پاسخ های ۷ نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به سوالات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی

هفت داوطلب تایید شده امروز در دومین مناظره تلویزیونی خود به پرسش هایی با موضوع «سیاست، اجتماع و فرهنگ» پاسخ می دهند. در این مناظره ۲۱ سوال از نامزد‌ها پرسیده می‌شود و هر نامزد در انتهای مناظره ۴ دقیقه فرصت خواهد داشت تا جمع بندی داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، دومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری با حضور ۷ داوطلب تایید صلاحیت شده (سیدابراهیم رئیسی،‌ محسن رضایی،‌ سعید جلیلی،‌ محسن مهرعلیزاده،‌ عبدالناصر همتی،‌ علیرضا زاکانی،‌ امیرحسین قاضی زاده) در رسانه ملی آغاز شد. به پرسش هایی با موضوع «سیاست، اجتماع و فرهنگ» پاسخ می دهند. در این مناظره ۲۱ سوال از نامزد‌ها پرسیده می‌شود و هر نامزد در انتهای مناظره ۴ دقیقه فرصت خواهد داشت تا جمع بندی داشته باشد.

ترتیب صندلی نامزدها بر اساس قرعه‌کشی در مناظره دوم:

محسن رضایی صندلی شماره ۱
علیرضا زاکانی صندلی شماره ۲
محسن مهرعلیزاده صندلی شماره ۳
سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی صندلی شماره ۴
سعید جلیلی صندلی شماره ۵
حجت الاسلام سید ابراهیم رئیسی صندلی شماره ۶
عبدالناصر همتی صندلی شماره ۷

دومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ امروز،  از شبکه‌های یک، جام جم و سلامت سیما، خبر، رادیو ایران و رادیو انتخابات به صورت زنده روی آنتن می رود.

 

حجت الاسلام رییسی: فاصله طبقانی محصول بی عدالتی و سیاست‌های اقتصادی نادرست است

سید ابراهیم رئیسی به عنوان نخستین داوطلب برای پاسخ به سوالات دومین مناظره به راهکارهای خود برای برطرف کردن بی عدالتی در جامعه اشاره کرد و گفت: در مناظره‌ قبل به اینجانب تهمت‌هایی زده شد و رسانه ملی به من ۵ دقیقه وقت پاسخ‌گویی داد که از این حق می‌گذرم و امیدوارم آنچه در این مناظرات هست بر اساس اخلاق و قانون باشد.

 

وی از همه آذری زبان‌ها در سرتاسر کشور تشکر کرد و گفت: آنها به من بسیار لطف داشتند.

 

وی ادامه داد: فاصله طبقانی محصول بی عدالتی و سیاست‌های اقتصادی نادرست و تصمیم‌هایی است که در عرصه‌های مختلف منجر به حقوق نجومی می‌شود. در همین نظام سلامت برخی‌ها حقوق‌ ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیون دریافت می کردند و در یک اداره و سازمان هم شاهدیم که کارکنان با دریافت‌های مختلف وجود دارند؛ ما در تلاش هستیم که این بخشنامه‌ها را مورد تجدید نظر قرار داده و این دریافتی‌ها را اصلاح کنیم.

 

رضایی: مشکلات کشور با شعار و حرف مفت حل نمی شود

محسن به عنوان دومین داوطلب مناظره امروز در پاسخ به این سوال که از محوری ترین بندهای گام دوم انقلاب تقویت امید در جونان است؛ برنامه شما در این مورد چیست؟ گفت: مشکلات کشور با شعار و حرف مفت حل نمی شود؛ مشکلات ریشه اقتصادی دارد و با حرف درمانی به نتبجه نمی رسد، به قول دانشجوی دانشگاه تهران که در حال دستفروشی گفت ما از گرسنگی امید می خوریم.

 

وی با تاکید بر اینکه امید دیدنی است، امید گفتنی است، دولت ما امید را به شما مردم بر می گرداند و لبخند پیروزی به چهره شما باز خواهد گشت، گفت: امید زمانی تحقق پیدا می کند که انرژی جدید را ایجاد کنم و از دولت های خواب آلوده که شب می خوابند و قیمت بنزین را چند برابر می کنند و مردم توجیه نمی شوند نیستیم، ما با دولت خواب آلودگی خدا حافطی می کنیم. آغاز جدیدی خواهم داشت امسال به نام حضرت ولی عصر است و با مشکلات خداحافظی خواهیم کرد؛ ما لبخند و برکت را باز خواهیم گرداند که پول را به جیب شما باز گرداند.

 

رضایی افزود: حرف راستی در مناظره قبلی گفته شد که کسانی که تا پایان نمی‌خواهند بمانند اعلام کنند. من تا پایان انتخابات هستم و با همه نیز رقابت خواهم کرد.

 

جلیلی: اگر می‌خواهیم اعتماد مردم جلب شود حتما باید رفتار مسولان درست شود

سعید جلیلی سومین نامزدی بود که در این مناظره صحبت کرد و درباره برنامه های خود برای تقویت اعتماد مردم به دولتش گفت: اگر می‌خواهیم اعتماد مردم جلب شود حتما باید رفتار مسولان درست شود، یکی از موضوعات که مانع اصلاح امور می شود فرهنگ غلط سیاسی است که در نظام اداری وجود دارد و این یک موضوع فراگیر است و مربوط به یک جناح نیست.

 

وی با بیان اینکه اگر از ساختار اداری و اجرایی کشور این فرهنگ را پاک نکنیم ظرفیت و توانمندی کشور دیده نمی‌شود، گفت: اگر در فرهنگ سیاسی کشور نمایش جای کار واقعی را گرفت، نمی‌توان انتظار داشت کارها جلو رود، با نمایش کشور پیش نمی رود، اگر بخواهیم فقط توضیح دهید و نتیجه نداشته باشد، فایده ندارد.

 

جلیلی با بیان اینکه اگر به کارهای نمایشی بپردازیم حتما مشکلات کشور باقی خواهد ماند و کشور را متوقف می کند، گفت: نتیجه کارهای مسئولان در زندگی مردم دیده نشود نشان از این دارد کار نمایشی بوده است.

 

وی با تصریح این نکته که نباید اجازه دهیم این فرهنگ سیاسی ادامه پیدا کند، گفت: اگر تصمیم به موقع نگرفتیم و یک تا دو سال کشور را معطل موضوعی کردیم مشکلات باقی خواهند، چند شغلی مسئولان به کار لطمه می‌زند. اگر خدایی نکرده این فرهنگ سیاسی به نسل بعدی برود که کار بدتر است.

 

مهرعلیزاده: باید برجام را ادامه داد و با راهکار نظام پیش رفت

محسن مهرعلیزاده به عنوان سومین فرد برای پاسخ به سوالان دومین مناظره با بیان اینکه بر اساس سیاست های نظام و بدعهدی آمریکا، مردم جانانه دفاع کرده اند و جواب محکمی به این کشور داده اند، گفت: باید برجام را ادامه داد و با راهکار نظام پیش رفت.

