خبرگزاری شبستان – خراسان جنوبی؛ بیش از یک دهه از تصویب طرح حذف آلاینده های محیطی از خیابان های شهر بیرجند به فضایی در خارج از شهر می گذرد، طرحی که قرار بود با اجرای آن صنوف آلاینده از خیابان های «عدل، مصطفی خمینی، شهید فهمیده، بهشتی، رجایی و کارگران» و خیلی مناطق دیگر شهر جمع آوری و به سایتی که مخصوص این صنوف (۸۰ هکتار زمین روبروی جاده حاجی آباد) در نظر گرفته شده است، انتقال پیدا کند.
اما کار از همان ابتدا آنقدر کند و لاک پشتی پیش رفت که با گران شدن مصالح ساختمانی و هزینههای مختلفِ آماده سازی این سایت، دیگر توان ساخت برای مالکان که بیشتر از طبقه مستضعف و یا متوسط جامعه هستند، نماند. حالا و با گذشت 14 سال از تصویب طرح، تعداد انگشت شماری واحد صنعتی توانسته اند در این مکان مستقر شوند و آن هم با مشکلات زیادی از جمله نبود زیرساختهای آب و برق و گاز و ... و سایرین هم درگیر و دارِ کارهای اداری و یا هزینه های گزاف زیرساختی مانده اند.
نماینده مردم بیرجند، خوسف و درمیان در مجلس شورای اسلامی به همراه فرماندار و سرپرست شهرداری بیرجند و جمعی از مدیران از این پروژه نیمه کاره بازدید کردند و از نزدیک با مشکلات برخی از صاحبان مشاغل آلاینده آشنا شدند.
دل پُر صنوف از بیتوجهیها!
«کوچی» یکی از اعضای شرکت تعاونی صنوف آلاینده بیرجند است که از بدقولی مسئولان در موارد مختلف گلایه دارد، او گفت: تاکنون پول آب، برق و آسفالت را از ما گرفتند اما کار پیش نمی رود و مشکلات ما در روند اداری گیر کرده و کسی پاسخگو نیست.
وی با اشاره به اینکه 8 سال در دولت قبلی گذشت و مسئولان هیچ کاری نکردند، افزود: امروز کار به جایی رسیده که به مسئولان و حرف های آنها هیچ اعتمادی نداریم چون گوش شنوایی برای درد ما نبوده است، خیلی از مسئولان از اینجا بازدید کردند اما هیچ اقدامی انجام نشده است.
کوچی به گران شدن قیمت مصالح ساختمانی و زیرساختی طی چند سال گذشته اشاره کرد و افزود: سال 92 که کار شروع شد، قرار بود زمین را متری 80 هزار تومان واگذار کنند اما الان هزینه هر مترمربع زمین برای ما بیش از 8 میلیون تومان در می آید.
«دلیر» مدیرعامل شرکت تعاونی ساماندهی صنوف آلاینده بیرجند هم از عدم همکاری راه و شهرسازی در واگذاری زمین ها گلایه کرد و افزود: دستگاههای اجرایی استان هیچ همکاری برای اتمام این پروژه ندارند، در این چند سال واقعا خسته شدیم، پول همه زیرساخت را از ما می گیرند و ما باید از مالکین بگیریم.
وی با اشاره به اینکه تاکنون حدود هشت و نیم میلیارد تومان برای آماده سازی و زیرساخت های این سایت هزینه شده است، گفت: اتمام این پروژه حدود 60 میلیارد تومان هزینه دارد که در توان مالکان نیست و دولت باید کمک کند.
مدیرعامل شرکت تعاونی ساماندهی صنوف آلاینده بیرجند با بیان اینکه هنوز هیچ راه ورودی برای این سایت تعیین نشده است، ادامه داد: راه و شهرسازی زودتر تکلیف راه ورودی به سایت را مشخص کند.
استاندار وقتی برای شنیدن مشکلات صنوف نداشت!
دلیر با اشاره به اینکه چند مرتبه به استاندار نامه زدیم و برای دیدار با وی تقاضای وقت کردیم اما هیچ فرصتی به ما ندادند تا مشکلات را مطرح کنیم، گفت: وقتی استاندار فرصتی برای شنیدن حرفهای ما نداشت، مالکین هم مجبور به تجمع مقابل استانداری شدند که باز هم استاندار جواب نداد.
وی با اشاره به اینکه تقاضای گرفتن قیر رایگان برای آسفالت معابر اینجا را داریم، افزود: باید زودتر قطعات تجاری و اداری و سایر فضاها مشخص شود.
دلیر تصریح کرد: از حدود 1700 عضو شرکت تعاونی ساماندهی صنوف آلاینده بیرجند حدود 700 نفر تاکنون توانستند پروانه بگیرند و کار ساخت را شروع کنند.
نماینده اداره برق شهرستان بیرجند هم با بیان اینکه احداث تاسیسات برق در این سایت به دلیل اینکه نیاز به برق فشار قوی دارد، هزینه زیادی در بر دارد، اظهارداشت: سالهای ابتدایی طرح با کمتر از 10 میلیارد تومان این پروژه به سرانجام می رسید اما اکنون با توجه به گرانی اجناس به ویژه در حوزه برق به بیش از 34 میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
هنری با اشاره به اینکه این طرح از محل اعتبارات فرمانداری و اعتبارات اداره برق حدود سه میلیارد تومان اعتبار دارد که تلاش خواهد شد بخشی از پروژه را پیش ببریم اما تکمیل آن نیازمند تخصیص اعتبارات ملی است که مسئولان باید پیگیری کنند، گفت: این پروژه چون مصرف برق بالایی دارد نیازمند اعتبارات ملی است.
انتقال صنوف آلاینده در پیچ و خم سهم خواهی ادارات
«علی عدل» سرپرست شهرداری بیرجند هم با اشاره به طولانی شدن روند ساخت این کارگاهها در سایت صنوف آلاینده بیرجند، گفت: آنچنان روند ساخت این پروژه زمان بر خواهد شد که اینها تبدیل به انبارهای خالی در حاشیه شهر شود و نه تنها مشکلی از شهر حل نشود بلکه باری بر دوش شهر شوند.
وی با بیان اینکه متاسفانه دستگاههای اجرایی به این پروژه نگاه انتفاعی دارند، افزود: دستگاههای اجرایی نگاه منفعت طلبانه خود از این پروژه را بردارند تا صنوف آلاینده خیابان های بیرجند هر چه زودتر به این سایت منتقل شود.
سرپرست شهرداری بیرجند با بیان اینکه هر کس در آینده شهردار بیرجند شد، باید نگاه منفعتی به این طرح نداشته باشد، گفت: متاسفانه هر جایی که رونق پیدا کرد، سهم خواهی دستگاههای اجرایی شروع می شود.
عدل با بیان اینکه اکنون 45 هکتار از سایت آماده است که باید پروانه ساختمانی آنها صادر شود، اظهارداشت: شهرداری آمادگی دارد که در این خصوص همکاری کامل داشته باشد.
گلایه فرماندار از فرصت سوزی راه و شهرسازی
«علی ناصری» فرماندار بیرجند هم با بیان اینکه راه و شهرسازی باید زمین های این سایت را کامل واگذار کند تا مالکین بتوانند از شهرداری پروانه ساخت بگیرند، گفت: سال 96 برای آب و برق رسانی به این سایت اقدام شد و آن زمان حدود هشت و نیم میلیارد تومان اعتبار نیاز داشت اما اکنون بیش از 34 میلیارد تومان نیاز دارد که این رقم معادل نصف اعتبارات عمرانی شهر بیرجند می شود که برای شهرداری امکان پذیر نیست.
وی افزود: یکی از خواسته های ما راه دسترسی به این سایت است که انتظار داریم راه و شهرسازی و راهداری در این خصوص زودتر اقدام کنند.
فرماندار بیرجند در ادامه به مصوبات جلسه ای که یک ماه قبل در همین خصوص در فرمانداری برگزار شده بود و در آن چندین دستور کار به راه و شهرسازی برای حل و فصل ابلاغ شده بود، اشاره کرد و گفت: متاسفانه هیچ اقدامی از آن روز تاکنون صورت نگرفته و به نظر می رسد اگر در اداره راه و شهرسازی یک نفر به هر دلیلی نباشد، کل اداره خوابیده و کاری در این خصوص صورت نگرفته است.
ناصری افزود: گلایه داریم که چرا مالکان در بیرجند نباید نسبت به اراضی خود اطلاعات داشته باشند و بعد از اینکه می سازند به سراغ آنها می روند که این زمین جزو معارض است.
اتمام حجت نماینده مجلس با مدیرانی که ترک فعل دارند
«حسین خسروی اسفزار» نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی هم در انتها با اشاره به اینکه آثار مثبت یا منفی این صنوف آلاینده برای حداقل سه هزار خانواده اصناف آلاینده در استان است، گفت: فرمانداری در اسرع وقت و حداکثر تا دو هفته آینده جلسه ای را با استاندار هماهنگ کند که در آن جلسه تمام ادارات کل مربوطه و نمایندگانی از صنوف آلاینده حضور داشته باشند.
وی با بیان اینکه امروز وقتی می بینیم که رئیس جمهور دولت سیزدهم به دیدار و ملاقات مردم حتی در غسالخانه می رود، دیگر قابل قبول نیست که مسئولی برای حل شنیدن مشکلات شما(صنوف آلاینده) وقت نگذارد، افزود: در جلسه فرمانداری مسئولان و افرادی بیایند که اختیار تام داشته و بتوانند پاسخگوی مردم باشند نه اینکه بگویند باید از مدیر اجازه بگیریم و یا بپرسم!
نماینده مردم بیرجند، درمیان و خوسف در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه مسئولان علت تاخیر در این پروژه را مکتوب اعلام کنند و به جلسه استانداری بیاورند، گفت: در جلسه ای که با استاندار گرفته می شود برای هر اداره ای زمانی مشخص شود که طبق همان زمان مسئولیت خود را به اتمام برسانند و چنانچه مسئولی کم کاری کند، قوه قضائیه به عنوان ترک فعل مدیران برخورد کند.
خسروی تاکید کرد: این پروژه چنانچه بیش از این فرسایشی شود، انگیزه خود صنوف از بین خواهد رفت و بعد همکاری نخواهند داشت.
نظر شما