به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، «محمد سعید ذکایی »، جامعه شناس و استاد علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی با پیوستن به پویش «کتابخوانی ملی» گفت: از فرصت مناسبی که کتابخانه ملی با برپایی پویش «کتابخوانی ملی» در اختیارم گذاشته، استفاده میکنم تا دو کتابی را که طی یک سال گذشته تکمیل شده است را برای مطالعه معرفی کنم تا به واسطه این امر دین خودم را در معرفی آثاری خواندنی ادا کنم.
ذکایی افزود: کتاب «زیست مجازی در ایران» از جمله آثاری است که مطالعه آن را توصیه میکنم، این کتاب عنوان فرعی نیز دارد که ناظر بر خرده فرهنگها در شبکههای اجتماعی است. مضمون این کتاب با توجه به عنوان آن گویا است؛ در این کتاب درباره چگونگی گذران و رقم خوردن زندگی ما در شبکههای اجتمای بحث و مطالبی آورده شده است.
این جامعه شناس ادامه داد: بی تردید شرایطی که جامعه امروز ما در آن قرار گرفته با شرایط موجود در 10 یا 20 سال گذشته تفاوتهای چشمگیری دارد، رسانهها و به خصوص شبکههای اجتماعی، مسائلی چون اقتصاد و به ویژه عواطف شهروندان را تحت الشعاع قرار داده اند، ترس، خوشحالی، شادی، امید، ملالها، اضطراب، اندوه و نگرانیها؛ همه و همه در شبکههای اجتماعی انعکاس مییابند و در عین حال نیز از این شبکهها متاثر میشوند.
استاد علوم اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی گفت: این کتاب حاصل دو و نیم سال کار و فعالیت مستمرمشارکتی من و همکارم سیمین ویسی است و تاملی بر این امر بوده که ما چگونه امور روزمره خود را در این شبکهها انعکاس و به اشتراک میگذاریم و در ادامه از آن تاثیر میپذیریم.
وی یادآور شد: زبان به کار رفته در این اثر، زبان بین رشته ای است و این کتاب مملو از مثال و مصداق است؛ همچنین میدان مطالعه آن ناظر بر همه اتفاقاتی است که در شبکههای اجتماعی رخ میدهد.
ذکایی افزود: اما اثر دومی که در ادامه پویش «کتابخوانی ملی» برای مطالعه پیشنهاد میکنم به جهت موضوعی بسیار نزدیک به اثر نخست بوده؛ به گونه ای که در همگرایی با آن قرار گرفته است، کتابی که ویراستاری آن را بر عهده داشته ام با عنوان «عواطف در جامعه و فرهنگ ایرانی» در بازار نشر موجود است.
این جامعه شناس و استاد علوم اجتماعی ادامه داد: این کتاب مجموعه مقالاتی است که به طور عمومی ناظر بر تحولاتی است که در حوزه عواطف در جامعه معاصر ایران رخ داده است، فصلهای مختلف این اثر ناظر بر تجربه عاطفه ورزی ما در خانواده، رسانهها، شبکههای اجتماعی و غیره است. ضمن اینکه در این اثر، نگاه تاریخی به عاطفه و تغییراتی که به لحاظ خلق و خوی عاطفی ما رقم خورده، صورت گرفته است.
این جامعه شناس اظهار داشت: نویسندگان مقالات موجود در این اثر، دانش تجربی خود را به اشتراک گذاشته اند. از همین رو حوزه عواطف، حوزهای پویا و جذاب است و عواطف نیروی محرکه جامعه است و نظم اجتماعی ما را شکل میدهد اما به رغم اهمیت در نگاههای اجتماعی و نگاههای فرهنگی، این مقوله بسیار مهم همچنان مهجور مانده است.
ذکایی خاطرنشان کرد: امید است تالیف و ویراستاری این دو اثر توانسته باشد تحول، علاقه و اشتیاق بین مخاطبان ایجاد کند تا این فضا را به لحاظ تجربی و نظری جستجو کنند، در این آثار بیش از هرچیزی به رویکردهای ادبی و روانکاوانه توجه شده است، این منظر اجتماعی میتواند نوید بخش شناخت بهتر جامعه و نظم اجتماعی از دریچه عواطف باشد.
نظر شما