 

وی در ادامه خطاب به آقای رییسی گفت: من نمی دانم آقای رئیسی کدام بی احترامی را می گوید و هیچ کس بی احترامی به او نکرده است.‌ ما آذری زبان نداریم، بلکه آنها ترک زبان هستند. اگر من مطالبی درباره مدارک رئیسی صحبت کردم درست بود. علم اقتصاد، علم کلاسیک می خواهد و خاص است. ۲ روز پیش صدا و سیما ۵ دقیقه از مستند من را سانسور کرد. صدا و سیما عشقی شده است. آقای رئیسی به چه دلیلی فیلترینگ را پياپی در جامعه جا انداختید.

 

همتی: انحصار عامل اصلی فساد و ناکارآمدی است

عبدالناصر همتی با بیان اینکه به شیوه مناظره انتقاد دارم و مثل مسابقه هفتگی شده است، گفت: برای اینکه مردم مواضع ما را بدانند بهتر بود سوالات بهتری مطرح می شود.

 

وی با بیان اینکه انحصار عامل اصلی فساد و ناکارآمدی است. انتخاب فعلی انتخاب بین بد و بدتر و خوب و خوب تر نیست؛ بلکه انتخاب بین کسانی است که می خواهند درهای کنش‌گری جامعه و مردم را ببندند.  من صدای بی صداها و قدرت بی قدردان هستم. دولت من حامی آسیب پذیرترین افراد جامعه خواهند شد. بهترین کاری که می شود برای قشر ضعیف کرد این است که کولبران، سوخت بران، افراد دارای معلولیت، کارگران غیر رسمی، زنان سرپرست خانوار و کودکان بی سرپرست را معضل جامعه ما و اصل و هدف دولت خود قرار دهیم.

 

قاضی زاده هاشمی: یکی از مشکلات نظام اداری نحوه تقسیم وظایف است

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که ما در نظام اداری کشور داریم، نحوه تقسیم وظایف است که نهادها، وزارتخانه ها و شوراهایی را شامل می شود که به صورت همزمان یک هدف را دنبال می کنند، ادامه داد: یکی از مشکلات نظام اداری نحوه تقسیم وظایف است. ما ۳۸ سازمان فعال در حوزه فرهنگی داریم که همین وضع در حوزه‌های دیگر هم وجود دارد. ما باید بازطراحی جدیدی برای حکمرانی دولت انجام دهیم.

 

نامزد سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: برای فرار از پاسخگویی نهادهایی درست شده که وزرا مصوباتی که مدنظر دارند را به تصویب می رسانند تا مسئولیت آن ها بر گردن کسی نباشد. مدلی در این خصوص تنظیم کردیم که اعتماد ساز است و در اختیار استانداران و فرمانداران قرار می گیرد و در آن دولت پنج فرماندهی پیدا خواهد کرد و هر فرمانده دبیر شورایعالی مربوطه خواهد بود.

 

قاضی زاده در پاسخ به صحبت هایی که در خصوص علم روحانیت در مناظره اول مطرح شد گفت: مباحثی در مورد سواد و علم روحانیت در این جلسه باز تکرار شد؛ دانشمندان بزرگی در اقتصاد و علوم انسانی داریم. ساحت علم را نباید محصور کنیم؛ علم باید جامع و بسیط باشد. من خودم نزد روحانیت تلمذ می‌کنم.

 

زاکانی: شرایط تسهیل ازدواج را فراهم می کنم

علیرضا زاکانی آخرین نامزدی بود که در بخش نخست صحبت کرد و درباره برنامه های خود برای کنترل عوامل تهدیدکننده جمعیت با بیان اینکه موضوع جمعیت در کشور به یک مرحله بسیار بحرانی رسیده است و نیاز به تمهید خاص دارد، گفت: نرخ رشد به ۸ دهم درصد رسیده و در باروری از ۶.۹ به ۱.۷ رسیدیم و باید نرخ باروری به ۲.۷ برسانیم. برای این کار چند سطح برنامه است؛ ۳.۵ میلیون زوج نابرور داریم لذا ۸۰ مرکز باروری داریم. هر زوج باید هزینه گزاف باید پرداخت کند؛ ابتدا باید درمان ناباروری بیمه می شود تا بچه دار شدن آرزو نباشد، سال ۸۴ پیمایشی انجام شد که ۷۰ درصد مردم ایران دو فرزند هستند و سال ۹۸، ۶۰ درصد ۳ فرزندی را مطلوب می‌دانیم؛ من از عواقب آن می ترسیم. اینها همه برای دولتی است که آقای روحانی ایجاد کرد که البته می ترسم اسمشان را بیاورم؛ چرا که نماینده ایشان اینجا حضور دارند؛ هر چند ایشان نمی‌خواهند با بنده مناظره کنند.

 

وی با بیان اینکه در دولت آقای روحانی پوشک بچه ماهی یک میلیون برای پدر و مادر شد، گفت: کاری خواهم کرد که مردم امید فرزند آوری داشته باشند همچنین شرایط تسهیل ازدواج را فراهم میکنم.

 

در قسمت دوم بخش اول مناظره، هر نامزد چهار دقیقه فرصت دارد تا به نقدهای دیگر نامزدها پاسخ دهد.

 

محسن رضایی به بیان برنامه های خود پرداخت و گفت: مسئله عدالت و فقرزدایی نیاز به جراحی‌های بزرگ دارد، من طرحی دارم برای رفع محرومیت با نام کفایت زندگی یا ایرانِ بدون فقر.

 

رضایی گفت: یارانه ۴۵۰ هزار تومانی، مسکن سهل و ارزان، حقوق به خانه داران و کار خانگی سهام صندوق ملی نفت را در برنامه های خود دارم. اگر این ۵ مورد اتفاق بیفتد بسته زندگی ایجاد می‌شود، بعدا یک فقیر هم باقی نخواهد ماند. دولت من با تمام قدرت بدون مسامحه حق مردم را به خودشان بر می‌گرداند. در هر خانه‌ای دو نفر کار می کنند، یک شغل آشکار داریم اما شغل پنهان شغل داخل خانه و با مشقت تربیت فرزند است، چرا نباید برای خانه دار حقی قائل بشویم و منبعی برای آن درنظر بگیریم؟ بانوان آینده سازان جامعه هستند.

 

علیرضا زاکانی با بیان اینکه اینجا گفته شد برخی صدای کولبران هستند، باید دید ۲۵ میلیارد دلار قاچاقی که در کشور صورت می‌گیرد و ۹۵ درصد از مبادی اصلی می آید چرا آقایان وقتی در دولت بودند همت نکردند جلوی قاچاق رسمی را بگیرند و کولبران زندگی عزت‌مند داشته باشند؟، گفت: آقایان بیان می‌کنند به دنبال آزادی هستیم، بنده به عنوان رزمنده می‌گویم وقتی ما جنگیدیم جانمان را فدای ملت کردیم اما آقایان برای خودشان طبقه بندی کردند.

 

وی با بیان اینکه امروز مشکل کشور فقر، بی عدالتی، استقلال طلبی در مقابل بیگانه پرستی است، ادامه داد: آقایانی که در دولت کنونی بودند اعلام کنند در کدام سمت می ایستند. می شود فهمید که چه طور با جان و مال مردم بازی می کنند، امروز اینجا نیاز به کارنامه است و برنامه.

