خبرگزاری شبستان _ اهواز، علی سهری: آیین تعزیه و شبیه خوانی یکی از نمایش های درماتیک و حزن انگیز برگرفته از واقعیت های تاریخی، ملی و مذهبی است که این مراسم در سالگرد رویدادهای مختلف ملی و مذهبی برگزار می شود و مورد استقبال بازدیدکنندگان قرار می گیرد.
می توان گفت تغزیه و شبیه خوانی نوعی مراسم عزاداری است که با شیوه و روشی خاصی تاثیرگذاری خوبی بر بینندگان و شنوندگان می گذارد و از سویی درک و فهم انسان ها از حماسه های مختلف را با مشاهده جلوه های عملی روایت افزایش می دهد.
یکی از مهمترین و در عین حال جذاب ترین انواع تعزیه، آیین شبیه خوانی واقعه عاشورا است که در این میان اتفاقات و وقایع روز عاشورا در این تعزیه خوانی به نمایش داده میشود؛ در استان خوزستان تعزیه خوانی شوش به ثبت ملی رسیده که همه ساله بازدیدکنندگان بسیاری را به خود جذب می کند.
یک کارشناس مسائل تاریخی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز اظهار می کند: هنر شبیه خوانی یا تعزیه خوانی، آیینی نمایشی است که یاد آور خاطره فداکاری ها، دلاوری ها، ایثارگری ها و اسلام خواهی های سید و سالار شهیدان و یاران گرامی ایشان در روز عاشورا است.
حجت الاسلام محمدرضا نیکویی میافزاید: ایرانیان پس از واقعه خونین کربلا و رجوع به ناخودآگاه تاریخی خویش نمایش های آیینی در سوگ این بزرگ مردان برگزار کردند که رفته رفته تعزیه یا شبیه خوانی نام گرفت؛ این مراسم ترکیبی از نمایش، موسیقی، ارتباط های کلامی شبیه سازی مبارزه و ... را در بر می گیرد.
وی با بیان اینکه شبیه خوانی محتوای بسیاری بالایی را در برابر مخاطب خود قرار می دهد و به شدت احساس بیننده را درگیر می کند ادامه میدهد: در گذشته می خوانیم که برخی حاکمان زمان برای از بین بردن عزاداری امام حسین (ع) تلاش های بسیاری کردند و حتی برگزارکنندگان مراسم شبیه خوانی زندان و حتی اعدام میشدند، اما مردم شیعه برای پاسداشت از تاریخ خود هرگز این اقدام را ترک نکردند.
این کارشناس تاریخی، عاشورا را مبدا مهمترین اتفاقات تاریخی میداند و تصریح میکند: امروزه بسیاری از غیرمسلمانان تنها با شنیدن واقعه عاشورا به دین اسلام می پیوندند، بنابراین وقتی جامعه شیعی اینچنین ابزار قدرتمندی برای تبلیغ دارد باید بتواند به درستی از این ابزار استفاده کند.
وی تعزیه خوانی را یکی از ابزار موثر در جذب به آیین دینی میداند و ابراز میکند: یقینا امروزه با وجود هجمه های مختلف فرهنگی به خصوص در فضای مجازی، بهره مندی از این هنر با این ابعاد گسترده و پتانسیل بالا در جذب نوجوانان و جوانان، می تواند بستر مناسبی برای تربیت اسلامی جوانان و نوجوانان فراهم کند.
یک تعزیه خوان حسینی نیز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اهواز میگوید: شبیه خوانی زیباترین جلوه ای است که می تواند بهترین درس های عاشورا را به انسان ها بیاموزد، به طور مثال اگر بخواهیم داستان حر بن یزید ریاحی را بیان کنیم، شبیه خوانی و استفاده از ابزار هنر بهترین راه برای انتقال پیام بخشش است.
«علی زرگانی» عنوان میکند: واقعا عاشورا درس های بسیاری برای همه انسان ها دارد که می تواند جهان امروزی را بهتر کند، اما متاسفانه غرور مهمترین دروازه ورود پلیدی ها به جهان است، ما می بینیم که شمر بن ذالجوشن از بزرگان زمان خود و از جانبازان رکاب امیرالمومنین تنها برای تصاحب قدرت بیشتر فرزند رسول خدا را به قتل می رساند.
وی با بیان اینکه با تعزیه می توان انسان ها را از برخی رفتارهای خود تا مدت ها تحت تاثیر قرار داد اذعان میکند: به طور مثال ما برای موضوع احترام و وفای به عهد داستان حضرت ابوالفضل (ع) را بیان می کنیم؛ انسان باید روح بسیار بزرگی داشته باشد تا بعد از سه روز وقتی به آب می رسد از آن ننوشد تا برای خانواده خود ببرد، این یکی از درس های مهم کربلا است که می توان با استفاد از نمایش و ارتباطات تصویری این روحیات را به مردم عرضه کرد.
این تعزیه خوان حسینی در ادامه با اشاره به زنده نگاه داشتن عاشورا تاکید میکند: با توجه به فرموده امام صادق (ع) مبنی بر اینکه شهادت امام حسین (ع) حرارتی در دل های مومنان به وجود میآورد که هرگز خاموش نمی شود از این رو اجرای شبیه خوانی همه ساله مردم را برای ظهور و انتقام از قاتلتن حضرت آماده می کند.
زرگانی به وجود برخی شبهات و تحریفات در شبیه خوانی ها اشاره میکند و یاد آور میشود: اگر هیئات های مذهبی که همه ساله آیین شبیه خوانی را برگزار می کنند از مستندات تاریخی بهره مند شوند قطعا آثار فاخر بسیاری را به جای خواهند گذاشت و این شبیه خوانی ابزاری برای تبلیغات علیه شیعه قرار نخواهد گرفت.
نظر شما