خبرگزاری شبستان-اصفهان: 19 مهرماه سال 91 بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در جمع روحانیون و طلاب خراسان شمالی پیرامون کانون های فرهنگی و هنری مساجد پشتوانه ای برای فعالان این عرصه و زمینه ساز حرکت جدی این تشکل های مردم نهاد شد.
منویات رهبر انقلاب پیرامون کانون های مساجد و نحوه فعالیت در این مراکز و دوری از تفرقه در مسجد سرلوحه فعالان مسجدی شد و هر ساله تکرار این موضوع و تاکید روزانه آن بر مدیران کانون ها، تیم اجرایی، روحانی مسجد، هیات امنا و بسیج کشتی حرکت انسان سازی بر محور مسجد را تقویت می کند.
کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور کارکردهای زیادی در در طول فعالیت خود داشته اند که جوان محوری و پذیرایی از نسل جدید برای جذب به مسجد مهمترین مولفه های خدمت این مراکز است.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در بیانات خود جوان محوری، خوش اخلاقی، دوری از تفرقه، کسب دانش و مهارت و تعامل بین نهادهای فرهنگی مسجد را مورد تاکید قرار دادند و فرمودند: « من سفارش می کنم که کانون های فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید،البته با همکاری بسیج. بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد اختلاف به وجود بیاید.با همکاری بسیج این کانون های فرهنگی هنری مساجد را مؤثر کنید. برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیازِ آن جوانی است که آن جا حضور پیدا می کند ، فراهم کنید. مطالعه کنید. کتاب هایی وجود دارد که می شود از این کتاب ها استفاده کرد. کتاب هایی هست، بروید بپرسید،تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند.خودتان را مجهز کنید . مسلح کنید به سلاح معرفت و استدلال .بعد به کانون های فرهنگی هنری بروید و پذیرای جوان ها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید . با سماحت و مدارا.«
امروز کانون های فرهنگی و هنری مساجد با بیش از 25 سال فعالیت در حوزه فرهنگ و هنر پایگاه دینی مسجد دستاوردهای زیادی داشته اند که بررسی های میدانی نشان داده نقش و کارکرد این مراکز بی بدیل و غیر قابل انکار است و البته کارشناسان امر هم تایید کرده و بر تقویت و توسعه فعالیت ها متناسب با شرایط زمانه تاکید و توجه کرده اند.
اصفهان پیشتاز در فرهنگ و هنر مساجد ایران
از میان بیش از 26 هزار کانون فرهنگی و هنری مساجد کشور، 2 هزار باب آن در استان اصفهان تاسیس شده که این استان در مسیر راه اندازی مراکز فرهنگی و هنری مساجد پیشتاز بوده است.
توسعه کمی کانون های مساجد در بخش های مختلف این استان به خصوص در مناطق روستایی و عشایری و تاسیس کانون در مصلی نماز جمعه، مساجد دانشگاهی و پادگان های نظامی و زندان ها فرصتی شده تا اقشار مختلف از خدمات این مراکز بهره ببرند.
در بخش های مختلفی نیز این مراکز فرهنگی و هنری توانسته اند افتخارات و رتبه های ملی را در طرح های مشترک کانون های مساجد مثل فهما و ایران قوی کسب کنند.
سال گذشته بیش از هزار و 800 کانون فرهنگی و هنری مساجد استان اصفهان در طرح ایران قوی مشارکت کردند 30 کانون توانست با کسب امتیاز حداکثری به مرحله نهایی راه پیدا کند که از میان 112 کانون برتر کشوری، هشت باب از این مراکز در رشته های فناوری، کتاب، رسانه و هنرهای تجسمی از این خطه بودند.
تاسیس این مراکز در مناطق مختلف باعث شده تا عدالت فرهنگی تحقق یابد و فرصتی برای حضور نسل جوان و نوجوان به مساجد فراهم و استعدادشناسی صورت بگیرد که تحقق مبارزه با تهاجم فرهنگی دشمن از ماموریت های مهم آن بوده است.
*موفقیت و رشد و پیشرفت استعداد در کانون مساجد
شاید برخی از کانون های فرهنگی و هنری تعطیل شده باشند و یا کارکرد بالایی ندارند اما بخشی از این مراکز توانسته اند فرصت سازی خوبی برای رشد و شکوفایی استعدادهای فرهنگی و هنری کودکان و نوجوانان و نسل جوان داشته باشند.
موفقیت و رشد و پیشرفت استعداد در کانون مساجد از افتخارات و برگ زرین این مراکز است که بسیاری از مردم نسبت به آن اذعان داشته و بسیاری هم به دلیل چنین ظرفیتی، این جریان را مورد حمایت قرار داده اند.
«امیرعلی امینی«، عضو نوجوان کانون امام حسن مجتبی(ع) تیران معتقد است موفقیت و رشد استعدادش در کانون مسجد رقم خورده است و پیرامون این موضوع مهم می گوید: پنج سال پیش با معرفی یکی از اعضای فامیل و شناختی که نسبت به این کانون به دلیل عضویت خواهرم داشتم، عضو کانون مسجد شدم و این افتخاری برای من و خانواده هست و از آن روز از فعالیت های آموزشی، هنری، اردویی و بازی این مرکز استفاده کرده ام.
اوقات فراغت در کانون مسجد افتخارات زیادی را برای بچه ها داشته و یک فرصت برای کنار دوستان بودن و رشد و پیشرفت پیدا کردن بوده است.
*تنوع و جذابیت فعالیت های فرهنگی و هنری
یکی از فرصت ها و بسترهای جذب به مساجد ایجاد جذابیت است که تنوع برنامه و تناسب آن با نیازهای روز و شرایط مسجد ضرورت دارد و بسیاری از مدیران و تیم های اجرایی کانون های فرهنگی و هنری مساجد به این مهم توجه کرده اند.
طرح های این سال های ستاد کانون های فرهنگی و هنری مساجد باعث شده تا زیست بوم جدیدی تشکیل و متناسب با شرایط خدمات در فضای مجازی ارائه شود.
طرح ها و برنامه های این سال های کانون های مساجد توانسته، بسیاری از فرصت های جدید و به روز را احیا و زمینه ای برای فعالیت نسل های جدید جوان و نوجوان باشد.
نمایش، سرود و فیلم، کارآفرینی و فناوری اطلاعات، رسانه و تولید محتوا و فعالیت های دیگر فرهنگی و اجتماعی جدید و فعال سازی سامانه بچه های مسجد توانست جذابیت جدیدی ایجاد کند و نسخه ای کامل برای دوران کرونا بود.
نقش تربیتی کانون های مساجد
تکمیل حلقه تربیتی نسل جوان و نوجوان جامعه که از مدارس آغاز می شود یک ضرورت غیرقابل انکار و مهمی است که مسئولان نظام آموزشی بر آن تاکید داشته اند.
کانون های مساجد نقش اثرگذار و مهمی در این حلقه دارند و طرح «مسجد و مدرسه« گامی در راستای تحقق این موضوع مهم بوده است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه یک دانش آموز در شرایط حضوری تنها چهار ساعت در مدرسه هست، گفت: و این میزان زمان در یک 24 ساعت یک وقت محدود بوده و مابقی زمان را در خانه و تحت شرایط دیگری قرار دارد.
«محمد اعتدادی» با بیان اینکه دانش آموز وقت زیادی از یک روز خود را در محیط عمومی و خانه می گذارند، تصریح کرد: نهادهای فرهنگی و رسانه ها در نظام تربیتی و فرهنگی نقش دارند که باید نقش آن ها را بررسی و مورد استفاده قرار داد.
وی اضافه کرد: مراکزی مثل کانون های مساجد در تکمیل حلقه تربیتی نقش مهمی را دارند که در بیرون از مدرسه فعالیت داشته و البته تعامل بین این مراکز و مدارس وجود دارد.
نظر شما