 

وی ادامه داد: شیوه ای که سال ۹۶ در پیش گرفته شد و عده ای رای گرفتند دیگر جواب نمی‌دهد، عزیزان لطفا طوری برنامه ارائه دهند که با کارنامه هایشان یکی باشد امروز مشکل کشور به خاطر نقدینگی، مشکلات ارزی و ... است؛ طرح کی بود کی بود من نبودم که نمی شود.

 

زاکانی در ادامه به بخشی از سخنان رضایی اشاره کرد و گفت: آقای رضایی عرائضی داشتند، به نظرم ایشان در منابع تجدید نظر کنند و این عدد و رقم هایی را که می گویند با ظرفیت کشور یکی نیست، لطفا دقیق درباره منابع خود توضیح دهند.

 

محسن مهرعلیزاده با اشاره به ابنکه مشکلات ملموسی داریم و پیشنهاد آقای رئیسی درباره اقتصاد تکمیل نیست، گفت: ما حقوق کارگرها را هر سال افزایش می دهیم، اما هر سال ۱ یا ۲ درصد زیر تورم هستند و این روند در ۲ - ۳ سال اخیر بهتر شده است.

 

وی با بیان اینکه معلمان چندین وقت است که کارشان بین دولت و مجلس پاسکاری می شود، گفت: ظلم فاحشی به معلمان می شود و باید این مشکل حل شود. کولبران و ....قشر فراموش شده هستند و باید برای آنها کاری انجام داد. ۷ میلیون نفر سرپرست خانواده درآمد ثابت ندارند و باید برای آنها درآمد ثابتی در نظر گرفت. برای همه مردم باید بیمه تکمیلی رایگان ترتیب بدهیم تا هزینه زیادی ندهند و برای هنرمندان هم این مشکل را داریم. پرستاران هم زحمت زیادی کشیدند و باید برای حق الزحمه و پاداش آنها ترتیبی اتخاذ کرد.

 

عبدالناصر همتی با بیان اینکه بخشی از بیکاری جوانان به دلیل رشد تولید است که اشتغال کاهش پیدا کرده و دلیل دیگر شیوع کرونا است، گفت: امیدواریم هر چه سریع تر واکسیناسیون را انجام دهیم تا کسب و کارها بار دیگر راه اندازی شود. از سوی دیگر باید مجوزهایی که برای راه اندازی شغل لازم است را تسهیل کنیم. آقای جلیلی می‌گوید نباید هیچ کاری را طول بدهیم، اما خودشان FATF را دو سال در مجمع معطل نگه داشته‌اند. یا رد کنید یا تصویب. یا این سند را می پذیرفتید یا رد می کردید و می گذاشتند کاری انجام دهیم که به لیست سیاه وارد نوشیم. آقای رئیسی گفتند ارز ۴۲۰۰ باعث فاصله طبقاتی شده است. آقای رئیسی شما دو سال جزو شورای هماهنگی اقتصادی هستند و دیدید من که من با ارز ۴۲۰۰ مخالف بودم و شما می توانستید محکم بایستید و نگذارید تصویب شود.

 

وی با بیان اینکه من را مجبور کردند ۵ و نیم میلیارد دلار ارز مسدود شده را تبدیل به ریال کنم و الان این کار را بر سر من می زنند‌، ادامه داد: دوستان باید به ترامپ نامه بنویسند و بگویند خوشحال باش؛ بلایی که سر مردم آوردید را ما گردن بانک مرکزی انداختیم. آقای زاکانی شما برنامه‌های‌تان را بگویید. اگر من بخاطر دو سال حضور در دولت باید پاسخگوی عملکرد دولت روحانی باشم، آقای رئیسی ۴۰ سال در قوه قضائیه بوده و اولی‌تر است که پاسخگوی عملکرد این قوه باشد.

 

همتی گفت: کل درآمد ارزی ما سال گدشته ۵ میلیارد دلار بود و آقای رضایی می گوید ۱۳۷ میلیار د دلار، نمی دانم این رقم را از کجا آورده اند. من فکر می کنم بهتر است دوستان با انصاف مسائل را مطرح کنند. ظرف بیست سال رشد سرمایه ثابت ما منفی بوده و معلوم است بیکاری زیاد می شود و برای آن برنامه دارم و به موقع اعلام می کنم.

 

سید ابراهیم رییسی با بیان اینکه دوباره بحث مدرک شد؛ مدرک من معادل نیست، گفت: یک مدرک حوزوی و یک مدرک دانشگاهی دارم که در سایت‌ها دیدید، اما این بحث من نیست.

 

وی با اشاره به اینکه من سال‌هایی که در قوه قضائیه بودم نسبت به کل زمانی که مسئولیت داشتم پاسخگو هستم، گفت: نسبت به حوزه مسئولیت خودم در آن مقطع باید پاسخگو باشم. مسئول بانک مرکزی باید نسبت به دوران مسئولیت خود پاسخگو باشد. هر روز در سفره مردم شهر و روستا یک بمب منفجر می‌شود. چه کسی باید پاسخگو باشد؟

 

وی با بیان اینکه ارز ۴۲۰۰ تومانی قبل از مسئولیت من تصویب شد، ادامه داد: بر فرض که تصویب شده، بحث ما نظارت و اجراست که به اشتباه انجام شده است. سخن ما در نبود برنامه نیست، در نبود اراده مجاهدانه برای حل مشکلات مردم است. این که بگوییم من نبودم او بود که پاسخ مردم نیست، پس مسئولیت با چه کسی است؟ ما گفتیم حقوق مردم باید با تورم متناسب سازی شود، آیا شده است؟

 

سید امیرحسین قاضی‌‍زاده هاشمی در نقد سایر نامزدها با بیان اینکه در دولت سلام اجازه نخواهیم داد که برخی نهادهای بین المللی هر کاری که دلشان خواست بکنند، ادامه داد: جوان های امروز بهترین سال های عمرشان را پشت موضوعات تلخی می گذرانند؛ پنج سال محصور در یک اتاق به خاطر کنکور؛ سربازی و مسائل پیرامون؛ تحصیل طولانی بدون کسب مهارت؛ وقتی به علم و مهارت خود نگاه می کنم، می بینم نصف آن اضافه است.

 

ویبا بیان اینکه موضوع مهاجرت هم پدیده دیگری است که دولت اخیر هم در این باره مشکلاتی ایجاد کرده است، گفت: اشتغال، مسکن، ازدواج و مسائلی از این قبیل مشکلاتی است که ذهن جوانان را مشغول به خود خواهد کرد؛ موضوع دولت سلام خانواده و جوانان است و به صورت ویژه در دولت به این موضوعات به آن خواهیم پرداخت. سامانه ای تدارک خواهیم دید که کنکور حذف شود و مشکلات سربازی را حل خواهیم کرد و مشکلات جوانان را شهر به شهر حل خواهیم کرد و تدارک صندوق های اعتباری، مشکلات جوانان را خواهیم دید.

 

سعید جلیلی با بیان اینکه یکی از مشکلات کشور فرهنگ سیاسی ماست که آن هم کار نمایشی و تعارفات است، گفت: این نوع مناظره، این نوع سوالات و این نوع پاسخگویی می‌تواند به انتخاب مردم کمک کند؟ امروز بسیاری از موضوعات که مورد توجه مردم است در بحث ها نیست. درباره آینده روستا تا الان کسی نپرسیده است، درباره زنان، جوانان، ورزش و آموزش و پرورش کسی از ما سوال نپرسیده است، نامزدهای مختلف از این فرصت استفاده می‌کنند و حرف های خودشان می زنند.

 

وی با بیان اینکه باید بحث و نقد شود تا مردم بتوانند بهتر انتخاب کنند، گفت: این مدلی که ما صحبت می‌کنیم درست نیست اگر نامزدها موافق هستند اصلاح را شروع کنیم و مناظره بعدی این نباشد. این سوالات مگر تست هوش است؟ اگر صحبت از جمهوریت و حضور حداکثری مردم می کنیم، بالاخره الان ۸۰ میلیون نفر مخاطب ما هستند.

 

وی با اشاره به اینکه نامزدها باید حرف های خود را بگویند و مردم تصمیم بگیرد، گفت: رئیس جمهور باید کسی باشد که با اقتدار و قدرت کشور را اداره کند. لازمه جهش چیست؟ باید بگویند به عنوان رئیس جمهور برای دستگاه ها چه ماموریتی را تعریف می کنند.

 

در قسمت سوم بخش اول مناظره، هر نامزد سه دقیقه فرصت دارد تا از صحبت‌های خود دفاع کند.

امیرحسین قاضی زاده هاشمی در دفاع از صحبت‌های خود گفت: نحوه سوال پرسیدن‌ها باعث می‌شود آورده‌های کاندیدا‌ها دیده نشود. معلولین شهروندان درجه ۱ هستند که ۱۰ درصد جامعه را شامل می‌شوند و می‌توانند زندگی خود را اداره کنند؛ باید ابزار زندگی معمولی برای آن‌ها فراهم شود که متاسفانه در این سال‌ها این موضوع به نتیجه درستی نرسیده است و ما در دولت سلام در این زمینه برنامه ریزی‌های مناسبی داریم.

 

وی همچنین درباره مدیریت بیماری کرونا با اشاره به اینکه در موضوع کرونا آمار فوت بالایی در کشور داریم و هیچ وقت خود را در این موضوع با سایر کشور‌ها که کشته‌های پایینی دارند، مقایسه نکردیم، گفت: اخیرا هم در کلاب هاوس شخصی گفت که می‌توانست در مرداد ماه ۱۸ میلیون دوز واکسن وارد کند که این اتفاق نیفتاد؛ اگر این اتفاق رخ می‌داد کاهش ۸۰ درصدی کشته‌های کرونایی را شاهد می‌شدیم.

 

قاضی زاده هاشمی در خصوص مدیریت بیماری کرونا گفت: در موضوع کرونا آمار فوت بالایی در کشور داریم و هیچ وقت خود را در این موضوع با سایر کشور‌ها که کشته‌های پایینی دارند، مقایسه نکردیم؛ اخیرا هم در کلاب هاوس شخصی گفت که می‌توانست در مرداد ماه ۱۸ میلیون دوز واکسن وارد کند که این اتفاق نیفتاد؛ اگر این اتفاق رخ می‌داد کاهش ۸۰ درصدی کشته‌های کرونایی را شاهد می‌شدیم.

 

علیرضا زاکانی با اشاره به اینکه در کشور انسداد وجود ندارد و مشکل، مشکل مدیریت، رویکرد و باند بازی هاست، گفت: معتقدم برای ما برنامه هایی که باید ارائه کنیم حاضریم مناظره کنیم؛ آرزو داشتم دو به دو مناظره می کردیم تا عیار حرف ها مشخص شود. بسته رئیس جمهور باید کامل باشد، نمی شود کشور را کاریکاتوری اداره کرد.

 

وی با اشاره به اینکه تمام مشکلات باید بررسی شود و تمام مسائل باید هم‌پوشانی داشته باشد، گفت: در بحث سلامت، دولت می‌تواند کاری کند که مردم به جز درد بیماری درد بی پولی نکشند، در خصوص معیشت نیز می‌گویم می‌توانیم در سال اول فقر مطلق را ریشه کرده و دولت باید پاسخگوی مردم باشد. ما به دنبال شفافیت، عدالت و راه اندازی نهاد سازی مردمی هستیم. اصل ۱۰ و ۲۱ قانون اساسی را می‌توان اجرا کنیم ما صحبت از فقر مطلق میکنیم و دولت در تمام ابعاد برنامه داشتند، لذا صدا و سیما می‌تواند تغییر رویه دهد یا نامزدها باهم مناظره کنیم‌.

 

سید ابراهیم رئیسی با اشاره به اینکه وضعیت معیشت و کسب و کار و اعتماد به دولت بسیار آسیب دیده و شاید در پایین‌ترین سطح در سال‌های گذشته بوده است، گفت: ما به شدت نیاز به پشتوانه سرمایه اجتماعی هستیم در همه حال، ملت نیاز به مساله استقلال در همه حوزه ها دارد.

 

وی با اشاره به اینکه ما استقلال سیاسی داریم، اما استقلال اقتصادی نداشتیم آن هم به دلیل نگاه‌های شخصی و جناحی بود و نه نگاه امام  خمینی و مردم، گفت: در حوزه پیشگیری از وقوع آسیب اجتماعی، مردم بسیار نگرانند، اگر درست عمل می شد وضعیت متفاوت بود. آن نگاهی که در نگاه مردم بود مثل آزادی‌های اجتماعی که دولت‌ها باید دنبال آن باشند.

 

وی با اشاره به اینکه من در ابتدای ورودم به قوه قضائیه معتقد بودم که باید یک لایحه‌ای تحت عنوان صیانت از حقوق بانوان شکل می گرفت که چند روزه شکل گرفته، اما دولت ۴۰۰ روز آن را معطل گذاشت، گفت: البته شنبده ام اقداماتی برای ورود آن به مجلس صورت گرفته است. عدالت اجتماعی عدالت، در پرداخت و عدالت در همه حوزه‌ها باید شکل بگیرد؛ اگر قانون اجرا شود ما به عدالت نزدیک می شویم.

 

بعد از پایان نیمه نخست و استراحت پانزده دقیقه ای داوطلبان نیمه دوم مناظره آغاز شد.

رضایی: خوشحالم از ما نمی ترسید

محسن رضایی با اشاره به اشتباه لفظی خود در ابتدای مناظره اظهار کرد: من در زمان استراحت دیدم مردم با اشتباه لفظی من شوخی کردند؛ خوشحالم از ما نمی ترسید؛ من بایت اشتباه لفظی عذرخواهی می کنم.  از برادرم آقای زاکانی گله مندم زیرا بلافاصله سایت مرکز پژوهش ها اشتباه من را تیتر کردند؛ مردم با من شوخی می کنند خوشحال می شوم؛ اما چطور یک مرکز دولتی تیتر می کند و می فرستد روی خط؟ مرکز مطالعات یارانه انرژی را سالانه ۴۹ میلیارد دلار برآورد کرده؛ ما چقدر سلطان دلار داریم؟ ما می‌توانیم ۴۰ درصد یارانه‌های پنهان را به مردم برگردانیم؛ به جیب ملت برگردانیم.

