«عباس پناهی» در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت اظهار کرد: کتاب منشآت خان احمد گیلانی حاصل ۶سال پژوهش است و به تازگی توسط موسسه پژوهشی میراث مکتوب به چاپ رسیده است.
این استاد تاریخ با تاکید بر ارزش نامههای تاریخی در قلمرو پژوهشهای تاریخی اظهارکرد: این اثر یکی از کهنترین میراث معنوی، تاریخی و فکری مردم گیلان از دوره صفویه و پیش از آن است. یادداشتهای خان احمد گیلانی مشهورترین شخصیت خاندان کیایی گیلان است و نسخه حاضر به شماره ۹۵۹۶ در کتابخانه مرکزی آستان قدس نگهداری می شود.
پناهی با بیان اینکه این نسخه از نظر ارزش و محتوا در مقایسه با سایر نسخههای موجود، کاملتر است، توضیح داد: این مجموعه از نامههای خان احمد، بینظیر است زیرا اثر حاضر با دارا بودن بیش از ۱۶۲ نامه کاملترین مجموعه منشات خان احمد گیلانی است که نگارش آن از ۹۹۴ ه.ق آغاز شده و تا ۱۱۰۶ه ق پایان میپذیرد.
وی اضافه کرد: تا پیش از انتشار نسخه مورد بررسی، نامههای پراکنده از امیران کیایی و خان احمد در مجموعه اسناد و مکاتبات تاریخی مرحوم نوایی به چاپ رسیده بود، اما با تصحیح و انتشار این مجموعه حاضر میتوان گفت کاملترین مجموعه منشات خان احمد گیلانی در اختیار صفوی پژوهان قرار میگیرد.
عباسی متذکر شد: منشات مورد بررسی، نسبت به نامهها و یادداشتهای دیگری که از خان احمد در آرشیوها و مجموعههای مختلف نگهداری میشود، از اعتبار ویژهای برخوردار است، زیرا این نسخه تازه یاب، نزدیکترین نسخه به زمان حیات خان احمد بوده و باتوجه به دربرداشتن نامه های جدید چاپ نشده، برخی از زوایای تاریخ گیلان در دوره صفوی را بازگو میکند.
پناهی بر دیگر ارزشهای این نامهها اشاره و ابراز کرد: بجز مباحث تاریخی، در این نامهها میتوان به زوایای پنهان اوضاع فکری، زبانی، اقتصادی، اجتماعی، دینی و فکری دودمانهای محلی گیلان و عصر صفوی آگاه شد.
دانشیار گروه تاریخ پژوهشکده گیلان شناسی، ادامه داد: به دلیل اهمیتی که اسناد حاضر در بررسی و پژوهشهای مربوط به گیلان عصر صفوی دارد، منشآت حاضر میتواند منبع اصلی بسیاری از پژوهشهای عصر صفوی قرار گیرد. مصحح علاوه بر بازخوانی و پژوهش متن حاضر، تلاش کرده تا به شیوه انتقادی و تطبیقی با سایر نسخههای موجود متن نامه را به دقت مورد بررسی و نقد علمی قرار دهد.
ویبا بیان اینکه علاوه بر آن، افزودن ۷۲ صفحه مقدمه بر متن کتاب به غنای اثر افزوده است اعلام کرد: کتاب «منشآت خان احمد گیلانی» در قطع وزیری و در ۳۰۷ صفحه و با جلد سخت توسط موسسه پژوهشی میراث مکتوب به قیمت ۸۸ هزار تومان به چاپ رسیده است.
نظر شما