به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، «جلال الدین صادقی» امروز (۲۴ فروردین) در جمع خبرنگاران اظهار کرد: مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی خراسان جنوبی از بدو تاسیس تاکنون فعالیت های متعددی در زمینههای مختلف علمی و پژوهشی انجام داده است.
رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: هدف از تاسیس این مجتمع کمک به بهبود تولید و فرآوری سه محصول عناب، زرشک و زعفران در استان و انجام پژوهش های کاربردی، فناورانه و کمک به بهبود فرآیند تولید و فرآوری گیاهان دارویی استان در جهت ایجاد ارزش افزوده و خلق ثروت برای منطقه و کشور و سوق سرمایه گذاری های داخلی و خارجی به سمت این محصولات بوده است.
رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بیان کرد: تولید فرآورده های نوآورانه از محصولات استراتژیک استان مانند شکلات عناب، کیک و بیسکویت عناب، باسلوق و مسقطی عناب و زرشک، نوشیدنی فراسودمند عناب، مربای پری بیوتیک عناب، سس زرشک، سس عناب، پودر بستنی عناب و زرشک، سرکه عناب، سرکه گل محمدی از اقدامات انجام شده در مجتمع است.
صادقی عنوان کرد: ثبت اختراع کلوچه فراسودمند عناب، ثبت اختراع شکلات فراسودمند عناب، ثبت اختراع آبنبات زرشک باخاصیت خونسازی و تصفیه خون بخش دیگری از فعالیت های مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی است.
وی با اشاره به اجرای چندین طرح پژوهشی در مجتمع تحقیقات؛ بهینه سازی فرمولاسیون شکلات فراسودمند عناب، بهینه سازی فرمولاسیون آبنبات زرشک با خاصیت خونسازی، بهینه سازی فرمولاسیون کلوچه عناب، غنی سازی کیک اسفنجی با سطوح مختلف پودر عناب، سرکه فراسودمند گل محمدی، خشک کردن اصولی محصولات استراتژیک خراسان جنوبی را از عناوین این طرح ها عنوان کرد.
به گفته رئیس جهاددانشگاهی خراسان جنوبی، بهینه سازی فرمولاسیون آرد عناب، تولید فراورده سرکه از ضایعات میوه زرشک، تولید ژله شکری سداتیو عناب ، بهینه سازی تولید سرکه فراسودمند عناب، کاهش میزان چروکیدگی و ترک خوردگی عناب با استفاده از روش ترکیبی محلول پاشی و خشک کن، تولید زعفران ایروپونیک، بررسی امکان جایگزینی کودهای زیست سازگار و ارگانیک با کودهای شیمیایی، تولید زعفران ایروپونیک در شرایط کنترل شده محیطی از دیگر طرح های پژوهشی اجرا شده است.
صادقی از دیگر اقدامات انجام شده در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی استان به انتشار کتابهای تخصصی و مورد نیاز جامعه از جمله کتاب عناب از کاشت تا فرآوری، فرهنگ جامع مواد غذایی با کاربرد دارویی، راهنمای کاربردی گیاهان دارویی، آپوکاروتنوئیدهای زعفران: از بیوسنتز تا خواص درمانی اشاره کرد.
وی تصریح کرد: با توجه به تلاش های بسیاری از سازمان ها، نهاد ها و متولیان حمایت از محصولات کشاورزی استان و اقدامات ارزشمندی که طی سال های اخیر در راستای حمایت از تولید زرشک و عناب در خراسان جنوبی انجام گرفته، افزایش هماهنگی و هم افزایی در اقدامات مراکز علمی و پژوهشی، مراکز صنعتی، فعالان بازار و تجارت و همچنین ایجاد سازوکارهای مشخص و مدون برای حمایت از این محصولات نیازمند اقدامی عاجل و همگانی بوده است.
رئیس جهادانشگاهی خراسان جنوبی اظهار کرد: در سال های اخیر یکی از ظرفیت های قانونی ایجاد شده در ساختار نوآوری کشور راه اندازی کانون های هماهنگی دانش، صنعت و بازار توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری بوده است که توانسته نقش بسیار مهمی در ایجاد ارتباطی موثر و کارآمد بین مراکز علمی و پژوهشی، بخش های تولیدی و شبکه توزیع کالا و خدمات در کشور داشته باشند.
صادقی افزود: به همت جهاد دانشگاهی و در سایه مشارکت همه متولیان دو محصول راهبردی زرشک و عناب، کانون هماهنگی دانش، صنعت و بازار زرشک و عناب با هدف حمایت از این محصولات و جلب مشارکت جمعی برای حل مشکلات پیش روی تولید، فرآوری، بازاریابی و صادرات آنها در سال 1399 در استان راه اندازی شد.
وی به مهمترین برنامه های کانون ملی زرشک و عناب از جمله ایجاد ارتباط بین کانون و مراکز عمده پژوهشی و صنعتی داخلی و خارجی، برند سازی زرشک و عناب، معرفی ظرفیت های موجود در حوزه زرشک و عناب به بنگاه های صنعتی، پژوهشگران، مدیران و عموم جامعه، تدوین رویکردهای نوآورانه برای حل مشکلات و تجاری سازی ظرفیت های موجود در این دو حوزه اشاره کرد.
رئیس جهادانشگاهی خراسان جنوبی، ارتباط موثر بین شرکتهای کوچک و بزرگ صنعتی با پژوهشگران، مخترعان و شرکت های دانش بنیان، تدوین سند راهبردی و چشم انداز مناسب برای زرشک و عناب و ترغیب مسئولان به تجاری سازی آنها، تدوین خطی و مشی و هدف گذاری اثر بخش در زمینه محصولات، شناسایی بازارهای هدف زرشک، عناب و فرآورده های آنها، حمایت از شرکت های دانش بنیان در زمینه طرح های مرتبط با مکانیزاسیون تولید، برداشت و پس از برداشت زرشک و عناب را از دیگر برنامه های کانون ملی زرشک و عناب معرفی کرد.
نظر شما