 

همتی: آسیب های اجتماعی در بخش شهری و کل کشور ناشی از ساختار غلط است

عبدالناصر همتی درباره رفع آسیب های اجتماعی گفت: آسیب های اجتماعی در بخش شهری و کل کشور ناشی از ساختار غلط است و گروه های ذی نفع و رانت خوار بر فرهنگ و جامعه چنبره زده اند. اگر نتوانیم مشت آنها را باز کنیم نمی توانیم این مشکلات را رفع کنیم.

 

وی ادامه داد: در ارتباط با سیاست خارجی، پولشویی، صادرات و قاچاق رانت های قوی دارند و بدون حل این مشکلات نمی توانیم کاری کنیم. رقبای من در همین جمع نیز به این مسائل اعتقاد دارند. برخی در همین جمع می گویند باید کاخ سفید را حسینیه کنیم که ناشی از این است که دنیا را نمی شناسند. وقتی به سفارت عربستان حمله می کنند ارزش پول را کاهش می دهند؛ اینها زنجیره ای هستند و باید این مشکلات را حل کرد.

 

مهرعلیزاده: باید جوان ها را در کشور نگه داریم و آن‌ها را فراری ندهیم‌

محسن مهرعلیزاده با اشاره به  دانش هسته ای بومی و کمک آن به وضع کشور بیان کرد: به همت دانشمندان جوان ما دانش هسته ای افزایش یافته و در کنار آن در زمینه های مختلف هم پیشرفت کردیم. باید بومی بودن آن بیشتر شود تا در زیرساخت های دیگر پیشرفت داشته باشیم.

 

وی با بیان اینکه باید جوان ها را در کشور نگه داریم و آن‌ها را فراری ندهیم‌، گفت: با توجه به اینکه بخش قابل توجهی در کشور جوانان و بانوان هستند که به دلیل مسائل اجتماعی روی آنها فشار بوده و باید سازمان هایی برای حمایت از آنها تشکیل شود. در دولت من ۳ وزیر زن هستند و در تمام استان ها هم از بانوان در معاونت هستند. میانگین دولت من ۴۵ سال و جوان است و از جوانانی استفاده می کنم که زرنگ و تیز باشد.

 

جلیلی: طرح تحول سلامت، طرح نمایشی است

سعید جلیلی درباره برنامه های خود برای توسعه نظام سلامت گفت: یکی از مسائل مهم، این است که برخی از موضوعات مربوط به یک وزارتخانه نیست، سلامت یکی از همان موضوعات است. این مسئله نشان می‌دهد رئیس جمهور باید موضوع را بفهمد و دستگاه ها را هم افزا کند. درحوزه سلامت در این سال ها چند طرح اجرا شده است، طرحی که اوایل انقلاب بود به دلیل اینکه طرح درستی بود همین حالا هم دیده می شود. طرح تحول سلامت، طرح  نمایشی است که بعدا مشخص شد این طرح موفق نیست، درست است که اینکه طرح را شروع کنیم و هزینه ها را چند برابر کنیم بعد بفهمیم که طرح خوبی نبود؟

 

وی با بیان اینکه وقتی صحبت از سلامت می شود وزارت بهداشت نقش اصلی دارد و سایر وزارت پخانه ها نیز نقش خواهند داشت، گفت: سالی ۱۰۰ هزار مجروح جاده ای داریم که مربوط به وزارت راه است و فقط مربوط به وزارت بهداشت نیست. هزینه سلامت در دنیا افزایش یافته، اگر دچار کار نمایشی شدیم و مسئله را درست نفهمیدیم ۸ سال کشور در مسیری پیش می رود که بعد می‌فهمیم غلط است.

 

زاکانی: امروز مسئولان دچار خوی اشرافی‌گری شده اند

علیرضا زاکانی درباره برنامه‌های خود برای رفع تبعیض در جامعه گفت: مردم بیش از ۳ دهه است که عده‌ای بر اقتصاد مملکت خیمه زده اند و تمام سرمایه ها‌ی کشور را به سمتی سوق داده‌اند که خودشان کاخ نشین و مردم کوخ نشین هستند. اول انقلاب جوری دنبال شد که یک موی کوخ نشین چندین برابر کاخ نشینان می‌ارزید، اما امروز مسئولان دچار خوی اشرافی‌گری شده اند، دولت من در خدمت مردم است و به توزیع عادلانه ثروت توجه می کنم و شرایطی را فراهم می کنم که مفسدین راهی برای تنفس نداشته باشند.

 

وی خطاب به همتی گفت: آقای همتی روز تعطیل قبل از عید، هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان از بانک دولتی به خصوصی منتقل شد آن هم غیرقانونی؛ شما نتوانستید با فساد در حوزه خود مبارزه کنید؛ بنده با قوی‌ترین مفسدان مبارزه جدی خواهم کرد. دشمن ما فقر، فساد و تبعیض است. دو دهه است با مفسدان بزرگ درگیر شدم و ادامه می دهم؛ در دولت بنده فساد ریشه کن می‌شود.

 

زاکانی بیان کرد: نکته‌ای که آقا محسن رضایی در مورد آن فرمودند درست است، بنده از ایشان عذرخواهی کردم، همچنین در خصوص انرژی ه م‌ای آی‌ای ۸۶ میلیون دلار اعلام کرده است.

 

قاضی زاده هاشمی: در سند آموزش و پرورش نیاز به تحول بنیادین داریم

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در خصوص اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و عدم موفقیت آن گفت: مهم‌ترین وزارتخانه کشور آموزش و پرورش است و در سند آموزش و پرورش نیاز به تحول بنیادین داریم. از ۷ تا ۱۸ سالگی آموزش زیادی به بچه‌ها می‌دهیم و آن‌ها را پشت کنکور قرار می‌دهیم در صورتی که نظام آموزشی تحصیلی به سمت استعدادیابی رفته است که ما آن را انجام نمی‌دهیم؛ باید کاری کنیم که معلمی بهترین شغل کشور شود.

 

وی با بیان انیکه در موضوع تحول بنیادین باید مسئله حرفه آموزی و مهارت آموزی را هم مدنظر قرار داد، گفت: الان افراد براساس استعدادها مسیر زندگی شان تعیین می شود، اما ما در کشور این کار رانمی کنیم و در پایان یک مسابقه برگزار می کنیم. آینده را داریم به پولدارها می فروشیم. برخی با زور پول به دانشگاه می روند.

 

رییسی: هر دولتی که روی کار بیاید یکی از وظایف مهمش رفع تحریم‌های ظالمانه است

سید ابراهیم رئیسی درباره راهکار‌های دولتش برای تقویت دیپلماسی اقتصادی با تاکید بر اینکه هر دولتی که روی کار بیاید یکی از وظایف مهمش رفع تحریم‌های ظالمانه است و باید با همه وجود دنبال کند، گفت: باید خنثی سازی تحریم‌ها در دستور کار قرار بگیرد و اقتصاد هم شرطی نشود. در همین سالن عده‌ای می گفتند که ما بلدیم با دنیا مذاکره کنیم. عده ای دوره قبل گفتند ما می توانیم با دنیا مذاکره کنیم و گفتند توافق از آب خوردن واجب تر است، دانشجوی ترم یک وزارت خارجه هم می داند که در زمان مذاکره نباید همچنین حرفی زد.

 

وی با بیان اینکه ما در منطقه ۱۵ همسایه داریم که سهممان از واردات به کشور‌های همسایه ۲۰ میلیلارد دلار است، گفت: آیا درست است ما به راحتی ۴۰ یا ۵۰ هزار میلیادر دلار سهم وارداتمان به کشور‌های همسایه باشد؟ یکی از ماموریت‌های مهم ما برای وزارت خارجه دیپلماسی فعال اقتصادی در کنار دیپلماسی سیاسی است. هر کشوری که توسعه پیدا کرده می بینیم دیپلماسی فعال اقتصاد داشته است.

 

در قسمت دوم نخست نیمه دوم نامزدها در مدت چهار دقیقه به اظهار نظر پرداختند.

سید ابراهیم رئیسی درباره برنامه‌های خود برای تسهیل ازدواج جوانان با اشاره به اینکه یکی از دغدغه های جدی جوانان مسئله ازدواج، اشتغال، مسکن است، گفت: در سفرهای استانی فقط به مراکز قضائی نمی روم. در جمع جوانان هم زیاد رفتم، در سفرهای استانی به دانشگاه ها هم می روم و در طول این مدت با جوانان ارتباط داشتم‌. در آستان قدس رضوی که بودم رفتم دانشگاه فردوسی.گفتم چرا ازدواج نمی‌کنید؟ گفتند کو مسکن؟ زمینی از آستان قدس را اختصاص دادیم برای مسکن جوانان.

 

وی با بیان اینکه کسانی که معتقد به نشدن هستند نمی‌توانند در این کشور کاری کنند، گفت: ۴۰ درصد ظرفیت تولید کشور خالی است بیش از ۲ هزار واحد را دادگستری ها فعال کردند، اما باز هم خالی است. ۷۰ درصد ظرفیت اقتصاد کشور خالی است. اگر اقتصاد فضای مجازی، دریا و ... فعال شود می‌تواند کمک کند. امکان حل مشکل مسکن جوانان را داریم و بیشترین هزینه مسکن برای زمین است، از ما مسکن و اشتغال و از شما جوانان ازدواج.

***

عبدالناصر همتی درباره برنامه اش برای بهبود سبک زندگی و تحکیم خانواده با اشاره به اینکه یکی از مسائل مهم ما خانواده است، گفت: در شعار انتخاباتی خود هم بارها گفته ام هدف ما تعامل از خانه تا جهان است. در خانواده‌های ما گسستگی فرهنگی ایجاد شده و به جوانان دهه ۷۰ و ۸۰ می‌خواهیم بفهمانیم که مثل ما زندگی کنند، ولی این شیوه درست نیست.

 

وی با بیان اینکه جوانان نمی‌توانند شرایط فعلی را بپذیرند، گفت: شما ۵ نفر یک جور تفکر دارید و می‌گویید جوانان این گونه رفتار کنند و کاری کرده اید که جوانان از کشور بروند. اگر نتوانیم ساختار اجتماعی کشور را اصلاح کنیم موفق نخواهیم بود. شما برای اصلاح وضعیت جوانان چه کرده اید؟ چه برنامه‌ای دارید؟ با این روند جوانان شغل پیدا نخواهند کرد.

 

وی با اشاره به وضعیت بانوان در جامعه گفت:برای زنان محدودیت زیادی ایجاد شده در حالی که ۵۰ درصد جمعیت کشور زنان هستند. مدام به من تذکر دادند که چرا گفته‌ای به زنان پیامک حفظ حجاب می‌دهند؟ من معتقدم باید گشت ارشاد را ممنوع کنیم. از ۵ زن در کابینه ام استفاده می‌کنم و تبعیض جنسیتی را حذف خواهم کرد.

 

***

محسن رضایی در پاسخ به این سوال که برخی مفاسد اقتصادی ریشه در بی توجهی به فرهنگ و نیروی انسانی دارد؛ چه برنامه‌ای دارید برای قشر مولد و دانشگاهیان در جامعه؟ گفت: دو مشکل ساختاری و مدیریتی در آموزش و پرورش و آموزش عالی داریم. در مراکز استان من مدارس تربیت زمامداران آینده را پیاده‌‎سازی خواهیم کرد، من ۵ سال است که شروع کردم و هزار جوان تربیت کرده ام.  مسئله دوم ساختار آموزشی پرورش است، مدرسه محوری را ایجاد خواهیم کرد و کار‌ها را به مجتمع آموزشی محول می کنیم و مدارس مسئولیت محوری خواهند داشت. در مسئله خانم‌ها که نقش موثری در جامعه دارند من اینترنت ارزان را برای سرپرستان خانوار برای خرید و فروش می‌گذارم. محدودیت‌های ورزشی برای ورزشکاران را از بین می‌بریم.

 

وی با بیان اینکه مسئله معلمین مهم است، گفت: معلمان در حال حاضر شغل دوم سوم دارند و وقت کافی برای دانش آموزان ندارند. مسکن سهل و ارزان برای معلمان در برنامه های خودمان داریم تا اجاره نشین نباشند و وقت برای تربی دانش آموزان بگذارند.

 

***

علیرضا زاکانی درباره راهکار دولت خود برای توسعه ورزش با اشاره به اینکه موضوع ورزش یک امر حیاتی است، گفت: امروز ۷۰ درصد از مردم ایران ورزش نمی‌کنند. شرایط انقدر سخت است که سال‌ها قبل ۱ میلیون نفر درگیر کشتی بودند، اما الان ۴۰ هزار نفر درگیرند و این یک فاجعه است، زیرا دولت آقای روحانی حوصله برای مردم نگذاشته که بخواهند ورزش کنند. امید و آرامشی که ورزش ایجاد می کند باعث افزایش تولید می شود. امروز مردم ما درگیر اولیات زندگی خود هستند.

 

وی خطاب به همتی گفت: آقای همتی درباره کدام زنان و جوانان حرف می‌زنند؟ و بعد هم می گویند ۵ نفر یک نفر هستند. من در مناظره قبل هم گفتم اگر ما پوششی هستیم شما روکشی هستید. به کسانی که یادتان می دهند چه حرفایی بزنید بگویید ما مشتشان را باز می کنیم. ایجاد یک سرانه برای ورزش امکانی را ایجاد خواهد کرد که ما از بسیاری از معضلات خلاص شویم. ما هم به ورزش همگانی هم پهلوانی و هم قهرمانی خواهیم پرداخت.

 

***

سعید جلیلی درباره برنامه های سیاست خارجی دولت خود با اشاره به اینکه عرصه روابط بین کشورها یک نقاط اشتراک دارد، گفت: یک نقاط اختلاف، نقاط اشتراک باعث تعامل و نقاط اختلاف باعث تقابل؛ این هنر دولت هاست که مدیریت کنند. در دنیا ۲۰۰ کشور وجود دارد و می شود با تمام آنها تعامل کرد، اشکالی که با دولت داریم همین است که معطل چند کشور مانده است و خودمان را منتظر ۳ یا ۴ کشور گذاشته ایم، یک روز به بهانه FATF، یک روز به بهانه ترامپ و بهانه های دیگر. شما باید با کشورهایی که نقاط مشترک دارید تعامل کنید، با کشورهای همسایه، منطقه و جهان اسلام می شود تعامل داشت.

