بزرگ‌ترین قدرت نرم ایران وحدت ستایشگران و هیأت‌های مذهبی است/ مداح الگو چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور به همت جامعه ایمانی مشعر در شهر مقدس قم گردهم آمده تا در حوزه مباحث تخصصی ستایشگری به گفت‌وگو و تبادل نظر بپردازند و بستر افزایش هم‌افزایی‌ها و تعاملات را فراهم سازند.

به گزارش خبرگزاری شبستان، نخستین همایش ملی جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور صبح چهارشنبه چهارم خردادماه به همت جامعه ایمانی مشعر در سالن همایش‌های مجتمع فرهنگی یاوران مهدی(عج) قم کار خود را آغاز کرد. در ابتدای این همایش، حجت‌الاسلام هدایت از فعالان قرآنی عرصه هیأت، با اشاره به اینکه آیات قرآن کریم بسیاری از راه‌های بسته را برای ما باز می‌کند، تصریح کرد: هیأت‌های مذهبی نباید در مجالس خود فقط به قرائت قرآن اکتفا کنند بلکه باید به دنبال بهره‌مندی از آموزه‌های قرآنی، ترویج و عمل به آن باشند.

وی از آیه «اعتصمو بحبل‌الله جمیلا» یاد کرد و افزود: برای رسیدن به اهداف عالی اسلام باید در کنار یکدیگر قرار گیریم و یک حرکت منسجم را دنبال کنیم چراکه حرکت‌های پراکنده و غیرمنسجم نمی‌تواند نتیجه‌بخش باشد.

*وحدت جوامع اسلامی بدون توسل به ولایت شدنی نیست

این پژوهشگر قرآنی با بیان اینکه وحدت در جوامع اسلامی بدون توسل به امام علی(ع) شدنی نیست، عنوان کرد: تنها راهکار رفع تفرقه در جامعه پرداختن به ولایت امیرالمؤمنین(ع) است و همانطور که شهید مطهری تاکید دارند غدیر عامل وحدت جهان است. امروز تبعیت از امیرالمؤمنین(ع) در حقیقت تبعیت از فقیهی است که حرف علی(ع) را برای ما استنباط می‌کند و خود نیز در زندگی تسلیم خداست نه تسلیم طاغوت.

هدایت با تاکید بر اینکه مجالس اهل‌بیت(ع) فرصت مناسبی برای تبیین آیات قرآن کریم است، عنوان کرد: هیأت‌های مذهبی در کنار سخنرانی و مداحی، با پرداختن به آیات قرآن کریم و بیان نکات تفسیری می‌توانند یک مجلس جامع و مطلوب را به مخاطبان خود ارائه دهند.

بنابراین گزارش در ادامه این مراسم، محمدرضا بذری به مداحی در وصف اهل‌بیت(ع) پرداخت و بعد از آن رحیم آبفروش جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر با بیان اینکه مشعر از ابتدای آغاز فعالیت خود به دنبال حمایت از هیچ جریانی نبوده است، اظهار کرد: این مجموعه همیشه امر رهبر معظم انقلاب اسلامی را مورد نظر قرار داده و برای حرکت در مسیر رهبری تلاش کرده است.

وی اضافه کرد: در تاریخ دوم اردیبهشت‌ماه سال 1392 که با همراهی اصلی‌ترین سرشاخه‌های جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی با رهبر معظم انقلاب دیدار داشتیم دروس بزرگی را فرا گرفتیم که مهم‌ترین آن نداشتن رویکرد سیاسی خاص به ویژه در زمان انتخابات است.

 

 

رفع خلاء موجود در حوزه شعر و سبک با تولید محتواهای فاخر توسط جامعه ایمانی مشعر

همچنین در ادامه برنامه،‌ رحیم آبفروش با بیان اینکه انقلابی‌گری به معنای خط‌کشی کردن ناشیانه نیست، عنوان کرد: منظور ما از هیأت انقلابی، هیأت یک شخصیت خاص نیست بلکه ما از یک قلّه و آرمان حرف می‌زنیم که باید به سمت آن برویم که آن هم هیأت امام زمان(عج) پسند و مطلوب اهل‌بیت(ع) است.

