خبرگزاری شبستان: انقلاب اسلامی ایران که اکنون بیش از سه دهه از عمر خود را پشت سر می گذارد، وامدار حماسه آفرینیهای ملتی مسلمان است که نهضت خود را از مساجد آغاز کرده و در طول تاریخ پرفراز و نشیب آن نیز از سنگر چنین پایگاههایی به حفظ و حراست از انقلاب خویش پرداختهاند. اگر توجه داشته باشیم که انقلاب اسلامی توسط قشر روحانی رهبری شده و انگیزه های مذهبی چنین حرکتی از همان ابتدا از کلام پرچم دار نهضت، امام خمینی(ره) مشخص بوده است، به نقش مساجد برای تبدیل شدن به پایگاه انقلابیون واقف می شویم که در گفتگو با چند تن از صاحب نظران به بررسی ابعاد گوناگون نقش مساجد در پیروزی و پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی پرداختهایم.
× موثرترین پایگاه
مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی مؤثرترین و نقشآفرینترین پایگاه بودند و امروز نیز با الگو گرفتن از این پیشینه افتخارآمیز زمان انقلاب، میتوان نقشآفرینی مجدد مساجد را احیا کرد.
آیت الله سید احمد خاتمی، امام جمعه موقت تهران در گفتگو با شبستان، مساجد را نقش آفرینترین پایگاه انقلاب معرفی میکند و در ادامه میگوید: روحانیون در دوران انقلاب و در سالهای 56 و 57 از مساجد برای سازماندهی و هدایت مبارزان بهره میبردند. نقش روحانیون در دوران پیش از انقلاب نقش روشنگری بود. آنها با روشنگریهای سازنده خود مردم را به صحنه وارد و وحدت و همدلی ایجاد کردند. در واقع در دوران انقلاب خطیب با روشنگری خود، غیرخطیب با جذب جوانان و جوانان نیز با ترغیب دیگران به مسجد، وحدت وصفناپذیری را ایجاد کرده بودند.
وی با تأکید بر لزوم تداوم روشنگریهای گذشته از سوی مساجد تصریح میکند: شیطنتها و ترفندهای دشمنان در حال حاضر نیز ادامه دارد. در دوران انقلاب طرفداران رژیم سیاه پهلوی، شیطنتها و هجمهها را دنبال میکرد اما امروز شیطنتهای هدایت شده از سوی استکبار و فتنهگران داخلی ساماندهی میشود. بنابراین امروز افشای نقش فتنهگران برای مقابله با انقلاب باید در دستور کار باشد.
آیتالله خاتمی نقش مساجد را در دشمنشناسی و ظلمستیزی مهم ارزیابی و خاطرنشان میکند: ایفای نقش مساجد در دشمنشناسی جز با بصیرت امکانپذیر نیست، بصیرت مسجدیان میتواند به عنوان اهرم مؤثر در پیشبرد اهداف انقلاب عمل کند.
× مساجد تریبون انقلاب
حجت الاسلام سعیدی، نماینده ولی فقیه در سپاه نیز درباره نقش وحدت آفرینی و هدایتگری مساجد در پیروزی انقلاب اسلامی به خبرنگار شبستان میگوید: همواره رهبران راستین و چهرههایی که در خط امامان معصوم قرار داشتند از مسجد به عنوان پایگاهی برای تقویت جریان ولایت الهی و تقویت حزبالله نام میبردند و این مکان را پایگاهی تأثیرگذار در برابر ظالمان و زورمندان معرفی میکردند.
نماینده ولیفقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با یادآوری جایگاه مساجد در دوران انقلاب تصریح میکند: در دوران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی تمام امور در قبضه طاغوت قرار داشت ولی مساجد همواره مستقل و با حمایت مردم و روحانیت عمل میکردند و از سوی حکومت حمایت نمیشدند. در واقع مسجد هم مکان وعظ و تبلیغ دین و نشر اندیشههای امام خمینی (ره) بود و هم مامن تبلور خط ولایت و امامت به شمار میرفت و پایگاهی برای مخالفان با حکومت طاغوت بود.
وی با تأکید بر نقش مساجد در ارتقای سطح بصیرت مردم، دشمنشناسی، فتنهشناسی و بیان پشت صحنههای جبهه استکبار تصریح میکند: امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری همواره بر نقش مهم مساجد در ابعاد مختلف تأکیدات فراوانی داشتهاند و در حال حاضر نیز دو جبهه استکبار جهانی (آمریکا و اسراییل) و جبهه گفتمانهای غیردینی داخلی همواره سعی در ایجاد خلل در نظام اسلامی دارند. از این رو در این برهه از زمان بیشترین تأثیرگذاری در بیداری مردم را پس از صدا و سیما، مساجد در اختیار دارند و متخصصان زبده و برجسته باید در این زمینه بیش از پیش تلاش کنند.
× تربیت انقلابیون در مساجد
حجتالاسلام دکتر سیدصدرالدین شریعتی، رییس دانشگاه علامه طباطبایی نیز در گفتگو با شبستان با اشاره به نقش مساجد در طول تاریخ انقلاب میگوید: مساجد قبل از انقلاب نقش اساسی و مهمی را در پیروزی آن ایفا کردند. در حقیقت مبارزان انقلاب همه شخصیتهای تربیت یافته مساجد بودند و ارزشهای اسلامی و انقلابی را در مساجد احیا کردند.
