به گزارش خبرگزاری شبستان در کردستان، رضا زندی نجاتگر، مربی، مخترع و از آن مهمتر، یک سرخ پوش هلال احمری است که همراه و همگام با همکار خود فرید الله ویسی موفق به طراحی خودرویی جدید و مجهز به تجهیزات عملیاتی به اسم خودروی بقاء برای استفاده در حوادث و مناطق آسیب دیده، شدند که بدون شک طراحی این ایده و ثبت اختراع میتواند باعث رشد و تغییرات مثبت در حوزه امداد و نجات شود.
در مصاحبه پیش رو، با رضا زندی از چگونگی طراحی این ایده که به ثبت نیز رسیده است گفتگو خواهیم کرد:
جناب آقای زندی لطفا خودتان را معرفی کنید:
بنام خدا، رضا زندی هستم متولد مهر ماه سال ۱۳۵۶ در شهر سنندج. تحصیلات دانشگاهی خود را در مقطع کارشناسی مدیریت بازرگانی به اتمام رساندم و همزمان رشتههای تخصصی امداد و نجات را در سطح بینالمللی طی نمودم و در حال حاضر رییس اداره عملیات امداد و نجات جمعیت هلال احمر کردستان هستم.
لطفا بفرمایید که چطور با هلال احمر آشنا شدید؟
سال ۱۳۷۲ بنا به فراخوان رسانهای و لزوم اعزام تیمهای امدادی و عملیاتی به اردوگاههای مرزی باشماق و سیرانبند وارد هلالاحمر شدم. در طی آموزش کمکهای اولیه با اهداف و خدمات ارزشمند هلالاحمر آشنا شده و بعد از آموزشهای تخصصی بصورت فشرده به اردوگاههای مرزی برای امداد و یاری آوارگان اعزام شدیم که همه این روزها، همزمان با سپری شدن روزهای آخر مقطع تحصیلی دبیرستانم بود.
در کارهای بشردوستانه هلالاحمر به صورت داوطلبانه همکاری داشتم، کمک به همنوعان بسیار برایم شیرین بود. هر روز را با ذوق و انگیزه ی بیشتری برای همکاری قدم بر میداشتم.
تا کنون چه دورههایی را گذراندید و در مدت حضور در هلال احمر چه دورههایی برگزار کردید؟
تمامی دورههای تخصصی امداد و نجات اعم از کمک های اولیه، اسکان، پیش بیمارستانی، کوهستان و ... را گذرانده ام که بتوانم بهتر به همنوعان کمک کنم. دورههای مربیگری جمعیت را با شور و اشتیاق بیشتری سپری کردم که بتوانم به دیگران آموزش دهم، بویژه موفق شدم مربیگری سطح، ارتفاع و عمق را با تاییدیه انگلستان دریافت کنم.
همچنین در این مدت توانستم دورههای زیادی را برای جوانان، امدادگران و داوطلبان و عموم مردم برگزار کنم تا بتوانم آنچه را که یاد گرفته ام را به دیگران نیز آموزش دهم.
ناظر کشوری سازمان امداد و نجات دورههای کشوری، داور مسابقات امدادی استانی و کشوری بوده و در کلیه حوادث امدادی و عملیاتی استانی، کشوری و فرامرزی اعم از سیل، زلزله، کمک به آوارگان عراقی، انفجار، عملیات امدادی در پاکستان، افغانستان، ترکیه ، عراق و ... حضور و همکاری عملیاتی داشتهام.
چطور به این فکر رسیدید که طراحی خودرو بقا لازم است؟
با توجه به حضور در حوادث و تلخی هایی که برای تیم های عملیاتی در منطقه حس می شد، خلأیی به چشم می خورد. چون در زمان وقوع حوادث منطقه آسیب دیده درگیر آسیب بودند نمیتوانستند برای تیم های اعزامی خدمات را بخوبی پوشش دهند و این خود منجر به بوجود آمدن یکسری مشکلات عدیده شد. در واقع تیم عملیاتی باید در شرایطی قرار میگرفت که در منطقه آسیب دیده خود را ریکاوری کند که بهتر بتواند به منطقه آسیب دیده رسیدگی نماید همچون مواردی از قبیل خستگی، تشنگی، ایجاد انگیزه، روحیه و ... که همگی بر بازدهی بسیار تاثیر گذار است.
با توجه به سختی و کم و کاستی های موجود در منطقه برای تیم های عملیاتی، ما را به این فکر وا داشت که با همفکری دوستان و همکاران هلالاحمر کردستان، خودروی بقا مجهز به تجهیزات کمپ امدادی را طراحی نماییم که تیم در منطقه آسیب دیده بدون وابستگی به کسی و بدون از دست دادن زمان کار خود را انجام دهد.
این خودرو چه کاربردی دارد؟
خودرو بقا با توجه به ساختار فیزیکی قدرت حرکت در شرایط مختلف جوی و ناهموار در مناطق آسیب دیده و جادههای مسدود شده را دارد که شامل تجهیزات امدادی و عملیاتی مورد نیاز تیم های اعزامی استان به منطقه آسیب دیده است از جمله امکانات زیستی، عملیاتی، ارتباطی، رفاهی، آشپزخانه سیار، نور و ... که همگی به صورت سیار به محض ورود به منطقه آسیب دیده و استقرار برای ساعات اولیه قابل استفاده می باشد و این نقطه ی قوتی برای تیم در منطقه است.
اگر بخواهیم از این خودرو تولید انبوه داشته باشیم چه اقدامی لازم است که انجام بشود؟
با توجه به این که آقای دکتر پیام جلالی مدیر عامل جمعیت هلال احمر استان کردستان و معاونت امداد و نجات استان و کارشناسان حوزه ی امداد خود در حوادث حضور داشتهاند، همه موافق این طرح بوده و همراه بودند و در تلاش بیشتری هستیم که بتوانیم با توجه به خودروهایی که بدون استفاده می باشد خودروی بقا را به تولید انبوه رساند و در هر استان یک خودرو داشته باشیم.
این خودرو در ۳ حادثه کشوری سیل پل دختر و دو زلزله کرمانشاه با حضور کارشناسان مورد آزمایش قرار گرفته و در این ۳ حادثه بازدهی بسیار خوبی داشت.
چه مدتی است که مشغول این اختراع هستید؟
از اواخر سال ۱۳۹۶ با همراهی و همفکری و دانش همکاران خودرویی موقت طراحی کردیم و در ۳ عملیات کشوری که اولین بار در زلزله کرمانشاه بود این خودرو آزمایش و مورد استفاده قرار گرفت همچنین در اوایل سال ۹۹ کارهای علمی و ثبت اختراع انجام شد که حدودا یکسال طول کشید.
آیا اختراع دیگری هم داشتهاید؟
بله. ایده خودرو نجات که در حال حاضر نیز مورد استفاده سراسر کشور است و استارت طرح ایده خودرو نجات نیز با همفکری جناب آقای بهزاد فروتن کارمند بازنشسته جمعیت هلال احمر کردستان و سایر همکاران بوده که درمسابقات کشوری مورد الگو قرار گرفت و خودرو نجات امروزی است که در حال حاضر مورد استفاده پایگاهها قرار گرفته است.
در پایان اگر سخنی دارید بفرمایید؟
سراسر حضورم در هلال احمر، عملیات امدادی، نجات جان فرد آسیب دیده همه سرشار از خاطراتی تلخ و شیرین است. دو نمونه که بسیار برایم لذت بخش بود نجات جان پزشکی بود که در شیب دره ای عمیق به همت تیم عملیاتی استان کردستان نجات یافت و در حال حاضر نیز به مردم خدمت میکند و همچنین نجات جان مادر باردار که در سال ۱۳۹۱ نجات یافت و اسم دختر خود را هلال گذاشت.
در پایان بسیار خرسندم که عضو کوچکی از خانواده بزرگ هلال احمر هستم و در شرایط مختلف و سخت همکاری داشتهام. امید است همه با کمک همدیگر بتوانیم متحد، منسجم و توانمند به سطحی برسیم که با دانش فنی، علمی و امدادی قدم بر داریم و به همنوعان کمک کنیم طوری که هیچگاه مدیون مردم نباشیم و در پایان از اساتید، صاحب نظران و... خواهشمندم برای رفع ضعف های این طرح ما را همراهی کنند.
مصاحبه کننده: پریسایوسفی
نظر شما