به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خبرگزاری تقریب، لاله افتخاری، دبیرکل اتحادیه جهانی زنان مسلمان، عصر روز چهارشنبه 3 شهریور در وبینار بین المللی «مساجد: پایگاه بصیرت و مهد آگاهی بخشی» که به همت اتحادیه جهانی زنان مسلمان برگزار شد، با اشاره به جایگاه والای مساجد در دین اسلام اظهار کرد: در مکتب وحی مکان عبادت خداوند مکان خاصی است و مسجد مرکز آموزش اسلام و مرکز اجتماعی برای نشر فرهنگ اسلامی است.
وی تاکید کرد: مسجد مرکز هویت دینی مسلمانان است اما فقط برای عبادت خداوند و اقامه نماز ساخته نشده، بلکه مرکزی برای فعالیت های سیاسی، اجتماعی، خیرات، آموزش و پرورش محسوب می شود.
افتخاری ادامه داد: مسجد در حقیقت دار التحفیظ و مدرسه ای برای تمام مسلمانان است. مکانی برای قضاوت و داوری است. همچنین مرکز فرماندهی سربازان و تقسیم غنایم، تشییع شهدا، اجرای حدود اسلامی و برگزاری سخنرانی و جمع آوری کمک برای فقرا و نیازمندان و مکانی برای دیدار هیأت ها است.
دبیرکل اتحادیه جهانی زنان مسلمان با بیان اینکه یکی از محورهای وحدت در مسجد قبله و نماز جماعت و امام جماعت است و مسجد محوری برای وحدت میان ملت ها، نسل ها و اقوام و مذاهب است. از این رو پیامبر اسلام (ص) در ابتدای برپایی حکومت اسلامی مسجد قبا و مسجد النبی را برای مسلمانان بنا کرد. بنابراین مسجد نقش مهمی در فرهنگ اسلامی و جامعه اسلامی به عنوان محور وحدت مسلمانان از زمان پیامبر اسلام(ص) تا امروز داشته است.
افتخاری ادامه داد: مسجد جایگاه انتفاضه ها و انقلاب ها همچون انقلاب اسلامی ایران است. ما پیش و بعد از انقلاب اسلامی در مساجد حضور داشتیم چرا که مساجد خانه خدا هستند به ویژه مسجد الحرام؛ که قرآن کریم به اهمیت مساجد تاکید کرده و برخی مساجد چون مسجد الحرام و مسجد الاقصی را به صورت ویژه نام برده است چون بر اساس تقوا ساخته شده اند.
وی افزود: امروز مسجد الحرام محور وحدت مسلمانان است چرا که از هر گوشه ای از جهان با وجود اختلاف در زبان و رنگ و مذهب، در این مکان جمع می شوند. مسجد الاقصی نیز که خداوند آن را مبارک گردانیده است، محور وحدت و سمبل مقاومت میان شیعه و سنی و عرب و عجم است. لذا ما باید مساجد را مراکز نشر فرهنگ اسلامی قرار دهیم و از مساجد حمایت کنیم. همچنین باید برای حفظ مساجد و رفع موانعی که پیش روی آنها است، و برای جلوگیری از تخریب مساجد به وسیله دشمنان جهاد کنیم و سوزاندن مساجد را محکوم کنیم آنگونه که مسجد اقصی را آتش زدند.
از خداوند متعال مسئلت می کنیم که مساجد را حفظ کند و اقامه نماز در مسجد الاقصی را روزی ما گرداند.
عفاف حکیم، مسئول واحد بانوان حزب الله لبنان
در ادامه وبینار، عفاف حکیم، مسئول واحد بانوان حزب الله لبنان در سخنانی تاکید کرد: مساجد در طول تاریخ پایگاه اصلی مسلمانان به منظور اصلاح جامعه بوده است و از دوران پیامبر اسلام (ص) زندگی مسلمانان حول محور مسجد برقرار بوده است چرا که مساجد روابط میان مسلمانان را تقویت می کرد و اختلافات طبقاتی را از بین می برد.
وی با اشاره به اینکه مسجد مکانی برای رهبری امت اسلامی است، خاطرنشان کرد: در گذشته رهبران جوامع مسلمان همواره با مسجد ارتباطی قوی داشته اند اما در زمان حاضر متاسفانه رهبران مسلمان تنها در مناسبت ها وارد مسجد می شوند.