 

وی گفت: از مجموع فرصت ها در ارتباط با کشورها باید استفاده کنیم، امروز فرصت های بزرگ داریم و در همین بحث تعاملات اقتصادی باید از فرصت ها استفاده کرد. ما می توانیم کارهای بزرگ را عملی کرده و با ابزار اقتصادی دشمن را از تحریم هم پشیمان کنیم.

 

***

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی درباره تصمیم برای راه اندازی شورا‌های تخصصی و برانگیختن انگیزه‌های نخبگان گفت: نباید برای جلب توجه هر حرفی را بزنیم؛ نزدیک انتخابات که می‌شود، صحبت از زنان و جوانان می‌شود.

 

وی با کنایه به برخی نامزد‌ها گفت: کل کابینه ام را زن قرار می‌دهم تا دستی بالاتر از دست من نباشد. موضوع انتصاب یا عدم زنان نیست، موضوع امروز کشور شایسته سالاری است، به همین خاطر است که رئیس ستاد من یک مادر با سه فرزند است. موضوع امروز شایسته سالاری است و زنان هم از ما شایسته سالاری می‌خواهند.

 

وی با نشان دادن آماری در خصوص بیکاری گفت: نباید بگذاریم افراد در شهر مرزی بین نان و جان خود دچار تردید شود.

 

***

محسن مهرعلیزاده درباره فضای مجازی و شبکه ملی اطلاعات گفت: اقتصاد و مسائل اجتماعی دنیا مثل قبل اداره نمی‌شود و فضا تغییر کرده است. امروز اقتصاد، مسائل اجتماعی و مسائل فرهنگی راه حل های معمولی ندارد و همه چیز هوشمند شده است. شرکت هواوی مانند ۱۰ کشور فعالیت اقتصادی دارد و باید به سمت شهر هوشمند برویم. در بحث اینترنت هم وزیر جوان عملکرد خوبی داشته و در زیرساخت‌ها فعالیت کرده، اما فیلترینگ زیاد است. یک میلیون نفر در کشور کارشان در فضا‌ی مجازی است و وقتی اینترنت قطع می‌شود آن‌ها ضرر می‌کنند. بخش قابل توجهی از تجار در زمان فیلتر شدن فضای مجازی دچار ضرر و زیان شدند.

 

وی با بیان اینکه از سال ۷۶ تا ۸۴ دولت آقای سید محمد خاتمی را داشتیم که عدالت اقتصادی ایجاد کرد و کشور در وضعیت خوبی بود، گفت: در دولت احمدی نژاد هم مسکن مهر را داشتیم که با ۵ میلیون تومان یک نفر صاحب خانه می‌شد که البته بعد‌ها با یک عیوبی همراه شد. در بحث ورزشی هم سال ۲۰۰۶ برای آمادگی بانوان در ورزشگاه حاضر بودند.

 

در بخش پایانی مناظره دوم، هر نامزد ۴ دقیقه فرصت دارد تا صحبت‌های پایانی خود در این مناظره را جمع‌بندی کند.

رضایی: اساس برنامه دولت ما اصلاح از درون قدرت است

محسن رضایی در جمع‌بندی صحبت‌هایش با اشاره به اینکه عنوان دولت ما اقدام و تحول است، گفت: اقدام یعنی شعار را کنار خواهیم گذاشت و تحول یعنی جراحی های بزرگ خواهیم داشت. کار درست و منطقی باید انجام داد. برنامه دولت ما اصلاح از درون دولت است.

 

وی با اشاره به اینکه اساس برنامه دولت ما اصلاح از درون قدرت است، گفت: رابطه من با نظام از ۱۷ سالگی تا الان رابطه‌ای باثبات بوده است. می‌توانم ادعا کنم که می توانم یک اصلاحات اساسی از بالا تا پایین انجام دهم. اصلاحات اساسی در پیش داریم وزارتخانه ها و تشکیلات وابسته و عریض و طویل را باید سامان بدهیم؛ البته به این معنی نیست که از مدیران فعلی استغاده نکنیم.

 

وی با اشاره به اینکه شورای انقلاب فرهنگی این روزها بی خاصیت شده است، گفت: با مشورت با رهبر انقلاب بهتر است شورای عالی انقلاب فرهنگی را منحل کنیم و این وضعیت فرهنگی را اساسی حل کنیم. بروکراسی و سیستم‌های پیچیده‌ منجلاب بزرگی را ایجاد کرده که درگیری و زد و خورد‌ها را به وجود آورده است. نهادهای وابسته به رهبری با اینکه وابسته به رهبری هستند امروز در خدمت دولت هستند. ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد مستضعفان، قرارگاه سازندگی خاتم و سیاری دیگر نیاز به اصلاحاتی دارند.

 

رضایی با تاکید بر اینکه اصلاح طلب و اوصولگرا دو سرمایه اساسی انقلاب هستند، گفت: بازیگران سیاسی نفوذی‌ شکل گرفته که اگر نتوانیم سیستم ساختاری سیاسی و اجتماعی درستی داشته باشیم با مشکلاتی مواجه خواهیم شد.

 

جلیلی: امروز کشور باید جهش یابد؛ این یک ضرورت است

سعید جلیلی در جمع‌بندی پایانی خود با اشاره به اینکه ۸ سال گذشت؛ در این ۸ سال روند کشور متوقف و کند بود، گفت: نقش رئیس جمهور بسیار مهم است، باید پاسخ را درست تشخیص دهد و رویکرد آن صحیح باشد‌. چگونه می‌خواهیم عمل کنیم؟ چه طور کشور را می‌خواهیم اداره کنیم؟ کشور را در ۴ سال آینده نباید فقط اداره کرد، امروز کشور باید جهش یابد؛ این یک ضرورت است و می‌توانیم، این زمان را مغتنم بشمریم. از همان روز اول باید برنامه شروع شود.

 

وی با بیان اینکه نمی‌شود معطل FATF شد، گفت: کشور را معطل این و آن کنیم؟ که آیا شد یا نشد؟ در مجمع تشخیص مصلحت نظام گفتم کشور را معطل آن نکنید، وقتی مسئله درست متوجه نمی شود رویکردتان همین می شود.

 

وی ادامه داد: درباره کولبری صحبت می‌کنید، اما من با کولبران صحبت کردم، با فرصت های کشور چه طور می خواهید برخورد کنید؟ بنده رفتم در یکی از روستای بوشهر تعاونی نخ کاران که دستگاهی وارد ‌کردند، بانک این دستگاه به به خاطر عقب افتادن قسط توقیف کرده بود؛ پس وظیفه دولت اینجا چیست؟ رئیس جمهور انتخاب می کنید باید از ظرفیت کشور مطلع باشد. اصلاحات اساسی از درون دولت خواهیم داشت تا مشکلات اقتصادی را حل کنیم.

 

قاضی زاده هاشمی: اقتصاد باید برون گرا باشد

سید امیرحسین قاضی زاده هاشمی در جمع بندی صحبت‌های خود با بیان اینکه مجبوریم در حوزه‌های مختلف اظهار نظر کنیم تا مردم دیدگاه کلی خود درباره ما و تفکر ما را به دست بیاورند، گفت: اقتصاد باید برون‌گرا باشد و به این دلیل وزیر خارجه باید یک تاجر موفق بین المللی باشد و دفاتر وزارت خارجه باید محل معاملات سنگین باشد و رتبه بندی سفارتخانه‌ها هم براساس میزان معاملات صورت گرفته باشد. ما ۱۵۰۰ شرکت دولتی داریم که به حیاط خلوت برندگان انتخابات شده است که ما در طرحی با کمک اساتید دانشگاه برای انتخاب ۷۵۰۰ از مدیران این ۱۵۰۰ شرکت برگزیده ایم.

 

وی به ویژگی‌های دولت خود اشاره کرد و گفت: دولت سلام دولت جوانان و نسل نو است و فراتر از حزب و جناح است و دولت اقوام مختلف است؛ ما جوانان آمده ایم بگوییم جایگزین هرچه بوده است هستیم.

 

مهرعلیزاده: کسب سمت ریاست جمهوری برای احقاق حق مظلومان است

محسن مهرعلیزاده در جمع بندی صحبت های خود خطاب به مردم گفت: مردم شریف ایران‌ می دانم خسته اید و از فساد و رانت خسته شده اید. حتما به خودتان می گویید این حرف ها قدیمی است. می‌گویید چه فرقی می کند ما رای بدهیم یا نه؟ اما به این فکر کنید که چرا نامزدها را محدود کرده اند تا یک نفر خاص رئيس جمهور شود؟ چرا ابر و ماه و خورشید و فلک دست به دست هم داده اند تا یک نفر انتخاب شود؟

 

وی ادامه داد: ندیده اید چگونه با ما سخن می گویند و می گویند ممنوع الخروج تان می کنیم. یک سری سوال ها جزیی است که ترتیب داده شده و به بحث کلان نمی پردازند. من در پیشگاه شما قسم می خورم وضعیت را بهتر کرده و با فیلترینگ مقابله می کنم‌. از نسل جوان استفاده می کنم و شایسته سالاری خواهم کرد. موانع موجود را از بین می برم. در پایان می گویم کسب سمت ریاست جمهوری برای احقاق حق مظلومان است.

 

رییسی: ما گشت ارشاد برای مدیران داریم

سید ابراهیم رییسی در جمع بندی صحبت های خود گفت: در جایگاه کاندیدای ریاست جمهوری باید حتما مسایل نه به صورت کلان بلکه  به صورت اقلیمی شناخته شود و معلوم شود در هر حوزه ای چه مشکلی هست و چه راه حلی دارد و قدرت و توانی باشد که مساله را حل کند. از اول پیروزی انقلاب اسلامی عده ای بیشترین بهره  را از آزادی می بردند و مردم را ناامید کردند و حرف های ساختارشکنانه می زدند و به همه اهانت کردند و در نهایت می گفتند که آزادی نیست. چرا این طور هست، مردم فهم دارند.

 

وی با اشاره به اینکه من حاضرم با هر کدام از دولتمردان درهر زمان و در  هر پارک و اجتماعی بین مردم بروم و اقبال مردم به شما و خودم را ببینم، گفت: رقیبان سالهای قبل ما که آقایان کارمند آنها محسوب می شوند از بیش از ۲۰۰ نفر شکایت کردند و بنده با اینکه می توانستم از هیچ کسی شکایت نکردم؛ چرا  درست عمل نمی کنید. بنده به عنوان قاضی از تمام آقایان گذشتم.

 

وی گفت: رییس جمهور  یعنی  همه مردم در مملکت حقشان تضمین شود با هر جایگاه و اقلیمی که هستند.  فضای مجازی بهترین بستر نظارت مردم در دولتمردان است و  ما این کار را در دادگستری اجرا کردیم و هر قاضی و کارمند را  با نگاه مردم ارزیابی کردیم و مردم  نمره دادند. ما ۳۵ سامانه فعال شده و تا اخر سال ۴۰ سامانه فعال خواهد شد. ما در دوران کرونا الگو شدیم و  ۱۲۰ هزار نفر زندانی  به مرخصی رفتند. به نام جمهوری اسلامی این کار را می کنیم و کارهای افتخارامیزی به نام جمهوری اسلامی انجام دادیم. ما گشت ارشاد برای مدیران داریم.

 

زاکانی: جوانان امروز از فسادها، تبعیض ها و تحقیرها خسته اند

علیرضا زاکانی در جمع بندی صحبت‌های خود با اشاره به اینکه متعجبم کسانی که مسببان وضع موجود هستند مدعی‌اند و مظلوم نمایی می کنند. گفت: من از ابتدا تاکنون در بین جوانان بوده ام. جوانان امروز از فسادها، تبعیض ها و تحقیرها خسته اند، این که امکانات کشور را به ۳ برادر بدهند که دریافتی های بالایی داشته باشند ظلم بزرگی است.

 

وی با بیان اینکه موانع جوانان باید برداشته شود. برای کنکور، ازدواج، مسکن و... برنامه ای آماده کردیم، گفت: به جنگ نقض حریم خصوصی می‌رویم؛ به هیچ وجه نباید کسی وارد حریم خصوصی شود و حریم عمومی را هم پاس خواهیم داشت به فرهنگیان منزلت می دهیم و مشارکت آنها را نیاز داریم.

 

وی بیان کرد: صحبت از نشاط می کنند، نشاط برای زمانی است که جیب پدر ها پر باشد، بحث از پیامک بی حجابی می کنند؛ پیامک های اقساط بانکی شما مردم را ناراحت می کند. ۲۶ جاسوس را در دولت شما گرفتند. بحث فیلترینگ را بیان کردند؛ با فیلترینگ مخالف هستیم و ما به دنبال اینترنت رایگان و ارزان هستیم.

 

همتی: چه حقی داریم برای جامعه تصمیم بگیریم که چگونه راه بروند

عبدالناصر همتی در جمع‌بندی سخنان خود با بیان اینکه ما کجا مخالف آزادی هستیم، گفت: نحوه نگاه دوستان به جامعه مشخص است. ما چه حقی داریم برای جامعه این گونه تصمیم بگیریم که چگونه راه بروند و چگونه رفتار کنند؟ بگذاریم مردم زندگی کنند.

 

وی با بیان اینکه ۶۰ درصد مردم گفته اند رای نمی دهیمرپ را ممنوع کرده اند و جوانان به سمت رپ حرفه ای رفته اند. چرا کلهر و شجریان را نادیده بگیریم؟ یا باید آنها را تایید کرد و یا رسما بگوئیم شرایط همین است.

 

***********

بنابراین گزارش، سومین مناظره تلویزیونی نامزد‌های ریاست جمهوری نیز شنبه ۲۲ خرداد برگزار خواهد شد. پخش برنامه‌های تبلیغاتی نامزد‌ها در رادیو و تلویزیون از جمعه، هفتم خرداد ماه آغاز شده‌است.

 

سیزدهمین دوره از انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد ماه امسال برگزار می‌شود. سعید جلیلی، محسن رضایی میرقائد، سیدابراهیم رئیسی، علیرضا زاکانی، سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، محسن مهرعلی‌زاده و عبدالناصر همتی، هفت نامزد انتخابات ریاست جمهوری هستند.

 

 

کد خبر 1064091

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha