خبرگزاری شبستان؛ خراسان جنوبی: بیش از دو هفته است که با قرمز شدن وضعیت شهر بیرجند و بسیاری از شهرستان های خراسان جنوبی، صنف پوشاک بیرجند در روزهای کرونایی از آسیبهای قرنطینه در امان نبود و امروز در کنار وعدههای بی سرانجام مسئولان شاهد تلمبار بدهی ها، بیکاری و ورشکستگی کاسبان هستیم.
«علیرضا یادگاری» یکی از کاسبان صنف پوشاک است که ضمن گلایه از عدم برنامه ریزی مسئولان در خصوص تعطیلی اصناف به خبرنگار شبستان گفت: دو هفته شده که تعطیل هستیم و هنوز هم زمزمه ای هست که هفته بعد هم اصناف تعطیل خواهند بود.
این کاسب با بیان اینکه فروردین و اسفند، صنف پوشاک تعطیل بود ولی هیچگونه حمایتی نشدیم، افزود: ما کاسبان اجاره خانه و مغازه داریم، چک داریم و دو شغله هم نیستیم اما مجبور هستیم درب مغازه خود را ببندیم و در خانه بشینیم.
یادگاری از شلوغی برخی فروشگاه های بزرگ استان گلایه کرد و گفت: برای خرج روزمره خودمان هم نمی توانیم کاری انجام دهیم، در صورتی که برخی صنف های شلوغ باز هستند این در صورتی است که مشتری های صنف پوشاک حداقل دو نفر دو نفر و با فاصله گذاری اجتماعی وارد مغازه می شوند و توقف زیادی هم ندارند.
وی با بیان اینکه برای ایام عید جنس جدید خریداری کرده ام، ادامه داد: برای ماه های فروردین، اردیبهشت و خرداد چک داده ایم و فروشندگان تهران برای ما مهلتی قائل نمی شوند و باید چک هایمان را پرداخت کنیم.
یادگاری بیان کرد: تسهیلات 18 درصدی، دردی از اصناف دوا نمی کند، حمایت مسئولان از اصناف باید این باشد که اصناف در ساعتی از روز فعال بوده و یا تسهیلات آن ها امهال شود، همچنین باید تمام اصناف و مشاغل بسته باشند نه اینکه تنها صنف کفش و پوشاکی که در بروز کرونا تاثیرگذاری زیادی ندارند، بسته شوند و سایر اصناف هیچ رعایتی نکنند.
کاسبان شرمنده/ بدهی های تلمبار شده
«داور باقری» یکی دیگر از اصنافی است که از خسارت های وارده به صنف خود در ایام تعطیلی کرونا گلایه داشت، گفت: در ایام تعطیلی کرونا بی نهایت خسارت دیده ایم اما هیچ نهاد و دستگاهی حمایت و تسهیلاتی به ما پرداخت نکرد.
باقری با بیان اینکه قرار بود اصناف به مدت 10 روز تعطیل باشند، افزود: بعد از گذشت این 10 روز طبق دستور اتحادیه درب مغازه را باز کردم ولی اتاق اصناف به ما اخطاریه داد، این رسم خوبی نیست که اصناف را تعطیل کنند چراکه ما اجاره می دهیم؛ چک و خرج و مخارج زندگی مثل دیگر کارمندان داریم اگر قرار است، تعطیل باشد باید همه صنوف به خصوص مراکز شلوغ و بانک ها هم تعطیل باشند.
وی تصریح کرد: صنف پوشاک مظلوم واقع شده اند؛ مسئولان هم برای از هم پاشیدگی خانواده ها، مسائل آسیب شناسی و معضلات اجتماعیِ این بیکاری هیچ فکری نمی کنند.
باقری که 20 سال سابقه کار در صنف پوشاک بیرجند را دارد، مطرح کرد که برای حمایت از اصناف به استانداری، فرمانداری و اتاق اصناف رفته ام ولی هیچ مسئولی جوابگوی ما نیست؛ چراکه بسیاری از اصناف تازه کار تسهیلات گرفته اند، اما متاسفانه دولت هیچ حمایتی از آنها نکرده است.
وی تصریح کرد: در مرحله دوم و سوم اعطای تسهیلات کرونا به اصناف هیچ تسهیلاتی حتی یک ریال به اصناف پرداخت نشد، در این مدت مجبور شدیم از تمام اقوام و خویشان پول قرض کنیم و شرمنده همه باشیم، با این تعطیلی ها اعصابی برای کاسب نمانده است.
