به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، اقامه عزای سرور و سالار شهیدان سیدالشهدا(ع) مطابق با فرهنگ غنی عاشورا هدف والایی است که برای نیل به آن میتوان از ظرفیت رجوع به کتب معتبر، مقاتل اهل بیت(ع)، نغمات شاعران آئینی به عنوان زینت بخش مجالس اهلبیت(ع) و مداحیهای ارزشی استفاده کرد.
پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR بیست جمله برگزیده از رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره عزاداری سیدالشهدا (علیهالسلام) را منتشر کرده است که در ذیل به چند مورد آن اشاره میکنیم.
"در زندگی حسینبنعلی (علیهالسّلام)، یک نقطه برجسته، مثل قلهای که همه دامنهها را تحتالشعاع خود قرار میدهد، وجود دارد و آن عاشورا است.
قدر مجالس عزاداری را بدانید، از این مجالس استفاده کنید و روحاً و قلباً این مجالس را وسیلهای برای ایجاد ارتباط و اتّصالِ هرچه محکمتر میان خودشان و حسینبنعلی علیهالسّلام، خاندان پیغمبر و روح اسلام و قرآن قرار دهید.
وقتی شعر را میخوانیم، به فکر باشیم که از این شعر ما ایمان مخاطبان ما زیاد شود. پس، هر شعری را نمیخوانیم؛ هرجور خواندنی را انتخاب نمیکنیم؛ جوری میخوانیم که لفظ و معنا و آهنگ، مجموعاً اثرگذار باشد. در چه؟ در افزایش ایمان مخاطب."
"به فرموده مقام معظم رهبری، عاشورا پیامها و درسهایی دارد؛ عاشورا درس میدهد که برای حفظ دین، باید فداکاری کرد؛ درس میدهد که در راه قرآن، از همه چیز باید گذشت؛ درس میدهد که در میدان نبرد حق و باطل، کوچک و بزرگ، زن و مرد، پیر و جوان، شریف و وضیع و امام و رعیت، با هم در یک صف قرار میگیرند.
درس عاشورا، درس فداکاری و دینداری و شجاعت و مواسات و درس قیام للَّه و درس محبّت و عشق است؛ یکی از درسهای عاشورا، همین انقلاب عظیم و کبیری است که شما ملت ایران پشت سر حسین زمان و فرزند ابیعبداللَّه الحسین(علیهالسّلام ) انجام دادید، خود این، یکی از درسهای عاشورا بود. "
تمدنسازی قیام عاشورا، چگونگی زمینهسازی برای بیان اثرگذار مهمترین مباحث واقعه کربلا، ظرفیتهای موجود و در مقابل تهدیدهایی که دشمن در سر دارد از جمله مواردی است که در باب آن گفتوگویی را با محمد پوراسماعیلی، فرمانده سپاه ناحیه رضوانشهر و از مداحان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) استان گیلان انجام دادیم که به شرح زیر است.
- در ابتدا ابعاد مختلف عزاداری، اهمیت و چگونگی برگزاری آئینهای آن را تشریح کنید.
در باب عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) سفارش معصومین(ع) خاصه سفارش وجود مبارک حضرت امام صادق(ع) را داریم که برپایی عزاداری را برای ترویج شعائر اسلامی و فرهنگ قرآن و اهل بیت(ع) بسیار لازم میدانستند و بر آن تاکید داشتند.
از طرفی وقتی به سیره اهل بیت(ع) هم رجوع میکنیم، میبینیم که پس از شهادت وجود نازنین امام سجاد(ع)، امام باقر(ع) و امام صادق(ع) بسیار در برگزاری مجالس اهل بیت به ویژه ذکر روضه سیدالشهدا(ع) سفارش داشتند بنابراین برگزاری مراسمات محرم برگرفته از سیره ائمه اطهار(ع) است.
از طرفی میطلبد که با جدیت و حساسیت خاصی مجلس عزای سیدالشهدا(ع) به نحو احسنت برگزار شود؛ به بیان دیگر باید آن چیزی که مطابق منویات اهل بیت(ع) بوده و همچنین در این دوران کنونی آن چیزی که وجود مقام معظم رهبری به عنوان یک عزاداری صحیح که مورد وهن اهل بیت(ع) نباشد بر آن تاکید دارند، در دستور کار قرار گیرد.
