به گزارش خبرگزاری شبستان، بهروز کمالوندی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنج شنبه شب شبکه دو سیما با تبریک روز ملی فناوری هستهای افزود: مقرر شد در روز شنبه از این ماشین رونمایی شود و این ماشین تست مکانیکال را شروع خواهد کرد که تستهای مکانیکی یعنی عمده راه توسط این ماشین طی شده است.
کمالوندی گفت: با توجه به اینکه طراحی این ماشین بطورکامل توسط مهندسین خودمان طراحی و هزاران سند برای آن تهیه شده و تمام نرم افزارهای آن هم ایرانی است این ماشین میتواند در صنعت هستهای مهم باشد.
وی افزود: ویژگی مهم ماشین IR۹ این است که صحه گذاری میشود یعنی برای هر حرکتی سند تهیه خواهد شد.
او گفت: در کشورهای پیشرفته برای غنی سازی از روش سانتریفیوژ استفاده میشود البته بعضی کشورها مانند آمریکا با ظرفیت ۳۰۰ سو کار میکنند، ولی اینها تفاوت زیادی با هم ندارند.
کمالوندی افزود: نکته مهم این است که غنی سازی محصولات مورد نیازی که بعنوان سوخت در راکتور تحقیقاتی و یا نیروگاهی استفاده میشود تامین میکند، ولی متاسفانه کشورهای غربی سعی میکنند به نحوی وانمود کنند که گویی جمهوری اسلامی ایران بدنبال سلاح است در حالی که پیشرفته ها، شفافیتها و گزارشهای آژانس گواه این مسئله است.
وی ادامه داد: بخش مهم از موضوعاتی که روز شنبه قرار است بصورت نمایشگاهی و ویدیوکنفرانس افتتاح یا رونمایی شود یک سوم آن در بخش غنی سازی است و حدود ۱۳۳ دستاورد امسال داریم که نسبت به سال گذشته ۱۸ درصد به لحاظ کمی افزایش داشت و به لحاظ کیفی هم از نظر متخصصان این صنعت در چند سال گذشته جهش داشته ایم و به هیچ وجه وجه صنعت هستهای امروز با ۸ سال گذشته را نمیتوان مقایسه کرد.
سخنگوی سازمان انژی اتمی گفت: در آب سنگین وضع بسیار خوبی داریم و الان کیفیت آب سنگین ما در دنیا اول است یعنی آب سنگین در دنیا ۹۹/۹۵ درصد و آب سنگین تولید شده در ایران ۹۹/۹۹ درصد است و در حال حاضر صادر میکنیم.
کمالوندی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنج شنبه شب شبکه دو سیما با تبریک روز ملی فناوری هستهای درباره تست سرد در نیروگاه اراک افزود: در این مکان دو واحد وجود دارد اول کارخانه آب سنگین است که آب سنگین تولید میکند و دوم راکتور آب سنگین است که مصرف آن آب سنگین است.
وی افزود: در زمان مذاکرات غربیها میگفتند که راکتور آب سنگین نداشته باشید که موضوع پلوترنیوم مطرح بود، ولی نهایتاً باز طراحی شد بنابراین اتفاقی که در راکتور میافتد استفاده از آب سنگین است و مانند هر راکتور دیگر از سوخت هستهای با این تفاوت که این سوخت غنی شده است استفاده میشود و کار برد اصلی آن رادیو دارو و مسائل تحقیقاتی است یعنی ما حدود ۱۰ تا ۱۵ سال نیاز به افزایش راکتور دیگر نخواهیم داشت و جوابگوی نیاز داخل وخارج از کشور خواهد بود.
وی ادامه داد: قبل از راه اندازی تست گرم، تست سرد شامل همه راکتورها میشود که باید تجهیزات آن آماده باشد البته تفاوت آن نسبت به راکتور قبلی این است که از قسمت سخت شروع کردیم یعنی یکسری تجهیزات که در راکتور قبلی مانند ماشین سوخت گذار و پمپهای بزرگ خنک کننده و ... نداشت که در این راکتور آماده است و تست سرد در طول نیمه اول سال انجام خواهد شد یعنی حداکثر در یکسال بعد از آن میتوانیم راکتور را راه اندازی کنیم.
وی افزود: در سال گذشته حدود ۷ میلیون دلار آب سنگین صادر کردیم و امسال هم پیش بینی میشود ۱۴ میلیون دلار آب سنگین صادرکنیم علاوه بر اینکه پاسخگوی نیاز داخلی هستیم و الان مراکز علمی و فناوری و دانشگاهها بدنبال این مواد بخصوص دوترهها هستند. داروهای آینده از جنس دوتره هستند.
او ادامه داد: مهم این است که از الان روی دوترهها کار کنیم و در این زمینه کارهای بسیار زیادی شده و درحال حاضر حدود ۱۵۰ دوتره تولید میکنیم که یکی از آنها کیتهای غربالگری نوزادان است که قابلیت این را دارد که حدود ۱۱۰ نوع بیماری را از بدو تولد تشخیص دهد و این یکی از مواردی است که رونمایی میشود.