این کاسب صنف پوشاک با بیان اینکه فعالان این صنف بیشترین ضربه و خسارت را متحمل شده اند، گفت: دو نیروی من بیکار شده اند ولی ما مجبوریم به آن ها حقوق پرداخت کنیم، خدا را خوش نمی آید و آه و نفرین کاسبان پشت سر همه مسئولان امر خواهد بود چراکه من برای پرداخت هزینه هایم مجبور شدم طلای دست همسرم را بفروشم و شرمنده همسر و تمام اقوام شده ام چراکه با حمایت اقوام توانستم با سابقه 20 ساله از پَس هزینه ها برآیم در غیر اینصورت باید زندان می بودم.
وی تصریح کرد: مسئولان باید برای تعطیلی اصناف برنامه ریزی کنند و اصناف را در زمان خاصی از روز تعطیل کنند نه تمام روز؛ چراکه خسارت های این بخش سبب از هم پاشیدگی خانواده ها و معضلات اجتماعی می شود که در آینده جبران ناپذیر خواهد بود.
باقری گفت: این استان استان کم برخورداری است که از خشکسالی رنج می برد و مردم پول زیادی ندارند که خرید زیادی انجام دهند، لذا اصناف استان باید به صورت مستثنی از سایر استان ها در ساعاتی از روز باز باشند.
۱۶۰ ورشکسته/ بیکاری ۴۰۰ فعال صنف پوشاک در بیرجند
«سید علی اسماعیل زاده»، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاک بیرجند هم در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار کرد: اصناف پوشاک بیرجند با خاک یکسان شده اند، چراکه 14 ماه است که تعطیل هستیم، مزون های عروس هم کلا تعطیل هستند.
وی با بیان اینکه بعد از تعطیلی نوروز واحدهای فعال تنها 10 روز کار کرده اند، گفت: هم اکنون اصناف دوباره تعطیل شده اند، سال گذشته هم سه نوبت تعطیلی داشتیم ولی هیچ حمایتی از هیچ نهاد و سازمانی نشده ایم.
اسماعیل زاده تصریح کرد: هیچ تسهیلاتی به صنف پوشاک تعلق نگرفته و برخی هم که متقاضی تسهیلات بودند با سنگ اندازی مسئولان از دریافت تسهیلات صرف نظر کردند؛ در مرحله دوم و سوم تعطیلی اصناف قرار بود کمک تسهیلاتی به آنها بدهند اما خبری نشد و در این تعطیلی اخیر هم هیچ کس توجه ای به مشکلات صنف پوشاک نکرده است.
وی با گلایه از اینکه تمام تعمیرگاه ها و شیرینی فروشی ها که سبب آلوگی صوتی و بهداشتی هستند باز هستند، افزود: این در صورتی است که صنف پوشاک که صنف تمیزی است و مشتری هم کم دارد باید بسته باشد!
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاک بیرجند از فعالیت 900 نفر در بیرجند خبر داد و گفت: در حال حاضر 160 فعال این حوزه ورشکسته و تعطیل شده اند، می توان گفت 300 تا 400 نفر در این صنف بیکار شده اند.
اسماعیل زاده مطرح کرد: متاسفانه به دنبال اوج گیری کرونا و تعطیلی اصناف؛ خسارت زیادی به صنف پوشاک وارد شده چراکه برای هر واحد حداقل دو نفر بیکار می شوند لذا بر هر نفری که بیکار می شود دولت باید 300 تا 400 میلیون تومان هزینه کند.
وی اضافه کرد: پارچه فروشان، طراحان لباس، کارخانه های پارچه بافی، بسته بندی، آرم و تولید کنندگان پوشاک هم به صنف پوشاک وابسته اند که اگر صنف پوشاک فروشی نداشته باشند همه این اصناف تعطیل می شوند، لذا تعطیلی صنف پوشاک به زنجیره تولید کشور آسیب وارد می کند که در آینده غیرقابل جبران خواهد بود.
رئیس اتحادیه صنف فروشندگان پوشاک بیرجند با بیان اینکه صنف پوشاک به دنبال دریافت تسهیلات دولتی نیست، افزود: برخی اصناف هستند که به نان شب خود محتاج شده اند، اما برخی مسئولانی که راحت حقوقشان را می گیرند برای صنف پوشاک تصمیم گیری می کنند، این در صورتی است که بدهی های اصناف روی هم تلنبار شده است.
اسماعیل زاده گفت: صنف پوشاک 10 روز تعطیل کردند، اما بیماری کرونا به جای اینکه کمتر شود بیشتر شد، زمانی که کنترلی بر ورودی آرامستان ها و تردد بین شهری نمی شود و بیشتر مطب های پزشکان، سونوگرافی ها، داروخانه ها، دفاتر قضایی و ... حداقل های دستورالعمل های بهداشتی را رعایت می کنند، درست نیست که تنها صنف پوشاک و کفش تعطیل باشند.
وی بیان کرد: صنف پوشاک وقتی تعطیل می شود، باید اجاره مغازه و تسهیلات خود را پرداخت کند اما هیچ جایگزینی برای آن نیست، همچنین عوارض، پول برق، پول آب، مالیات را اصناف پرداخت می کنند و در عوض هیچ حمایتی نمی شوند؛ واحدهایی در بیرجند تعطیل شده اند که در طول روز حتی یک تا دو مشتری هم ندارند، اگر قصد دارند کرونا را شکست بدهیم باید از کشورهای موفق الگوگیری و تمام مشاغل و بانک ها با هم تعطیل شود تا عده ای از لحاظ روحی و روانی به هم ریخته نشوند.
60 درصد اصناف خراسان جنوبی در حال ورشکستگی
«رضا علیزاده بیرجندی»، رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان از همراهی خوب اصناف در رعایت موارد بهداشتی و تعطیلی اصناف خبر داد و گفت: متاسفانه همراهی اصناف همیشه یک طرفه بوده و هست.
رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی تصریح کرد: در صورتی که اصناف با همین روال فعالیتی نداشته باشند، متاسفانه 50 تا 60 درصد آنها ورشکست خواهند شد چون تصمیمات بدون کارشناسی و بدون حضور نماینده ای از اصناف گرفته می شود.
علیزاده با بیان اینکه تعطیلی اصناف سبب می شود آبروی چندین ساله کاسبان به دلیل عدم توانایی در پرداخت هزینه ها و چک هایشان بر باد رود، افزود: تصمیمات غیرکارشناسی برخی مسئولان خسارت جبران ناپذیری را برای اصناف دارد.
وی بیان کرد: ستاد ملی کرونا برای کلان شهرها همانند تهران، اصفهان، شیراز و تبریز قانون و بخشنامه تنظیم می کند و همان بخشنامه و دستورالعلمل باید در استان خراسان جنوبی هم که منطقه تجاری نیست اجرا شود.
مصوبات ستاد کرونا منطقه ای اجرا شود
رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی با بیان اینکه در بزرگترین پاساژ بیرجند 40 واحد صنفی فعالیت دارند، گفت: لذا استان منطقه تجاری نیست و اگر قرار است از پیشرفت بیماری منحوس کرونا جلوگیری کنیم باید همه دستگاه ها پای کار باشند نه اینکه تنها برخی صنوف را تعطیل کنیم.
وی با گلایه از رسانه های گروهی، سمعی و شنیداری گفت: رسانه ها باید از شلوغی آرامستان ها، مکان های تست کرونا، سونوگرافی ها و مطلب های پزشکان هم گزارش تهیه کنند و تنها تمرکزشان بر پلمپ اصناف نباشد.
علیزاده تصریح کرد: به صورت تخصصی باید برای اصناف برنامه ریزی شود تا این تعطیلی ها هم تاثیر گذار باشد و هم تبعات آن کمتر شود، لذا پیشنهاد داده می شود برای هر وضعیتی به طور مثال برای رنگ قرمز یک پروتکل مشخص شده تعریف شود و مدت زمان فعالیت اصناف بر اساس وضعیت (قرمز، زرد و نارنجی) محدود و تقسیم بندی شود نه اینکه اصناف چند هفته تعطیل شوند.
وی ادامه داد: باید تفویض اختیاری به مسئولان خراسان جنوبی داده شود تا مصوبات به صورت استانی و منطقه ای بر اساس وضعیت خاص منطقه اجرا شود نه اینکه مصوبه های کلان شهرها در استان کم برخوردار خراسان جنوبی هم یکسان اجرا شود.
رئیس اتاق اصناف خراسان جنوبی بیان کرد: مصوبات ستاد ملی کرونا باید به لحاظ شرایط منطقه ای خراسان جنوبی که تجاری نیست؛ اجرا شود. همچنین اصناف بر اساس رنگ بندی در وضعیت قرمز از ساعت 9 تا سه فعالیت کنند.
در نتیجه...
فعالان صنف پوشاک بیرجند حاضر به همراهی در اجرای محدودیت های کرونایی هستند، اما در کنار این همراهی ها انتظارشان از دولت و مسئولان امر این است که جلوی ضرر و زیان های ناشی از بیکاری را بگیرند، تسهیلات آنها را امهال کنند و بیمه و مالیات مشکلاتشان را دو چندان نکند.
نظر شما