وی با تأکید بر اینکه نزاع حق و باطل را نباید به دعواهای کوتاه‌بینانه تبدیل کرد، ادامه داد: منظور از انقلابی بودن یک هیأت، یاد کردن از شلمچه و طلاییه، برهنه نشدن و دعا کردن برای رهبری نیست بلکه انقلابی بودن تعاریف و معیارهای والاتری دارد.

آبفروش با اشاره به اینکه طی 9 سال گذشته 18 بسته محتوایی را برای تقویت و منسجم‌سازی حرکت ذاکران هیأت تهیه و در استان‌های مختلف توزیع کردیم، عنوان کرد: در همایش‌های مختلفی که با حضور مدیران، شاعران، مداحان و سخنرانان هیأت‌های مذهبی برگزار کردیم به دنبال این بوده‌ایم تا بتوانیم معیارها و شاخص‌های هیأت انقلابی را تشریح و به سمت رسیدن به آن‌ها حرکت کنیم.

جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر خاطرنشان کرد: با بهره‌مندی از ظرفیت شاعران و سبک‌سازان مطرح کشور خلاء موجود در حوزه شعر و سبک را پر و محتواهای تولیدی فاخر را در کم‌ترین زمان ممکن میان مداحان کشور توزیع کردیم.

وی تصریح کرد: ما یقین داریم که مستضعفان عالم، پادشاهان زمین هستند اما در این مسیر باید همدلی و وحدت مورد نظر رقم زده شود و ایران اسلامی تا به امروز در راستای هم‌افزایی مستضعفان جهان گام‌های مطلوبی برداشته است.

*بزرگ‌ترین قدرت نرم ایران وحدت ستایشگران و هیأت‌های مذهبی است

آبفروش وحدت ستایشگران و منسجم‌سازی هیأت‌های مذهبی را بزرگ‌ترین قدرت جمهوری اسلامی ایران در جنگ نرم دانست و گفت: رسیدن به این قدرت، کاری دستگاهی و دولتی نیست بلکه باید توسط هیأتی‌ها و مردم رقم زده شود؛ اجتماع ایمانی مهم‌ترین هدف است و در این مسیر باید از اهداف دیگر چشم‌‌پوشی کرد.
 

 

 

بسیاری از موسیقی‌های هیأت در تراز دین نیست/موسیقی غربی میراث غارت شده از دعا و قرآن است

 

در ادامه برنامه یکی از پژوهشگران حوزه موسیقی از آسیب‌هایی که موسیقی غربی در کشور به دنبال داشته، یاد کرد و گفت: بسیاری از موسیقی‌هایی که امروز در هیأت اجرا می‌شود در تراز دین مبین اسلام نیست و در این حوزه ما نیازمند یک بازنگری مبنایی، علمی و عملی جدی هستیم.

اکبر شیخی عصر چهارشنبه پنجم خرداد در نخستین همایش ملی جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور، طی سخنانی با موضوع «جایگاه موسیقی در نوحه» اظهار کرد: هر چند برخی در این دنیا خیلی عزیز باشد اما برای روز قیامت در پرونده آن‌ها جنایت قتل به ثبت رسیده است چراکه تفکیری‌ها با استفاده از مداحی‌های این افراد، ترورهای بسیاری را رقم زده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه صدا و سیما نیز درگیر موسیقی مضر است، اضافه کرد: موسیقی غرب همانند یک ابر سیاه کل کشور را گرفته است و متأسفانه مداحان هم از این موضوع استثناء نیستند و حتی برخی متوجه آنچه که استفاده می‌کنند هم نمی‌شوند.

شیخی از آسیب‌هایی که موسیقی غربی در کشور به دنبال داشته، یاد کرد و گفت: بسیاری از موسیقی‌هایی که امروز در هیأت اجرا می‌شود در تراز دین مبین اسلام نیست و در این حوزه ما نیازمند یک بازنگری مبنایی، علمی و عملی جدی هستیم.

این شاعر مکتب اهل‌بیت(ع) ادامه داد: جوانان و نوجوانان به میزانی وارد قالب امروزی موسیقی هیأت شده‌اند که وقتی می‌خواهیم موسیقی ناب هیأت را به آن‌ها ارائه دهیم آن را بسیار سخت می‌پذیرند.

