خبرگزاری شبستان، گروه مسجد و کانون های مساجد: مقام معظم رهبری سال 1400 را با شعار «تولید، پشتیبانی ها، مانع زدایی ها» نامگذاری کردند و طبق اظهارنظر کارشناسان و صاحب نظران در حوزه مسجد، مساجد در زمینه گفتمان سازی و جریان سازی در حوزه اقتصادی تاثیری ویژه دارند. از سوی دیگر در آستانه ماه رمضان فعالیت های قرآنی مساجد گسترش چشمگیری پیدا می کند، بررسی اولویت های مساجد در حوزه قرآنی نیز بسیار مهم است. به همین دلیل خبرنگار در گفت و گو با حجت الاسلام والمسلمین «هادی دوست محمدی» استاد حوزه و دانشگاه به بررسی کارکردهای مسجدی در این دو حوزه پرداخته که مشروح آن در ادامه می آید:
مهم ترین کارکردهایی که مساجد برای تحقق شعار «تولید، پشتیبانیها، مانعزداییها» می توانند انجام دهند، چیست؟
مساجد در هر حوزه ای که بتوان از آن اسم برد اعم از فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، هنری، علمی و اجتماعی، سابقه درخشان و پرباری دارند. نقش مساجد در صدر اسلام، در دوره مبارزه علیه طاغوت و مراحل مختلف انقلاب اسلامی از نمونه های اثبات این حقیقت است. از زمانی که مقام معظم رهبری موضوع گفتمان اقتصادی و اهمیت این حوزه را در طول سال به ویژه در نامگذاری سال مدنظر قرار داده اند، مسجدی ها از اولین گروه ها در لبیک گفتن به این مطالبه معظم له هستند. تبلیغات محیطی و مجازی، برگزاری نشست ها و کارگاه ها و دعوت از شخصیت های مربوطه برای سخنرانی از جمله کارهای مساجد برای تبدیل شدن مطالبات رهبری به یک گفتمان عمومی در کشور است.
در صورت امکان مواری از اقدامات عینی مسجدی ها در این حوزه را نام ببرید، زیرا صرفا گفتن از اینکه مساجد چنین کارهایی را کردند، شاید اقناع پذیر نباشد؟
سال های بسیاری است مسجدی ها در حوزه تولید شغل برای اقشار آسیب پذیر فعالیت دارند که در این میان، خدمت رسانی به زنان سرپرست خانوار و ایتام از مهم ترین و اصلی ترین آنها است. وقتی از مسجد تراز اسلامی و ممتاز سخن می گوییم منظور مسجدی است که فعالیت های خود را به امور عبادی و فرهنگی و اعتقادی محدود نکند که انصاف اکثریت مساجد کشورمان دایره فعالیت های خود را بسیار گسترده کرده اند. در همین دوره کرونا کار فعالان و بسیجیان مسجدی ده ها بار بیشتر نیز شده است که ایجاد کارگاه های تولید لوازم بهداشتی، شناسایی نیازمندان جدید و کمک رسانی به آنان از مصادیق جهاد مسجدی ها است. نقش مهم مسجدی ها در مانع زدایی در مسیر تولید، بسیار مهم است که تولید لوازم بهداشتی برای مقابله با کرونا یک بار دیگر دستاورهای عظیم مساجد در این حوزه را به نمایش گذاشت.
ماه رمضان را ربیع القرآن می دانند که به دلیل حضور بیشتر مردم در مساجد، این خانه های خدا مرکز اصلی انس مردم با قرآن در این ماه هستند. کارویژه قرآنی مساجد در ضیافت الله چه باید باشد؟
مساجد باید از ظرفیت ماه رمضان برای توسعه نهضت قرآنی در کشور استفاده کنند زیرا حضور مردم در مساجد در این ماه چند برابر بقیه ماه های سال می شود. این نکته نباید مورد غفلت قرار گیرد زیرا جوانی که در طول سال صرفا در ماه رمضان به صورت مستمر در مسجد حضور می یابد اگر با برنامه های جذاب و همچنین فضای معطر و دلپذیر مساجد روبرو شود، مطمئنا انگیزه اش برای استمرار حضورش در مسجد بیشتر نیز می شود. اقداماتی که مسجدی ها در دهه تکریم مساجد در دهه پایانی ماه شعبان انجام می دهند برای جذاب تر کردن فضای مساجد بسیار مفید است.
محافل انس با قرآن و تفسیر قرآن در ماه رمضان در مساجد بیشتر از بقیه ایام سال است، در کنار این برنامه ها چه فعالیت های دیگری را پیشنهاد می کنید؟
نکته مهم این است که همین محافل انس با قرآن باید شباهت کامل به جلساتی داشته باشد که با حضور قاریان ممتاز و شناخته شده برگزار می شود. مسجدی ها این ابتکار را دارند که جلسات را متنوعی برگزار کنند. هرچند گاهی شاهد هستیم، محافل انس با قرآن به صورت تکراری و با کمترین ابتکار و خلاقیتی در مساجد برگزار می شود. باید این برنامه کاملا به محافل انس با قرآن شبیه شوند. قطعا همه مساجد نمی توانند از وجود قاریان مشهور استفاده کنند، ولی می توان ظاهر این مجالس را به گونه ای طراحی کرد که در ذهن مخاطب، اثر ماندگارتری داشته باشد.
علاوه بر این، برپایی نمایشگاه های قرآنی که طی آن محصولات جدید قرآنی اعم از نرم افزارها و تفاسیر معتبر عرضه می شوند، بسیار مفید است. بخش های کودک و نوجوانان در چنین نمایشگاه هایی باید لحاظ شوند. مسابقات روزانه با اهدای جوایز نیز بسیار مفید هستند. در برگزاری همه این برنامه ها خوب است از وجود شخصیت های مورد اعتبار و شناخته شده در مسجد و در سطح محله استفاده شود.
نظر شما