به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ادارهکل روابط عمومی و امور بینالملل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، مهدی علیاکبرزاده با ارسال پیامی به مهروارهی ادبی سراسری «یک وعده لبخند» که با موضوع چاقی و کنترل وزن در استان اردبیل برگزار شد، ضمن تحلیل اثرگذاری طنز بهویژه در فعالیتهای این مجموعه، تصریح کرد: طنز هنری است که عدم تناسب در عرصههای مختلف اجتماعی را که در ظاهر متناسب به نظر میرسد، در قالب بنمایهی خنده و نشاط در معرض دید قرار میدهد. بنابراین، هنر طنز، تبیین زیباییشناختی و عدم تناسب این مناسبات است.
وی در این پیام، با اشاره به اینکه در حوزهی ادبیات نیز طنز، متمرکز بر آثار منظوم و منثوری است که جنبههای نامطلوب رفتار بشری را به شیوهای خندهدار به چالش میکشاند و رویکردی تفکربرانگیز و ماهیتی پیچیده دارد، کمتحرکی متاثر از خانهنشینیهای روزگار کرونایی را مدنظر قرار داد و نوشت: بر همین اساس، برگزاری مهروارهی ادبی «یک وعده لبخند» به همت همکاران خوب کانون استان اردبیل، فرصتی مناسب جهت تمرکز بر جایگاه طنز در آثار ادبی و هنری کودکان و نوجوانان با هدف تقویت این نوع نگاه در فعالیتهای کانون است که از این طریق، تبعات کمتحرکی و پرخوری ناشی از خانهنشینی ایام شیوع ویروس کرونا به صورتی هنرمندانه بیان میشود.
علیاکبرزاده در متن پیامش تاکید کرد: این مهم در برنامههای کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در قالب مهارتهای مثبت زندگی و سایر فعالیتها نمود داشته و مهروارهی طنز ادبی «یک وعده لبخند» نیز در سه بخش شعر، داستان و اینفوگرافی برای دو گروه سنی «نونگاه» و «نوجوان» با هدف ترویج فرهنگ شادکامی، نمودی از اهمیت دادن به این رویکرد در کانون است.
این مدرس دانشگاه همچنین خطاب به برگزارکنندگان و دیگر دستاندرکاران امر تربیت کودکان و نوجوانان، نوشت: از یاد نبریم که شاد زیستن برای کودکان و نوجوانان بهاندازهی تغذیهی خوب، محبت کردن و حفاظت از آنان اهمیت دارد و نتیجهی آن چیزی جز تأمین سلامت روانی، فیزیکی و جسمانی آنها نخواهد بود.
مدیرعامل کانون در پایان این پیام که در مهروارهی ادبی طنز قرائت شد، از دستاندرکاران برگزاری این مهرواره که اقدامی نو و خلاقانه در سطح ملی بهشمار میرود، قدردانی و برای نسل کودک و نوجوان کشور و مربیان مراکز فرهنگیهنری کانون کشور آرزوی سعادتمندی کرد.
اختتامیهی مهروارهی طنز ادبی «یک وعده لبخند» به علت شرایط قرمز کرونایی، صبح روز دوشنبه ۲۱ تیرماه به همت کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان اردبیل به شکل آنلاین و پخش زنده برگزار شد.
در این مهرواره، مقرر بود که شرکتکنندگان با آثار خود، موضوعهای مختلف متاثر از شیوع کرونا و خانهنشینی مانند کنترل وزن و چاقی دانشآموزان را به چالش بکشند.
فراخوان این مهرواره در حوزهی شعر (کلاسیک و آزاد) داستان کوتاه و اینفوگرافی ویژهی گروههای سنی نونگاه (۱۲+) و نوجوان(۱۵+) در بهمنماه سال ۱۳۹۹ اعلام شده بود که بعداز پایان مهلت ارسال، در بخش شعر، ۱۱۰ اثر به دبیرخانه رسید که پس از داوری نهایی، در گروه سنی نونگاه، ۷ اثر و در گروه سنی نوجوان ۱۰ اثر برگزیده شدند.
به گفتهی داوران این رویداد، ملاکهای انتخاب آثار در بخش شعر، نگاه تازه به موضوع، خلاقیت در پرداخت، توجه به شگردهای طنز و ارتباط اثر با موضوعهای اعلامشده در فراخوان بود.
در همین حال در بخش داستان نیز از میان ۳۸۳ اثر رسیده به دبیرخانهی مهرواره، در گروه سنی نونگاه، ۲۵ اثر و در گروه سنی نوجوان، ۲۳ اثر به عنوان برگزیده شناخته شد. توجه به عناصر و ساختار داستان، همچنین بهکارگیری صحیح شگردهای طنز و ارتباط اثر با موضوعهای اعلامشده در فراخوان، از جمله ملاکهای داوری در این بخش اعلام شد.
همچنین در بخش اینفوگرافی نیز، ۳۵ اثر به دبیرخانهی این مهرواره ارسال شد که در مجموع ۵ اثر در گروه سنی نوجوان(۱۵+) به عنوان برگزیدگان نهایی معرفی شدند. هیات داوران در بخش اینفوگرافی، در بیانیهی پایانیشان، خلاقیت تصویری، بیان موضوع در قالب طنز، کیفیت اجرا و توجه به هماهنگی اثر با موضوعهای مهرواره را ملاک انتخاب خود اعلام کردهاند.
اسامی این برگزیدگان در سایت خبری کانون به آدرس kanoonnews.ir در دسترس قرار گرفته است.
مدیرکل کانون استان اردبیل در بخشی از این مراسم با قدردانی از همکاران برگزارکنندهی این رویداد، در سخنانی گفت: این رویداد از دو منظر مهم است؛ ابتدا اینکه مقولهی طنز در قالب برنامهای سراسری و کشوری مد نظر قرار گرفت، همچنین کانون استان هم برای اولینبار برنامهای در سطح کشوری برگزار کرده است.
او به مشکلاتی که کرونا برای خانوادهها و دانشآموزان پدید آورد، اشاره کرد و ادامه داد: قرار بود که استاندار و خانوادهها در این مراسم حضور داشته باشند، اما بهدلیل قرمزشدن وضعیت شهر از نظر کرونا، این برنامه به شکل مجازی برگزار شد و سخنان این مسوولان را در قالب پیام خواهیم شنید.
وی از مدیران کل استانها، کارشناسان ادبی و همکاران کانون استان اردبیل، و کودکان و نوجوانان سراسر ایران قدردانی کرد که باعث برپایی این رویداد شدند.
زعفر احدزاده بعداز قرائت پیام مهدی علیاکبرزاده، متن پیامی از سوی استاندار اردبیل را نیز قرائت کرد که در آن، تاکید شده بود که شادزیستن، برنامهها و فعالیتهای مرتبط با آن به اندازهی محبت و حفاظت از کودکان مهم است، چراکه چنین افرادی در زمینههای گوناگون زندگی اهمیت دارد و چنین افرادی در عرصههای گوناگون زندگی موفقاند.
اکبر بهنامجو در پیامش تصریح کرده بود: ایجاد زمینههای نشاط و شادی در قالب برنامههای مختلف ازجمله طنز، اعتمادبهنفس آنها را افزایش میدهد و این مهم، زمانی پراهمیت جلوهگری میکند که با شیوع کرونا و شرایط سخت ناشی از این ویروس، خانهنشینی تعداد قابل توجهی از شهروندان کودک و نوجوان را موجب شده و لزوم تعریف و اجرای برنامههای «بهباشی» و شادکامی در قالب هنر و ادبیات را ضروری مینماید.
وی در توضیح دلایل اهمیت کار ادارهکل کانون استان اردبیل و دیگر برگزارکنندکان این رویداد، توضیح داد که این مجموعه در طراحی و اجرای نخستین مهروارهی سراسری «یک وعده لبخند»، هم به جایگاه طنز در ادبیات و هنر نسل کودک و نوجوان کشور ورود کرد، هم پیشگام این حرکت در سطح کشور شد.
استاندار اردبیل در پایان پیامش با اشاره به موفقیتهای پیشین مربیان و اعضای این مراکز در ایران و جهان، از فعالیتهای این مجموعه قدردانی کرد.
در این برنامه که روی صحنهی سالن استاد جعفر ابراهیمی برگزار میشد، یک عروسک در کنار مجری مراسم، اجرای بخشهایی را بر عهده داشت.
پخش فیلمهایی از مراحل مختلف داوری و معرفی اعضای این گروه، شعرخوانی و اجرای آثار طنز برگزیدهی اعضای مراکز کانون سراسر کشور از بخشهای دیگر این اختتامیه بود.
محمد سیمزاری، حسین تولایی، بهمن کیانی، داریوش علومی، حسین یوسفی، عباس قدیرمحسنی، شهریار نعمتی هوشیار، مهدی مردانی و فرزانه رحمانی، داوران بخشهای سهگانهی مهروارهی کشوری «یک وعده لبخند» بودند.
نظر شما