وی از وجود چارچوب مشخص برای خواندن در هیأت یاد کرد و ادامه داد: ما موضوعی به‌عنوان داد زدن در خواندن نداریم و فقط بالا بردن موج صدا مطرح است اما متأسفانه برخی از مداحان در هیأت داد می‌زنند هیچ بویی از موج نبرده‌اند، درحالی‌که یک خواننده باید بتواند موج صدای خود را ارتقا دهد و در اوج هم اقتدار داشته باشد.

شیخی با بیان اینکه خواننده در هنگام خواندن و شاعر در هنگام سرودن شعر باید به نکات ریز بسیاری توجه داشته باشد، عنوان کرد: اگر یک شعر و مداحی با جزییات مورد بررسی قرار گیرد و به صورت مبنایی به آن پرداخته شود برای مخاطب دلنشین خواهد بود.

وی با تاکید بر اینکه در حوزه تهیه محتوا نباید نگاه‌های سلیقه‌ای و محدود داشته باشیم، خاطرنشان کرد: حضرت زهرا(س) نباید در یک محتوا محدود به یک مذهب شود چراکه ایشان مقابل کفر و برای همه مذاهب و ادیان‌هاست.

این پژوهشگر حوزه موسیقی نغمه را همانند شعر با اهمیت دانست و تصریح کرد: ما باید نغمه و موسیقی را نیز همانند شعر مورد توجه قرار دهیم تا همگان با نغمه و موسیقی آشنا شوند و فرق میان درست و نادرست را بفهمند.

*ابزار «فریاد» در مداحی هیچ جایگاهی ندارد

وی با بیان اینکه برخی هیأت‌ها موسیقی را هدف خود قرار می‌دهد اما باز هم به شیوه مطلوب به موسیقی اصیل و مورد نیاز هیأت نمی‌پردازند، مطرح کرد: غربی‌ها مقابل حکومت‌های ستمکار از ابزار «فریاد» برای موسیقی خود استفاده می‌کنند اما این ابزار در مکتب و مجلس امام حسین(ع) نباید هیچ جایگاهی داشته باشد.

شیخی از وجود غنی‌ترین موسیقی‌های جهان در ایران یاد کرد و گفت: در هر خطه‌ای از این کشور یک گنیجه از موسیقی وجود دارد که باید از این گنجینه‌ها بهره‌مند شویم، موسیقی از نغمه و ضرب تشکیل شده به همین علت هم قابل بررسی و برداشت‌ها و ارائه‌های جدید است.

وی از موسیقی به‌عنوان یکی از میراث غارت شده از هیأتی‌ها، مذهبی‌ها، دعا و قرآن نام برد و ادامه داد: این موسیقی را نجس کرده و جنس دیگری به ما تحویل داده‌اند و ما اکنون باید موسیقی غربی را تطهیر و بعد در هیأت از آن استفاده کنیم.

خاطرنشان می‌شود، نخستین همایش ملی جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور از صبح امروز پنجم خردادماه به همت جامعه ایمانی مشعر کار خود را در مجتمع یاوران مهدی(عج)  قم آغاز کرده و تا فردا ظهر به کار خود ادامه خواهد داد.

 

 

سید مهدی حسینی پاسخ داد؛

مداح الگو چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

 

شاعر و استاد مداحی با تاکید بر اینکه نسل جوان امروز در حوزه مداحی نیازمند یک الگوی موفق است، گفت: متأسفانه امروز افراد زیادی نداریم که بتوانیم از آن‌ها به‌عنوان الگو برای نسل جدید نام ببریم چراکه هنوز از نظر مبنایی و فنی در جامعه مداحی با مشکل روبرو هستیم و تمرکز مداحان بر روی شگردها و فنون مداحی نیست.

 

بنابراین گزارش، سید مهدی حسینی در نخستین همایش ملی جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور، طی سخنانی با موضوع «تعامل مداح و شاعر» اظهار کرد: نخستین موضوع مورد نظر در حوزه مداحی و شاعری هدف است چراکه اگر به دنبال هدف اصلی که رضای اهل‌بیت(ع) است نرویم با وجود اینکه مخاطب هم داشته باشیم اما به بیراهه رفته‌ایم.

وی روش را دوم موضوع مهم برای شاعر و مداح دانست و اضافه کرد: باید از خودمان سئوال کنیم که برای رسیدن به هدف از چه ابزار و روشی استفاده می‌کنیم، گاهی این ابزار و روش با وجود اینکه فکر می‌کنیم نتیجه زودبازده دارد اما در حقیقت ما را از نتیجه دور می‌کند.

این پژوهشگر عرصه هیأت با بیان اینکه هیأت، مداحی و شعر به‌عنوان یک امانت به ما سپرده شده است، گفت: اگر اکو را از برخی بگیرند و بازه سبک‌ها را برای آن‌ها محدود کنند، میزان هنر آن‌ها مشخص می‌شود.

وی با تاکید بر اینکه نسل جوان امروز در حوزه مداحی نیازمند یک الگوی موفق است، عنوان کرد: متأسفانه امروز افراد زیادی نداریم که بتوانیم از آن‌ها به‌عنوان الگو برای نسل جدید نام ببریم چراکه هنوز از نظر مبنایی و فنی در جامعه مداحی با مشکل روبرو هستیم و تمرکز مداحان بر روی شگردها و فنون مداحی نیست.

حسینی خاطرنشان کرد: افرادی که تریبون دارند باید از افراد دیگری بخواهند که خواندن‌های او را نقد کنند اینکه اجازه نقد کردن خود را به هیچ کسی نمی‌دهیم فقط نشان از غرور و تکبر ما است.

وی کپی‌برداری کردن از دیگران را نشان از تنبلی دانست و گفت: اگر ما نتوانیم جایگاه شعر را به درستی بشناسیم نمی‌توانیم روضه‌خوان و مقتل‌خوان شویم و در حقیقت نمی‌توانیم امانتی که گذشتگان به ما رسانده‌اند را به درستی به نسل آینده منتقل کنیم.

این استاد مداحی با تاکید بر اینکه ما باید به دنبال استفاده از ظرفیت اساتید و پیشکسوتان باشیم، عنوان کرد: برخی از مباحث فقط با زانوزدن در محضر اساتیدی که سال‌هاست مداحی می‌کنند به دست می‌آید.

وی ادامه داد: مشاوره داشتن و مراجعه کردن به افراد متخصص نکته دیگری است که باید مورد توجه مداحان قرار گیرد، درست است که یک فرد نمی‌تواند در چندین عرصه به صورت تخصصی ورود کند اما می‌تواند برای ارائه یک محتوای قوی به چندین فرد متخصص برای دریافت مشاوره مراجعه کند. این فرد باید روحیه معلمی داشته باشد و نسبت به هیأت احساس دغدغه کند تا در جلسات هیأت حضور یابد و ایرادات ما را رفع کند.

وی با تاکید بر اینکه هدایای مداحان باید خرج مداحی شود، تصریح کرد: باید برای مشاوران خود هزینه کنیم چراکه برخی از مشاوره دادن‌ها نیازمند وقت و تخصص است، به‌عنوان نمونه مداح نیازمند مشاوره مقتل‌خوانی است که در مقتل دنبال نکات مورد نظر او بگیرد.

این استاد مداحی با بیان اینکه بنده در 20 سالگی با شهامت تمام مداحی را کنار گذاشتم، گفت: ما باید تکلیف خود را با خود مشخص کنیم و به اعتراض‌های بعد از خواندن توجه کنیم تا به دنبال رفع ایرادات خود برویم.

وی مداحی خواندن در فضای استودیو را یک خطر دانست و گفت: اینکه ما به‌جای ضرب سینه از اهنگ استفاده می‌کنیم هدف و کاربرد مداحی ما را تغییر می‌دهد.

خاطرنشان می‌شود، نخستین همایش ملی جمعی از ستایشگران جوان هیأت‌های کشور از صبح پنجم خردادماه به همت جامعه ایمانی مشعر کار خود را در مجتمع یاوران مهدی(عج)  قم آغاز کرد و تا ظهر پنجشنبه ششم خرداد به کار خود ادامه داد.

 

کد خبر 1061277

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha