«محمد انصار» نویسنده کتاب محله سبزه مشهد گرگان با گرامیداشت هفته فرهنگی گرگان به خبرنگار خبرگزاری شبستان در گرگان گفت: در قرن ششم قمری اولین بار دو کتاب به نامهای الخرائج و الجرائح و الثاقب فی المناقب، ماجرای ورود امام حسن عسکری (ع) به گرگان را نوشتند، بدون اینکه به یکدیگر ارجاع داده باشند.
نویسنده کتاب محله سبزه مشهد گرگان با بیان اینکه تفاوتهایی هم در نقل آنها هست، افزود: پژوهشگران میتوانند دو کار انجام بدهند: اول اینکه کتاب هایی را که ما قبل از آنها نوشته شده و به صورت خطی باقی ماندهاند، را بررسی کنند، تا شاید در آن ها به این ماجرا با مستندات بیشتری اشاره شده باشد. دوم اینکه، کتابهای نامبرده، تصحیح و چاپ شده در قرن اخیر هستند.
وی ادامه داد: پژوهشگران میتوانند به نسخه های خطی این دو کتاب نامبرده مراجعه و آن ها را با متن چاپی مقایسه کنند، زیرا بارها پیش آمده که مصححین در تصحیح متون، دچار اشتباه شدهاند.
انصار با اشاره به اینکه چند دیدگاه نسبت به این روایت وجود دارد، گفت: دسته اول کسانی هستند که آن را به صراحتاً تأیید کردهاند. مانند عبدالله مامقانی. دسته دوم کسانی هستند مانند آیت الله خویی و محمد تقی شوشتری که آن را به صراحتاً رد کردهاند.
وی گفت: دسته سوم کسانی هستند که این داستان را، به تبعیت از علمای قبلی در زیر معجزات یا کرامات امام عسکری (ع) آوردهاند، اما هیچ تأکیدی بر تأیید یا رد آن نداشتهاند که تعداد آنها بیشمار است که از گذشتگان معروفترین آن ها، شیخ حرعاملی و مقدس اردبیلی هستند.
نویسنده کتاب محله سبزه مشهد گرگان افزود: دسته چهارم کسانی هستند که سکوت کرده اند و نام راوی این حدیث (جعفربن شریف جرجانی) را در کتابشان نیاورده اند مانند میرزا محمد استرآبادی در کتاب مَنهَج المَقال فی تَحقیق احوال الرجال.
انصار گفت: اکنون بررسی سایر کتب حدیثی و رجالی و جمعآوری استفتاء کتبی از مراجع تقلید، میتواند از موضوعات پژوهشی باشد تا آراء بدست آمده درباره این موضوع، متواتر و زیاد شود.
بخشی از پژوهش های مرتبط با داستان ورود امام حسن عسکری (ع) به گرگان با اسناد معتبر در کتاب محله سبزه مشهد گرگان انجام و در سال 95 منتشر شده است.
نظر شما