وی اظهار کرد: مسجد حضرت رسول اکرم(ص) نقطه مرکزی برای مسلمانان بود که همه فعالیت ها و اعمال عبادی در آنجا انجام می گرفت. امروز هم مسجد همچنان مرکزی برای ایجاد ارتباط میان مومنان است و جلساتی برای ایجاد وحدت میان امت اسلامی در مسجد برگزار می شود. از جمله این جلسات انقلاب اسلامی است که در مسیر خود پیروز بوده و امام خمینی (ره) آن را برپا کرده است.
حکیم ادامه داد: مسجد جایی است که در آن شخصیت امت اسلامی و وحدت و صلابت آن ساخته می شود و در مسجد است که انسانها در نواقص امت اسلامی و نجات آن از فسادی که بر روی زمین پراکنده شده است تفکر می کنند.
حکیم در پایان خاطرنشان کرد: مساجد علاوه بر اینکه محل عبادت هستند پایگاهی برای مقابله با توطئه های شیطانی دشمنان علیه کشورهای اسلامی هستند. همچنین آتش زدن مسجد الاقصی جنایتی بزرگ علیه امت اسلامی به شمار می رود که رژیم صهیونیستی مرتکب شده است.
جمیله عبدالله الشنطی، عضو شورای قانونگذاری فلسطین دیگر سخنران این وبینار بود که طی سخنانی با اشاره به روز آتش زدن مسجد الاقصی گفت: این جنایت جزو سلسله جنایات رژیم صهیونیستی علیه قدس و مسجد الاقصی است که با قوانین بین المللی و حقوق بشر که بر حمایت از مقدسات مسلمانان و عبادتگاه ها تاکید دارد، آشکارا تناقض دارد.
وی با بیان اینکه این تجاوزات به مسجد الاقصی و مقدسات مسلمانان همچنان ادامه دارد افزود: تجاوزات علیه مسجد الاقصی و خالی کردن صحن این مسجد از نگهبانان و نمازگزاران و اجازه دادن به شهرک نشینان صهیونیست برای یورش به این مسجد و بی حرمتی به آن، آشکارا با قوانین سازمان ملل و یونسکو درباره حمایت از مسجد الاقصی مخالفت می کند.
الشنطی ادامه داد: ادامه حفاری ها در زیر و اطراف مسجد الاقصی به منظور ایجاد وضعیت جدید در این مسجد و یهودی سازی و ساخت شهرک های مسکونی صهیونیستی انجام می شود.
وی با اشاره به افزایش حملات صهیونیست ها به مسجد الاقصی در دو ماه گذشته گفت: طی دو ماه گذشته تعداد این حملات به بیش از 4 هزار مورد رسیده است. از طرفی ادامه سیاست صهیونیست ها در تبعید و بازداشت فلسطینیان در داخل مسجد الاقصی به دلیل ضعیف کردن اراده اهالی بیت المقدس انجام می شود تا آنان را از دفاع از مسجد الاقصی دور کنند.
این بانوی فلسطینی در پایان از امت های عربی و اسلامی و همه آزادگان جهان خواست تا تمام توان خود را برای مجازات صهیونیست ها و محاکمه آنها در دادگاه های بین المللی به کار گیرند و علمای مسلمان نیز به حمایت از قدس و مسجد الاقصی به پا خیزند.
وی همچنین از جامعه بین المللی و سازمان ملل متحد و سازمان های وابسته خواست تا به نقش خود در حمایت از ملت فلسطین پایبند باشند.
ریما حبیب، مسئول روابط خارجی جنبش جهاد اسلامی فلسطین
در ادامه وبینار، ریما حبیب، مسئول روابط خارجی جنبش جهاد اسلامی فلسطین، با بیان اینکه شریفترین مکان ها بر روی کره زمین، مساجد هستند، گفت: خداوند سه مسجد را ویژگی های خاص عطا کرده است که به ترتیب اهمیت آنها مسجد الحرام در مکه، مسجد النبی در مدینه منوره و سپس مسجد الاقصی در قدس شریف است که مسلمانان از افتادن یکی از این مساجد به دست صهیونیست ها بسیار رنج می کشند.
وی افزود: مسجد اولین موسسه ای است که پیامبر اسلام (ص) پس از هجرت آن را بنا کرد. این مسجد محل اجتماعات و جلسات علم آموزی و همچنین مکانی استراتژیک برای اداره امور مردم و منافع دینی و دنیوی آنها و حل مشکلات ساده و پیچیده آنها است.
این بانونی فلسطینی ادامه داد: جامعه اسلامی جامعه صفا و صمیمیت و پاکی است و مسلمانان همه این صفات را تنها از طریق تربیت اسلامی در مساجد فرا گرفته اند. مساجد در دین مبین اسلام شأن والایی دارد و مکانی است که مسلمانان مهمترین ارکان دین خود یعنی نماز را به پا می دارند.
وی ادامه داد: مساجد تنها برای اقامه نماز نیست بلکه محل آموزش قرآن کریم و حفظ قرآن و یادگیری علوم قرآنی و تفسیر است. همچنین مساجد در دین اسلام محل فتوا دادن بوده است چرا که در این مکان علمای دین و فقها حضور می یافتند و حکم شرعی را به مردم ارائه می دادند. در زمان پیامبر (ص) و پس از ایشان نیز مسجد محل دادرسی بوده است.
ریما حبیب با بیان اینکه مسجد در صدر اسلام مکانی برای آغاز عملیات لشگریان مسلمان و پیروز بازگشتن آنها بوده است، خاطرنشان کرد: مساجد منبع نشر اسلام و نابودی با شرک و خلاص کردن بشریت از ظلم و ستم است. مسلمانان در یک صف واحد در مسجد می ایستند و از یکدیگر دستگیری می کنند. همچنین مساجد پناهگاهی برای فقرا و نیازمندان است چنانکه رسول خدا (ع) اموال و غنایم را در مسجد میان نیازمندان تقسیم می فرمود.
وی در پایان اظهار کرد: مسجد یکی از مهمترین نهادها است که سلامت و رشد جامعه و کودکان را تضمین می کند، از این روست که بسیاری افراد کودکان خود را از سنین کودکی به مساجد می سپارند؛ که روش پیامبر اسلام (ص) بوده است.
در ادامه، فاطمه نصرالله، پژوهشگر اسلامی از کشور لبنان، در سخنانی با موضوع نقش زن مسلمان در تقویت مفهوم مسجد گفت: مهمترین حادثه تاریخی هجرت پیامبر اسلام (ص) از مکه به مدینه و تاسیس نهادی اسلامی که اولین مسجد در مدینه منوره به شمار می رفت، بوده است. این نشان دهنده اهمیت مسجد در زندگی مسلمانان است.
وی افزود: همه ما می دانیم که مسجد نقش مهمی در زندگی مسلمانان دارد. مسجد در طول تاریخ مرکز اصلی جنبش اسلامی بوده است.
فاطمه نصرالله با اشاره به جایگاه خانواده در اسلام نیز گفت: یکی از مهمترین ابعادی که در خانواده مطرح است بُعد معنوی و روحانی است که این بُعد از طریق ارتباط مستحکم با مسجد به دست می آید. چرا که والدین مسئول اصلی تربیت فرزندان در خانواده هستند.
وی در پایان تاکید کرد: مسجد یکی از مهمترین جایگاه های تربیت در خانواده است لذا اگر پدر و مادر به مسجد بروند و فرزندان را نیز همراه خود به مسجد ببرند، مفهوم مسجد در زندگی فرزندان نهادینه خواهد شد.
سناء الانصاری، پژوهشگر اسلامی
سناء الانصاری، پژوهشگر اسلامی، دیگر سخنران این وبینار بود که درباره مرکزیت مسجد در تمدن اسلامی سخنرانی کرد. وی خاطرنشان کرد: مسجد در طول تاریخ اسلام ادوار مختلفی داشته است. مثلا مسجد النبی از سویی مقر سیاسی حکومت رسول خدا (ص) بود و از سوی دیگر مقر نظامی بود، همچنین مقر اجتماعی برای دیدار مسلمانان بوده است یعنی فقط برای نماز نبوده است.
وی افزود: مساجد در تاریخ اسلام مرکز قضاوت بوده و برای درگیری ها و نزاع ها در مساجد حکم صادر می شده است و مسلمانان برای حل اختلاف خود به مسجد می آمدند. مسجد همچنین مرکز نشر اندیشه و فرهنگ بوده و مراکز حفظ قرآن و کتابخوانی برای کودکان و سایر امور فرهنگی در مساجد بوده است. مساجد همچنین مرکز پزشکی بوده و داروهای پزشکی برای بیماران تجویز می شده است و این داروها از اموال وقفی به نیازمندان داده می شده است. همچنین مسجد محل نگهداری بیت المال مسلمانان بوده است و اموال نقدی مسلمانان به عنوان مثال زکات در آنجا نگهداری می شده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: پس از قرن پنجم هجری که ادارات و موسسات بسیاری تاسیس شد، نقش مسجد کمرنگ شد و اکنون مسجد فقط برای اقامه نمازهای یومیه و نافله استفاده می شود. لذا امیدواریم که انشاءالله نقش اصلی مساجد بار دیگر به زندگی مسلمانان بازگردد.
نظر شما