به گزارش خبرگزاری شبستان از کرمان؛ مرکز قنات استان کرمان به عنوان نخستین مرکز بومی قناتی در کشور، چهارشنبه(۲۴ شهریور) با هدف حفظ، احیا و مرمت این سازههای ارزشمند آبی استان، به همت فعالان این حوزه و با حمایت استاندار در شهر جوپار افتتاح شد.
این مرکز به صورت هیئت امنایی متشکل از استاندار وقت کرمان به عنوان رئیس هیات امنا، مدیرکل وقت آب منطقه استان، رئیس سازمان وقت جهاد کشاورزی استان، مدیر کل وقت میراث فرهنگی استان، مدیر کل وقت دفتر بازرسی استانداری و معاونت وقت عمرانی استانداری اداره می شود و پنج نفر کارشناس شخص حقیقی ثابت نیز عضو آن هستند.
به گفته عباس سعیدی، رئیس سازمان جهادکشاورزی استان و عضو هیئت امنای مرکز قنات استان، تعداد سه هزار و 991 رشته قنات به طول پنج هزار و 870 کیلومتر در استان وجود دارد و پر آب ترین قنوات استان؛ قنات پاکم و قنبر آباد واقع در شهرستان بم با دبی بالای سه هزار و 520 لیتر در ثانیه است.
وی با اشاره به اینکه میزان برداشت سالیانه از قنوات استان، 380 میلیون متر مکعب است؛ ادامه داد: قنات گوهر ریز جوپار، اکبر آباد و قاسم آباد بم ثبت جهانی و 11 رشته قنات در شهرستان های بم، بافت، راور، رفسنجان، زرند، شهربابک، انار و کوهبنان ثبت ملی شده است.
سعیدی اظهار کرد: طولانی ترین قنوات استان قنات زمجرد شهرستان سیرجان به طول 42 کیلومتر، قنات کریم آباد شهداد با طول 24 کیلومتر، قنات رحمت آباد شهرستان ریگان حدود 19 کیلومتر وکوتاه ترین قنات تا 50 متر نیز در استان کرمان وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: قنات میراث ارزشمند گذشتگان با ابتدائی ترین وسایل احداث کردند به نحوی که بدون نیاز به انرژی و تکنولوژی آب از اعماق زمین و مسافت طولانی به سطح زمین منتقل کرد و با آن کشاورزی، دامداری انجام داده و آب شرب و بهداشت خود را نیز فراهم کردند و با آبرومندی کامل سال های سال زندگی کردند.
نظر شما