خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی: سومین استان پهناور ایران، با ۱۱ شهرستان، ۱۱ هزار و ۳۸۰ کیلومتر راه آسفالت و غیرآسفالت در حوزه روستایی دارد که ۵.۲ درصد راههای روستایی کشور را تشکیل میدهد.
از آنجا که نزدیک به ۴۰ درصد جمعیت خراسان جنوبی در مناطق روستایی ساکن هستند، این مناطق کانون مهم تولید و اشتغال در هر جامعهای به شمار میروند، بهبود وضعیت زیرساختی از جمله راههای روستایی یکی از راههای رسیدن به توسعه همه جانبه این مناطق است و کشور را برای دستیابی به توسعه پایدار یاری میدهد.
طرح ملی ابرار یکی از طرحهایی است که سال گذشته با تدبیر دولت در حوزه راهسازی آغاز شد که منجر به کاهش هزینه ساخت راههای روستایی از ۲۵ تا بیش از ۵۰ درصد با روش جدید میشود.
بنا بر گزارشات دریافتی خبرنگار شبستان، مسیر مواصلاتی دهستان براکوه به دهستان جلگه ماژان (پروژه روستای سلم آباد خوسف) حدود 6 سال است که در حال تکمیل است. این مسیر که در مجموع 15 کیلومتر بیشتر نیست بعد از 6 سال بالاخره در دو سال گذشته 10 کیلومتر آن آسفالت شد و مابقی مسیر (5 کیلومتر) به حال خود رها شده است.
کشته شدن یک نفر در مسیر ناهموار سلم آباد
به گفته سلم آبادی یکی از اهالی روستای سلم آباد خوسف «کسی به فکر مردم و خطر آفرین بودن جاده و یا تعیین تکلیف آن نیست». حدود یک ماه گذشته در این مسیر یک نفر کشته شده و دومین حادثه در تنها راه ارتباطی دهستان براکوه به بخش جلگه ماژان هفته گذشته رخ داده و نیستان از کنار جاده به پایین پرت شده است.
«محمد ابراهیمی»، دهیار روستای سلم آباد در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: از 15 کیلومتر مسیر مواصلاتی دهستان براکوه به دهستان جلگه ماژان 10 کیلومتر آسفالت شده اما برای سه کیلومتر باقی مانده بیش از دو سال است که راه روستا مسدود است، جاده آماده آسفالت بود اما چون روند اجرایی آسفالت طولانی شده، مردم محلی راه را باز کردند و هر روز شاهد حوادثی هستیم، حتی این مسیر یک کشته بر جا گذاشته است.
وی ادامه داد: این مسیر یک جاده ای عمومی است که از جلگه ماژان گرفته تا مختاران و استان زاهدان را در بر می گیرد، چندین تن سنگ در مسیر جاده ریخته شده ولی مردم این سنگ ها را برای تردد کنار می زنند.
جاده سلم آباد نیازمند ۴ میلیارد تومان اعتبار/ اعتبارات طره چکانی برای راه های روستایی
«ابطحی» رئیس اداره راهداری خوسف در این باره به خبرنگار شبستان گفت: زیرسازی جاده سلم آباد به ماژان به طول چهارکیلومتر تمام شده است و تنها روکش آن باقی مانده است که تا پایان سال جاری تکمیل می شود.
وی افزود: اعتبارات شهرستان کفاف راه های روستایی نمی کند و هم اکنون پروژه، به صورت دیون در دستور کار است.
رئیس اداره راهداری خوسف ادامه داد: این جاده تا حدودی اعتبار دارد ولی از آنجایی که کل اعتبارات راهداری شهرستان کمتر از 6 میلیارد تومان است و این مسیر (پنج کیلومتر) نیاز به چهار میلیارد تومان اعتبار دارد که قول می دهیم تا پایان امسال به بهره برداری برسد.
ابطحی تصریح کرد: برای تکمیل این جاده با پیمانکار هم به مشکل برخورد کرده ایم، چراکه برای پرداخت دیون متاسفانه اعتبار استانی هم برای راه های روستایی تخصیص نمی یابد.
وی بیان کرد: راه روستایی روبیات- عیلکی به طول چهار و نیم کیلومتر تاکنون خاکبرداری انجام و عملیات اجرایی ابنیه فنی شروع شده است و پیش بینی می شود تا پایان سال جاری ابنیه فنی آن تکمیل و خاکریزی محور پایان یابد.
ابطحی در خصوص پروژه راه روستایی مزار شاه سلیمان علی به طول چهار کیلومتر هم افزود: عملیات خاکی این مسیر انجام و پیش بینی می شود خاکبرداری تراشه ها و ابنیه فنی تا پایان امسال تکمیل شود.
وی ادامه داد: همچنین عملیات خاکی راه روستایی کفتر میلان به طول هفت کیلومتر در دست اجرا است که با توجه به اعتبارات کار می شود اما با وجود اعتبارات اندک هنوز تکمیل نخواهد شد.
قطع اعتبارات ملی برای راه های روستایی/ شهرستان ها برای راه های روستایی اعتبار بگذارند
«اسدالله جلال زاده»، مدیرکل راهداری خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرنگار شبستان برای تکمیل جاده مواصلاتی دهستان براکوه به دهستان جلگه ماژان اظهار کرد: متاسفانه از دو سال گذشته ردیف اعتباری ملی برای راه های روستایی به طور کامل حذف شده است و اعتبارات استانی است و شورای برنامه ریزی شهرستان باید برای راه های روستایی اعتبار در نظر بگیرد.
وی با بیان اینکه اداره کل راهداری، اعتباری برای راه های روستایی ندارد، افزود: اعتباری برای راه های روستایی نمی توانیم تخصیص دهیم، در دهستان براکوه بیشتر روستاهای بالای 20 خانوار آن از راه روستایی بهره مند هستند.
روستاهای فاقد راه آسفالته در اولویت آسفالت
مدیرکل راهداری خراسان جنوبی در خصوص جاده مواصلاتی دهستان براکوه به دهستان جلگه ماژان هم گفت: در حال حاضر روستای سلم اباد دارای یک جاده آسفالته است و بر اساس برنامه توسعه ششم روستاهای بالای ۲۰ خانوار که فاقد یک راه اسفالته هستند، در اولویت کار قرار می گیرند.
وی ادامه داد: لذا جاده موجود (براکوه به جلگه ماژان) از محل اعتبارات سال قبل عملیات خاکی آن انجام شده که متاسفانه تخصیص همان اعتبار کم کامل ابلاغ نشده است.
جلال زاده بیان کرد: با توجه به هزینه زیاد احداث را ههای روستایی در صورت تامین و تخصیص اعتبار جدید، این اداره کل آمادگی دارد نسبت به انجام کار اقدام کند؛ همچنین لازم به ذکر است پیمانکار مربوطه در حال حاضر دارای مطالبات زیادی از این پروژه است.
جدا از انتظار مردم برای تکمیل جاده، بحث مهم بحث خطر آفرینی پروژه و وضعیت فعلی مسیر است که برای مردم محلی مشکل ایجاد کرده است و هر روز باید شاهد حادثه در این مسیر بود لذا برای این جاده که عملیات زیرسازی آن انجام شده باید هرچه سریعتر اعتبار کافی اختصاص یابد.
نظر شما