«مریم جوادی بایگی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در بیرجند با اشاره به خشکسالی های چند ساله و نامگذاری امسال با نام تولید، پشتیبانیها و رفع موانع گفت: برای افزایش تولید و مصرف بهینه آب، بهبود روشهای آبیاری بیش از پیش در دستور کار قرار دارد.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه افزود: در این شهرستان تا پایان سال گذشته چهار هزار و ۱۹۹ هکتار از اراضی باغی، زراعی زیر دست منابع آبی (قنات وچاه کشاورزی) مجهز به سیستم نوین آبیاری شدند.
جوادی اعتبارات دولتی تخصیص یافته برای اجرای سیستم های نوین آبیاری در مرازع و باغات را ۲۳۷ هزار و ۵۸۲ میلیون ریال به صورت بلاعوض اعلام کرد و یادآور شد: با اجرای این سیستم ها میزان 13 میلیون مترمکعب آب درسال در آبخوان های شهرستان ذخیره سازی می شود.
به گفته وی در سال جاری هم برای افزایش تولیدات، مصرف بهینه آب و ... هزار هکتار از اراضی به سیستم های نوین آبیاری مجهز می شوند.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه تأکید کرد: تا پایان فروردین ماه امسال 135.8 هکتار از اراضی پیش بینی شده به طور کامل اجرا و جهت استفاده تحویل بهره برداران شده است.
جوادی اعتبارات بلاعوض دولت برای اجرای طرح های کم فشار را 77 میلیون ریال و طرح های آبیاری تحت فشار را مبلغ 227.5 میلیون به ازای هرهکتار اعلام کرد.
وی با بیان اینکه انجام آبیاری متناسب با رشد گیاه است، بر توسعه و اجرای سیستم های نوین آبیاری در منطقه تاکید کرد و افزود: اصلاح روش آبیاری از طریق مرمت شبکه ها و توسعه شبکه های انتقال آب با لوله، پوشش انهار و ایجاد کانال های سرپوشیده، انجام آبیاری به روش تشتکی در باغات و حذف آبیاری غرقابی، بازچرخانی باغات و بازیافت آب در مزرعه و غنی سازی آب آبیاری و مرمت و لایروبی قنوات جهت افزایش آبدهی و کاهش سطح زیرکشت آبی و... از جمله روش های بهبود آبیاری است.
مدیر جهاد کشاورزی سربیشه برای مصرف بهینه آب با توجه به خشکسالی های چند ساله، درخصوص باغات فاقد استخر گفت: مالکان باید با حداقل امکانات موجود نظیر احداث استخر خاکی با پوشش پلاستیک اقدام به احداث استخر نمایند تا در صورت کاهش حجم آب چاه بتوانند آب ذخیره کنند.
جوادی از جمله راهکارها برای صرفه جویی آب در شرایط خشکسالی به توسعه کاربرد استفاده از سوپرجاذب ها و استفاده از روش آبیاری قطره ای (تیپ) در محصولاتی مانند ذرت، پسته، چقندر و گوجه فرنگی، استفاده از آب شور برای تولید گندم، اضافه کردن دور آبیاری از طریق کاهش فواصل آبیاری در گندم و جو در مناطق سرد و معتدل و آبیاری یک درمیان ردیف ها در کلزا، استفاده از مالچ زیر درخت و ... اشاره کرد.
وی درپایان از باغداران شهرستان خواست از هم اکنون در هردوره آبیاری یک روز آبیاری را با تاخیر انجام دهند تا در اوج بحران، ریشه درختان به کم آبی و دور طولانی آبیاری عادت کرده و در باغات بزرگ هم باتوجه به میزان آب در دسترس مقداری از سطح باغ (درختان مسن، کم بازده و بیمار) حذف و آب در دسترس درختان جوان قرار گیرد.
نظر شما