خبرگزاری شبستان_خراسان جنوبی؛فروشگاه های لوکس تحفه شهرهای مدرن امروزی است. آپارتمان های چند طبقه با نمای رومی، فضاهایی که چشم هر بیننده را خیره می کند و چه بسا داخل آن صدها برابر زیباتر است. اینجا خیابان مدرس بیرجند است خیابانی که گاها مردم و جوانان برای پر کردن اوقات فراغت خود و یا خرید لوازم لوکس به آن مراجعه می کنند. از ابتدای ورود به این خیابان، ساختمان های آسمان خراش، بانک ها و... توجه هر بیننده ای را به خود جلب می کند هر چه به جلو تر می رویم بر تعداد ساختمان و فروشگاههای شیک افزوده می شود در انتهای مدرس بافت قدیمی توجه ما را به خود جلب می کند وارد مدرس 48 می شویم هر چه جلوتر می رویم تعجبمان بیشتر می شود چرا که این خیابان از یک سو به استانداری، از سوی دیگر به خیابان پاسداران و پارک شهدای گمنام و از این طرف به خیابان مدرس متصل است اما محله ای بسیار محروم است. نمی دانیم روستایش بخوانیم یا شهر؟ چرا که خانه های کاهگلی، معابر تنگ، وجود ساباط و... همه و همه ما را یاد روستا می اندازد اما وجودش در کنار استانداری و خیابان مدرس گویای شهری بودن آن است.
خانه ها کاه گلی، معابر خاکی و باریک در قالب بافتی فرسوده و روستایی و حوض انباری قدیمی که در ورودی بافت رحیم آباد خودنمایی می کند. محله ای به دور از ابتدایی ترین امکانات شهری مانند گاز و...که با بی مهری برخی مسئولان مواجه شده است. رحیم آباد روستایی است که با گسترش ساخت و سازها در میان شهر قرار گرفت اما به اذعان اهالی به علت داشتن مالکیت خصوصی همچنان روستا باقی مانده است.
نبود گاز، فرسودگی برخی منازل و معابر و... باعث نارضایتی اهالی این منطقه از بیرجند شده است به اذعان اهالی با توجه به قدمت منازل و معابر، بارندگی های سال گذشته مشکلات زیادی برای اهالی رحیم آباد به وجود آورده است تا جایی که با تخریب یکی از منازل و سد معبر شهرداری و آتش نشانی برای تخلیه اهالی منزل کناری وارد عمل شده اند.
بی مهری مسئولان
یکی از اهالی رحیم آباد ضمن انتقاد از عدم ورود مسئولان برای حل مشکلات این منطقه به بارندگی های سال گذشته، تخریب منزل همسایه، سد معبر به علت آوار شدن خشت های خام، وجود تلی از خاک و گل و لای ناشی از بارندگی اشاره می کند و می گوید: پس از تخریب منزل همجوارمان و وجود گل و لای فراوان، برای خروج پدر و مادر پیرم از منزل با ستاد مدیریت بحران شهرداری تماس گرفتیم که متأسفانه در ابتدا حاضر به همکاری نشدند.
«بهنام نیا» ادامه می دهد: پس از آمدن آتش نشانی و تماس های مکرر، ستاد مدیریت بحران شهرداری نیز ورود کرد و با وجود گل و لای فراوان و عدم امکان حضور افراد عادی به داخل منزل، پدر و مادرم به وسیله برانکارد از منزل خارج شدند.
وی با اشاره به پیگیری های انجام شده با شهرداری و... برای تعیین تکلیف اراضی این منطقه ادامه می دهد: علی رغم پیگیری با استانداری، شهرداری و قول های مکرر مسئولان مربوطه تاکنون اقدام خاصی برای معابر و... گرفته نشده است.
شهروند دیگری از این محله ضمن گلایه از نبود گاز در این منطقه می گوید: در حال حاضر دورترین روستاها از نعمت گاز برخوردار هستند این درحالی است که اهالی این منطقه از این نعمت برخوردار نیستند و باید با وجود معابر باریک و... به سختی نفت سفید مورد نیاز زمستان را تأمین کنند.
منازل رها شده و آسیب های اجتماعی
«قلی زاده» که حدود نیم قرن از عمر خود را در این محل زندگی می کند، گریزی به برخی منازل رها شده بدون صاحب می زند و ادامه می دهد: متأسفانه صاحب برخی از منازل در دیگر نقاط بیرجند و یا در کلان شهرها زندگی می کنند و منزل خود را رها کرده و به محلی برای تجمع معتادان و... تبدیل شده که خود آسیبی برای اهالی منطقه است.
وی تأکید می کند:پس از پیگیری های فراوان دو منطقه آسیب پذیر در این محله توسط شهرداری پاکسازی و حصارکشی شد.
وی عدم اجازه ساخت و ساز با وجود داشتن سند مالکیت را از دیگر مشکلات پیش رو عنوان می کند و می افزاید: متاسقانه این منطقه متولی ندارد و مانند مهره سوخته است چرا که با وجود پیگیری هنوز مشکلات پابرجا است.
تافته جدابافته
شهروند دیگری که در این محله مستأجر است، از مشکلات پیش رو به نبود گازکشی اشاره می کند و می گوید: در این شرایط تأمین نفت سفید برای استفاده از بخاری، خود دردسرهای زیادی به همراه دارد.
وی که تمایلی به بیان نامش ندارد، ادامه می دهد: همسرم کارگر است و مشکلات زیادی از جمله نبود گاز و... را با توجه به افزایش بی سابقه کرایه منزل در دیگر نقاط شهر به جان خریده ایم.
وی تأکید می کند: اهالی دورترین نقاط روستایی و همه نقاط شهربیرجند از نعمت گاز برخوردار هستند فقط محله رحیم آباد تافته جدا بافته مانده است و مسئولان مربوطه پاسخ درستی برای حل مشکلات نمی دهند.
وی گریزی به جلسه ای با قید فوریت و با حضور مدیران مرتبط با موضوع گازرسانی در شهریور سال گذشته می زند و می گوید: سال گذشته پس از بارندگی ها و بروز مشکلات برای اهالی، جلسه ای در استانداری برای حل مشکلات گازرسانی این منطقه تشکیل و به ظاهر استاندار در این جلسه بر گازرسانی این منطقه تأکید کردند اما با گذشت حدود 8 ماه از این جلسه تاکنون این مهم محقق نشده است.
رفع مشکل ساخت و ساز
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار شبستان در بیرجند با بیان اینکه مشکلات برای ساخت و ساز در این منطقه مرتفع شده است، می گوید: در مقطعی مجوز ساخت و ساز به اهالی داده نمی شد اما با پیگیری های انجام گرفته و در حال حاضر، مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
«محمد فرهادی» با اشاره به مشخص شدن ضوابط ساخت و ساز در این منطقه، یادآور می شود: اقدامات لازم انجام شده و ضوابط به شهرداری اعلام شده است.
به گفته وی یا وجود قرار داشتن این منطقه در محدوده استانداری و میراث فرهنگی، اهالی برای ساخت و ساز باید ضوابط میراث فرهنگی را رعایت کنند و پس از رعایت ضوابط هیچ مشکلی برای ساخت و ساز وجود ندارد.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری با بیان اینکه تاکنون هیچ یک از اهالی برای حل مشکل به استانداری مراجعه نکرده اند، می افزاید: اهالی برای گرفتن راهنمایی و پیگیری مشکل به دفتر فنی استانداری مراجعه کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی هم در گفتگو با خبرگزاری شبستان در بیرجند با بیان اینکه اهالی محله رحیم آباد بیرجند می توانند تابع ضوابط و قوانین اقدام به ساخت و ساز کنند، از ضوابط ساخت و ساز میراث فرهنگی به استفاده از مصالح سنتی و ساخت و ساز تا ارتفاع 4.5 متر اشاره کرد.
«حسن رمضانی» با بیان اینکه تاکنون هیچ یک از اهالی برای دریافت مجوز ساخت و ساز به اداره میراث فرهنگی مراجه نکرده است، تأکید می کند: منازل حاشیه استانداری از استحکام لازم برخوردار نیستند و به علت عدم استحکام لازم، اداره گاز اقدام به گازکشی این منطقه نمی کند این درحالی است که باغ رحیم آباد، منازل تازه ساز و مسجد محله از نعمت گاز برخوردار هستند.
وی تأکید می کند: هیچ محدودیتی برای ساخت و ساز بناهای غیر مستحکم با رعایت ضوابط اعلام شده وجود ندارد.
در ادامه رئیس اداره گاز شهرستان بیرجند برای گازرسانی به منطقه گفت: مطابق هماهنگی های انجام شده مجوزهای لازم از سازمان میراث فرهنگی و شهرداری اخذ شده است.
«هادی ژاله» تکمیل عملیات گازرسانی را در این محدوده نیازمند رفع معارض توسط استانداری می داند و می افزاید: این مشکل تاکنون از سوی استانداری مرتفع نشده است.
به گفته وی تکمیل عملیات گازرسانی پس از تأیید اجرای شبکه در دستور کار اداره گاز شهرستان قرار می گیرد.
سخن پایانی
جایی بسی تأسف است که با وجود گذشت سال ها از تشکیل استان خراسان جنوبی و گازرسانی به دورترین مناطق، اهالی محله ای در بطن شهر بدون امکانات اولیه زندگی می کنند و با وجود سردی استخوان سوز زمستان برای تأمین نفت سفید نیز با مشکلات متعدد مواجه هستند. اسفندماه سال گذشته استاندار خراسان جنوبی با برگزاری جلسه فوری قول بررسی مشکل گازرسانی با فوریت را به مردم می دهد در حالی که اداره مربوطه گازرسانی به این محل را نیازمند رفع معارض توسط شهرداری اعلام می کند.
نظر شما