خبرگزاری شبستان-اصفهان: نماز، فریضه ای برای گفتگوی خالق و مخلوق و کسب معرفت و آرامش است که انجام آن به صورت جماعت علاوه بر این که سفارشات زیادی داشته، آثار روحی و اجتماعی را نیز به همراه دارد که زمینه ساز سعادت فردی و عمومی می شود.
پخش صدای اذان در شهر و همت ولای مردم برای اقامه این فریضه دینی به جماعت و حرکت عمومی به سمت مساجد جلوه هایی از حرکت ارزشمند دینی است که ثمره آن به همگان می رسد.
اقامه نماز جماعت به قدری سفارش شده که همین توصیه ها برای توجه به این کفایت می کند و البته نماز اول وقت نیز از دیگر مقوله های مورد توجه بوده که نباید این امر الهی به تاخیر بیفتد.
جامعه امروز ما که تنش های اجتماعی و دغدغه های زیادی را دارد و این سال ها به دلیل شیوع ویروس کرونا نیز افزایش و رشد پیدا کرده، نسخه ای شفابخش می خواهد که البته بسیاری می دانند ولی توجه نمی کنند.
آموزه های دینی و قرآنی ما همواره بر انس با معارف و تقویت دوستی با حضرت خالق را توصیه کرده اند و این ارتباط در بهترین نوع خود یعنی نماز انجام می شود.
وقت نماز بازارها تعطیل، کارها متوقف و موجی از جریان مردم به سمت مسجد و یا اقامه نماز در محل کار خود می تواند آرامشی را ایجاد کند که حد آن بی انتهاست.
انسان در شرایط بسیار سخت گناه گاها قرار می گیرد که نیاز به حفاظت و یا بخشش است که در این حین نماز بهترین امکان را در این خصوص فراهم می سازد چرا که پیامبر اسلام(ص) خطاب به حضرت علی(ع) فرمودند امیدبخش ترین آیه قرآن آیه 114 سوره مبارکه هود است که خداوند می فرماید:« و نماز را در دو طرف (اول و آخر) روز به پا دار و نیز در ساعات آغازین شب، که البته حسنات و نکوکاریها، سیّئات و بدکاریها را نابود میسازد، این (نماز یا این سخن که حسنات شما سیّئات را محو میکند) یادآوریی است برای اهل ذکر و پندی بر مردم آگاه است.«
انسان با گرفتن وضو و حرکت به سمت مسجد و اقامه نماز به سوی خوبی ها می رود و گناهانش بخشیده می شود و چه فرصت خوبی که بتوانیم در این شرایط سخت روزگار انرژی مثبت و سازنده ای را برای خود جمع آوری کنیم.
با وجود چنین ذخایر ارزشمندی شایسته نیست که در هنگام نماز شاهد شلوغی خیابان ها و بازارها باشیم چرا که بهترین موضوع و زمان برای کسب معرفت و انرژی مثبت و سازنده است و امروزه جامعه نیازمند تقویت این فرصت دینی است.
اقامه نماز به ویژه نماز جماعت روح امید و آرامش را در بین مردم نهادینه و حاکم می کند که تقویت این فریضه دینی در اول وقت بر کارکردهای آن می افزاید.
*توصیه آیت الله مظاهری به اقامه نماز اول وقت
مرجع تقلید عالم تشیع و رئیس حوزه علمیه اصفهان در درس اخلاق هفتگی خود موضوع اقامه نماز جماعت را مورد توجه قرار داد و گفت: این فریضه دینی در رشد دنیا و آخرتی انسان نقش دارد اما بسیاری نسبت به آن غافل هستند.
آیت الله العظمی «حسین مظاهری« افزود: برخی در اقامه نماز کوتاهی کرده و همین موضوع باعث شده که هنگام اذان به جای شلوغی مساجد، خیابان، بازارها، مراکز تفریحی و بخش های دیگر شهر شلوغ باشد.
وی ادامه داد: بی توجهی به نماز و اقامه اول وقت آن مشکلات جامعه را افزایش داده که برای افزایش آرامش و رفع بسیاری از چالش های اجتماعی به نماز اول وقت و توجه به این فریضه دینی نیاز داریم.
*فرهنگ سازی نماز جماعت از سنین کودکی و نوجوانی
برای اصلاح جامعه و نهادینه سازی یک فرهنگ غنی مثل نماز جماعت به سرمایه گذاری بر روی گروه های تایر گذار مثل کودکان و نوجوانان نیاز دارد.
فرهنگ سازی نماز جماعت از سنین کودکی و نوجوانی با بکارگیری ظرفیت های هنری یک اصل مهمی بوده که همواره هم توسط کارشناسان مورد تاکید قرار گرفته است.
حجت الاسلام «مهدی گرجی«، استاد حوزه و دانشگاه در این خصوص گفت: بهره گیری از ظرفیت های هنری برای گسترش فرهنگ نماز در جامعه ضروری است تا در سنین پایین فرصت های تقویت ارتباط با آموزه های دینی فراهم شود.
وی با بیان اینکه از مسائل حاشیه ای و سلایق سیاسی و جناحی باید دور شد، تصریح کرد: تشویق جوانان و نوجوان دارای رتبه و استعداد، عیادت بیماران و حضور به موقع در مسجد و ارتباط گیری با نماز گزاران به ایجاد زمینه برای حضور مردم در مساجد فراهم می کند.
حجت الاسلام گرجی دعوت به آموزه های دینی با زبان نرم و شیرین در بین گروه های مختلف سنی را به عنوان راهکار اساسی معرفی کرد.
*توجه به نماز جماعت ادارات و تکریم ارباب رجوع
اقامه نماز جماعت در ادارات و سازمان ها موضوعی است همواره مورد تاکید بوده اما نباید به اصل انجام ماموریت های اداری و خدمت به مردم آسیب بزند و زمان زیادی را به خود اختصاص دهد.
رئیس ستاد اقامه نماز استان اصفهان با بیان اینکه فرصت 15 تا 20 دقیقه ای برای اقامه نماز جماعت ادارات پیش بینی شده، گفت:نمازخانه هر سازمان در دسترس عموم بوده و حتی ارباب رجوع نیز امکان حضور در این مراسم معنوی را دارد.
حجت الاسلام «ابراهیم رنجبر« خاطرنشان کرد: نماز جماعت نباید طولانی بشود که موجب نارضایتی ارباب رجوع باشد و اصل موضوع از بین برود.
وی با بیان اینکه تقویت ستاد اقامه نماز ادارات مورد توجه بوده، یادآورشد: دعوت همگان به نماز برای ایجاد انگیزه و تقویت روحی لازم است و این فرهنگ دینی اگر نهادینه شود در افزایش کیفیت کار و عملکرد هر نهاد نیز تاثیر خواهد داشت.
نظر شما