سخنگوی سازمان انژی اتمی گفت: یکی از افتتاحها در آب سنگین، واحد دوم تولید صنعتی دوتره هاست که یک جهش محسوب میشود.
وی درباره مشارکت خارجیها در باز طراحی راکتور هم گفت: در ابتدای کار کمک خوبی انجام میشد حتی آمریکاییها هم کمک میکردند البته کار آنها باز بینی طراحی بود، چون کار طراحی توسط مهندسان ما انجام میشد و زمانی که آمریکا از برجام خارج شد کمی با کندی روبرو شد و حتی شرکتهای چینی با احتیاط زیادی با ما کار میکردند، ولی این پیشرفت بسیار مطلوب است.
کمالوندی ادامه داد: رسیدن به بالای ۲۵۰ هزار سو از برنامه ۱۵ ساله برجامی بود، ولی اگر به فرض بگوییم برجامی نیست مدت آن خیلی کمتر میشود کما اینکه الان که در حال نصب ماشینهای پیشرفته هستیم سرعت بسیار زیادی داریم و الان ظرفیت ما نسبت به ظرفیت قبل از برجام حدود ۲۰ درصد درتولید بیشتر شده است.
وی گفت: در حال حاضر حدود ۱۶۵۰۰ سو ظرفیت داریم که به سرعت در حال افزایش است تقریباً بخش مهمی از موادی را که به خارج از کشور دادیم جبران کردیم یعنی حدود ۹ تن به خارج از کشور دادیم که حدود ۵ تن را تولید کردیم و به سرعت امکان تولید وجود دارد و در حال نزدیک شدن به ۶۰ کیلو هستیم.
مجلس در یکسال ۱۲۰ کیلو از ما خواسته در حالی که در حدود ۴ ماه نصف راه را رفته ایم و این در حالیست که نسبت به قبل از برجام حدود ۳۰ درصد افزایش داشته ایم، چون از ماشینهای پیشرفتهتر استفاده میشود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه در مجتمع شهید احمدی روشن نطنز ۴۸ هزار جای ماشین دارد افزود: اگر ماشین یک سو قرار دهیم ۴۸ هزار سو و اگر ماشین IR۶ قرار دهیم ۴۸۰ هزار سو تولید میشود و ما تا یک میلیون سو هم میتوانیم بدون تغییر در زیر ساختها محقق کنیم.
وی ادامه داد: ما حدود ۱۵ نوع ماشین داریم مثلاً IR۹ دو ماشین فرعی دارد و اگر کشوری بتواند ماشینی با ۵ بیلوز بسازد به لحاظ تکنولوژی در سطح بسیار بالایی است که این کار در کشور در حال انجام است. در ماشین IR۹ غیر از اینکه افتتاح میشود IR۹S و IR۱B هم داریم.
کمالوندی گفت: در بخش غنی سازی نمایشگاهی داریم که حدود ۴۳ مورد نمایش داده میشود و همچنین قطعات اینورتورهای نسل جدید، بخشهای الکتریک توسعه یافته، دما سنج، فشار سنج و شیرهای کنترلی که تکنولوژی بسیار بالایی دارند که در حال تولید آنها هستیم.
وی درباره ویژگیهای مرکز ملی یون درمانی هم افزود: مرکز ملی یون درمانی در استان البرز، پنجمین در دنیا از نوع خود است و در اتریش مرکز یون درمانی روزانه ۹۰ نفر بیمار سرطانی را میتواند با ۹۵ درصد قطعی درمان کند، چون روش خاص بسیار پیشرفته دارد این کار با کمک بانکهای داخلی، وزارت بهداشت و سازمان انرژی اتمی ایران و بدون کمک دولت این کار پیگیری شده که منافع آن برای مردم است.
وی ادامه داد: مرکز یون درمانی در استان البرز در حال اتمام کارهای ساختمانی است و بخش مهم تجهیزات آن ساخته شده و بخش دیگر آن در حال ساخته شدن است و تعدادی هم وارد کشور شده، ولی مهم این است که سعی کردیم از مهندسان داخلی استفاده کنیم و بعدها هم خودمان امکان ساخت را داریم و نیازمند خارج نیستیم اگر چه بخش عمده تجهیزات وارد میشود، ولی بعدها امکان ساخت برخی تجهیزات را داریم و موجب رشد این صنعت شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی درباره پیشران هستهای گفت: اين از جمله کارهای بزرگ در حال انجام است قرار بود در ۱۲ سال به نتیجه برسانیم الان حدود ۲ سال از شروع کار آن میگذرد والبته نیازمند حمایت است.
کمالوندی درباره انتقال داده کوانتومی هم گفت: کوانتوم یک علم جدید نیست، ولی تکنولوژی جدید است یعنی کاربرد آن در صنعت و فن جدید و نقشه راه اروپاییها مربوط به ۳ سال گذشته است و روز شنبه مرکز ملی فناوری کوانتومی هم بصورت ویدئو کنفرانس افتتاح خواهد شد که آزمایشگاههای مجهزی هم دارد.
نظر شما