- ویژگیها و شاخصهای عزاداریهای صحیح در ایام ماه محرم چه مواردی است؟
ترویج شعائر دین مبین اسلام و بیان مهمترین نیازهای جامعه از جمله شاخصهایی محسوب میشود که باید در یک عزاداری صحیح و در مجالس اهل بیت(ع) وجود داشته باشد.
مهمترین موضوعی که هماینک مبتلابه است و جامعه ما باید در مجالس عزای سیدالشهدا(ع) از منبر و مداحی از آن استفاده کنند ارائه سبک زندگی اسلامی است.
- از سبک زندگی اسلامی سخن گفتید، آیا میتوان از ظرفیت مجالس اهل بیت(ع) برای ترویج این فرهنگ در جامعه بهره برد؟
منظور از سبک زندگی اسلامی آن سبک از زندگی است که مدنظر اهل بیت(ع) بوده است و خود وجود نازنینشان رعایت میکردند و آن را به عنوان یک فرهنگ به نسلهای آینده انتقال دادند؛ زیرا مطمئنا این شعائر جامعه را به سمت تعالی و سعادت سوق میدهد بنابراین همه ما باید سبک زندگی اسلامی را از چنین مجالسی بیاموزیم.
مصداق این سبک زندگی اسلامی را در آئین همسرداری، پرورش فرزندان، تربیت نسل و چگونگی مراوده اعضای خانواده با یکدیگر برگرفته از حیات مطهر حضرت زهرا(س) مشاهده میکنیم که باید زمینه ترویج آن در جامعه فراهم شود و مجالس اهل بیت(ع) فرصتی مغتنم برای این امر است.
آسیبهای اجتماعی که به بنیان خانواده ضربه میزند از دیگر معضلاتی است که جامعه با آن مواجه است در حالیکه برای کاهش این آسیبها میتوان از ظرفیت مجالس اهل بیت(ع) بهره برد و بهترین مدل و سبک زندگی را به ویژه برای نسل جوان تبیین کرد.
بهترین نوع سیره و سبک زندگی در زندگی اهل بیت(ع) است که باید سرفصلها، مصداقها و موضوعات آن توسط خطبا و مداحان استخراج و در اجتماع ترویج و نهادینه شود.
- دیدگاهتان در مورد استفاده از مطالب معتبر و مستند تاریخی در مداحیها چگونه است؟
امام حسین(ع) و فرهنگ عاشورا آنقدر غنی و با پشتوانه است که دیگر نیاز به ارائه مطالب دروغین و مطالب بیسند و اشعار کم مایه نیست.
به بیان دیگر مجالس اهل بیت(ع)، فرهنگ عاشورا و فرهنگ عزاداری برای سیدالشهدا(ع) آنقدر پرمحتوا است که جایی برای ارائه مطالب سخیف نمیماند، از طرفی برخی اشعاری که هماینک میشنویم و مجالسی که میبینیم نه تنها موجب عزت و گسترش فرهنگ اهل بیت(ع) نیست بلکه مورد وهن است.
مقام معظم رهبری فرمودند؛ کاری نکنیم که مجالس اهل بیت(ع) مورد طعن معاندان و دشمنان اسلام واقع شود، متاسفانه الان برخی از مجالس و اشعار و برخی از مداحیها و موسیقی و آهنگی که در مجالس اهل بیت(ع) استفاده میشود مورد وهن است و زمینه طعنه زدن به مجلس حضرت سیدالشهدا(ع) را فراهم میکند.
- چگونه باید مسیر و حرکت خزنده دشمن برای رخنه در برگزاری مجالس ماه محرم و عزاداریها را به بهترین نحو ممکن سد کرد؟
نور سیدالشهدا(ع)، قیام عاشورا و این نهضت حسینی(ع) با اراده الهی هرگز خاموش شدنی نیست، اما ما نیز نباید زمینه سوء استفاده دشمنان را به وسیله اشعارمان و آهنگی که استفاده میکنیم، فراهم سازیم.
همه چیز در مراسمات و اقامه عزای حضرت سیدالشهدا(ع) باید برگرفته از فرهنگ عاشورا و سیره اهل بیت(ع) باشد و ما میتوانیم این مهم را با رجوع به کتب معتبر، مقاتل اهل بیت(ع)، اشعاری که هماینک توسط شاعران ارزشی و آئینی کشور در حال ارائه است و با نغمات آئینی بسیار بسیار تأثیرگذار و غنی محقق سازیم.
نظر شما