‌ ۴۰ برابر رشد یافته که روند شتابنده‌ای را در حوزه آبزی‌پروری نشان می‌دهد.

 

بنابراین گزارش و بنا به گفته مسئولان حوزه شیلات کشور، ایران در تولید قزل آلا مقام اول در دنیا را دارد و به عبارتی جز 4 کشور اول دنیا است. معمولاً ماهی قزل‌آلا را به دو روش در حوضچه‌های آب‌سرد پرورش می‌دهند. در حوضچه‌های آب‌سرد که مخصوص پرورش ماهی هستند و معمولاً این حوضچه‌ها در کنار چشمه‌ها یا رودخانه‌های آب شیرین واقع شده‌اند و در شمال کشور گاهی ماهی قزل‌آلا را در مزرعه‌های برنج نیز رشد می‌دهند تا علاوه بر تغذیه از آفت‌های برنج ماهی در آب دائمی موجود در مزرعه نیز استفاده می‌کند که به گفته رئیس سازمان شیلات هم اکنون ایران اولین تولیدکننده ماهی قزل آلا در دنیا از نظر میزان ظرفیت تولید محسوب می شود و کشورهای اروپایی مانند فرانسه خواهان همکاری با کشورمان در این حوزه هستند.

 

در همین راستا مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران خبر داده که ماهی قزل آلا با تولید حدود ۱۸۰ هزار تن، بیشترین میزان تولید داخلی و سطح دسترسی مردم را در سال ۹۹ به خود اختصاص داده و برای سال ۱۴۰۰ نیز همین میزان تولید خواهیم داشت.

 

عیسی گلشاهی اعلام کرده که بر اساس تک گونه ای، پس از ماهی قزل‌آلا، گونه‌های گرم‌آبی و سپس گونه‌های مختلف ماهیان جنوب کشور بیشترین میزان عرضه و دسترسی مردم را در بازار داخلی دارند. در سال ۱۴۰۰ نیز همچون سال گذشته حدود ۱۸۰ هزار تن ماهی قزل آلا در کشور تولید شود.

 

وی درباره تولید و ورود محصولات جدید آبزی به بازار گفت: در سال ۹۹ علاوه بر عرضه کنسرو ماهی قزل آلا در بازار داخلی برای نخستین بار، در زمینه محصولات کنسروی ترشی کیلکا برای بازار داخل و بازار صادراتی تولید و عرضه شد.

 

مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان سازمان شیلات ایران با اشاره به محصولات جدید غیر خوراکی، افزود: پارسال تولید و عرضه محصول سیلارژ ماهی برای تامین و جبران بخشی از کمبود تولید پودر ماهی برای نخستین بار انجام شد که سیلاژ ماهی در واقع نوعی پروتیین مایع و حاوی آنزیم ها برای هضم و جذب بهتر غذا است.

 

وی با بیان اینکه در سال ۹۹ یک واحد تولید سیلاژ ماهی در کشور راه اندازی شد، پیش بینی کرد که در سال ۱۴۰۰ نیز سه واحد تولیدی دیگر ایجاد و به بهره برداری برسد.

 

گلشاهی ادامه‌داد: راه اندازی یک واحد تولیدی سیلاژ به سرمایه نسبتا مناسبی نیاز دارد و هر چند تکنیک تولید این محصول خارجی است، اما کارشناسان ایرانی توانسته اند فناوری آن را بومی‌سازی کنند.

 

وی میزان تولید سیلاژ ماهی در واحد تولیدی کنونی را روزانه ۶ تن عنوان کرد.

 

به گفته این مسوول، اگر مواد اولیه یعنی ضایعات ماهی موجود باشد، افزایش تولید روزانه سیلاژ ماهی توسط واحد مذکور به ۱۰ تن هم امکان‌پذیر است.

 

مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار  آبزیان سازمان شیلات ایران، کاهش دور ریزهای ماهی مانند امعاء، احشا، سر و دم را از مزیت های تولید سیلاژ ماهی برشمرد و اظهار داشت: برای تولید سیلاژ ماهی بیشتر از ضایعات قزل آلا به ویژه امعاء و احشا استفاده می شود.

 

این گزارش می افزاید: براساس آمار ۹ ماهه سال گذشته (۱۳۹۹) بیش از  ۵۰۲ هزار تن انواع آبزیان در آب‌های شمال و جنوب کشور صید شد که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۴ درصد کاهش نشان می دهد. سال 98 نیز یک میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات شیلاتی از محل صید و آبزی‌پروری در کشور تولید شد که با وجود تحریم‌ها و شیوع ویروس کرونا، تراز تجاری این بخش از ۴۴۰ میلیون دلار عبور کرد.

 

کد خبر 1041508

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha