به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، شورای نگهبان ۲۶ آذر ماه ۱۳۹۹ پس از دو بار رفت و برگشت با مجلس شورای اسلامی و رفع ایرادات به متن اصلاح قانون مالیات بر خانه خالی، آن را مورد تأیید قرار داد که به دنبال تایید شورای نگهبان حجت الاسلام حسن روحانی، رییس جمهور قانون اصلاح موادی از قانون مالیاتهای مستقیم، موضوع اخذ مالیات از خانههای خالی را برای اجرا به وزارت امور اقتصادی و دارایی ابلاغ کرد.
مطابق این قانون هر واحد مسکونی واقع در کلیه شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان کشور، در هر سال مالیاتی در مجموع بیش از ۱۲۰ روز ساکن یا کاربر نداشته باشد، به عنوان خانه خالی شناسایی شده و به ازای هر ماه بیش از زمان مذکور، بدون لحاظ معافیتهای مندرج در این قانون، ماهانه مشمول مالیاتی بر مبنای مالیات بر درآمد اجاره به شرح ضرایب سال اول معادل 6 برابر مالیات متعلقه، سال دوم معادل ۱۲ برابر مالیات متعلقه و سال سوم به بعد معادل ۱۸ برابر مالیات متعلقه میشود.
همچنین واحدهای نوساز پس از ۱۲ ماه و در طرحهای انبوه سازی پس از ۱۸ ماه از زمان صدور گواهی اتمام عملیات ساختمانی، مشمول مالیات مذکور میشوند.
مطابق این قانون، وزارت راه و شهرسازی موظف است با همکاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، یک ماه قبل از اتمام مهلتهای مذکور، اخطار لازم را به مالک واحد مسکونی یا به کدپستی محل آن ارسال کند. همچنین ضرایب مالیاتی فوق برای کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی از جمله افرادی که دارای بیش از پنج خانه خالی در هر سال مالیاتی باشند، نسبت به کل واحدها دو برابر ضرایب مذکور درصد ماده اعمال میشود.
مطابق این قانون، مالکان واحدهای مسکونی تمام مناطق کشور اعم از شهری و روستایی موظف هستند اطلاعات املاک خود را با تعیین نوع بهره برداری، حداکثر دو ماه پس از انتشار دستورالعمل نحوه ثبت اطلاعات که توسط وزارت راه و شهرسازی تدوین و ابلاغ میشود، در سامانه ملی املاک و اسکان کشور ثبت کنند.
همچنین مالیات مورد اشاره تا زمانی که تعداد واحد مسکونی موجود در شهرهای بالای ۱۰۰ هزار نفر جمعیت به ۲۵/۱ برابر تعداد خانوارهای ساکن در این شهرها برسد، قابل اجرا است.
بنابرگزارش شبستان در راستای اجرای این قانون محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی اعلام کرده بود که در راستای اجرای «ماده ۵۴ مکرر قانون مالیاتهای مستقیم» مصوب ۵ آذر ۹۹ مجلس شورای اسلامی ضرورت دارد تمامی مالکان و سرپرستان خانوار، املاک تحت تملک و محل اقامت خانوار خود را از تاریخ ۱۹ فروردین ۱۴۰۰ با مراجعه به سامانه ملی املاک و اسکان کشور به نشانی http://amlak.mrud.ir ثبت کنند. مهلت قانونی تعیین شده برای انجام خود اظهاری از زمان شروع به مدت ۲ ماه است.
این در حالی است که وزیر راه و شهرسازی در حاشیه بازدید از هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از کاهش ۲۵ درصدی قیمت مسکن در ۳ ماه پایانی سال گذشته در پی اجرای قانون مالیات بر خانه های خالی خبر داد.
به گفته محمد اسلامی اجرای این قانون سبب میشود تا عرضه مسکن افزایش یافته، خانههای خالی از توقف خارج شده، سرمایههای انباشته شده از تله خارج شوند و مالکان خانههای خالی، واحدهای خود را برای اجاره یا فروش عرضه کنند و بر اساس گزارش اتحادیه مشاوران املاک، اقدامات وزارت راه و شهرسازی در سه ماهه پایانی سال گذشته سبب شد تا ۲۵ درصد کاهش قیمت مسکن در بازار رقم بخورد. پیشبینی ما این است که اجرای این قانون، تأثیر بیشتری در بازار مسکن طی سال جاری در پی داشته باشد.
یادآور می شود: هدف مهم اجرای قانون مالیات بر خانه خالی این است که فعالیت در بازار مسکن برای سرمایهگذاری نباشد بلکه برای خرید مسکن مصرفی و سرمایهگذاری در تولید هزینه شود. ازاینرو با توجه به اصلاحیه جدید قانون مالیات بر خانههای خالی، قانونگذار میزان مالیات را به گونهای افزایش داد که خالی نگه داشتن مسکن، توجیه اقتصادی نداشته باشد.
طی سال ۹۹، یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد مسکونی خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شد که مشمول مالیات میشود. همچنین از روز ۱۹ فروردین به موجب قانون مالیاتهای مستقیم، همه مردم اعم از مالک و مستأجر میبایست در سامانه جامع املاک و اسکان کشور، وضعیت ملکی خود را ثبت کنند. این ثبت وضعیت سبب میشود تا نحوه مالکیت مردم مشخص شده در نتیجه طبق میزانی که قانون، معافیت مالیاتی تعیین کرده، مالکان از اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی معاف خواهند شد؛ ضمن اینکه با توجه به مدت خالی بودن واحد مسکونی اشخاص حقیقی و حقوقی طی سالهای اول، دوم و سوم خالی نگه داشتن آن، مالیات مورد نظر تعیین خواهد شد.
نظر شما