نبود جذابیت در مساجد عامل مهمی در عدم استقبال نسل نو به مسجد است

حجت الاسلام و المسلمین موسوی نسب گفت: ایجاد جذابیت علاوه بر رسیدگی به ظاهر مساجد، ایجاد انگیزه برای نسل نو است که نمونه بارز این انگیزه سازی، کمک مالی در جهت رفع مشکلات جوانان به ویژه در بحث ازدواج و مسکن است.

خبرگزاری شبستان- مشهد- مرضیه وحدت؛ در کشورها و ادیان مختلف معمولا در کنار کلیسا و معبد مهدکودکی قرار داده شده است و یک سری هزینه و سرمایه گذاری هایی در جهت جذابیت معبد انجام شده است اما ما این موضوع را کمتر در ایران و جهان تشیع می بینیم و مسجد نتوانسته جذابیت لازم را برای جذب مردم به ویژه نسل نو ایفا کند، به مناسبت روز جهانی مسجد حجت الاسلام و المسلمین سید جعفر موسوی نسب مدیر بنیاد فرهنگی حضرت مهدی موعود (عج) خراسان رضوی با خبرگزاری شبستان گفتگویی داشته که در ادامه می خوانید:

 

جایگاه مسجد در اسلام کجاست و رابطه شیعیان به این نهاد چگونه است؟

مسجد از یک جایگاه و تقدس خاصی در جهان اسلام به ویژه در جهان تشیع برخوردار است و جایگاه مسجد ریشه در قران کریم، فرمایشات و سفارشات پیامبر گرامی اسلام (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت دارد. در مسجد اجتماع قلوب صورت می گیرد و مبانی اسلامی در مسجد به عنوان یک پایگاه اصیل مطرح می شود.

 

اولین اقدام و مهمترین کاری که پیامبر گرامی اسلام (ص) بعد از هجرت از مکه مکرمه به مدینه منوره انجام دادند، تاسیس مسجد بود و این یعنی اولویت اول پیامبر گرامی اسلام ایجاد پایگاهی به نام مسجد بود و از مسجد النبی اسلام به سراسر عالم گسترش پیدا کرد و ما می بینیم حضرت علی (ع) و امامان بعد از ایشان همان سیره پیامبر گرامی اسلام را ادامه دادند و همواره درباره مسجد و اهمیت و نقش آن در تربیت انسان ها و گسترش اسلام سفارشات اکید نمودند.

 

در مساجد علاوه بر پرداختن به احکام اسلامی، حتی می بینیم رسول گرامی اسلام تشکیل خانواده را از مسجد آغاز می کنند و خطبه ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) در مسجد صورت می گیرد و زندگی این زوج از مسجد آغاز می شود. مسجد هم در بحث اجتماعی و هم در مباحث دینی، سیاسی ، اقتصادی و خانواده از جایگاه ویژه ای برخوردار است، هیئت های مختلفی که از سراسر عالم محضر رسول خدا (ص) می رسیدند، در مسجد النبی با حضرت می کردند و این نشان از اهمیت جایگاه اقتصادی ، سیاسی، اجتماعی ویژه ای مسجد دارد.

 

خواستگاه شکل گیری و پیروزی انقلاب اسلامی ایران از مسجد صورت گرفته است و شهدای که انقلاب تقدیم ما کرد توسط همین مساجد تربیت شدند لذا مسجد در مبانی اسلامی به ویژه مبانی شیعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است و امروز اگر بخواهیم اهداف قران و اهداف اهل بیت و اسلام ناب را پیاده سازی کنیم باید به مسجد اهمیت خاص و ویژه ای دهیم و افرادی که به عنوان امام جماعت و هیئت امنای مساجد انتخاب می شوند افراد خاص و ویژه باشند تا با برنامه ها و رفتارهای خود مسجدی متحول سازی در جهان تشیع  داشته باشیم.

 

مهمترین کارکرد مسجد چیست و تفاوت کارکرد مسجد با گذشته در چیست ؟

در جهان تشیع برای مساجد کارکردهای متنوعی می توان تعریف کرد اولا مجموعه عبادی است و در مرحله بعد یک مجموعه سیاسی و الهی است، از مسجد می توان جامعه را مدیریت  و برنامه ریزی کرد و مباحث سیاسی و اقتصادی برای آن برنامه ریزی کرد و جامعه را در این مسیر سوق داد.

 

ما اگر بتوانیم در مساجد این مهم را تبیین کنیم یقینا بسیاری از آسیب ها و مشکلات جامعه ما مرتفع خواهد شد خصوصا در جذب نسل نو به مسجد، باید از مهد کودک آغاز شود و تا دوره نوجوانی و جوانی ادامه پیدا کند.

 

مسجد در زمینه جذب نوجوانان و جوانان چه اقدماتی می تواند انجام دهد؟

مسئولین فرهنگی ما باید از مهد کودک تبلیغ مسجد و جایگاه مسجد را برای نونهالان ما آغاز کنند تا جذب مسجد شوتد، همچنین اهمیت، آثار و برکات مسجد باید از سنین کودکی توسط خانواده تبیین شود و خانواده ها در این بین نقش اساسی دارند ، والدین اگر این ارتباط را بین خانواده و مسجد برقرار کنند یقینا فرزندان و خود آنها در مقابل آسیب های اجتماعی بیمه خواهند شد.

 

از کودکی باید بچه ها با مسجد انس پیدا کنند تا مقاطع بالاتر ، نسل به نسل  مسجد را به عنوان پایگاه رشد فرهنگی و اجتماعی بشناسند و ارتباط خود را برقرار کنند و الان نیز در اعتکاف ها نسل نو رغبت خاصی به این موضوع دارند و هر سال چندین هزار نفر در مراسم اعتکاف شرکت می کنند و این نشان می دهد در بعضی از مجموعه ها نسبت به حضور نسل نو در مسجد کار شده اما کافی نیست و با توجه فضای مسمومی که در فضای مجازی در گرفتن جوانان و نوجونان از مساجد ایجاد شده، بیشتر از این باید تلاش و فعالیت کنیم.

 

و در این خصوص باید برای جذب نوجوان و جوان به مسجد جذابیت ایجاد کرد و در این راستا امور مساجد، ستاد اقامه نماز، سازمان تبلیغات، دفتر تبلیغات و نهادهای دولتی باید این پایگاه را جذاب تر برای نوجوان و جوان کنند .

 

در خصوص کارکردهای فرهنگی و اجتماعی مساجد توضیح بفرمایید؟

هر سال ارشاد و وزارت ورزش بودجه های هنگفتی را دریافت می کند که بخشی از بودجه ها باید به سمت مساجد برای جذب مردم به ویژه نسل نو در جهت کاهش آسیب های اجتماعی و افزایش اعتقادات مردم سوق داده شود تا هر چه بیشتر مردم و به ویژه نسل نو توسط مسجد این پایگاه معنوی، در مقابل حوادث ( آسیب های اجتماعی، اعتیاد، اعتقادی در جهت رفع شبهه و ... ) بیمه کنیم.

 

نگاه به مسجد از چشم انداز بین المللی چه لوازمی دارد؟

در کشورها و ادیان مختلف معمولا در کنار کلیسا و معبد مهدکودکی قرار داده شده است و یک سری هزینه و سرمایه گذاری هایی در جهت جذابیت معبد انجام شده است. از میان ادیان مختلف در اسلام کمتر این قضیه را شاهد هستیم، اسلام به ویژه جهان تشیع مانند ایران باید جذابیت در مساجد ایجاد شود تا جامعه و جوانان جذب مسجد شوند.

 

ایجاد جذابیت علاوه بر رسیدگی به ظاهر مساجد، ایجاد انگیزه برای نسل نو است که نمونه بارز این انگیزه سازی، کمک مالی در جهت رفع مشکلات جوانان به ویژه در بحث ازدواج و مسکن است و اگر این مهم از مسجد کلید بخورد یقینا موجب شاهد جذب بسیاری از جوانان به سمت مساجد خواهیم بود.  

 

آسیب های مساجد کدامند و برای رفع آن چه باید کرد؟

در گزینش ائمه جماعات و هیئت امنا دقت بیشتری صورت گیرد، این افراد نقش مهمی در جذب و یا پس زدن نسل نو به مسجد دارند، اگر امام جماعتی نسل نو را درک کند و بتواند با نسل های مختلف ارتباط های متفاوتی داشته باشد موجب جذب آنها به مسجد خواهد شد، لذا با انتخاب افراد شایسته و متخصص به عنوان امام جماعت و هیئت امنا باید در مساجد جذابیت ایجاد کرد.

 

متاسفانه بعضی از مساجد ما این جذابیت را برای جوان و نوجوان امروز ما ندارد و برای خیلی از جامعه شاید این جذابیت را نداشته باشد . این جذابیت را باید ایجاد کرد تا جامعه به سمت مسجد گرایش پیدا کند. همچنین الان بسیاری از بناهای مساجد ما جذابیت لازم را ندارد و یا در اماکنی دور از دسترس مردم قرار دارد لذا در این خصوص باید سرمایه گذاری و برنامه ریزی صورت گیرد.

 

زنان چه نقشی می توانند در اداره مسجد داشته باشند؟

مسجد به گونه ای تعریف شده که بخشی متعلق به خانم ها و بخشی به آقایان تعلق دارد ، در قسمت خواهران نیز باید فعالیت، برنامه ریزی و جذابیت انجام شود، مساجد شیعه مختص مردان نیست و قسمتی باید مختص بانوان برای فعالیت آنها در نظر گرفته شود و این جذابیت را برای دختران که در آینده مادر خواهند شد و نقش مهمی در تربیت فرزند ایفا خواهند کرد نیز باید ایجاد شود.

کد خبر 1086689

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha