مهرداد غفارزاده، نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون با اشاره به این که اهمیت و شان محافل ادبی مسجد جوادالائمه برگرفته از روح مذهبی و معنوی حاکم بر مکان آن یعنی مسجد است به خبرنگار شبستان گفت: هر چیزی که از دل مسجد بجوشد بدون تردید روح مذهبی در آن دمیده شده است و همین امر موجب تجلی آرامش و احساس مذهبی قوی در آن می شود.
وی گفت: خاستگاه حقیقی جشنواره شهید حبیب غنی پور که در ابتدا به صورت محفل ادبی کوچک و محقری به کار ترویج ادب و فرهنگ مشغول بوده از مسجد جوادالائمه(عج) است. فضای دینی و آرامش نهادینه شده در جوانان و نوجوانانی که در این محفل ادبی شرکت داشتند باعث رسوخ و تبلور معنویت در ادبیات آنان شده و این امر حضور و درخشش یک ادبیات دینی مستحکم را در جریان ادبی ایران تداوم بخشیده است.
غفارزاده «خودجوشی» را بارزترین ویژگی محفل ادبی مسجد جوادالائمه(عج) عنوان کرد و گفت: این محفل ادبی از ابتدای شروع کار به صورت جلسات و نشست های غیر رسمی دایر می شد و برای برگزاری آن در شب های دوشنبه اهداف و بیانیه ای از پیش تعیین شده وجود نداشت. همچنین این محفل از سوی مرکزی شناخته شده و معتبر نیز رسمیت پیدا نمی کرد و استمرار و گسترش این مجموعه به صورت جشنواره ای شناخته شده و قابل توجه در جامعه مدرن امروز از نشانه های موفقیت و پابرجایی همیشگی آن است.
وی افزود: انعکاس دغدغه های درونی متفاوت اعضا همانند درد جامعه، فرهنگ و اقتصاد در قالب داستان و بازگو کردن آن ها برای یکدیگر تا نیمه های شب در کتابخانه کوچک مسجد جوادالائمه(ع) باعث ایجاد کارکردهای جنبی دیگری در کنار کارکرد صرفاً عبادی مسجد می شد و همان چراغ همیشه روشن کتابخانه مسجد جوادالائمه(عج)، مساجد را با توجه به نیازها و علایق نسل جوان احیا می کرد.
این عضو قدیمی محفل ادبی مسجد جوادالائمه(ع) با تاکید بر این که مساجد در دوران گذشته نسبت به اکنون بسیار فعال تر و زنده تر عمل می کردند، اظهار کرد: در سال های اخیر مساجد کم کم جایگاه واقعی خود را نسبت به دهه های 60 و 70 از دست داده اند و شاید بتوان گفت ایجاد مراکز فرهنگی متعدد در سطح کشور همانند مدارس، کانون ها و حوزه ها یکی از علل کمرنگ شدن نقش و کارکرد مساجد در این زمینه است.
این فعال مطبوعاتی با اشاره به این که هم اکنون نیز برخی از مساجد کشور از الگوهای اجرایی مسجد جوادالائمه(ع) پیروی می کنند، اظهار کرد: خصوصیت بسیار مهم مسجد جوادالائمه(ع) بهره گیری از فضاهای مختلف فرهنگی همانند برگزاری جلسات داستان، نقد، اردوهای تفریحی و ... بود و اگر چه امروزه نیز مساجدی در سطح کشور وجود دارند که از برخی از این برنامه ها الگوبرداری می کنند اما به نظر می رسد در حال حاضر مسجدی با ویژگی بهره مندی از همه پتانسیل های موجود در مساجد همانند مسجد جوادالائمه وجود نداشته باشد.
وی بازگرداندن فضای فرهنگی از دست رفته مساجد را از توانایی های بالفعل همه ائمه جماعات مساجد دانست و گفت: لازم است برای متعادل کردن فضای معنوی و فرهنگی مساجد، ائمه جماعات افرادی خوش فکر و خلاق را شناسایی و با جذب و بهره گیری از تفکر و ایده آنان مساجد را همانند گذشته احیا کنند.
غفارزاده با یادآوری و گرامی داشت یاد همه اعضای محفل جوادالائمه(ع) خاطرنشان کرد: برخی از اعضای محفل ادبی جوادالائمه اکنون در میان ما نیستند و بسیاری از آن ها نیز به صورت بسیار جدی وارد حوزه ادبیات و فرهنگ شده اند و می توان گفت هم اکنون حرف های بسیار بزرگی برای گفتن دارند.
پایان پیام/
نظر شما