خبرگزاری شبستان، سرویس فرهنگی، مریم داوری: «سید روح الله موسوی خمینی» در اول مهر 1281 در خانواده ای مذهبی و اهل علم و دانش در خمین به دنیا آمد. ایشان در حوزه علمیه قم به تحصیل فقه، فلسفه اسلامی و عرفان پرداختند و درجه اجتهاد خود را در سال 1313 از عبدالکریم حائری یزدی دریافت کردند. امام خمینی(ره) نخستین رهبر انقلاب اسلامی ایران بودند که انقلاب ایران در سال 1357 را رهبری کردند که این رهبری تا پایان عمر ایشان ادامه داشت. امام (ره) در سال 1308 با خدیجه ثقفی ازدواج کرد که حاصل آن ازدواج، دو پسر و سه دختر بود. ایشان در اواخر شب 13 خرداد سال 1368 در سن 86 سالگی درگذشت. از امام(ره) اشعار و آثار متعدد عرفانی به یادگار مانده است. بیش از 40 کتاب در زمینه های اخلاق، عرفان،حدیث، فقه، تفسیر، فلسفه و شعر از امام خمینی(ره) وجود دارد. در مورد امام خمینی (ره) کتابهای زیادی منتشر شده است. به بهانه سالروز ارتحال بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران گفت و گویی با «دکتر مجید رضا نوروزی» نویسنده ، مترجم و استاد دانشگاه ترتیب دادیم. عضویت در انجمن خیرین قرآنی،مدیر مسئول هفته نامه های بحرالعلوم و عطرستان و ماهنامه خانواده موفق و مدیریت خانه قرآن الرحمن در کارنامه کاری نوروزی دیده می شود. وی مولف کتابهایی همچون داستان های شیرین نماز، مدیریت اسلامی و مترجم مجموعه دوجلدی مدیران چگونه مدیریت می کنند، است.متن گفتگو بدین شرح است:
چقدر در معرفی امام خمینی (ره) موفق بودیم؟
معرفی شخصیت امام خمینی (ره) در دو بخش قابل تامل است. مسئولان و دست اندرکاران مراکز فرهنگی به عنوان رسالت خود کوشیدند بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را در قالب فیلم و کتاب معرفی کنند. بخشی از معرفی شخصیت امام نیز در قالب سخنرانی ها و جلسات و محافل صورت گرفت و اهداف و برنامه های امام (ره) و همچنین شخصیت ایشان مورد بحث و بررسی قرار گرفت. بنده معتقدم معرفی شخصیت امام (ره) به خوبی صورت گرفته است اما هنوز جای کار وجود دارد. حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند« انقلاب اسلامی ایران بی نام خمینی در هیچ کجای جهان شناخته شده نیست». فرمایش مقام معظم رهبری نشان می دهد که در معرفی امام (ره) موفقیت آمیز عمل شده است زیرا امروز جهانیان انقلاب اسلامی را می شناسند.
چه قالب هایی بیشتر و بهتر امام خمینی (ره) را معرفی کردند؟
به نظرم می رسد در زمینه فیلم، کلیپ و کتاب موفق عمل شده است. کتاب های زیادی در مورد امام (ره) نوشته شده است و از طرفی کتاب های زیادی از امام (ره) منتشر شده است که هر کدام تاثیرات خود را داشته است. قالب های هنری مخاطبان خاص خود را دارد. عده ای علاقه مند کتاب هستند و برخی نیز فیلم و سریال را ترجیح می دهند.
چه بخش هایی از زندگی و شخصیت امام (ره) مغفول مانده است؟
با شناختی که بنده از آثار امام (ره) دارم و تحقیقات و پژوهش هایی که انجام دادم، فکر می کنم که ابعاد و شخصیت زندگی امام به خوبی معرفی شده است. جنبه های اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی امام خمینی (ره) معرفی شده است. به نظرم سیره اخلاقی و زندگی شخصی ایشان باید بیشتر تبیین و تشریح شود. امام (ره) اسوه و نمونه ای برای مردان هستند و زندگی خانوادگی ایشان باید بیشتر تشریح شود. مردم نسبت به زندگی سیاسی ایشان شناخت و آگاهی دارند اما باید زندگی شخصی و خانوادگی ایشان در قالب های هنری پردازش شود. نزدیکان امام و کسانی که با ایشان تعامل داشتند، می توانند در این زمینه کمک کنند و ناگفته هایی را بگویند که برای مردم قابل استفاده باشد. شخصیت سیاسی امام (ره) به خوبی تبیین و تشریح شده است هرچند که باز هم جای کار وجود دارد زیرا امام (ره) شخصیتی گسترده در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، عبادی، عرفانی و خانوادگی دارند. پرداختن به زندگی غیر رسمی یعنی زندگی خانوادگی امام(ره) می تواند جذابیت و اثرگذاری خاصی داشته باشد.
کتاب های زیادی در مورد امام (ره) منتشر شده است. کمیت و کیفیت این آثار را چگونه ارزیابی می کنید؟
به نظر بنده کیفیت آثار خوب است البته باز هم جای کار بهتر وجود دارد و می شود کیفی تر کار کرد. نظرم این است که کمیت آثار پایین است. باید کتاب های بیشتری برای گروه های سنی مختلف با محوریت حضرت امام (ره) منتشر شود. کتاب های زیادی در مورد امام (ره) نوشته شده است که نقاط مشترک و تکراری دارند، گویی نوعی هم پوشانی با هم دارند. ابعاد هنری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی باید به خوبی و دقت تبیین شود و جای کار بهتر در این حوزه وجود دارد.
چه قالب هایی کمتر به زندگی و شخصیت امام (ره) پرداختند؟
حضرت آیت الله خامنه ای فرمودند «هرچه در قالب هنر قرار داده شود، ماندگار می شود». به نظرم در قالب های تئاتر، انیمیشن، نقاشی و خوشنویسی، جای کار بسیاری با محوریت حضرت امام وجود دارد.در زمینه تئاتر و انیمیشن جسته گریخته کار شده اما کم است می توان از بخش های مختلف زندگی امام (ره) تئاتر ساخت. باید برای آشنایی کودکان و نوجوانان انیمیشن و فیلم هایی در مورد امام (ره) ساخته شود تا آنها بتوانند با شخصیت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و ابعاد شخصیتی مختلف ایشان آشنا شوند. به نظرم جای کار در زمینه هنرهایی مانند نقاشی، خط، خوشنویسی و تئاتر زیاد وجود دارد و هنرمندان ما می توانند با ظرافت آثار، بیانات، شخصیت و زندگی امام (ره) را در این قالب ها معرفی کنند. در مورد فرمایشات امام(ره) می توان مسابقات خطاطی و نقاشی برگزار کرد.
اگر نکته ای باقی است، بفرمائید؟
کودکان و نوجوانان ما باید با امام خمینی(ره) و ابعاد مختلف شخصیت و زندگی ایشان آشنا شوند. بخشی از این معرفی باید در قالب کتابهای درسی صورت گیرد. همچنین باید از جذابیت قالبهای هنری همچون انیمیشن، فیلم و تئاتر در این راستا استفاده کرد. بی شک شناخت از امام(ره)T کودکان و نوجوانان ما را نسبت به کشور و اسلام هوشیار و حساس می کند و این امر می تواند در ایجاد مصونیت آنها در برابر تهاجم های فرهنگی اثرگذار باشد.
نظر شما