خبرگزاری شبستان _ اهواز، علی سهری: فرهنگ هر جامعه را باید در ریشه و تاریخ آن جامعه پیدا کرد، زیرا جوامع همواره فرهنگ های جوامع گذشته خود را اصلاح و کامل می کنند، هر چند دیده می شود برخی مواقع فرهنگ های مطلوب تغییر کرده و به جای آن فرهنگ های غلط شکل گرفته است.
با ظهور دین اسلام، بسیاری از فرهنگ های غلط دوران جاهلیت محو و فرهنگ اسلامی شکل گرفت و هرچند که برخی از فرهنگ های خوب نیز به جای خود باقی ماند، اما عمده فرهنگ های غلط از بین رفته و فرهنگ نوین اسلامی تشکیل شد.
پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و ضرورت انقلاب فرهنگی، بر اساس فرمان حضرت امام خمینی (ره) در سال 1363، شورای عالی انقلاب فرهنگی شکل گرفت. این شورا وظیفه خطیر ساماندهی به وضعیت دانشگاهها را به عهده داشت. پس از آن موضوع رسیدگی به وضعیت فرهنگی جامعه در آن شورا مطرح و بر اساس نظر آبتالله خامنهای ریاست وقت شورای عالی انقلاب فرهنگی، مبنی بر توجه به فرهنگ عمومی مردم، پیشنهاد تشکیل شورای فرهنگ عمومی مطرح شد.
تغییر بدون حضور و خواست جامعه امکان پذیر نیست
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار می کند: انقلاب اسلامی یک انقلاب کاملا فرهنگی و برگرفته از انقلاب حضرت رسول (ص) است که توانست بنیان های کفر و شرک را از بین ببرد؛ انقلاب اسلامی نیز با ظهور خود توانست بسیاری از فرهنگ های غیراخلاقی و نابودگر خانواده را از بین ببرد.
«محمد جوروند» می افزاید: فرهنگ دارای معانی بسیار فراوانی است زیرا فرهنگ به ارزش ها و باورهای هر ملتی بستگی دارد و به آن پرداخته می شود، به همین دلیل حث کردن در مورد فرهنگ یک موضوع کاملا پیچیده و دشوار است.
وی با بیان اینکه هیچ فرهنگی نمی تواند با یک مصوبه و یا یک دستور تغییر کند ادامه می دهد: تغییر در هر موضوعی نیازمند زمان است و هیچ تغییری یک روزه یا در مدت زمان اندکی صورت نمی پذیرد، این تغییر در موضوعات فرهنگ زمان بیشتری را لازم دارد.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان تاکید می کند: بر اساس آیات قرآن کریم هیچ جامعه ای تغییر نمی کند مگر آنکه از خود تغییر را آغاز کند، بنابراین تغییر بدون حضور و خواست جامعه امکان پذیر نیست هرچند که برنامه ها و طرح های بسیاری تصویب شود.
وی تصریح می کند: شورای فرهنگ عمومی در استان خوزستان اقدامات خوبی را انجام داده است اما نمایان شدن آنها در جامعه نیازمند زمان است، به طور مثال ما در فرهنگ تیراندازی اقدامات، جلسات و نشست های بسیاری برگزار کرده ایم که نتایج آن اکنون مشخص نمی شود اما همین جلسات نیز تاثیرگذار بوده و شاهد تغییر مطلوب افراد در فرهنگ غلط تیراندازی شده ایم.
توجه کمتری به کمیسیون فرهنگی مجلس می شود
یک کارشناس فرهنگی در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان می گوید: امروزه توسعه پایدار برای کلان شهرها، یک نیاز اجتنابناپذیر و ضروری است و با توجه به مسائل و چالشهای اساسی مثل افزایش جمعیت و مشکلات ناشی از آن، ترافیک، آلودگیهای زیست محیطی، آلودگیهای بصری و ... نیاز به اتخاذ یک سیاست و برنامه جامع برای دستیابی به توسعه پایدار احساس میشود.
«محمد حسین وند» با بیان اینکه لازمه دستیابی به توسعه شهری به داشتن پشتوانههای اجتماعی و توسعه فرهنگی بستگی دارد عنوان می کند: فرهنگ باید در نگاه و رویکرد مسئولان جزء اصلی ترین اولویت ها باشد که متاسفانه این مهم را شاهد نیستیم؛ امروز در بسیاری از جلسات مشاهده می کنیم هر زمان با کمبود بودجه مواجه شدند از بودجه های فرهنگی برای جبران آن کمبود خرج کردند، همین اقدام باعث آسیب های بسیاری می شود.
وی اضافه می کند: قبل از هر چیز این باور باید در دولتمردان ما به وجود آید که فرهنگ یک امر تشریفاتی نیست بلکه ضرورتی انکارناپذیر در مسیر توسعه کشور به شمار می رود.
این کارشناس فرهنگی با اشاره به اینکه نقش مجلس شورای اسلامی ر تصویب قانون های فرهنگی بسیار پراهمیت است ابراز می کند: مجلس اگر می خواهد به سامان بسیاری از امور بپردازد باید زیرساخت های فرهنگی کشور را تقویت کرده و آن جایی که زیرساخت لازم را ندارد در تدارک فراهم کردن آن باشد.
وی با بیان اینکه توجه کمتری به کمیسیون فرهنگی می شود یاد آور می شود: از گذشته تاکنون ما از ناحیه تهاجم فرهنگی ضربه خورده ایم، امروز به عینه می بینیم که این مقوله ای است که از دهه ها قبل مورد تأکید و توجه رهبر معظم انقلاب بوده و در اثر بی توجهی و کم توجهی ما باعث به ثمر نشستن مشکلات فراوانی در کشور شده است.
در حالی که هویت های جهانی و فراملی در حال گسترش هستند و انسان های روی زمین روز به روز سلایق، تعلقات و ادراکات جهانی تری پیدا می کنند، شایسته است که مدیران فرهنگی تصمیمات جدی تری اتخاذ کنند، هرچند که باید در این زمینه آموزش های لازم به آحاد مختلف جامعه داده شود.
نظر شما