حجت الاسلام «هادی اسلامی»؛ استاد برجسته حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به اوصاف و سیره حضرت جواد الائمه علیه السلام گفت: یکی از اوصاف جواد الائمه (ع) بخشندگی و جود و کرم فوق العاده ایشان بوده است.
وی افزود: علاوه بر اینکه خود آن حضرت به فکر رسیدگی و خدمت به مردم بودند، شیعیان و محبّان خویش را نیز سفارش و دعوت به خدمت و مهربانی و بخشندگی بی منّت به مردم می فرمود.
حجت الاسلام اسلامی با نقل واقعه ای تاریخی از دوران جوادالائمه علیه السلام تصریح کرد: مردى خدمت حضرت جواد عليه السّلام رسيد در حالى كه بسيار خوشحال بود، امام عليه السّلام فرمود: چرا خوشحال هستى؟ گفت: يا ابن رسول الله از پدرت شنيدم مىفرمود: سزاوارترين روز براى بنده روزى است كه در آن موفق شود به برادران خود كمك كند و به درد دل آنها برسد.
وی افزود: امروز ده نفر از برادران نيازمند نزد من آمدند، آنها داراى زن و فرزند بودند، و از شهر ديگرى آمده بودند، من به آنها توجه كردم و هر چه از من خواستند به آنها دادم، از اين جهت خوشحال هستم كه خداوند توفيق خدمتگزارى به برادران را به من عنايت فرمود.
امام جواد عليه السّلام فرمود: به جان خودم سوگند سزاوار است شما خوشحال گردى، اگر كارى نكنى كه بعد از اين اثر اين كار خوب را از بين ببرى، گفت: قربانت گردم چگونه اعمال من اثر خود را از دست مىدهد در حالى كه من از شيعيان مخلص شما هستم.
وی خاطرنشان کرد: امام فرمود: آرى صدقات و نيكى به برادران را باطل مىكنى، گفت: يا ابن رسول اللَّه چگونه باطل مىگردد، فرمود: اين آيه شريفه را تلاوت كن: اى كسانى كه ايمان آوردهايد صدقات خود را با منت نهادن و آزار دادن ديگران باطل نكنيد.
گفت: يا ابن رسول الله من بر آنها منت نگذاشتم و به آنان آزارى هم نرسانيدم، امام فرمود: خداوند نفرموده به كسانى كه صدقه مىدهيد منت نگذاريد و يا آنها را اذيت نكنيد، و مقصود از آن هر گونه منت و اذيت كردن مىباشند و تنها به آنها ارتباط ندارد.
حجت الاسلام اسلامی تصریح کرد: امام جواد فرمودند: متوجه باش اذيت و آزار كردن آنها بزرگتر است و يا آزار دادن به فرشتگان كه حافظ اعمال شما مىباشند و يا اينكه ما را اذيت كنيد، آن مرد گفت: يا ابن رسول اللَّه البته اين بزرگتر است، امام فرمود: پس در اين صورت من و آنها را آزار دادهاى و صدقه ات را باطل كرده اى، گفت: چگونه؛ فرمود: هم اين گونه كه گفتيد چگونه صدقه و انفاق من باطل مىگردد در حالى كه من از شيعيان خالص شما هستم، بعد فرمود: متوجه باش آيا مىدانى شيعيان خالص ما چه كسانى هستند، گفت نمىدانم، فرمود: آنها عبارتند از جبرئيل، مؤمن آل فرعون و صاحب يس.
وی افزود:امام فرمودند: صاحب يس همان است كه خداوند فرمودند: وَ جاءَ مِنْ أَقْصَا الْمَدِينَةِ رَجُلٌ يَسْعى، و هم چنين سلمان و ابو ذر و مقداد و عمار هستند كه از شيعيان بشمار مىروند، تو خود را به اين گروه پيوستهاى، آيا تو با اين ادعاء فرشتگان و ما را آزار ندادهاى آن مرد گفت: استغفار مىكنم بفرمائيد چگونه بگويم؟
این استاد حوزه عنوان کرد: امام فرمودند: بگو من از مواليان و دوستان شما هستم و با دشمنان شما دشمن مىباشم، و با دوستانت هم دوستى مىكنم و از گفتارى كه مورد انكار شما قرار گرفت توبه مىكنم، كارى كه مورد انكار شما و فرشتگان قرار گيرد مورد انكار خداوند هم هست، امام فرمود: اكنون پاداش صدقات به شما برگردد. خدمت به مردم فقط کمک مالی نیست بلکه در مواردی که انسان توان مالی برای کمک به دیگران ندارد، می تواند به دیگران خدمت کند.
حجت الاسلام اسلامی با اشاره به اوصاف و سیره حضرت جواد الائمه علیه السلام گفت: حضرت جواد (ع ) در سال 195هجری در مدینه ولادت یافتند. نام ایشان محمد و معروف به جواد و تقی بودند.
وی افزود: القاب دیگر ایشان رضی و متقی بوده، لیکن تقی از همه معروفتر می باشد. امام جواد تنها فرزند امام رضا علیهالسلام است. امام جواد (ع)، هفت سال و اندی از عمر پدر گرامیشان را درک و در 8 سالگی به امامت رسیدند و سرانجام در آخر ذیقعدۀ سال ٢٢٠ هجرى توسط همسرشان ام الفضل دختر مأمون در حالی که بیش از 25 سال نداشتند و پس از 17 سال امامت، به شهادت رسیدند.
حجت الاسلام اسلامی با اشاره به زوال حکومت عباسیان در دوران زندگی امام جواد علیه السلام تصریح کرد: جواد الائمه (ع) در دوران حکومت «مأمون» و «معتصم» عباسی زندگی کردند. در این دوران حکومت عباسیان با مرگ مأمون عباسی و قدرت گرفتن معتصم، رو به نزول قرار گرفته بود.
وی عنوان کرد: یکی از ویژگی های امام جواد(ع) علم فراوان و وسیع ایشان بود. مناظرات علمی که امام(ع) با دانشمندان فرقه ها و مذاهب مختلف در این دوره دارد، بسیار مهم است. با اینکه در آغاز امامت یک نوجوان بود، در مناظرات و بحث های مختلف اسلامی و فکری با دانشمندان آن زمان، آنان را مغلوب کرد، همین مساله علامتی بر حقانیت امامت ایشان بود.
حجت الاسلام اسلامی تصریح کرد: امام جواد (ع) با مناظرات خود بسیاری از اندیشه های انحرافی و باطلی را که در جامعه پیدا شده بود، به چالش جدی کشید و دوباره آموزه های قرآن و عترت را زنده کرد و مردم را به صراط مستقیم دعوت کرد.
وی خاطرنشان کرد: هدف دشمنان آن حضرت از برپایی این مناظرات، منکوب و تحقیر کردن ایشان بود. اما پاسخ های امام (ع) چنان محکم و مستدل بود که همیشه نتیجه عکس می داد و دشمنان ایشان به نتیجه دلخواه خودشان نمی رسیدند.
نظر شما