خبرگزاری شبستان- خراسان جنوبی؛ 21 تیرماه روز به عنوان روز «عفاف و حجاب» در تقویم ایران اسلامی نامیده شده است. این روز بهانه ای می شود تا حداقل ذره ای برای حفظ این نعمت با ارزش و الهی کاری انجام دهیم و از خواب غفلت بیدار شویم.
«عفاف و حجاب» از ارزش هایی هستند که در جوامع بشری به خصوص اسلامی مورد توجه قرار دارند و حجاب به معنای پوشش، و عفاف به معنای خودداری نفس از زشتی ها است و رعایت و توجه کردن به این موضوعات وظیفه همه مردان و زنان مسلمان است.
*غرب به دنبال حذف عفاف و حجاب
عفاف داشتن و محجوب بودن، از فضایل اخلاقی بشر دانسته شده است که به مثابه امری درونی برای هر انسان، فارغ از دین و مذهبی که دارد، مطلوب شمرده می شود و تمام ادیان آسمانی به ویژه دین مبین اسلام بر روی این فضیلت اخلاقی و امر فطری تاکید دارند.
اگر نگاهي به تاريخ بيندازيم در ميان اقوام قبل از اسلام و ايران باستان نيز حجاب وجود داشته است و حتی از آنچه در قانون اسلام آمده سخت تر بوده است اما دین مبین اسلام با یک نگاه واقع بینانه از آن به عنوان یک رفتار اجتماعی یاد می کند.
متاسفانه در جامعه امروزی به دلایل مختلفی از جمله جنگ نرم، نفوذ فرهنگی غربی و فضای مجازی پر شائبه شاهد حمله های بی مهابانه ویروس های غربی به سمت جوانان مسلمان هستیم تا دست از عفاف و حجاب بردارند و آن را یک فرهنگ قدیمی نشان دهند.
متاسفانه برخی از جوانان گول حرف های دروغین رسانه های غربی را خورده اند و شاهد عدم رعایت عفاف و حجاب توسط برخی از جوانان در ایران اسلامی هستیم و عفاف را بر باطن و قلب افراد کافی می دانند و ضرورتی بر پوشش ظاهر نمی دانند اما با مراجعه به منویات دینی می توان دریافت که عفت درونی و ظاهری لازم و ملزوم یکدیگرند.
*تلاش ائمه اطهار (ع) برای حفظ عفاف و حجاب بزرگترین نعمت الهی
بیان این مسئله بر عهده خانواده ها، معلمان، اساتید حوزه و دانشگاه، هنرمندان و سایر افراد موثر در جامعه است که بگویند حجاب، ثمره عفاف درونی است که تظاهر و نمود بیرونی یافته است و اگر عفافی در درون وجود نداشته باشد هیچ گاه حجاب بیرونی ظاهر نمی شود و این دو در کنار هم هستند که معنا پیدا می کنند.
عفاف و حجاب تنها به زنان مربوط نیست بلکه به مردان نیز ارتباط دارد متاسفانه برخی از مردان با ظاهری نامناسب و برگرفته از پوشش های غلط غربی در جامعه ظاهر می شوند و زمینه گناه را به وجود می آورند و می گویند حجاب و عفاف تنها متعلق به زنان است و به ما ربطی ندارد.
عفاف و حجاب اگر در جامعه رواج و توسعه می یافت هیچ گاه این آسیب های اجتماعی شامل طلاق و بی بند و باری در جامعه به گونه ای رواج نمی یافت که نتوانیم از روی شرمندگی اسم خود را مسلمان بدانیم و ای کاش به این ضرب المثل توجه شود که:«از کوزه همان برون تراود که در اوست».
ای کاش این جوانانی که در مسیر غلط غرب قدم برداشته اند می دانستند که ائمه اطهار (ع) به خصوص حضرت فاطمه(س) و امام حسین(ع) برای حفظ این عفاف و حجاب بوده است که در مقابل فحاشی ها، بی احترامی ها و ستمگری های ظالمان زمان خود ایستادگی کردند و جان خود را تقدیم به اسلام کردند و چه شهیدان بسیاری در کربلای ایران هنگام جان داند بر روی حفظ عفاف و حجاب تاکید کردند.
*جایگاه «عفاف و حجاب» در دین مبین اسلام
خداوند در قرآن خطاب به پیامبر (ص) می فرماید:«... قل لازواجک و بناتک و نساء المؤمنین یدنین علیهن من جلابیبهن...اى پيامبر! به همسران و دخترانت و زنان مؤمنان بگو: «جلباب ها (روسرىهاى بلند) خود را بر خويش فروافكنند.»
پیامبر اکرم (ص) فرمودند: «بهترین زنان شما، زنی است که برای شوهرش، آرایش و خودنمایی کند، اما خود را از نامحرمان بپوشاند.»
امام علی (ع) نیز در خصوص اهمیت حفظ عفاف و حجاب فرمودند: « پاداش رزمنده شهید در راه خداوند، بالاتر از پاداش انسان پاکدامنی نیست که توان انجام گناه را دارد ولی خود را آلوده نمیسازد. انسان پاکدامن، نزدیک است که فرشتهای از فرشتگان الهی گردد.»
امام خمینی(ره) بنیان گذار انقلاب اسلامی نیز در این زمینه فرمودند: «باید توجه داشته باشید که حجابی که اسلام قرار داده است، برای حفظ آن ارزش های شماست. هر چه را که خدا دستور فرموده است – چه برای زن و چه برای مرد - برای این است که، آن ارزش های واقعی که این ها دارند و ممکن است به واسطه وسوسه های شیطانی با دست های فاسد استعمار و عمال استعمار پایمال می شدند. این ها ، این ارزش ها زنده بشود.»
مقام معظم رهبری در خصوص ارزش حجاب و عفاف می فرمایند: «حجاب مایهی تشخص و آزادی زن است؛ برخلاف تبلیغات ابلهانه و ظاهربینانهی مادیگرایان، مایهی اسارت زن نیست.... حجاب وقار است، متانت است، ارزشگذاری زن است، سنگین شدن کفهی آبرو و احترام اوست؛ این را باید خیلی قدر دانست و از اسلام باید به خاطر مسئلهی حجاب تشکر کرد؛ این جزو نعمت های الهی است.»
در جامعه افراد بسیاری زندگی می کنند که با حفظ حجاب خود نشان دادند که حجاب محدودیت نیست و می توان به موفقیت های عملی، اقتصادی، هنری و قرآنی و ورزشی بسیاری همراه با حجاب دست یافت و برخی از افراد نیز از راه غلطی که پیش گرفته بود بازگشتند و درون مسیر مستقیم الهی با حفظ حجاب و عفاف خود قدم گذاشتند.
*شهدا دستم را گرفتند
امروز بهانه ای شده است تا به سراغ تعدادی از این افراد برویم که از لاک جیغ دست کشیده اند و به خدا رسیده اند. «ساره» 25 ساله در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: من یکی از دخترانی هستم که در گذشته وضعیت پوششی مناسبی نداشتم و همواره مورد ملامت قرار می گرفتم.
وی در ادامه بیان کرد: خانواده من بسیار مذهبی هستند. من در گذشته به خاطر دوست های ناباب به سمت بی حجابی کشیده شده بودم و اعتقادی به چادر پوشیدن، نماز خواندن و حتی شرکت در مراسمات مذهبی نداشتیم به همین خاطر هموراه مورد سرزنش پدر و مادرم و برادرانم قرار می گرفتم.
ساره در خصوص چگونه با حجاب شدنش گفت: سال دوم دانشگاه با یکی از دختران با حجاب و بسیجی دوست شدم که از اخلاق بسیار خوبی برخوردار بود و به دلم نشسته بود و از طریق او پایم به بسیج و مسجد دانشگاه باز شد.
وی ادامه داد: در یکی از جلسات بسیج دوستم به من پیشنهاد داد تا در اردوی راهیان نور شرکت کنم من هم به خاطر اوضاع روحی که داشتم تصمیم گرفتم تا در این اردو شرکت کنم و یک تجربه جدید کسب کنم. فکر نمی کردم این سفر زندگی و سرنوشت من را تغییر دهد.
ساره با بیان اینکه شهدا من را از منجلاب فساد نجات دادند، گفت: در چذابه از شهدا خواستم که مِهر اسلام را به دلم بنشانند و راهی نشان دهند تا سرنوشتم به بهترین وجه تغییر کند و وقتی فهمیدم که شهدا بر روی رعایت حجاب بسیار تاکید کردند و گفتند که حجاب تیری زهرآلود به سوی دشمنان است تصمیم گرفتم تا حجاب خود را تغییر بدهم و چادر بپوشم.
وی در ادامه بیان کرد: دوستم از این حرکت من بسیار استقبال کرد و مرا بسیار تشویق کرد و حتی در همان خرمشهر یک چادر زیبا و پوشیده را به عنوان هدیه برای من خرید و گفت که امیدوارم این یادگاری هیچ گاه از سرت کم نشود.
ساره با اشاره به اینکه در گذشته به خاطر بی حجابی بسیار مورد توجه مردان قرار می گرفتم، افزود: حرف های سنگین و سختی را می شنیدم اما اکنون به خاطر حجابی که انتخاب کرده ام احساس امنیت می کنم و اگر روزی بر سرم نباشد آرام و قرار نمی گیرم.
وی گفت: به نظرم باید به افرادی که در جامعه بی حجابی را انتخاب کرده اند یک تلنگر زده شود نباید به زور آنان را به سمت حجاب بکشانیم چون دلزدگی می آورد. می توان با بیان روایات و داستان های مربوط به حجاب و حتی وصایای شهدا و ساخت فیلم در این مورد به ترویج حجاب کمک کرد.
*سخن شهید مطهری در مورد حجاب جرقه ای برای بازگشت به مسیر درست بود
«مائده» دانشجوی 21 ساله بیرجندی نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: در گذشته قبل از ورود به دانشگاه یک دختر پر شر و شور و مانتویی و بی حجاب بودم و حجاب را یک محدودیت و عقب ماندگی می دانستم.
وی در ادامه بیان کرد: خانواده من مذهبی نیستند و اعتقادی به رعایت حجاب نداشتند و به آن اهمیتی نمی دادند به همین دلیل من هم راه بی حجابی را پیش گرفته بودم و کسی نبود که به من راه درست را نشان بدهد و بگوید که این راه که می روی به عاقبت خوشی ندارد.
این دانشجوی بیرجندی با بیان اینکه دانشگاه محل تغییر سرنوشت من بود، افزود: هنگامی که وارد دانشگاه شدم شاهد برگزاری مراسمات مختلف مذهبی در مسجد و بسیج دانشگاه بودم و این سرآغازی بود تا به سمت مسجد و بسیج دانشگاه جذب شوم.
مائده ادامه داد: هنگامی که در برنامه های بسیج دانشگاه شرکت می کردم سخنی از شهید مطهری شنیدم که فرموده بودند؛« پوشیده بودن زن، در همان حدودی که اسلام تعیین کرده است، موجب کرامت و احترام بیشتر اوست» و این سخن به دلم نشست و باعث شد تا به دنبال فلسفه حجاب بروم چرا که من در رشته فلسفه محصل هستم.
وی در ادامه عنوان کرد: این سخن شهید مطهری باعث شد تا جرقه ای در ذهنم ایجاد شود و به سراغ قرآن کریم و کتاب هایی با موضوع عفاف و حجاب رفتم و این موضوع باعث تعجب اعضای خانواده ام شده بود اما با وجود مخالفت ها دست از حقیقت جویی نکشیدم و به کار خود ادامه دادم.
این دانشجوی بیرجندی با بیان اینکه از انتخاب چادر به عنوان حجاب برتر پشیمان نیستم، گفت: چادر باعث شده است تا احساس امنیت بیشتری پیدا کنم و پدر و مادرم نیز اکنون با بیان توجیهات من خوشحال و راضی هستند که در این مسیر قدم می گذارم.
مائده بیان داشت: از هم سن و سالان خود تقاضا دارم که به حرف این شبهات موجود در دنیای فضای مجازی گوش ندهند و به دنبال حقیقت بروند و از این فضای مجازی برای کسب اطلاعات درست و حقیقی در مورد حجاب و عفاف و تاثیر آن در زندگی استفاده کنند و برای یک بار هم که شده به سخنان مقام معظم رهبری در این زمینه گوش بدهند.
*حجاب باعث ایجاد یک حریم امن می شود
«فاطمه زهرا دلشاد» فعال فرهنگی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: متاسفانه حجاب در جامعه کم رنگ شده است و برخی از دهه هشتادی ها فکر می کنند که حجاب مانع فعالیت های آنان در جامعه است اما برای من نه تنها مانع نبوده بلکه باعث پیشرفت من در عرصه های مختلف شده است.
وی در ادامه بیان کرد: متاسفانه دهه هشتادی ها این حرف را پذیرفته اند که حجاب محدودیت است و به دنبال تحقیق درباره آن نرفته اند و باید اطرافیان به میدان بیایند و نشان دهند که حجاب محدودیت نیست بلکه مصونیت است و به خاطر کم کاری باحجاب ها است که برخی افراد جذب حجاب نمی شوند.
این فعال فرهنگی در خصوص تاثیر فضای مجازی بر کم رنگ شدن عفاف و حجاب گفت: باید در فضای مجازی بر اساس سلیقه افراد اقدام به تبلیغ و گسترش فرهنگ عفاف و حجاب کنیم.
دلشاد با بیان اینکه از کلاس پنجم دبستان چادر را انتخاب کردم، افزود: اما از کلاس نهم به دلیل شرکت در کلاس های انجن اسلامی و مطالعه کتب های مختلف به این اعتقاد قلبی رسیدم که چادر باعث حفظ امنیت من می شود.
وی با اشاره به اینکه حجاب باعث ایجاد یک حریم امن می شود، ادامه داد: این حریم امن اجازه نمی دهد که نامحرمان به او تجاوز کند و این اجازه را به نامحرمان نمی دهد که هر گونه که می خواهند با او رفتار کنند.
این فعال فرهنگی با تاکید بر اینکه خانواده برای احیای فرهنگ «عفاف و حجاب» به میدان بیایند، گفت: خانواده ها به فرزندان اجازه دسترسی به هر چیز در فضای مجازی ندهند و نظارت های خود را افزایش دهند.
*پیشنهاد مطالعه کتاب«خاطرات سفیر» به دهه هشتادی ها
«فاطمه زهرا دلدار» یکی دیگر از فعالان فرهنگی در گفتگو با خبرنگار شبستان اظهار داشت: عفاف و حجاب باعث می شود تا بانوان با امنیت و آرامش بیشتری در جامعه حاضر شوند و به فعالیت های خود ادامه بدهند و این موضوع باعش می شود تا جامعه از آسیب های اجتماعی در امان باشد.
وی با بیان اینکه از 9 سالگی چادر را انتخاب کردم، افزود: در زمینه های مختلف با حجاب خودم راحت تر فعالیت دارم و با احساس آرامش و امنیتی که دارم بهتر به فعالیت های خود می رسم.
این فعال فرهنگی بیان کرد: برخی افراد تصور می کنند که چادر باعث ایجاد محدودیت می شود اما اگر به بسیاری از افراد موفق با حجاب در بخش های مختلف علمی و فرهنگی نگاه کنند خواهند دید که حجاب اصلا محدودیت نیست.
دلدار گفت: به دهه هشتادی ها پیشنهاد می کنم که کتاب «خاطرات سفیر» را مطالعه کنند چرا که در این کتاب به موضوع عفاف و حجاب به شکلی زیبا پرداخته شده است و نشان می دهد که حجاب هیچ گاه مانع رشد و تکامل و پیشرفت انسان نمی شود.
*حجاب؛ ارزش و جایگاه زن و مرد را بالا می برد
حجت الاسلام «مجتبی شیدایی» معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی و کارشناس مذهبی هم در این خصوص در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: مسائل کلیشه ای و تکراری باعث شده است که «عفاف و حجاب» آن جایگاه واقعی خود را نداشته باشد.
وی در ادامه عنوان کرد: باید به طرح منطق «عفاف و حجاب» در جامعه کمک کنیم تا عموم جوانان و نوجوانان بتوانند آن را درک کنند و به صورت جدی به این مسئله بپردازند.
کارشناس مذهبی با تاکید بر اینکه امروز باید بر روی «عفاف و حجاب» بسیار کار شود، افزود: کارکردهای حجاب باید از طریق رسانه ها، نویسندگان و فعالان فرهنگی در جامعه مطرح شود و در این راستا باید رویکردهای تجربی را سرلوحه کار قرار دهیم.
حجت الاسلام شیدایی در خصوص نظر شهید مطهری درباره حجاب گفت: شهید مطهری فرمودند که کلمه حجاب در اسلام نیامده است بلکه به کلمه «ستر؛ یعنی پوشش» اشاره شده است چرا که حجاب به معنای گوشه نشین کردن افراد است.
معاون پژوهشی حوزه علمیه خراسان جنوبی با بیان اینکه به حجاب باید به عنوان یکی از حقوق زنان و مردان نگاه کرد، ادامه داد: حجاب برگ برنده و نقطه قوت فرهنگ اسلامی است و با کمک آن می توانیم به فرهنگ غلط غرب حمله کنیم.
وی با اشاره به اینکه حجاب باعث بالا بردن ارزش و جایگاه زن و مرد می شود، افزود: حجاب باعث می شود تا یک هویتی برای زن و مرد در نظر گرفته شود.
حجت الاسلام شیدایی بیان کرد: بر روی حجاب و پوشش زنان در اسلام بیشتر تاکید شده است چرا که باعث می شود زن احساس آرامش و امنیت داشته باشد و هویت زنانگی خود را حفظ کند.
کارشناس مذهبی با بیان اینکه حجاب باعث حفظ کانون گرم خانواده می شود، ادامه داد: خانمی که حجاب خود را حفظ نمی کند بداند که باعث سست کردن پایه های خانواده خود می شود و کلاه بزرگی بر سر او می رود و اگر خانواده از بین برود بیشترین ضربه را خانم ها می خورند.
وی با اشاره به اینکه در زمینه حجاب و عفاف متاسفانه دچار خودسانسوری هستیم، افزود: باید کرسی های آزاداندیشی بر پا شود و به صورت جدی به بیان شبهات و مشکلات در این زمینه بپردازیم و منطق زیبایی اسلام در مورد «حجاب و عفاف» را بیان کنیم.
حجت الاسلام شیدایی عنوان کرد: سلبریتی ها از جمله مهم ترین افرادی هستند که می توانند باعث ترویج فرهنگ «عفاف و حجاب» در جامعه شوند و امیدواریم هنرمندان، اهالی رسانه و فعالان آموزش و پرورش به این موضوع بیش از گذشته توجه کنند.
نظر شما