وی میافزاید: به اذعان سیاسیون غرب، سه مسئله در مقابل غرب قرار دارد که همواره باعث حرکت و پویایی اسلام است. کعبه، منابر مساجد و قرآن از عوامل اصلی پویایی جامعه اسلامی است. دشمن با آگاهی از این عوامل سعی در حذف آنها و کمرنگ کردن فعالیت های مسلمانان دارند. آنها می دانستند برای سلطه بر مسلمانان باید منبرهای مساجد را تعطیل، مردم را از عمل به قرآن دور و شکوه عظمت کعبه را با تفرقه افکنی بین مسلمانان و اعمال سیاسی عبادی حج کمرنگ کنند.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی گسترش و توسعه اسلام را در گرو پررنگ تر شدن نقش مسجد، قرآن و شعایر دینی و مذهبی دانسته و میگوید: همه این عوامل که باعث گسترش دین و ارزشهای اسلامی هستند بعد از جنگ جهانی اول و دوم در کشورهای اسلامی با ترفندهای بیگانگان و دشمنان تضعیف شد.
وی میافزاید: دشمنان دین خدا تا آنجا پیش رفتند که برای تأمین منافع کشورها و دولتهای استعماری و استکباری، حریت و آزادی مسلمانان و ملت ایران و منابع و ثروتهایشان را به یغما بردند. در این شرایط نقش امام خمینی (ره)، روحانیت مبارز و شاگردان راستین امام در مقابله با این اوضاع برجسته بود. امام و روحانیون با وجود فشارها، تبعید، زندان و ایجاد جوی نامناسب و تردید شروع به روشنگری بین قشرهای مختلف مردم با استفاده از تربیون مساجد، منابر، حوزههای علمیه و به ویژه جلسات عزاداری امام حسین (ع) کردند.
رییس دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه اذعان میدارد: مهمترین نکته انقلاب اسلامی نقطه اتصال و به هم پیوستگی آن با قیام امام حسین (ع) است.
حجت الاسلام شریعتی همچنین خاطر نشان میکند: امام خمینی (ره) به مبارزه علنی با تصویب قانون کاپیتولاسیون، مقابله با اسراییل و همه برنامههای ضد دینی عوامل مزدور نظام ستمشاهی و استکباری پرداخت و همین آیندهنگری، بصیرت و اقتدار امام خمینی (ره) بود که باعث پیروزی انقلاب اسلامی و حاکمیت اسلام شد.
× سنگر انقلاب
مهدی فضائلی، عضو شورای فرهنگ عمومی کشور نیز بر نقش مساجد در احیای ارزش های اسلامی تاکید کرده و به خبرنگار شبستان میگوید: مساجد پیش و پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی جایگاه و نقش بسیار ارزنده و موثری را ایفا کرده اند تا حدی که کاربرد عنوان مسجد سنگر انقلاب است در مورد این پایگاه اثرگذار دینی مطرح شد و درحال حاضر نیز که نقش رسانه ها در جامعه ما گسترش یافته نقش مساجد تعیین کننده و حیاتی شده است.
وی میافزاید: در شرایط امروز و با پیشرفتی که در حوزه ارتباطات و شرایط فرهنگ و اجتماعی جامعه مواجه هستیم، بایستی در ارتباط با کارویژه های مساجد و با حفظ اصالت آن تعریف جدیدی از مساجد داشته باشیم تا به اصل ماموریت مساجد که دفاع از انقلاب، حراست از اسلام و تبلیغ و ترویج آموزه های دینی است، توجه بیشتری شود.
عضو شورای فرهنگ عمومی کشور به نقش ارزنده مساجد پیش از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره و تصریح می کند: در واقع مساجد پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، پایگاه انقلاب به شمار می آمد و ائمه جماعات، جوانان و نیروهای فعال مسجدی متناسب با شرایط آن زمان، اطلاعیه ها و بیانیه های امام خمینی (ره) را در مساجد اطلاع رسانی و سازماندهی می کردند و حرکت های مقابله با رژیم طاغوت از مساجد ساماندهی می شد که این مسئله خود زمینه ساز حساسیت رژیم به مساجد می شد و در حال حاضر نیز مساجد باید همچون گذشته نقش خود را در ترویج دستاوردهای انقلاب ایفا کنند.
تربیت انقلابیون در مساجد به عنوان سنگر و پایگاه انقلاب اسلامی، نقش مساجد در تداوم حرکت به سوی آرمانهای نظام اسلامی و همچنین حفظ و حراست از دستاوردهای نهضت اسلامی خمینی کبیر از جمله مواردی است که صاحب نظران در گفتگو با شبستان بر آنها تاکید داشتند. شاید در بررسی نقش مساجد در پیروزی و پاسداری از کیان انقلاب اسلامی، اشاره به سخن ارزشمند بنیان گذار جمهوری اسلامی ایران حضرت امام خمینی(ره) روشن گر راه باشد که فرمود : " مسجد سنگر است سنگرها را حفظ کنید".
پایان پیام/
نظر شما