به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، نشست کارگروه توسعه صادرات استان خراسان جنوبی امروز (26 خرداد) با حضور مدیرکل هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران و مدیران دستگاه های استانی در خصوص صادرات محصولات استان برگزار شد.
در این نشست «محمود بازاری»، مدیرکل هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به اینکه بیشترین میزان صادرات محصولات کشاورزی استان مربوط به ترهبار، خشکبار و گل و گیاهان بوده است، اظهار کرد: ظرفیتهای کشور و به ویژه خراسان جنوبی در محصولاتی همانند زعفران، عناب، زرشک و گیاهان دارویی است اما در زنجیرههای ارزش این محصولات به لحاظ زیرساختی ضعف، نقص و کمبود داریم.
وی با وجود محدودیت های ناشی از کرونا در دو ماه نخست امسال مجموع صادرات کشور را ۶.۳ میلیارد دلار ذکر کرد و افزود: سال گدشته مجموع صادرات کشور حدود ۳۵ میلیارد دلار بود که سهم بخش کشاورزی از این میزان حدود ۶.۵ میلیارد دلار است.
بازاری با تاکید بر اینکه باید محصولات را در هر منطقه فرآوری کنیم، گفت: در این صورت قابلیت ارزش افزوده ایجاده می شود تا منافع ارزش افزوده این محصولات به منطقه برگردد.
مدیرکل هماهنگی صادرات محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی سازمان توسعه تجارت ایران گذری به زیرساختهای توسعه صادراتی استان زد و گفت: این مهم با همکاری دستگاههای اجرایی تامین و تا آغاز فصل برداشت محصولاتی مانند زعفران باید تکمیل شود چراکه خراسان جنوبی سهم خوبی در صادرات به افغانستان داشته و از لحاظ وزنی ۴۸ درصد صادرات را به خود اختصاص داده است.
وی با بیان اینکه کمبودهایی در مرکز استان و هم مرز رسمی استان با کشور افغانستان، مرز ماهیرود سربیشه وجود دارد، افزود: در استان باید برنامهای برای الزامات توسعه صادرات تهیه شود.
بازاری با اشاره به سهمی که خراسان جنوبی در صادرات کل کشور به افغانستان دارد، تصریح کرد: پیشنهاد شد به عنوان استان معین صادرات این کشور انتخاب شود که این موضوع در سازمان توسعه تجارت ایران مطرح و نتایج اعلام خواهد شد، همچنین طرحهای پیشنهادی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان در این شورا مطرح و امید است به تصویب برسد.
«مشیرالحق عابدی»، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی هم در این جلسه گفت: 48 درصد مجموع سهم صادراتی کشور افغانستان از لحاظ وزنی مربوط به این استان است لذا خراسان جنوبی باید به معین صادراتی افغانستان تبدیل شود.
وی با بیان اینکه هم اکنون 37 درصد سهم صادراتی کل کشور افغانستان، از لحاظ ارزشی 48 درصد و وزنی 37 درصد مربوط به خراسان جنوبی است، گفت: اینکه استان به عنوان معین صادراتی افغانستان تعیین شود انتظار زیادی نیست.
عابدی با بیان اینکه طرح توسعه زیرساختهای صادرات محصولات کشاورزی بدون شک مخصوص یک محصول نخواهد بود، ادامه داد: محصول با کیفیت استان میتواند بازارهای جهانی را کشف کند.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان جنوبی افغانستان را بازار هدف صادراتی استان عنوان کرد و افزود: همچنین تجهیز و تکمیل زیرساخت ها از اولویت های مهم برای توسعه صادرات است و انتظار ما این است با توجه به ظرفیت صادراتی خراسان جنوبی نگاه ویژه ای به استان شود.
وی گفت: در خصوص پروژه احداث راه ترانزیتی ماهیرود به مرکز فراه افغانستان، استان قاطعانه ورود کرده و 500 هزار یورو دریافت کرده لذا ادامه این روند نیاز به پیگیری دارد.
عابدی بر لزوم تأمین و استقرار دستگاه ایکس ری در مرز ماهیرود تاکید و تصریح کرد: نصب و راهاندازی این دستگاه بعد از سالها کلید خورده و به زودی نصب خواهد شد.
«عباس جرجانی»،رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی هم در این جلسه بیان کرد: میزان صادرات مخصوص استان در سال 98 معادل 100 میلیون دلار و سال 99 معادل 203 میلیون دلار است.
وی افزود: صادرات استان نسبت به مدت سال 98 ، 103 درصد افزایش داشته است.
جرجانی با بیان اینکه در مجموع صادرات ماده 116 و گمرک استان سال گذشته 73 درصد رشد داشته است، افزود: از مجموع صادرات ایران به کشور افغانستان 37 درصد از لحاظ ارزش و حدود 50 درصد از نظر وزنی از استان خراسان جنوبی صادر شده است.
وی بیان کرد: صیفی جات، سیمان، کاشی و سرامیک، انواع هیدروکربنهای سبک و سنگین، سوختهای تقطیری از جمله عمده محصولات صادراتی استان به کشور افغانستان است.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی با بیان اینکه در دو ماه ابتدای سال جاری نیز با رشد 37 درصدی صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل مواجه بودیم، گفت: با پیگیریهای استاندار و دستور کارگروه توسعه صادرات باید زیرساختهای صادرات استان به نحوی انجام شود که محصولات برای صادرات با بالاترین ارزش افزوده ارسال شود.
گفتنی است یکی از مصوبات این جلسه تدوین بسته الزامات صادراتی برای استان بود و مقرر شد پس از اینکه در کارگروه استان مورد بررسی و تصویب قرار گرفت برای شورای عالی صادرات کشور ارسال و تصویب شود در این بسته زیرساختها، نحوه صادرات محصولات و افزایش قدرت صادراتی باید لحاظ شود که این مهم در دستور کار سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قرار گرفت.
همچنین مصوب شد سازمان توسعه تجارت ایران برای ایجاد زیرساخت یک آزمایشگاه تخصصی صادرات محصولات کشاورزی همکاری کند و نیاز است این آزمایشگاه با کمک بخش خصوصی انجام شود.
نظر شما