«سینما» هنری ماندگار در حافظه تاریخ/ مظفر الدین شاده اولین فردی که با هنر سینما اشنا شد

۲۱ شهریورماه در تقویم به نام روز ملی سینما نامگذاری شده، مظفر‌الدین‌شاه در فروردین سال ۱۲۷۹ از تهران به مقصد اروپا حرکت کرد. در این سفر بود که با سینما آشنا شد.

خبرگزاری شبستان- همدان: مظفر‌الدین‌شاه در فروردین سال ۱۲۷۹ از تهران به مقصد اروپا حرکت کرد. در این سفر بود که با سینما آشنا شد. در سفرنامه مبارکه مظفرالدین‌شاه آمده است که شاه روز یکشنبه هفدهم تیر ۱۲۷۹ به اتفاق میرزا ابراهیم خان عکاس‌باشى به تماشاى دستگاه سینموفتوگراف نخستين مدرسه سينمايى ترن ماژیک رفته است.

 

سینمای ایران بعد از انقلاب :

با پيروزى انقلاب، در ابتدا اين تصور مطرح شد که حاکميت دينى با سينما سر سازگارى ندارد و سينما از حيات فرهنگى اين سرزمين حذف خواهد شد؛ اما با سخنان رهبر انقلاب اين ذهنيت برطرف شد و با تأييد فيلم گاو ساختهٔ داريوش مهرجويى از طرف ايشان، بعنوان سينمايى سالم، تلقى تازهاى در مورد آيندهٔ سينماى ايران پديد آمد؛ اما بهرحال برخوردها متفاوت بود.

 

با پيروزى انقلاب وزارت فرهنگ و هنر در وزارت علوم ادغام شد. در روز نخست دستور بازگشايى سينماها صادر شد و بسيارى از آثار انقلابى يا حتى استعمارى به نمايش درآمد. دفتر کمپانى هاى خارجى در اول سال ۱۳۵۸ تعطيل شد. در جلسهٔ مشترک شوراى تهيه کنندگان، واردکنندگان، سينماداران و هنرمندان در تيرماه ۱۳۵۸، تصميم بر اين گرفته شد که از ورود هر نوع فيلم خارجى جلوگيرى شود. و سپس پروانهٔ نمايش فيلمهاى ايرانى که از سال ۵۸ تا ۵۹ مجوز گرفته بودند لغو شد.

 

بعد از سال ۱۳۶۰ مجموعهٔ امور سياسي، فرهنگي، اقتصادى و صنفى سينما تحت نظارت دولت قرار گرفت و تأثير مثبت آن با محدوديت ورود فيلمهاى خارجي، حذف عوارض سنگين از فيلمهاى داخلي، نظم بخشيدن به ارتباط ميان صاحبان سينما و صاحبان فيلم، پرداخت وام بانکى به تهيه کنندگان و بسيارى موارد ديگر خود را نشان داد. اصلاحات انجام شده متأثر از ارادهٔ عام سينماگران ايرانى بود. 

 

بتدريج از سال ۱۳۶۴ با ايجاد رابطه مناسبتر ميان سياستگذاران و سينماگران، آثارى خلق شد که توانست نظر منتقدان و روشنفکران را نيز بخود جلب نمايد و با اقبال عمومى نيز مواجه شد و در عين حال سينماى ايران را در سطح جشنوارههاى جهانى مطرح کند.

دههٔ شصت فوران کارهاى درخشان نسل دوم سينماى جديد ايرانى است. در ابتداى دههٔ هفتاد با تصميم دولت، يارانه حذف شد. رويداد ديگر اين سال تأسيس مؤسسهٔ رسانه هاى تصويرى بعنوان سازماندهندهٔ فعاليتهاى قانونى شبکه ويدئويى کشور بود. اين اتفاق در پى آزادسازى ويدئو مطرح شد. در اين دوره حضور فيلمهاى ايرانى در جشنوارههاى جهانى و کسب جايزه براى مديريت سينمايى بخودى خود ارزشمند نبود.

 

در سال ۱۳۷۹، پيشنويس قانون سينما ارائه شد که در آن دادگاه صالحه براى رسيدگى به خطاهاى سينمايى پيشبينى شده است. همچنين استراتژى سينماى ايران در برنامهٔ پنج سالهٔ سوم توسعه انتشار يافت. ويژگى و مشخصهٔ اين دوره که به سينماى بعد از دوم خرداد مشهور است، بحث سنت و مدرنيته مى باشد.

 

تجلیل از پیشکسوتان حوزه سینما در همدان

 

«احمدرضا احسانی» در گفت و گو با خبرنگار شبستان در همدان به مناسبت روز «سینما» گفت:  هنری متفاوت و ماندگار در حافظه تاریخ است؛ هنری که با بخشیدن روح و جان به صحنه، زوایای مختلفی را به نمایش گذاشته و به عنوان عنصری جریان‌ساز عمل می‌کند.

 

مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان همدان افزود: این هنر به خوبی قادر است انقلابی عظیم برپا کرده و فرهنگ، هنر و تمدن جامعه بشری را تحت تأثیر خود قرار دهد.

 

وی ادامه داد: همانگونه که مقام معظم رهبری هم به خوبی اهمیت این نکته را مطرح کرده و فرمودند: «امروز کلید پیشرفت این کشور سینما است.» باید از این ظرفیت مهم در راستای توسعه و تعالی کشور بهره گرفت.

 

پیشکسوتان حوزه سینما در همدان تجلیل می‌شوند

 

احسانی  گفت: این مراسم به منظور گرامیداشت روز ملی سینما، توسط اداره کل  و با همکاری انجمن سینمای جوان همدان برگزار می‌شود.

 

وی هدف از برگزاری این مراسم را مراسم پاسداشت هنرمندان پیشکسوت عرصه سینما عنوان کرد و افزود: این برنامه در تاریخ ۲۴ شهریورماه در مجتمع فرهنگی سینمایی شهید آوینی برگزار خواهد شد.

 

 

 

کد خبر 1093736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha