خبرگزاری شبستان – سرویس فرهنگ و ادب – مریم داوری: « علی بن ابیطالب(ع)» در 13 رجب سال 23 قبل از هجرت در کعبه به دنیا آمدند. ایشان نخستین فردی بود که به پیامبر اسلام (ص) ایمان آورد. پیامبر اکرم(ع) با امام علی (ع) عقد اخوت بست.آیات زیادی همچون مباهله، تطهیر و ولایت بر عصمت این امام بزرگ دلالت دارد. پیامبر اکرم پس از انجام حج خود در منطقه ای به نام غدیر، علی (ع) را به عنوان جانشین خود معرفی کرد.ایشان در دوران 25 ساله خلفای سه گانه تقریبا از سیاست دور بودند و به امور اجتماعی و فرهنگی پرداختند و پس از خلیفه سوم به اصرار مردم حکومت را پذیرفتند. ایشان در دوران کوتاه حکومت داری توجه ویژه ای به برقراری عدالت و حفظ وحدت داشتند.امام علی (ع) در 21 رمضان سال 40 هجری به شهادت رسیدند.به مناسبت سالروز شهادت حضرت امیرالمونین(ع) گفتگویی با «حجت الاسلام حامد ابوالحسنی» ترتیب دادیم. وی رییس اداره تولید محتوای فضای مجازی دفتر نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، نویسنده پژوهشگر، فیلم ساز و مستندساز است . حزب الشیطان، مستندهایی همچون اعتکاف، سینمای سلطه، بازار امین تبریز، چشم را باید شست از جمله آثار اوست. متن گفتگو بدین شرح است:
کدام یک از قالب های هنری بهتر امام علی (ع) را معرفی کردند؟
قالب های مختلفی برای معرفی امیرالمومنین (ع) استفاده شده است که بیشترین آنها کتاب است. کتاب های داستان برای بزرگسال، کودک و نوجوان و همچنین کتاب های مصور در مورد امام علی (ع) به چاپ رسیده است. در دو سه دهه اخیر فیلم و سریال نیز در مورد امیرالمومنین (ع) کار شده است. برخی کتاب را دوست دارند و بعضی از افراد فیلم و سریال را ترجیح می دهند. می توان بر اساس نظر مخاطبان گفت سریال امام علی (ع) مخاطب زیادی داشت و مردم علاقه زیادی به این سریال نشان دادند. این سریال به خوبی مظلومیت امام علی (ع) را نشان داد. فیلم و سریال از امکانات چند رسانه ای استفاده می کند و صوت، تصویر و آرایه های طبیعی را به کار می گیرد و به همین دلیل بیشتر اثرگذار است؛ به همین دلیل می توان گفت فیلم و سریال جذابیت و مخاطب بیشتری دارد.
کدام یک از قالب های هنری بیشتر به معرفی شخصیت و زندگی امام علی (ع) پرداختند؟
به نظر بنده کتاب نسبت به سایر قالب های هنری بیشتر به امام علی (ع) پرداخته است.ما کتاب در مورد حضرت امیرالمومنین(ع) زیاد داریم. رمان های زیادی داریم که جنبه های مختلف زندگی امام را بررسی کردند. برای نظام جمهوری اسلامی که یک نظام اسلامی است، تعداد فیلم و سریال در مورد امام علی(ع) بسیار کم است. باید فیلم و سریال های زیادی در مورد امام علی (ع) و سایر ائمه اطهار (ع) ساخته و ترجمه شود و به کشورهای جهان صادر شود. سریال امام علی (ع) در بسیاری از کشورهای عربی پخش و به چند زبان منتشر شد. باید اینگونه سریال ها ساخته شود.
چرا در کشور ما فیلم و سریال در مورد امام علی (ع) کم ساخته شده است؟
متاسفانه سریال های تاریخی هزینه بالایی می برد و دردسرهای زیادی دارد. ساخت سریال های مذهبی نیازمند تاییدهای زیادی دارد. بسیاری از مراجع و علما باید در کنار نهادهایی مانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سریال ها و فیلم های مذهبی را تایید کند؛ به همین دلیل کارگردانان می ترسند وارد این عرصه شوند. باید کمی تغییر صورت گیرد یعنی نه بی نظارتی و نه سخت گیری بیش از حد تا فیلم سازان بتوانند راحت تر در این حوزه دست به تولید اثر بزنند؛ به عنوان مثال در مورد فیلمی که در مورد امام حسین (ع) ساخته شد، دیدیم که جنجال های زیادی به پا شد. این باعث می شود که کارگردانان سراغ ساخت زندگی با محوریت زندگی ائمه اطهار (ع) نروند. حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند« باید هرچه را که می خواهیم ماندگار شود در قالب هنر درآوریم».
چه جنبه هایی از زندگی و شخصیت امام علی (ع) در قالب های هنری مغفول مانده است؟
امام علی (ع) توجه خاصی به یتیمان داشت. به نظرم به این توجه و رابطه امام (ع) با کودکان کمتر پرداخته شده است. یکی دیگر از مباحثی که کمتر به آن پرداخته شده، جنبه های سیاسی زندگی امام علی (ع) است. مسئولان ما در حال حاضر نیاز دارند که با زندگی سیاسی امام علی (ع) آشنا شوند. پرداختن به بعد سیاسی امام علی (ع) الگویی سازنده را پیش روی مسئولان قرار می دهد. عدم وجود الگو باعث شده که برخی مسئولان در فضای لیبرالیستی حرکت کنند. امام علی (ع) یک الگوی اسلامی برای حکومت داری اسلامی است که متاسفانه به این الگو پرداخته نشده است. نامه امام علی (ع) به مالک اشتر که منشور حکومتی حضرت در آمده است، باید در قالب های مختلف اعم از داستان و فیلم و نمایش کار شود، در این صورت بسیاری از مشکلات ریشه یابی و حل می شود.
کدام یک از جنبه های زندگی و شخصیتی امام علی (ع) به خوبی پردازش شده است؟
به نظر بنده مظلومیت امام علی (ع) به خوبی نشان داده شده است. توجه و رسیدگی امیرالمومنین (ع) به فقرا و ایتام نیز نشان داده شده است. مهر و محبتی که امام (ع) به مردم داشتند و عدالت ایشان در سریال امام علی (ع) به خوبی نشان داده شد. در این سریال مظلومیت امام علی (ع) به تصویر کشیده شد. متاسفانه ایشان از دست مردمی که کم فهم و ناآگاه بودند، بسیار اذیت شدند.
اگر نکته ای باقیست، بفرمائید.
امیدوارم که هنرمندان در عرصه های مختلف بتوانند ابعاد شخصیت و زندگی امیر المومین (ع) و سایر ائمه اطهار (ع) را برای مردم به تصویر بکشند. مسئولان نیز باید در این راه، بستر لازم را فراهم و از هنرمندان حمایت کنند.
نظر شما