خبرگزاری شبستان_ رشت، مائده اسفندمز؛ 10 سال پیش در راستای توسعه اقتصادی در شرق استان گیلان، منطقه ویژه لاهیجان تصویب شد. این منطقه با وجود اینکه از ظرفیت های متعددی برای توسعه اقتصادی برخوردار بود اما همچنان بدون سرمایه گذاری باقی ماند. برای تاثیر آن در اشتغالزایی و رونق اقتصادی استان کافیست بدانیم که در صورت فعالسازی این منطقه، در حوزه اشتغالزایی بیش از یک هزار و ۲۰۰ شغل در منطقه ایجاد می شود، با اینهمه پس از گذشت 10 سال تاکنون اقدامی جدی برای فعال کردن منطقه صورت نگرفت.
فعال نکردن منطقه پس از 10 سال این بیم را برای استان داشت که در صورتی که اقدامات لازم برای فعال شدن آن مهیا نمی شد، مصوبه ویژه بودن منطقه لاهیجان از دست می رفت. برای منطقه ویژه لاهیجان از ابتدا سه کارکرد کشاورزی، تجاری و گردشگری تعریف شد و این مهم یکی از امتیازات استان گیلان محسوب میشود زیرا لاهیجان، تنها منطقه اقتصادی کشور است که توامان دارای هر سه کارکرد است. از سوی دیگر، این منطقه مصوبه مشارکت خصوصی و عمومی دارد و همین مهم ابزار مناسبی برای جلب سرمایهگذاری در آن عنوان می شود.
با وجود احتمال بالای ابطال مصوبه منطقه ویژه لاهیجان و قرار گرفتن آن در هاله ای از ابهام طی 10 سال، از چهار سال پیش، تلاش ها برای تعریف کارکرد منطقه ویژه لاهیجان مطرح شد. برخورداری از تالاب، عرصه دریا و ساحل و نزدیکی به بندر انزلی، بهرهمندی از نزدیکی به رشت و رامسر( دو شهر دارای فرودگاه و حمل و نقل ریلی و بنادر دریایی)، گردشگرپذیری بالای شهر لاهیجان و شهرهای همجوار آن تنها چند مورد از ظرفیتهایی است که منطقه ویژه لاهیجان از آن برخوردار است، لذا در نخستین تلاش های پیگیرانه از چهار سال پیش، پیشنهادات برای تعریف کارکرد این منطقه این بود که به منطقه فناوری در شمال کشور تبدیل شود. محلی برای فعالیت شرکت های دانش بنیان که تولیدات و خدمات فناورانه ی خود را به تمام کشور و حتی کشورهای منطقه صادر کنند و به نوعی منطقه ویژه لاهیجان مانند سیلیکون ولی به قطب فناوری منطقه تبدیل شود.
*منطقه هوشمند اقتصادی بر پایه فناوری
اشتیاق برای تبدیل منطقه ویژه لاهیجان به شهرکی همچون سیلیکون ( که میزبان شرکتهای بزرگ حوزه فناوری همچون گوگل، یاهو ..است) آنقدر برای فعالان حوزه فناوری جالب توجه و مورد استقبال بود که سازمان امور صنفی یارانه ای استان نیز ابراز تمایل کرد با ارائه طرحی شفاف در این امر نقشی مهم ایفا کند.
به دنبال این پیشنهادات، عزم مسئولان برای تبدیل منطقه فوق به یک شهرک فناوری آنقدر قوی شد که سه سال پیش، فاز عملیاتی فعالیت منطقه ویژه لاهیجان بهعنوان یک منطقه هوشمند اقتصادی بر پایه فناوری با تعامل بین دانشگاه گیلان و سازمان نظام امور صنفی رایانه استان تدوین و تکمیل و به دبیرخانه سازمان مناطق ویژه ارائه شد اما با وجود همه این اقدامات، همچنان تکلیف کارکرد منطقه ویژه لاهیجان تعیین نشد. زیرا آنچه که بیش از هر چیز برای تعیین تکلیف کارکرد منطقه ویژه مورد نیاز بود، انتخاب یک سازمان مسئول برای آن است.
با اینهمه، هرچند بروکراسیهای اداری همواره سد بزرگی در مقابل ورود سرمایهگذاران در گیلان محسوب میشوند اما به تازگی تعیین سازمان مسئول منطقه ویژه اقتصادی لاهیجان مجددا کانون توجهات قرار گرفت. بهویژه اینکه با رای و تصویب نمایندگان مجلس، وسعت منطقه آزاد انزلی به شهرهای همجوار نیز گسترانیده شده و سودآوری انکارناپذیر فعالیت چنین مناطقی در استان ملموس شد.
به تازگی پس از گذشت یک دهه، استاندار گیلان اعلام کرد که سازمان مسئول سرمایه گذاری در منطقه ویژه لاهیجان و کارکرد این منطقه تعیین شده است. « ارسلان زارع» اظهار کرده است: منطقه ویژه اقتصادی لاهیجان با رویکرد کشاورزی و اولویت کشت گلخانهای و احداث صنایع تبدیلی ایجاد میشود که تلفیق کشاورزی و گردشگری و زمینهساز توسعه اشتغال و افزایش رفاه اجتماعی است.
*اولویت استان اقتصاد بی وزن و کم حجم است
با چنین کارکردی و ورود یک شرکت سرمایه گذاری به عنوان سازمان مسئول در این منطقه این سوال در ذهن متبادر می شود که هدف اصلی برای تبدیل لاهیجان به قطب فناوری منطقه تا چه میزان هنوز پابرجاست؟ مدیرکل امور اقتصادی و دارایی گیلان در این باره اطمینان خاطر می دهد که با وجود تعریف کارکرد کشاورزی و اولویت کشت کلخانه های و احداث صنایع تبدیلی که به صورت فهرست وار به عنوان کارکرد منطقه ی ویژه ی لاهیجان اعلام شده است، همچنان اولویت کارکرد منطقه، فعالیت فناورانه است.
« علیرضا نوروزی» می گوید: همچنان با توجه به کمبود عرصه در استان برای فعالیت های اقتصادی مولد، نگاه و اولویت استان اینست که کارکرد منطقه ی ویژه ی اقتصادی لاهیجان بر پایه ی اقتصاد بی وزن و فناورانه باشد.
وی می افزاید: به همین منظور با شرکت سرمایه گذار اولویت های استان مطرح و مورد پذیرش قرار گرفته است و همچنان تبدیل منطقه ی ویژه ی لاهیجان به منطقه ای که در آن اقتصاد هوشمند با حضور شرکت های استارتاپی و خدمات مهندسی فعال باشد در اولویت است.
حال با گذشت 10 سال از مصوبه ی منطقه ی ویژه ی لاهیجان به نظر می رسد نخستن گام ها برای فعال کردن آن برداشته شده است. هرچند باید منتظر ماند تا شاهد کارکرد منطقه ویژه لاهیجان بود. چه بسا فعالیت آن بتواند گیلان را در عصر تکنولوژی و فناورانه، به کانون تجارت ملی و فراملی تبدیل کند.
نظر شما