آشنایی با بقعه عارف بزرگ منتسب به امام حسین (ع) در شیراز

بقعه «شاه داعی الی الله (س)» متعلق به «سید نظام الدین محمود الحسینی» یکی از عرفای بنام که نسب وی به امام حسین (ع) باز می گردد از جاذبه های مذهبی و تاریخی شیراز به شمار می رود.

خبرگزاری شبستان - شیراز:

شهر شیراز به عنوان شهرعرفا و فیلسوفان بزرگی شناخته می شود که آرامگاه آنها، مامن دلدادگان نیز به شمار می رود و یکی از عرفای بنام که در شهر شیراز بقعه ای دارد، آرامگاه «سید نظام الدین محمود الحسینی» است که به بقعه «شاه داعی الی الله (س)» معروف است.

نسب این عارف بزرگ قرن 9 هجری با چندین واسطه به امام حسین (ع) باز می گردد و در سال 810 هجری قمری در شهر شیراز متولد شد و در سال 870 هجری قمری دار فانی را وداع گفت.

بقعه ای برای یک عارف بزرگ

یک راهنمای گردشگری با اشاره به سالها عبادت و تلاش «سید نظام الدین محمود الحسینی» برای ارشاد مردم می گوید: به عرفای بنام و بزرگ در قرون هشت و 9 هجری قمری، لقب شاه داده می شد.

«حامد اسلامی» ادامه می دهد: این عارف بزرگ نیز به «شاه داعی الی الله (س)» شهرت یافت و از خود آثار فراوانی به زبان های فارسی و عربی و حدود 50 هزار بیت شعر بر جای گذاشته و ۳۵ جلد کتاب مختلف نیز تالیف کرده است.

وی اضافه می کند: مریدان این عارف بزرگ، پس از مرگ وی پیکرش را در نزدیکی آرامستان تاریخی «دارالاسلام» شیراز و بیرون از دروازه کنونی «شاه داعی» به خاک سپرده بقعه ای نیز بر فراز آن بنا کردند.

اسلامی با اشاره به تخریب بقعه اولیه در پی وقوع زلزله بیان می کند:  به دستور کریمخان زند، مقبره ای در خور«شاه داعی الی الله (س)» بر آرامگاهش ساخته می شود و فرزندش «میرزا قاسم» نیز در این بنا به خاک سپرده شده است.

 

آرامگاهی مزین به کاشیکاری

سر در ورودی بقعه «شاه داعی الی الله (س)» با کاشیکاری هایی با مضمون یکی یکی از اشعار وی (چو باد خاک تو خواهد به هر طرف بردن  مهل كه از تو نشنيد به خاطری گردی)، مزین شده و بر روی آرامگاه خودش و فرزندش سنگ قبرهایی به رنگ سرخ قرار گرفته که روی آنها با خط ثلث نام متوفی و تاریخ رحلت نوشته شده است.

این بقعه در سال 1299 هجری قمری توسط یکی از تجار شیراز بازسازی شده و نمای داخلی تالار آن در سال 1354 شمسی توسط «عبدالعلی فصاحتی» معرق کاری می شود و امروزه در بنای داخلی آرامگاه کاشیکاری هفت رنگ و مقرنس کاری به چشم می خورد.

اسلامی با اشاره به قرار گرفتن یک گورستان عمومی در اطراف این بقعه می گوید: در این گورستان چند تن از شعرا و عرفای معروف شیرازی نیز به خاک سپرده شده اند.

اين راهنمای گردشگری می افزاید: بقعه «شاه داعی الی الله (س)» با آجر و كاشی و چوب تزئين شده و بر روی ديوار و رو به قبله، زندگینامه وی به صورت مختصر بر روی كاشی نوشته شده است.

در مجاورت گورستان‌ کهن جهان اسلام

بقعه «شاه داعی الی الله» در مجاورت آرامستان «دارالسلام شیراز» که از قدیمی ‌ترین گورستان‌های تاریخی کشور به شمار می رود قرار گرفته است.

این آرامستان کهن در بلوار «سیبویه» شیراز قرار دارد و سومین قبرستان یک هزار و 200 ساله جهان اسلام است و برخی محققان معتقدند که این گورستان پیش از اسلام نیز وجود داشته است.‌ 

 

سنگ‌ مزارهای قدیمی و دارای نقش ها و ادبیات خاص این آرامستان، سند و هويت تاريخی ـ اسلامی شيراز در سده‌های مختلف محسوب می شود و از این آرامستان کهن به عنوان یک جاذبه تاریخی نیز می توان به هنگام رفتن به بقعه «شاه داعی الی الله (س)» بازدید کرد که خالی از لطف نیست.

 

گزارش: مریم شمالیان

 

 

 

کد خبر 1042450

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha