دیپلماسی خارجی ایران نیازمند تحول اساسی است/باید فرصت‌های روابط با کشورهای همسایه را گسترش دهیم

گلرو با اشاره به اینکه دیپلماسی خارجی ایران نیازمند تحول اساسی است، گفت: باید فرصت‌ها و زمینه‌های روابط با کشور‌های همسایه را گسترش دهیم و آنچه برای این مهم نیاز داریم اراده سیاسی در داخل کشور و همینطور جلب ارائه سیاسی طرف مقابل است.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، عباس گلرو، رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی شب گذشته (دوشنبه ۴ مرداد) در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با اشاره به اینکه دیپلماسی خارجی ایران نیازمند تحول اساسی است، گفت: روابط خارجی مانند رابطه یک فرد با جامعه است بدین شکل که یک فردبرای تعامل و زیستن در جامعه، در حوزه‌های همسایگی و فراتر از آن دچار کنش و واکنش‌هایی خواهد بود و این تراکنش‌های رفتاری، دایره وسیعی از روابط را ایجاد می‌کند.

 

وی با بیان اینکه کشور‌ها هم مانند افراد جامعه، در حوزه بین الملل دایره وسیعی از روابط گوناگون را تجربه می‌کنند، ادامه داد: دایره دیپلماسی وسیعی را برای خود ترسیم می‌کنند با این تفاوت که در دیپلماسی میان کشور‌ها باید با ثقل بیشتر و بزرگتری ترسیم شود در همین راستا، ایران هم با تنوع همسایگان و فرهنگ‌های گوناگون که در کنار خود و در منطقه وسیع جغرافیایی خود دارد؛ ۱۵ کشور همسایه و حدود ۶۰۰ میلیون نفر جمعیت، محیطی بسیار مناسب برای تحرک و پویایی دیپلماسی در اختیار دارد.
 
 
گلرو منطقه ایران را بسیار مهم و ترانزیتی عنوان کرد و افزود: متاسفانه ارزیابی از کشور‌های منطقه چندان رضایت بخش نیست، زیرا ظرفیت‌هایی که در منطقه وجود دارد آن طور که باید استفاده نشده و از مجموع هزار و ۲۰۰ میلیارد دلار ارزش واردات کشور‌های همسایه سالانه، سهم ایران تنها دو درصد یعنی دو میلیارد دلار است.
 
 
وی با بیان اینکه ایران در روابط با همسایگان خود چهار مولفه بسیار مهم را مد نظر دارد در توضیح آنها گفت: اول مولفه فرهنگی و تمدنی، دوم مولفه سیاسی، سوم مولفه امنیتی و در آخر مولفه اقتصادی البته شاید ما این چهار مولفه را در روابط با کشور‌هایی که فراتر از حوزه همسایگی هستند به کار نبریم و آن کشور‌ها را هدف گذاری کنیم برای روابط اقتصادی و این چهار مولفه را در خصوص کشور‌های همسایه بسیار مدنظر قرار می‌دهیم، زیرا روابط بسیار درهم تنیده‌ای داریم. باید فرصت‌ها و زمینه‌های روابط با کشور‌های همسایه را گسترش دهیم و آنچه برای این مهم نیاز داریم اراده سیاسی در داخل کشور و همینطور جلب ارائه سیاسی طرف مقابل است.
 
 
رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس با اشاره به اینکه ما نیازمند یک دیپلماسی پویا و فعال در منطقه هستیم که صرفاً مذاکراتی نباشد و قصد بهره گیری از ظرفیت‌های موجود در برقراری روابط را داشته باشد، گفت: این احساس می‌شود در دیپلماسی با کشور‌های همسایه نیازمند یک تحول اساسی به خصوص در دولت سیزدهم هستیم. در حال حاضر شرایط منطقه به سمت آرامش میل کرده است و کشور‌ها رو به گفتگو آورده اند، تنش‌های منطقه هم فروکش کرده از سوی دیگر وضعیت سیاست خارجی امریکا هم متحول شده است.
 

وی با اشاره به اینکه در شرایط فعلی، هنر دیپلماسی ما باید با وجود فرصتی که برای کار فراهم است با حرکتی هوشمندانه به سمت نقد کردن تمام هزینه‌هایی که ایران در منطقه داده ایم، برود، ادامه داد: استراتژی ایران این است که امریکایی‌ها از منطقه خارج شوند در افغانستان این روند شکل گرفته است، امریکایی‌ها بنای ماندن در سوریه را هم ندارند. در بستر مردمی، امریکایی‌ها در منطقه جایی ندارند همه این‌ها نویدبخش منطقه‌ای آرام است و امیدواریم دیپلماسی ما بتواند به طرز هوشمندانه‌ای از این فرصت‌ها استفاده کند.
 
 
رئیس کمیته روابط خارجی کمیسیون امنیت ملی مجلس با بیان اینکه نیروی متخصص با توان اقتصادی خارجی باید در کشورمان تقویت شود، گفت: در کشور‌های عراق و سوریه باید رایزن‌های اقتصادی را تقویت کنیم و در این کشور‌ها که بازار هدف ما هستند شاید یک یا دو رایزن اقتصادی داشته باشیم و این یک ضعف محسوب می‌شود ما باید دیپلماسی خارجی داشته باشیم.
کد خبر 1079236

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha